Se zice ca pe vampiri nu trebuie sa ii primesti in casa, dar nici sa le accepti invitatia de a ii vizita, dar, dat fiind ca Dracula a pus-o de un minunat festival de film, Cinefanul a trebuit sa fie acolo cu mic, cu mare, asa ca, echipat conform vremii, a purces spre Brasov, unde, pe 7 octombrie, a inceput cea de-a treia editie a Dracula Film Festival.

Editie care a inceput, cum altfel, cu un film despre celebrul personaj coltos al lui Bram Stoker, dar in varianta mai simpatica si mai... animata. 

Festivalul s-a deschis, la Teatrul Sica Alexandrescu, cu o proiectie a Hotel Transylvania 2, un film care pe mine m-a surprins si amuzat complet. Chit ca parerile nu pareau sa ii fie favorabile, eu una am ras copios la aventurile lui Dracula, acum bunic, si ale celorlalti monstruleti ai hotelului. 

Mai mult decat orice altceva, m-a amuzat (si incantat) aparitia lui Mel Brooks, care i-a dat vocea lui Vlad, fiorosul tata al Contelui. Ah, si puii de varcolac. Am dori vreo 5, multumesc. 

De remarcat si mini-tributurile aduse, inainte de proiectie, francizei Star Wars si serialului Twin Peaks

A doua zi ne-a gasit inapoi la Teatru, unde se proiecta Be My Cat: A Film for Anne, un film romanesc regizat de Adrian Tofei, si inscris in Competitia de Lung metraj Dracula Trophy 2015. Pelicula e una de-a dreptul impresionanta, lucru pe care l-a observat si juriul, care a tinut sa ii ofere o mentiune. 

Restul serii ni l-am petrecut la Cinemateca Patria, unde rulau filmele din cele doua competitii de scurt metraje. Competitia de scurt metraje romanesti a fost, pentru mine, o adevarata surpriza, de la umorul negru al Black Friday, pana la realitatea izbitoare a In Atas. Nu pot spune ca m-a prins in vreun fel Omulan!, dar, cine stie, poate imi iesise umorul in pauza de tigara (hint: umorul meu nu fumeaza..). 

La fel de impresionante mi s-au parut si filmele din competitia internationala de scurt metraje, de la ras-premiatul Ghost Train, la dementul Thorn. Preferatul meu din cele 6 a fost, fara indoiala, grecescul Inner World, cu accentele lui de Stepford, iar brazilianul Sugar Zombie a castigat enorm ca satira politica unde pierdea la capitolul actori (nu toti chiar grozavi..).

Dupa obsesiile unor personaje pentru celebre actrite hollywoodiene, bunici obsedati de sport sau regulile interne ale scolii, am trecut la obsesii proprii, si anume cele care s-au petrecut acum mult timp intr-o galaxie indepartata. 

Cinema Patria a gazduit, timp de doua zile, maratonul Star Wars, care a picat tocmai bine inainte de premiera, din decembrie, a Episodului VII. Alaturi de noi au fost si cei din clubul Star Wars, iar cumulat cu faptul ca pentru mine a fost prima oara cand am vazut trilogia veche intr-un cinema, nimic nu a mai desprins Cinefanul aici de fata de sala in cele doua zile, iar faptul ca imi aparea o lacrima in coltul ochilor de cate ori incepea celebrul intro, cu muzica lui John Williams si textul putin inclinat nu a fost decat o coincidenta ciudata. Pe cuvant. 

Din pacate, acest lucru a insemnat sa ratez Ziua Twin Peaks, dar cum Cinefanul nu se poate dedubla, a trebuit sa fuga repede-repede inapoi catre Teatrul Sica Alexandrescu, unde incepea gala de inchidere si decernarea trofeelor, trei la numar. 

Trofeul Vladutz, acordat filmelor romanesti de scurt metraj, a fost castigat de In Atas, al lui Mircea Bobina. Filmul prezinta o realitate mai putin cunoscuta, si anume cea a soldatilor din Republica Moldova, reveniti in tara dupa ce au luptat pentru URSS in razboiul din Afganistan. O doza de realism crud, violent si gri.

Trofeul Little Dracula, cel pentru competitia internationala de scurt metraj, a fost castigat de Yayos, regizat de Roberto San Sebastian. Filmul spune povestea unui tanar care incepe sa isi banuiasca bunicul si pe prietenii acestuia ca, incet incet, se hranesc cu energia sa si il secatuiesc. Lucrurile iau o turnura ciudata, si nimic nu e ceea ce pare. 

In sfarsit, Dracula Trophy este si el anuntat, iar castigator este JeruZalem, regizat de Doron Paz si Yoav Paz

Filmul spune cum poate fi vazuta apocalipsa prin ochelarii Google, totul pe fundalul Orasului Sfant, Ierusalim. JeruZalem a fost, de altfel, si preferatul meu dintre filmele inscrise in competitie, iar, la sfarsitul serii, i-am cunoscut si pe cei doi regizori, care pareau de-a dreptul incantati de festival, si cu care sper sa am o noua discutie cat de curand. 

Din competitie, m-a impresionat aproape la fel de mult si Liza, the Fox Fairy, a carui imagine, dar si muzica, mi-au ajuns direct la suflet. 

Dupa decernarea premiilor, am avut ocazia sa urmarim, in afara competitiei, pelicula The Witch a lui Robert Eggers

Filmul, care se desfasoara in lumea gri si saracacioasa a primilor colonisti americani, are in centru o familie, extreme de religioasa, ce-si duce viata la marginea unei paduri in care par sa-si fi gasit salasul fortele raului. 

Un film inspaimantator in ciuda lipsei imaginilor sangeroase sau violente (cel putin pana in ultima parte…), pelicula aminteste oarecum de The Shining, prin atmosfera, tema (nebunia nascuta de izolare, ceea ce englezii numesc “cabin fever”), dar si prin impletirea elementelor supranaturale cu nebunia ce cuprinde personajele. 

Seara s-a terminat cu un concert al lui Simon Boswell, unul dintre cei trei membri ai juriului pentru Dracula Trophy, iar muzica sa a fost exact ce trebuia pentru a incheia cum trebuie un asemenea eveniment. 

Ultima zi, cea de duminica, a fost dedicata re-difuzarii catorva din filmele din competitia de lung metraj, dar si vizionarii primului film romanesc 3D, Dopul scuza mijloacele, toate acestea la Cinema One. 

Inapoi la Cinemateca Patria, s-a desfasurat ziua Viasat History, unde a rulat filmul romanesc Vlad Tepes (1979), iar fanii lui Coppola au putut revedea adaptarea sa din 1992 dupa romanul lui Bram Stoker

Una peste alta, Cinefanul s-a intors in barlogul sau de-a dreptul incantat de ce a vazut, cu cateva recomandari, dar si cu dorinta acerba de a putea sa fie in mai multe locuri deodata, pentru a putea face fata unei selectii atat de numeroase si riguroase ca aceea pe care i-a oferit-o Festivalul Dracula.

Foto: Alexandru Sutiu.

Cristi Marculescu, selectionerul festivalului.

Juriul competitiei de scurt metraj romanesc: Andrei Sendrea si Ovidiu Eftimie.

Juriul competitiei de scurt metraj international: Eugen Kelemen, Marta Anais Garcia si Sebastain Ceolca.

Presedintele Juriului, Simon Boswell.

O parte din juriul competitiei de lung metraj: Emanuel Lazarescu si Simon Boswell. Din juriu a mai facut parte si Alex Ciubotariu.

Doron Paz si Yoav Paz, regizorii filmului JeruZalem.

Emanuel Lazarescu (Cinefan.ro) alauri de fratii Doron Paz si Yoav Paz, regizorii filmului JeruZalem.


Din aceeasi categorie...

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează o nouă ediție a Caravanei Noului Cinema Românesc în Polonia în perioada 17 aprilie – 1 decembrie 2024.

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Premiera documentarului Nasty, despre viața și cariera lui Ilie Năstase, a adus împreună unii dintre cei mai importanți sportivi români din istorie, personalități internaționale, vedete și mii de fani. ...

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera / La Chimera, o incursiune în universul fermecător al cineastei italiene Alice Rohrwacher, pe urmele unui englez îndrăgostit ce explorează tezaure antice și iubiri pierdute, va avea premiera în cinema de vineri, 19 aprilie. ...

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe Regizoarea Ana-Maria Comănescu. ...

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

La cea de-a 4-a ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), Animest continuă parteneriatul cu Animation Festival Network și deschide programul de mentorat dedicat cineastelor din lumea animației către alte două țări. ...

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Vineri 12 aprilie și sâmbătă 13 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti are loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres regizată de Cătălin Saizescu, o piesa de teatru care face o radiografie a cenzurii din pe...

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

Cineaștii, jurnaliștii și criticii de film din România se pot înscrie pentru o nouă ediție a Bursei Alex. Leo Șerban, în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024).

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Lungmetrajul Marele jaf al tramvaiului / The Great Tram Robbery semnat de regizorul sârb Slobodan Šijan, producție cu participare românească, are premiera în cinematografele din România pe 12 aprilie 2024. ...

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Guvernul Copiilor 2, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie.

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est, trupa fenomen care a cucerit topurile muzicale de-a lungul timpului, aduce în playlisturile de vară În camera ta.

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania (Muestra de Cine Rumano), în perioada aprilie - decembrie 2024.

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Pe data de 12 aprilie 2024 suntem invitati în Sala Mare a Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”, pentru o seară de scurtmetraj documentar.

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde il au ca invitat pe Regizorul și producatorul Claudiu Mitcu. ...

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Aflată la debutul său cu filmul de lungmetraj Kingdom of Judas, Sabina Lisievici va putea fi văzută pe marele ecran, alături de echipa formată din artiști, atât cunoscuți cât și debutanți, începând cu 12 aprilie. ...

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Adolescenții pasionați de film, fotografie sau editare video sunt așteptați să se înscrie într-unul dintre cele mai longevive programe dedicate lor din țară: Let’s Go Digital! (LGD!) din cadrul Festivalului Internațional de Film...

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Éric Toledano și Olivier Nakache, duoul de regizori francezi care a cucerit publicul în 2011, cu Intouchables, revin pe marile ecrane cu o comedie de actualitate: Un an dificil. ...

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, un film plin de umor, în regia lui Ovidiu Georgescu, va putea fi văzut în cinematografele din România, începând din 31 mai.

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Din 10 aprilie, filmul Horia va rula în cinematografele din toată țara.

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume

Luna aprilie vine cu o nouă serie de filme online în programul Institutului Cervantes.

Ilie Năstase lansează discul Globe Trotter Lover

Ilie Năstase lansează discul Globe Trotter Lover

În 1987, aflat în plină glorie internațională, tenismenul român Ilie Năstase a primit propunerea de a înregistra două melodii în Franța.

Noi filme în seria Thrillerele de joi seara, la Diva

Noi filme în seria Thrillerele de joi seara, la Diva

Seria de filme thriller difuzate în premieră, în fiecare seară de joi, continuă și în luna aprilie la DIVA cu un nou calup de povești TV cât se poate de intense.

Moartea lui Iosif Zagor va fi proiectat în avanpremieră în deschiderea Festivalului One World 2024

Moartea lui Iosif Zagor va fi proiectat în avanpremieră în deschiderea Festivalului One World 2024

Moartea lui Iosif Zagor, documentarul de debut în regia lui Adi Dohotaru, se va vedea pentru prima dată în această săpămână pe 5 și 6 aprilie în cadrul Festivalului de film One World Romania. ...

Video: Actrița Judith State - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Actrița Judith State - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe actrița Judith State. ...

Pe 17 aprilie, începe la Varșovia Caravana Noului Cinema Românesc 2024

Pe 17 aprilie, începe la Varșovia Caravana Noului Cinema Românesc 2024

În perioada 17-21 aprilie, Institutul Cultural Român de la Varșovia și Kino Muranów vă invită la o incursiune cinematografică în România.

Mrs. Buică - două nominalizări la Premiile Gopo - acum în cinematografe

Mrs. Buică - două nominalizări la Premiile Gopo - acum în cinematografe

După o perioadă intensă în care stârnit multe dezbateri, documentarul lui Eugene Buică se regăsește pe lista nominalizărilor la doua importante Gale.