Editia cu numarul sase a Festivalului de Film Istoric Rasnov, ce se va desfasura intre 1 si 10 august 2014, va fi deschisa de cea mai recenta productie a regizorului Nae Caranfil, Closer to the Moon, si de concertul trupei de rock alternativ byron

Programul complet al festivalului va cuprinde peste 40 de filme documentare si de fictiune, concerte si evenimente speciale, carora li se vor adauga dezbateri legate de temele festivalului - “Marele Razboi”, “Anul 1989” si “Los Angeles 1984”.

Printre productiile ce vor fi proiectate la Festivalul de Film Istoric se numara documentarele Ultima reduta, regizat de Nicholas Dimancescu, In spatele cortinei de Bogdan Mustata si Premier Noël dans les tranchées, in regia lui Michael Gaumnitz, Une promesse, cel mai recent film al regizorului francez Patrice Leconte, exceptionalul La grande illusion a lui Jean Renoir, drama La France semnata de Serge Bozon, Die Manner der Emden, regizat de Berengar Pfahl si Walesa: Man of Hope, in regia lui Andrzej Wajda.

Dezbaterile vor analiza temele festivalului, iar printre lectori se numara personalitati precum istoricii Adrian Cioroianu, Horia Serbanescu, Georgeta Filitti si Liviu Tofan, jurnalistul Sever Voinescu, profesorul Laurentiu Damian, eseistul Theodor Paleologu, ambasadorii Sergiu Celac si Sorin Ducaru, economistul Ionut Dumitru s.a. Ambasadorul Slovaciei, domnul Jan Gabor si profesorul Jan Rydel din Polonia vor fi printre lectorii straini ai Scolii de Vara.

A doua zi de festival va aduce la Rasnov fanfara Armatei Libaneze, a carei prestatie artistica va fi asezonata cu preparate traditionale, urmata pe 3 august de un recital Ozana Barabancea (voce) si Puiu Pascu (pian). 

Un eveniment special din cadrul editiei din acest an este proiectia filmului mut Tabu (in regia lui Friederich Wilhelm Murnau) cu sound-design live. 

Pe data de 8 august, Cetatea Rasnov va gazdui concertul lui Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers, iar pe 9 august va fi randul trupei Celelalte Cuvinte. Festivalul va fi inchis de trupa britanica The Flamenco Thief si de Junetrip din Cluj.

Editia 2014 va celebra implinirea a 100 de ani de la declansarea Primului Razboi Mondial, 25 de ani de la Revolutia din 1989 si 30 de ani de la Olimpiada de la Los Angeles din 1984, care va fi marcata prin prezenta mai multor sportivi romani de marca. 

Festivalul de Film de la Rasnov va gazdui si Scoala de Vara ASTRA, in cadrul careia 15 studenti si masteranzi pasionati de istorie vor participa gratuit la toate evenimentele festivalului si vor beneficia de acoperirea costurilor de cazare si masa. 

Festivalul de Film Istoric Rasnov a ajuns la cea de-a sasea editie, fiind organizat in Cetatea Rasnov si Cinematograful Amza Pellea, si este unicul eveniment de profil din sud-estul Europei. 

Organizatorii festivalului sunt Primaria Rasnov, Institutul European pentru Itinerare Culturale si Asociatia Mioritics.

Despre Festivalul de Film Istoric de la Rasnov

Rasnovul se identifica cu istoria cinematografiei romanesti, aici fiind locul in care s-au filmat o mare parte din filmele cu tema istorica ale cinematografiei romanesti. Acest festival de film contribuie an de an la impunerea orasului Rasnov drept capitala a filmului istoric in Romania. 

Festivalul include proiectii de filme si documentare inedite, dezbateri cu istorici si martori ai evenimentelor istorice, discutii cu actori si regizori, prezentari de carte, concerte si expozitii. 

Mai multe detalii sunt disponibile la www.ffir.ro si la www.facebook.com/filmistoricrasnov

 

Focus cinematografic – Festivalul de Film Istoric Rasnov 2014

Rasnovul se identifica cu istoria cinematografiei romanesti, aici fiind locul in care s-au filmat o mare parte din filmele cu tema istorica ale cinematografiei romanesti. 

Acest festival de film contribuie an de an la impunerea orasului Rasnov drept capitala a filmului istoric in Romania. Festivalul include proiectii de filme si documentare inedite, dezbateri cu istorici si martori ai evenimentelor istorice, discutii cu actori si regizori, prezentari de carte, concerte si expozitii.

Festivalul de Film Istoric Rasnov a ajuns la cea de-a sasea editie, fiind organizat in Cetatea Rasnov si Cinematograful Amza Pellea, fiind unicul eveniment de profil din sud-estul Europei.

 

Date generale despre Festival:

- peste 40 de proiectii de filme (Cinematograf, Gradina Cetatii Rasnov);

- 10 evenimente speciale (Gradina Cetatii Rasnov, Biserica Evanghelica si Cinematograf);

- 23 prelegeri si dezbateri (Cinematograf);

- peste 40 de invitati speciali (istorici, regizori, diplomati, jurnalisti, producatori etc.);

- 2 expozitii (Cetate, Turnul Bathory);

- targ de carte (Grdina Cetatii Rasnov);

- peste 12.000 de vizitatori sunt asteptati pe perioada Festivalului.

* toate filmele au subtitrare in limba romana.

 

Acces la evenimente:

- doar pentru persoane peste 18 ani;

- gratuit la toate momentele Festivalului in limita locurilor disponibile;

- la prelegeri vor avea acces cu prioritate studentii inscrisi la Scoala de Vara; in limita locurilor disponibile vor fi acceptate si alte persoane.

Peste 40 de productii cinematografice vor fi proiectate in cele 10 zile de Festival, grupate pe cele 3 teme importante: “Primul Razboi Mondial”, “Anul 1989” si “Productii noi”.

 

Dintre acestea, va recomandam sa nu ratati:

Une promesse - cel mai recent film al cunoscutului regizor francez Patrice Leconte, o drama romantica ce se desfasoara chiar inaintea si in timpul Primului Razboi Mondial. Filmul va fi proiectat in avanpremiera la Rasnov, iar din toamna va fi distribuit de Independenta Film in cinematografele din toata tara.

Premier Noël dans les tranchées – documentar francez in regia lui Michael Gaumnitz. Fapt putin cunoscut: soldatii germani, englezi si francezi au iesit din transee in decembrie 1914 pentru a fraterniza cu inamicul, emotionandu-si ofiterii. Evident ca acest tip de actiuni nu sunt reprezentative, dar reflecta mult mai mult decat starea de spirit a soldatilor. Filmul isi propune sa studieze Marele Razboi, pornind de la aceste evenimente si trecand prin corespondentele soldatilor.

Ultima reduta - Nicholas Dimancescu (1985-2011) a regizat doua documentare, parte din seria intitulata Romania in razboi. Ultima reduta (Hill 789: The Last Stronghold) primul film din serie, povesteste memoriile bunicului sau, Dimitri D. Dimancescu, ofiter in armata romana in Primul Razboi Mondial. Filmul aduce in fata si alte personalitati ale vremii: Generalul Berthelot (Franta), Colonelul Norton Griffiths (UK), care a sabotat rezervele Romaniei de petrol si cereale, si Locotenentul Erwin Rommel pe care Dimitri Dimancescu l-a intalnit in lupta de pe muntele Cosna. Muzica filmului este interpretata de violoncelistul Marin Cazacu.

La France – o drama in regia lui Serge Bozon. Este toamna anului 1917. Departe, razboiul e in toi. Camille traieste asteptand vesti de la sotul sau care a plecat pe front,dar intr-o zi primeste o scurta scrisoare de despartire. Bulversata si gata de orice, se hotaraste sa se deghizeze in barbat pentru a se reintalni cu el. Va cunoaste o trupa de soldati si o sa-i urmareasca. Pe zi ce trece descopera tot ceea ce nu i-a povestit niciodata sotului sau.

Die Manner der Emden - povestea filmului se bazeaza pe evenimente reale din Primul Razboi Mondial: nava germana de razboi SMS Emden este stationata in timpul razboiului in Qingdao. 50 de membri ai echipajului, care nu se aflau la bord in momentul in care nava a fost scufundata, ajung pe un mic atol din Oceanul Indian. Ideea de eroism, precum lupta neobosita pentru supravietuire a oamenilor se afla in centrul ecranizarii. 

La grande illusion – filmul este una dintre marile opere ale cinema-ului clasic, in regia lui Jean Renoir cu Jean Gabin, Pierre Fresnay si Marcel Dalio. Doi soldati francezi au fost luati prizonieri de catre comandantul von Rauffenstein, un ofiter german rafinat si respectuos. In lagarul de prizonieri, unde sunt tinti isi ajuta colegii de camera sasape un tunel secret. Dar in ajunul evadarii lor, detinutii sunt transferati intr-o fortareata securizata, condusa de von Rauffenstein. El se poarta cu prizonieri politicos, chiar se imprieteneste cu Boeldieu, dar ofiterii francezi pregatesc o noua evadare. 

Tiananmen Square – folosind imagini si surse diplomatice declasificate, documentarul prezinta povestea luptei si a mortii a sute de studenti chinezi in iunie 1989 - martiri pentru democratie in Piata Tiananmen. Filmul prezinta toate etapele unui eveniment ce a schimbat China pentru totdeauna.

The Tank man – in ziua de 05 iunie 1989, la o zi dupa ce trupele chineze au expulzat mii de manifestanti din Piata Tiananmen, un protestatar solitar so neinarmat blocheaza inaintarea unei coloane de tancuri. Imortalizata de catre fotografii occidentali, aceasta confruntare extraordinara a devenit un simbol al luptei pentru libertate din intreaga lume. Cineastul Antony Thomas investigheaza identitatea, soarta si semnificatia acestui personaj.

In spatele cortinei – film documentar in regia lui Bogdan Mustata, avand ca miza principala familiarizarea publicului romanesc si occidental cu imaginea reala, nemascata a comunismului, departe de idealismul promovat de nostalgicii sau promotorii sai actuali.

Adieu camarades - Adio, Tovarasi! spune povestea destramarii lumii sovietice si a utopiei socialiste intr-un mod inovativ. Filmul documenteaza perioada 1975-1991 prin istoriile de exceptie ale unor oameni simpli, al caror curaj si hotarare au devenit forta purtatoare ce a dus la caderea Cortinei de Fier. Sunt povesti despre dragoste, atentate esuate sau incercari dramatice de a fugi in vest. Aceste intamplari se petrec pe fundalul vietii politice, pe care se perinda oameni de stat si de partid. Prin materiale de propaganda si filmari private, se creioneaza o imagine vie a acelor vremuri si a stilului de viata al anilor ‘70 si ‘80.

Rise and Fall of the Berlin Wall – povestea unui constructii odioase care a dat nastere unor drame infioratoare. Filmul spune povestea unor supravietuitori care au incercat sa fuga peste acest zid, interviuri cu oficialii de securitate care au realizat proiectarea, politisti de frontiera, politicieni, istorici si jurnalisti.

Central Europe goes to freedomMirosław Jasiński este o legenda a miscarii Solidaritatea. Cel mai recent film arata evenimentele politice cheie la inceputul anilor 1990 in Polonia, Cehoslovacia si Ungaria, care au dus la formarea Grupului de la Visegrad, iar mai tarziu expulzarea trupelor sovietice din regiune. Filmul se concentreaza pe eroii din acele zile, care au influentat cursul evenimentelor si au jucat un rol important in procesul de a elibera Europa Centrala de la influentele Uniunii Sovietice. 

7 zile la Bucuresti - secretele unei revolutii – filmul este o coproductie TVR - ECPAD (Etablissemnet de Comunicatrion et Production Audiovisuelle de la Defance-France). Documentarul se bazeaza pe arhivele TVR si pe arhive inedite ale Armatei franceze, filmate de cameramanul ECPAD care a insotit misiunea Kouchner la Bucuresti, in decembrie 1989.

Cyril and Methodius – film in premiera care se concentreaza pe povestea a doi frati greci care au influentat dezvoltarea culturala a tuturor slavilor (acestia sunt creditati cu elaborarea alfabetul glagolitic, noul sistem de drept, traducerea Vechiului Testament). 

Valea plangerii – este primul documentar care descrie cinematic operatiunile de deportare si ucidere in masa a rromilor in siturile din Transnistria. Filmul alterneaza povestile batranilor rromi cu imagini din prezent ale locurilor unde acestia au suferit, locuri care la prima vedere par golite de greutatea disperarii si a gropilor comune.

Rwanda la surface de reparation – dupa douazeci de ani de la genocid, Eugene Murangwa, fostul portar al echipei nationale din Rwanda, s-a intors in tara sa natala. Cu fostii sai coechipieri, care l-au protejat in 1994, Eugene a creat o academie de fotbal in Kigali. Ca un tanar care intruchipeaza speranta din Rwanda de maine, astazi, acesta incearca sa repare legaturi rupte de zeci de ani de ura.

Walesa: Man of Hope – 1970, Gdansk. Autoritatile comuniste inabusesc sangeros un protest al muncitorilor. Printre ei se afla Lech Walesa, un simplu muncitor la santierul naval care incearca sa faca fata problemelor zilnice cu sotia sa Danuta. El refuza sa respecte regulile si curand se va trezi in fruntea unei revolutii ce nu doar va rasturna o dictatura poloneza, ci va da branci si imperiului sovietic aflat in prag de colaps.

Va invitam sa vizitati site-ul oficial al Festivalului – www.fffir.ro – pentru informatii complete si actualizate despre toate activitatile.


Din aceeasi categorie...

The Fall Guy: Cascadorii, comedie şi aventuri romantice într-un film exploziv

The Fall Guy: Cascadorii, comedie şi aventuri romantice într-un film exploziv

În acest weekend poate fi văzut la cinema în premiera Cascadorul / The Fall Guy, o comedie de acţiune bazată pe celebrul serial al anilor ‘80.

Începe a treia ediție a Romanian Mental Health Film Festival 2024

Începe a treia ediție a Romanian Mental Health Film Festival 2024

Romanian Mental Health Film Festival, primul festival de film din România dedicat sănătății mentale și adresat publicului larg, a ajuns la a treia ediția.

Regal de filmele românești, la Săvârșin, în a doua ediție a Festivalului Suflet de România

Regal de filmele românești, la Săvârșin, în a doua ediție a Festivalului Suflet de România

Sâmbătă și duminică, pe Domeniul Regal de la Săvârșin, are loc a doua ediție a festivalului Suflet de România.

Kingdom of the Planet of the Apes va avea premiera în cinematografe pe 10 mai

Kingdom of the Planet of the Apes va avea premiera în cinematografe pe 10 mai

Planeta Maimuțelor: Noul Regat – mult așteptatul film de acțiune și aventură, produs de 20th Century Studios, intră în cinematografele românești din 10 mai, cu avanpremiere din 8 mai.

Noi cine-concerte la TIFF 2024

Noi cine-concerte la TIFF 2024

Un film considerat pierdut, scurtmetrajele unui regizor canonic, un remake Dracula și jazz vor putea fi văzute în cadrul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 14 – 24 iunie 2024)

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție în sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București. ...

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

În weekendul ce s-a încheiat, a avut loc la Romexpo în București, o nouă ediție Comic Con România.

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Totul pentru tenis, performanță și succes! Zendaya revine pe marile ecrane cu un rol ambițios și fără precedent, din 26 aprilie în filmul Challengers.

Filmul inovator Guvernul Copiilor 2 va putea fi vizionat din 26 aprilie în 22 de orașe din țară

Filmul inovator Guvernul Copiilor 2 va putea fi vizionat din 26 aprilie în 22 de orașe din țară

Cabinetul de miniștri din Guvernul Copiilor 2 / Government of Children 2 vă dă întâlnire din 26 aprilie în cinematografele din 22 de orașe din țară.

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Cinci capodopere ale cinematografiei italiene clasice, realizate de regizori celebri precum Federico Fellini, Vittorio De Sica, Pier Paolo Pasolini, Michelangelo Antonioni şi Roberto Rossellini, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecţii specia...

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Sâmbătă 13 aprilie la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti a avut loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres, scrisă de Bogdan Adrian Tomas şi regizată de Cătălin Saizescu - o piesă care face o radiografie amuzantă a cenzurii din p...

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează o nouă ediție a Caravanei Noului Cinema Românesc în Polonia în perioada 17 aprilie – 1 decembrie 2024.

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Premiera documentarului Nasty, despre viața și cariera lui Ilie Năstase, a adus împreună unii dintre cei mai importanți sportivi români din istorie, personalități internaționale, vedete și mii de fani. ...

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera / La Chimera, o incursiune în universul fermecător al cineastei italiene Alice Rohrwacher, pe urmele unui englez îndrăgostit ce explorează tezaure antice și iubiri pierdute, va avea premiera în cinema de vineri, 19 aprilie. ...

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe Regizoarea Ana-Maria Comănescu. ...

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

La cea de-a 4-a ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), Animest continuă parteneriatul cu Animation Festival Network și deschide programul de mentorat dedicat cineastelor din lumea animației către alte două țări. ...

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Vineri 12 aprilie și sâmbătă 13 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti are loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres regizată de Cătălin Saizescu, o piesa de teatru care face o radiografie a cenzurii din pe...

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

Cineaștii, jurnaliștii și criticii de film din România se pot înscrie pentru o nouă ediție a Bursei Alex. Leo Șerban, în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024).

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Lungmetrajul Marele jaf al tramvaiului / The Great Tram Robbery semnat de regizorul sârb Slobodan Šijan, producție cu participare românească, are premiera în cinematografele din România pe 12 aprilie 2024. ...

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Guvernul Copiilor 2, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie.

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est, trupa fenomen care a cucerit topurile muzicale de-a lungul timpului, aduce în playlisturile de vară În camera ta.

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania (Muestra de Cine Rumano), în perioada aprilie - decembrie 2024.

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Pe data de 12 aprilie 2024 suntem invitati în Sala Mare a Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”, pentru o seară de scurtmetraj documentar.

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde il au ca invitat pe Regizorul și producatorul Claudiu Mitcu. ...

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Aflată la debutul său cu filmul de lungmetraj Kingdom of Judas, Sabina Lisievici va putea fi văzută pe marele ecran, alături de echipa formată din artiști, atât cunoscuți cât și debutanți, începând cu 12 aprilie. ...