Festivalul de Film de Animatie Anim’est continua, in 2014, misiunea de a resuscita animatia autohtona.

Sectiunilor competitive ale festivalului li se adauga, astfel, o serie de ateliere, master class-uri si programe speciale, dedicate unor scoli si festivaluri de profil celebre, precum si unor animatori cu portofolii consacrate.  

La cea de-a noua editie a festivalului, ce va avea loc intre 3 si 12 octombrie, animatia e colorata in accente regale: scoala invitata oficial la Bucuresti este Royal College of Art, din Londra, una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant superior de arte si design din lume.  

In 1985, Bob Godfrey si Richard Taylor, doua nume de referinta in industria animatiei si a efectelor speciale, inaugurau sectia de animatie in cadrul Royal College of Art

Astazi, programul de doi ani de Master in animatie al universitatii atrage artisti si realizatori cu specializari din cele mai diverse – de la stiinte si matematica, la arhitectura, literatura si comunicare.

Aceasta deschidere a animatiei ca obiect de studiu, alaturi de metodele de productie tot mai diverse, functioneaza ca o punte intre artisti si specialistii in stiinte realiste, pe care ii apropie schimbul de cunostinte si instrumentele digitale folosite. 

La granita dintre film, arte frumoase si design, sectia de animatie a Royal College of Art are ca scop intretinerea unei atmosfere de creativitate si curiozitate intelectuala. 

Cererea tot mai mare de specialisti in manipularea imaginii cadru cu cadru in lungmetraj, jocuri si televiziune le ofera absolventilor sanse reale de a lucra dupa facultate ca regizori, scenaristi, artisti plastici, experti in efecte speciale, dezvoltatori de aplicatii, coloristi, specialisti in storyboard, in design de carti electronice, in design de personaj, producatori si animatori. 

Numerosi absolventi aleg sa-si deschida studiouri personale sau colective si sa colaboreze cu renumite companii de productie sau galerii de arta din Marea Britanie sau din strainatate, astfel incat peste 90% sunt specialisti de prim rang in domeniul animatiei.

Publicul prezent la cea de-a noua editie Anim’est e invitat sa vizioneze doua programe de scurt metraje ce curpind filmele de scoala ale unor animatori cunoscuti, absolventi ai Royal College of Art, intre care Jonathan Hodgson, Ruth Lingford, Run Wrake, Suzie Templeton sau Siri Melchior

Cele doua calupuri de scurt meraje vor fi proiectate vineri, 10 octombrie, la Cinema Elvira Popescu, de la 16.30 si de la 18.30. 

Biletele pentru proiectii pot fi achizitionate online, pe site-ul www.eventbooks.ro, si din cinema, in timpul festivalului. 

O prezentare oficiala a universitatii Royal College of Art va fi sustinuta, in cadrul festivalului, de catre Joe King, profesor coordonator al catedrei de animatie, cu un portofoliu bogat de filme de animatie si live-action, si o expertiza ce se extinde in domenii conexe precum fotografie sau design de sunet. 

Doua workshopuri de animatie ii asteapta sa se inscrie pe animatorii mici si mari

Timp de 5 zile (6-10 octombrie), sub indrumarea lui Joe King, 6 tineri cu varsta de peste 18 ani vor participa la un workshop ce va imbina mai multe tehnici: desen, fotografie, sunetele orasului, avand ocazia sa descompuna informatii temporale si structurale despre oras si apoi sa le reconstruiasca in cheie proprie. 

Un alt workshop, de aceasta data dedicat copiilor cu varste cuprinse intre 8-12 ani, va avea loc anul acesta in cadrul Minimest, sectiunea speciala dedicata celor mai tineri spectatori ai festivalului. 

In perioada 6-10 octombrie, 12 copii vor avea posibilitatea sa invete despre animatia cut-out si sa-si creeze propriile filmulete, avand ca pesonaje principale cladiri realizate din hartie decupata, urmand tema festivalului - Re:Animating Bucharest.

Trainer-ul acestui workshop este Ion Arama, absolvent al Facultatii de Regie Film la UNATC Bucuresti si participant la prima editie a Animation Worksheep - 2011. 

Cu o bogata experienta  in grafica, animatie si ilustratie de jocuri educative pentru copii, Ion a sustinut deja anul acesta doua workshop-uri de animatie pentru copii: Clubul meu - Ateliere creative Tei si EducaTIFF.

Workshop-ul este realizat de Anim’est, alaturi de partenerii sai: F64 si Noumax.

Detalii despre inscriere la cele doua workshopuri se regasesc pe site-ul Anim'est.

Anul acesta are loc a doua editie Project Worksheep, cu premiu de 1.000 $

La cea de-a noua editie a festivalului, Anim’est reia Project Worksheep, un concurs de proiecte de scurtmetraj de animatie in cadrul caruia animatorii au ocazia sa-si prezinte proiectele in fata unor profesionisti din domeniu, cel mai bun proiect urmand sa fie premiat.

5 evaluatori, invitati si organizatori ai festivalului, vor avea misiunea de a oferi feedback util in vederea dezvoltarii creative si tehnice a proiectelor, precum si de a desemna proiectul cu cel mai mare potential dintre cele sase.  

Acesta va primi un premiu de 1.000$, oferit de HBO Romania. In plus, castigatorul va beneficia de coaching constant in dezvoltarea ulterioara a scurtmetrajului, din partea echipei Animest.

Sesiunea de pitching se va desfasura in data de la 10 octombrie, ora 17, la Re:Animation Hub – mai multe detalii despre locul de desfasurare, in zilele ce urmeaza.

Detaliile despre inscriere se regasesc pe site-ul Anim’est.

Cea de-a noua editie Anim’est va avea loc in perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio si Elvire Popesco si la Re:Animation Hub.

Festivalul International de Film de Animatie Anim’est, membru al retelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociatia Este’n'est, cu sprijinul Uniunea Cineastilor din Romania, Centrul National al Cinematografiei si Ministerul Culturii.


Din aceeasi categorie...

Noi cine-concerte la TIFF 2024

Noi cine-concerte la TIFF 2024

Un film considerat pierdut, scurtmetrajele unui regizor canonic, un remake Dracula și jazz vor putea fi văzute în cadrul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 14 – 24 iunie 2024)

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție în sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București. ...

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

În weekendul ce s-a încheiat, a avut loc la Romexpo în București, o nouă ediție Comic Con România.

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Totul pentru tenis, performanță și succes! Zendaya revine pe marile ecrane cu un rol ambițios și fără precedent, din 26 aprilie în filmul Challengers.

Filmul inovator Guvernul Copiilor 2 va putea fi vizionat din 26 aprilie în 22 de orașe din țară

Filmul inovator Guvernul Copiilor 2 va putea fi vizionat din 26 aprilie în 22 de orașe din țară

Cabinetul de miniștri din Guvernul Copiilor 2 / Government of Children 2 vă dă întâlnire din 26 aprilie în cinematografele din 22 de orașe din țară.

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Cinci capodopere ale cinematografiei italiene clasice, realizate de regizori celebri precum Federico Fellini, Vittorio De Sica, Pier Paolo Pasolini, Michelangelo Antonioni şi Roberto Rossellini, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecţii specia...

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Sâmbătă 13 aprilie la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti a avut loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres, scrisă de Bogdan Adrian Tomas şi regizată de Cătălin Saizescu - o piesă care face o radiografie amuzantă a cenzurii din p...

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează o nouă ediție a Caravanei Noului Cinema Românesc în Polonia în perioada 17 aprilie – 1 decembrie 2024.

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Premiera documentarului Nasty, despre viața și cariera lui Ilie Năstase, a adus împreună unii dintre cei mai importanți sportivi români din istorie, personalități internaționale, vedete și mii de fani. ...

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera / La Chimera, o incursiune în universul fermecător al cineastei italiene Alice Rohrwacher, pe urmele unui englez îndrăgostit ce explorează tezaure antice și iubiri pierdute, va avea premiera în cinema de vineri, 19 aprilie. ...

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe Regizoarea Ana-Maria Comănescu. ...

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

La cea de-a 4-a ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), Animest continuă parteneriatul cu Animation Festival Network și deschide programul de mentorat dedicat cineastelor din lumea animației către alte două țări. ...

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Vineri 12 aprilie și sâmbătă 13 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti are loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres regizată de Cătălin Saizescu, o piesa de teatru care face o radiografie a cenzurii din pe...

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

Cineaștii, jurnaliștii și criticii de film din România se pot înscrie pentru o nouă ediție a Bursei Alex. Leo Șerban, în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024).

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Lungmetrajul Marele jaf al tramvaiului / The Great Tram Robbery semnat de regizorul sârb Slobodan Šijan, producție cu participare românească, are premiera în cinematografele din România pe 12 aprilie 2024. ...

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Guvernul Copiilor 2, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie.

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est, trupa fenomen care a cucerit topurile muzicale de-a lungul timpului, aduce în playlisturile de vară În camera ta.

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania (Muestra de Cine Rumano), în perioada aprilie - decembrie 2024.

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Pe data de 12 aprilie 2024 suntem invitati în Sala Mare a Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”, pentru o seară de scurtmetraj documentar.

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde il au ca invitat pe Regizorul și producatorul Claudiu Mitcu. ...

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Aflată la debutul său cu filmul de lungmetraj Kingdom of Judas, Sabina Lisievici va putea fi văzută pe marele ecran, alături de echipa formată din artiști, atât cunoscuți cât și debutanți, începând cu 12 aprilie. ...

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Adolescenții pasionați de film, fotografie sau editare video sunt așteptați să se înscrie într-unul dintre cele mai longevive programe dedicate lor din țară: Let’s Go Digital! (LGD!) din cadrul Festivalului Internațional de Film...

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Éric Toledano și Olivier Nakache, duoul de regizori francezi care a cucerit publicul în 2011, cu Intouchables, revin pe marile ecrane cu o comedie de actualitate: Un an dificil. ...

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, un film plin de umor, în regia lui Ovidiu Georgescu, va putea fi văzut în cinematografele din România, începând din 31 mai.

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Din 10 aprilie, filmul Horia va rula în cinematografele din toată țara.