Va salut onorati prieteni cinefani, va prezint cu aceasta ocazie review-ul meu pentru o alta surpriza placuta a anului 2015, respectiv Terminator III, pardon... Genisys, dupa cum urmeaza:

Ce intrebare retorica... mai trebuie sa povestim originea seriei Terminator? Oare cine nu a vazut primele doua filme, cine nu a auzit expresia “hasta la vista, baby” si cine nu a folosit iconita de “thumbs up” ce a ramas in memoria fiecarui adolescent cu lacrimi in ochi de dupa primul sfert al anilor 1990.

Hai sa revenim cu picioarele pe pamant si sa precizam faptul ca primul Terminator a fost unul dintre pionerii filmelor science-fiction de actiune, fiind intr-o companie selecta cu Aliens, Top Gun, Robocop, Back to the Future si Blade Runner si care ne-a introdus in prim plan un actor relativ necunoscut la vremea respectiva, ma refer binenteles la Arnold Schwarzenegger.

La cat de buna a fost prima parte, atat de senzationala a fost partea secunda, plina pana la refuz de actiune, scene memorabile, quote-uri istorice si poate ca este cea mai buna exceptie de la regula calitatii unei continuari fata de original.

As dori sa subliniez ca Arnold a interpretat rolul carierei in Terminator II: Judgment Day si va ramane in istoria cinematografiei cu intruchiparea unui erou metalic care nu prea stie de gluma si care ar face orice pentru a salva un copil nevinovat.

Sa mai adaug faptul ca primele doua filme au fost scrise si regizate de marele James Cameron, cel mai inovator regizor din toate timpurile, omul care ne-a mai adus Aliens (o alta continuare de mare succes), Abisul, True Lies, Titanic si Avatar, dar care a refuzat de fiecare data sa puna umarul la o alta continuare.

Nu pot motiva acest refuz decat pe considerentul ca Terminator II a fost maximul ce poate fi atins cu aceasta franciza, lucru total adevarat cand comparam acest film cu cele doua incercari de sequel.

As dori sa nu comentez valoarea lui Terminator III: Rise of the Machines si Terminator Salvation, intrucat consider ca aceste filme au fost facute doar pentru a stoarce niste bani de la fanii acestei serii, asemenea altor filme de duzina, nu nominalizez pe absolut nimeni… The Amazing Spider-Man I si II, Matrix Reloaded si Revolutions, Batman si Robin si nu in ultimul rand Transformers IV, si din pacate lista poate continua…

Trebuie spus ca scenaristii acestui film s-au consultat cu James Cameron si au reusit sa incropeasca un scenariu foarte echilibrat, bazat doar pe cele intamplate in primele doua filme si care sa profite de toate aceste atuuri si sa nu fie influentat negativ de ultimele continuari, lucru asemanator cu cele povestite in Jurassic World.

Dupa cum stiti cu sigurata, Terminator: Genisys este un film ce implica calatoria in timp, iar Alan Taylor (unul din regizorii serialelor The Sopranos si Game of Thrones dar si al lui Thor: The Dark World) a avut dificila sarcina de a face o continuare la primele doua parti, de a imagina viitorul apocaliptic povestit de John Connor si Kyle Reese, de a-l readuce in prim plan pe Arnold si de a multumi milioane (poate chiar miliarde) de fani din intreaga lume... parerea mea este ca a reusit.

Povestea se bazeaza pe aspectele povestite despre soarta omenirii din primele doua parti si totul pare sa curga intr-un mod cursiv, insa socoteala din viitor nu se potriveste cu cea din trecut iar eroii nostrii sunt nevoiti sa schimbe toata cursivitatea naratiunii stabilite anterior.

Ritmul filmului este foarte bun, cu exceptia unei secvente de maxim 3-4 minute in care ne sunt prezentate schimbarile ce determina intriga povestii, suntem bombardati cu scene de actiune, cascadorii de cea mai mare calitate si multe efecte speciale superb realizate.

De departe cel mai pozitiv aspect al filmului nostru este Arnold, nu pot imagina un alt actor care ar putea sa intruchipeze Terminatorul (redenumit Gardian sau “Tataie”) mai bine ca el, vocea si fizionomia sa ofera unui robot atat de multa personalitate, incat am avut impresia ca m-am reintalnit cu exact acelasi personaj care ne-a adus o lacrima in coltul ochiului cand era distrus in otel topit. 

Cred ca Alan Taylor a trisat un pic si a umblat la latura subiectiva a spectatorului, in sensul ca a refolosit in cel putin cinci randuri pasaje memorabile din soundtrak-ul filmului secund si astfel a oferit o foarte puternica impresie de sequel fata de pelicula respectiva, un alt element foarte pozitiv.

Pentru a releva un alt atuu al filmului prezentat, as dori sa va intreb ce a lipsit din toata franciza Terminator? Raspunsul e simplu... umorul, din fericire suntem delectati de unele secvente care ne fac sa bufnim in ras cand vedem un erou ce defineste genul macho ca incearca sa fie gelos sau chiar caraghios.

Ca tot suntem la capitolul partilor pozitive, trebuie apreciat si faptul ca filmul lasa usa larg deschisa unei posibile continuari, intrucat adevaratul antagonist inca nu a fost sters si din Recycle Bin si va invit sa vedeti scena de dupa terminarea creditelor pentru mai multe detalii.

Dar cum fiecare film trebuie sa contina si parti negative, trebuie relevate unele ignorari in expunerea povestii privind succesiunea evenimentelor, cateva situatii foarte favorabile pentru personajele pozitive si poate alegerea lui Jason Clarke in rolul lui John Connor, fiind un actor un pic prea pozitiv pentru un rol de asemenea calibru.

De asemenea, as dori sa critic faptul ca scenaristii si regizorul nu au reusit sa faca intr-un fel si sa prezinte evenimentele din primele doua filme, in eventualitatea (destul de scazuta) in care spectatorul nu le-a vizionat, s-ar putea sa fie aruncat in mijlocul actiunii fara sa cunoasca un minim despre povestea initiala.

Recomand cu cea mai mare caldura filmul Terminator: Genisys tuturor fanilor primelor doua filme ale seriei, fiind sigur ca acestia (inclusiv subsemnatul) au ramas cu un gust amar dupa cele doua tentative de continuari, insa va garantez ca pelicula prezentata mai sterge din supararea acumulata in toti acesti ani.

Totodata, recomand acest film si oricarui spectator dornic de un film de actiune foarte captivant, ce te tine prins in scaunul cinematografului timp de circa doua ore, ce se scurg in ritm accelerat. 

Inca o data, multumesc Ro Image pentru invitatia la acest film.


Din aceeasi categorie...

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Cinci capodopere ale cinematografiei italiene clasice, realizate de regizori celebri precum Federico Fellini, Vittorio De Sica, Pier Paolo Pasolini, Michelangelo Antonioni şi Roberto Rossellini, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecţii specia...

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Sâmbătă 13 aprilie la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti a avut loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres, scrisă de Bogdan Adrian Tomas şi regizată de Cătălin Saizescu - o piesă care face o radiografie amuzantă a cenzurii din p...

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează o nouă ediție a Caravanei Noului Cinema Românesc în Polonia în perioada 17 aprilie – 1 decembrie 2024.

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Premiera documentarului Nasty, despre viața și cariera lui Ilie Năstase, a adus împreună unii dintre cei mai importanți sportivi români din istorie, personalități internaționale, vedete și mii de fani. ...

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera / La Chimera, o incursiune în universul fermecător al cineastei italiene Alice Rohrwacher, pe urmele unui englez îndrăgostit ce explorează tezaure antice și iubiri pierdute, va avea premiera în cinema de vineri, 19 aprilie. ...

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe Regizoarea Ana-Maria Comănescu. ...

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

La cea de-a 4-a ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), Animest continuă parteneriatul cu Animation Festival Network și deschide programul de mentorat dedicat cineastelor din lumea animației către alte două țări. ...

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Vineri 12 aprilie și sâmbătă 13 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti are loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres regizată de Cătălin Saizescu, o piesa de teatru care face o radiografie a cenzurii din pe...

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

Cineaștii, jurnaliștii și criticii de film din România se pot înscrie pentru o nouă ediție a Bursei Alex. Leo Șerban, în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024).

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Lungmetrajul Marele jaf al tramvaiului / The Great Tram Robbery semnat de regizorul sârb Slobodan Šijan, producție cu participare românească, are premiera în cinematografele din România pe 12 aprilie 2024. ...

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Guvernul Copiilor 2, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie.

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est, trupa fenomen care a cucerit topurile muzicale de-a lungul timpului, aduce în playlisturile de vară În camera ta.

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania (Muestra de Cine Rumano), în perioada aprilie - decembrie 2024.

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Pe data de 12 aprilie 2024 suntem invitati în Sala Mare a Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”, pentru o seară de scurtmetraj documentar.

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde il au ca invitat pe Regizorul și producatorul Claudiu Mitcu. ...

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Aflată la debutul său cu filmul de lungmetraj Kingdom of Judas, Sabina Lisievici va putea fi văzută pe marele ecran, alături de echipa formată din artiști, atât cunoscuți cât și debutanți, începând cu 12 aprilie. ...

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Adolescenții pasionați de film, fotografie sau editare video sunt așteptați să se înscrie într-unul dintre cele mai longevive programe dedicate lor din țară: Let’s Go Digital! (LGD!) din cadrul Festivalului Internațional de Film...

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Éric Toledano și Olivier Nakache, duoul de regizori francezi care a cucerit publicul în 2011, cu Intouchables, revin pe marile ecrane cu o comedie de actualitate: Un an dificil. ...

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, un film plin de umor, în regia lui Ovidiu Georgescu, va putea fi văzut în cinematografele din România, începând din 31 mai.

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Din 10 aprilie, filmul Horia va rula în cinematografele din toată țara.

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume

Luna aprilie vine cu o nouă serie de filme online în programul Institutului Cervantes.

Ilie Năstase lansează discul Globe Trotter Lover

Ilie Năstase lansează discul Globe Trotter Lover

În 1987, aflat în plină glorie internațională, tenismenul român Ilie Năstase a primit propunerea de a înregistra două melodii în Franța.

Noi filme în seria Thrillerele de joi seara, la Diva

Noi filme în seria Thrillerele de joi seara, la Diva

Seria de filme thriller difuzate în premieră, în fiecare seară de joi, continuă și în luna aprilie la DIVA cu un nou calup de povești TV cât se poate de intense.

Moartea lui Iosif Zagor va fi proiectat în avanpremieră în deschiderea Festivalului One World 2024

Moartea lui Iosif Zagor va fi proiectat în avanpremieră în deschiderea Festivalului One World 2024

Moartea lui Iosif Zagor, documentarul de debut în regia lui Adi Dohotaru, se va vedea pentru prima dată în această săpămână pe 5 și 6 aprilie în cadrul Festivalului de film One World Romania. ...

Video: Actrița Judith State - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Actrița Judith State - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe actrița Judith State. ...