Invitatul Cinefanului din aceasta saptamana este producatorul Aurelian Nica. In calitate de producator pentru HBO Romania, Aurelian a produs numeroase filme si seriale cu un mare succes la public si critica. Printre ele se numara: Nunti, muzici si casete video (r. Tudor Giurgiu), Lumea vazuta de Ion B. (r. Alexander Nanau), Vorbitor (r. Alexandru Baciu, Radu Muntean) sau Pasaport de Germania (r. Razvan Georgescu). Aurelian a produs si primele 3 seriale realizate de HBO in Romania: In deriva (2010-2012), Ramai cu mine (2013-2014) si Umbre (2014-2015). Iata mai jos textul scris de Aurelian special pentru voi!

"Cand ai filmele in sange, nu e usor sa alegi unul pe care il adori. E greu, pentru ca te gandesti ca vei ignora celelalte productii care te-au marcat si pentru ca fiecare film vazut cu ochi de cinefil sau, mai tarziu, de producator, iti lasa o impresie – fie ca iti place fie ca nu.

Dar pentru primul loc nu exista niciun dubiu: filmul (mai degraba seria) care mi-a trezit entuziasmul pentru cinema si gustul pentru SF este Star Wars. 

Aveam 6 ani cand a aparut primul episod (care va deveni de fapt al patrulea din serie), A New Hope – evident ca la varsta aceea mi s-a parut magic. Partea extraordinara la filmele astea e ca, ori de cate ori le-ai vedea, raman la fel de bune. Sau devin mai bune. Motiv pentru care, din cand in cand, simt nevoia unui maraton Star Wars.

Cand a aparut, imi petreceam mai mult timp in sala de cinema decat acasa sau afara – ma ascundeam dupa perdelele de la iesirea din sala ca sa il pot vedea iar si iar. Mi-a placut enorm lumea creata de Lucas – de la personaje la cadre, efecte si replici.

Intr-o perioada in care nu exista CGI, George Lucas a devenit un maestru al efectelor speciale realizate cu mijloace rudimentare – sticla pictata si modele in miniatura, de exemplu (https://www.youtube.com) -  iar filmele, o inspiratie pentru tot ce s-a facut in materie dupa aceea. Cred ca pot sa il numesc pe Lucas un geniu, din punctul asta de vedere. 

Cum spuneam, mi-a deschis nu numai apetitul pentru film, dar si dragostea de SF – am devenit un mare fan al genului si am adunat o colectie impresionanta de carti, devenind si un impatimit al publicatiilor “Anticipatia”.

Mi-e atat de draga seria Star Wars, incat mi-am “botezat” cainele (malamut de Alaska) dupa Maestrul Yoda – unul dintre personajele mele favorite. 

Peste ani am ramas pasionat de filme si SF, dar am devenit mai intai jurnalist si apoi producator. Am adaugat la lista intereselor jurnalismul de investigatie, iar unul dintre filmele care mi-a placut si imi place foarte mult pe tema asta este The Insider. Mi-as fi dorit sa am o emisiune gen 60 minutes, in care sa abordez subiecte reale si sa fac jurnalism de investigatie in adevaratul sens al cuvantului. E un film foarte bine realizat si jucat si impresioneaza, evident, prin distributie. 

Am si o comedie printre favorite – The Producers – nu e un film “greu”, ci mai degraba o alegorie amuzanta la adresa profesiei, dar ma distreaza de fiecare data. Imi plac amandoua – si cel al lui Mel Brooks, dar si remake-ul, care e excelent."