BIEFF aduce in Romania cel mai recent film al maestrului cinema-ului de avangarda, Alejandro Jodorowsky

Dupa o absenta de aproape 25 de ani, „marele vrajitor al midnight movies” (asa cum este supranumit de publicatia Hollywood Reporter) revine pe marile ecrane cu lung metrajul sau din 2013, La Danza De La Realidad, care a avut premiera anul trecut in cadrul celebrei sectiuni canneze Quinzaine des Réalisateurs.

Continuand colaborarea de termen lung cu unul dintre cei mai admirabili parteneri ai sai, BIEFF prezinta publicului roman, in colaborare cu Quinzaine des Réalisateurs, proiectia-eveniment dedicata familei Jodorowsky: La Danza De La Realidad va fi precedat de premiera romaneasca a debutului regizoral al fiului maestrului: The Voice Thief de Adan Jodorowsky

Adan Jodorowsky este de asemenea autorul muzicii in filmul tatalui sau, iar Brontis Jodorowsky, celalalt fiu al maestrului, joaca rolul principal in La Danza De La Realidad. Evenimentul este realizat cu sprijinul Dacia sial Institutului Cervantes.

Cunoscut pentru faimoasele sale filme suprarealiste din anii ‘60 si ’70 (El Topo, The Holy Mountain), Alejandro Jodorowsky creeaza o privire semi-auto-biografica asupra copilariei sale din oraselul cilian Tocopilla, in anii ‘30. 

Filmul combina istoria personala a regizorului cu metafore, mitologie si poezie, reflectand filosofia cineastului comform careia realitatea nu este una obiectiva, ci mai degraba un dans creat de catre imaginatia noastra. 

The New York Times il caracterizeaza astfel: „Amestecul de eleganta vizuala si perversitate aminteste de Luis Bunuel, dar si de compatriotul domnului Jodorowsky, Raul Ruiz. Strazile din Tocopilla sunt imbibate in acelasi tip de realism magic ce a animat satul Macando al lui Gabriel Garcia Marquez de partea cealalta a continentului, precum si de un sentiment tragic al istoriei.” (A.O. Scott)

Adan Jodorowsky debuteaza cu drama experimentala baroca The Voice Thief, avand in rolurile principale pe Asia Argento si pe fratele regizorului, Cristobal Jodorowsky

Filmul are loc intr-un Miami mitic si urmareste odiseea nocturna a protagonistului, in cautarea vocii sotiei sale, cantareata de opera. „Infuzat cu umor si absurd, filmul (...) este in aceeasi masura un eseu axat pe cautarea esentei umanitatii, pe cat este o contamplare a sinelui alienat intr-o lume invadata de supra-sexualitate, rebeliune si disperare.” (Ioana Mischie, Nisimazine)

Fidel misiunii sale de a promova cinema-ul experimental romanesc, BIEFF aduce in atentia publicului, dar si a juriului Competitiei Internationale, cele mai recente experimente vizuale autohtone. 

In acest an, BIEFF faciliteaza intalnirea artistilor romani cu profesionisti europeni de calibru ai industriei de cinema: Anne Delseth – Membru al comitetului de selectie al Quinzaine des Réalisateurs, Cannes Film Festival; Theus Zwakhals – Selectioner al sectiunii de scurt metraj, Festivalul International de Film Rotterdam; Jonathan Pouthier– Responsabil de programele de cinema, Centre Pompidou Paris; Marion Poeth – Director de program, Festivalul Cinedans Dance on Screen Amsterdam; si Ileana Birsan – critic si jurnalist de film. 

Majoritatea titlurilor romanesti sunt premiere internationale, ce abordeaza cu incisivitate zone estetice putin explorate, de obicei, in filmul autohton. 

„Sub marca Warden Collective, in Daughter Of The Earth folclorul romanesc obtine un make-over al secolului XXI, sub semnatura lui Vlad Fenesan. Combinand costume traditionale si tiparele lor vizuale cu estetica pixel (prezenta si in sunetele 8-bit ale coloanei sonore electronice), filmul este o creatie glitzy, plina de farmec dar si jucausa.” (Andrei Tanasescu, BIEFF)

O alta revizitare a mitologiei este lucrarea conceptuala Death By Diamonds & Pearls, semnata de Carioca Studio, un film ce „pune sub semnul intrebarii ideea conditiei umane in diferite perioade de timp si interactiunea noastra cu aceasta apartenenta spirituala. Acest lucru face ca publicul sa se gandeasca la probleme legate de semnificatia si prezenta miturilor in viata noastra in secolul XXI.” (Carioca Studio)

I Will Never Walk Alone de Carmen Lidia Vidu (cunoscuta pentru inovatoarele sale performance-uri multimedia) este o portavoce indreptata catre glasul nostru intern. Pe masura ce tensiunea dezvaluita intre personalitatile interioare si exterioare ale naratoarei reveleaza straturile singuratatii ei, regizoarea ne aminteste ca nu suntem cu adevarat singuri.” (Andrei Tanasescu, BIEFF)

Inspirat de dicteul lui Susan Sontag („timpul pozitioneaza in cele din urma majoritatea fotografiilor, chiar si pe cele mai amatoricesti, la nivel de arta”), On Photography, de artistul vizual Alex Galmeanu este un omagiu adus timpului, valorii pe care acesta o confera obiectelor si spectatorului ca mediator al acestora. 

Poemul vizual Please Be Patient (While We Fuck You) de Andrei Popa, este o metafora despre societatea in care traim si directia in care se indreapta daca este determinata exclusiv de profit.

Silent Places este o colaborare inedita intre coregraful-regizor Simona Deaconescu si directorul de imagine Oleg Mutu, un dance-film bazat pe examinarea vietii interioare a personajelor, surpinzand nedumeririle, intrebarile si temerile lor intr-un moment de intimitate. Prin miscare si actiune cele 5 personaje infatiseaza sentimente care se transforma in agonie, sunt oameni prizonieri ai libertatii infinite intr-un spatiu infinit.” (Hotnews)

Secolul XX este distilat pana la elementele sale esentiale, in Cinescope, lectia de istorie a lui Mircea Bobina. Reamintind, din punct de vedere formal, de montajul intelectual al sovieticilor, precum si de umorul ironic al lui Bruce Conner, imagini de arhiva si momente istorice sunt montate impreuna pentru a randui maretia si conditia omului modern.

Seria de experimente cinematice este continuata de doua scurt metraje foarte interesante ale unor studenti ai Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. 

Inca o mostra a resemantizarii creative a materialului found footage, Visul De Aur de Alex Mironescu „este o incercare de a deconstrui procesul de comunicare propagandistica, surprinzand elementele non-verbale de limbaj al corpului, caracteristice lui Adolf Hitler, suprapuse pe discursul foarte original al lui Nicolae Ceausescu, cu scopul de a observa tehnici eficiente de manipulare.” (Alex Mironescu)

Un film intim, chinuit de ganduri, Autism de Alexandru Petru Badelita isi intoarce privirea catre fortele externe opresive (politica, religie), care impovareaza sufletul omului. Prinsi intre claustrofobia depresiva a tanarului protagonist si apartamentul sau, il observa murmandu-si rutina zilnica, in incercarea de a stavili o anxietate in continua crestere. Prin puterea expozitiei, cinema-ul devine astfel un catharsis terapeutic atat pentru protagonist cat si pentru spectator. 

Citeste si...

Filme cu implicatii politice de la Berlinale Forum Expanded, la BIEFF 2014

Laureatii Festivalului de la Rotterdam si filme-jurnal marca IDFA Amsterdam vin la BIEFF

Confesiuni cinematografice in perspectiva feminina – filmele consacrate la Oberhausen, in premiera la Bucuresti

Cea de-a 5-a editie a Festivalului International de Film Experimental Bucuresti BIEFF va avea loc in perioada 10-14 decembrie 2014, la CinemaPRO si Cinema Elvira Popescu.

Programul complet al festivalului va fi disponibil in curand pe: www.bieff.ro.


Din aceeasi categorie...

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

În weekendul ce s-a încheiat, a avut loc la Romexpo în București, o nouă ediție Comic Con România.

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Totul pentru tenis, performanță și succes! Zendaya revine pe marile ecrane cu un rol ambițios și fără precedent, din 26 aprilie în filmul Challengers.

Filmul inovator Guvernul Copiilor 2 va putea fi vizionat din 26 aprilie în 22 de orașe din țară

Filmul inovator Guvernul Copiilor 2 va putea fi vizionat din 26 aprilie în 22 de orașe din țară

Cabinetul de miniștri din Guvernul Copiilor 2 / Government of Children 2 vă dă întâlnire din 26 aprilie în cinematografele din 22 de orașe din țară.

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Cinci capodopere ale cinematografiei italiene clasice, realizate de regizori celebri precum Federico Fellini, Vittorio De Sica, Pier Paolo Pasolini, Michelangelo Antonioni şi Roberto Rossellini, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecţii specia...

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Sâmbătă 13 aprilie la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti a avut loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres, scrisă de Bogdan Adrian Tomas şi regizată de Cătălin Saizescu - o piesă care face o radiografie amuzantă a cenzurii din p...

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează o nouă ediție a Caravanei Noului Cinema Românesc în Polonia în perioada 17 aprilie – 1 decembrie 2024.

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Premiera documentarului Nasty, despre viața și cariera lui Ilie Năstase, a adus împreună unii dintre cei mai importanți sportivi români din istorie, personalități internaționale, vedete și mii de fani. ...

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera / La Chimera, o incursiune în universul fermecător al cineastei italiene Alice Rohrwacher, pe urmele unui englez îndrăgostit ce explorează tezaure antice și iubiri pierdute, va avea premiera în cinema de vineri, 19 aprilie. ...

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe Regizoarea Ana-Maria Comănescu. ...

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

La cea de-a 4-a ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), Animest continuă parteneriatul cu Animation Festival Network și deschide programul de mentorat dedicat cineastelor din lumea animației către alte două țări. ...

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Vineri 12 aprilie și sâmbătă 13 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti are loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres regizată de Cătălin Saizescu, o piesa de teatru care face o radiografie a cenzurii din pe...

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

Cineaștii, jurnaliștii și criticii de film din România se pot înscrie pentru o nouă ediție a Bursei Alex. Leo Șerban, în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024).

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Lungmetrajul Marele jaf al tramvaiului / The Great Tram Robbery semnat de regizorul sârb Slobodan Šijan, producție cu participare românească, are premiera în cinematografele din România pe 12 aprilie 2024. ...

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Guvernul Copiilor 2, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie.

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est, trupa fenomen care a cucerit topurile muzicale de-a lungul timpului, aduce în playlisturile de vară În camera ta.

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania (Muestra de Cine Rumano), în perioada aprilie - decembrie 2024.

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Pe data de 12 aprilie 2024 suntem invitati în Sala Mare a Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”, pentru o seară de scurtmetraj documentar.

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde il au ca invitat pe Regizorul și producatorul Claudiu Mitcu. ...

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Aflată la debutul său cu filmul de lungmetraj Kingdom of Judas, Sabina Lisievici va putea fi văzută pe marele ecran, alături de echipa formată din artiști, atât cunoscuți cât și debutanți, începând cu 12 aprilie. ...

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Adolescenții pasionați de film, fotografie sau editare video sunt așteptați să se înscrie într-unul dintre cele mai longevive programe dedicate lor din țară: Let’s Go Digital! (LGD!) din cadrul Festivalului Internațional de Film...

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Éric Toledano și Olivier Nakache, duoul de regizori francezi care a cucerit publicul în 2011, cu Intouchables, revin pe marile ecrane cu o comedie de actualitate: Un an dificil. ...

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, un film plin de umor, în regia lui Ovidiu Georgescu, va putea fi văzut în cinematografele din România, începând din 31 mai.

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Din 10 aprilie, filmul Horia va rula în cinematografele din toată țara.

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume

Luna aprilie vine cu o nouă serie de filme online în programul Institutului Cervantes.

Ilie Năstase lansează discul Globe Trotter Lover

Ilie Năstase lansează discul Globe Trotter Lover

În 1987, aflat în plină glorie internațională, tenismenul român Ilie Năstase a primit propunerea de a înregistra două melodii în Franța.