Dragi cinefani, iata-ne astazi in fata unui altfel de review, pentru un altfel de film cu super-eroi.

Vi-l prezint pe maretul... (bataie de tobe)... (ai rabdare)... Deadpool! Hai pe ei, pe basca lor!

In primul rand, daca nu cunosti deja cine e baiatul asta in constumul rosu cu dungi negre care se intituleaza Deadpool, cuvintele lungi sunt de prisos, este doar cel mai haios, porcos si agitat personaj din toata istoria benzilor desenate, asa cum veti citi un pic mai jos.

Wade Wilson, alias Deadpool a aparut pentru prima data in 1991 in benzile desenate Marvel, fiind un personaj secundar pana in 1993, cand datorita diferentei considerabile de stil si caracter (a se citi mahalagiu si pervers) si-a primit propria serie ce se desfasoara si in prezent, cu un mare succes.

O data ca niciodata, pe la inceputul anului 2008, studioul proprietar al drepturilor de imagine ale acestui personaj, 20th Century Fox si-a chemat cei mai intelepti producatori si s-au pus la masa rotunda. Din acele minti luminate care primesc cateva milioane de dolari pentru aceast efort mental, s-a nascut ideea de a-l reinventa pe Wade Wilson ca antagonistul lui Wolverine, avand gura cusuta si cutite de adamantiu, unul din cele mai proaste concepte ale ultimilor ani.

Ma gandesc si eu acum… din circa 200 de benzi desenate cu Deadpool si inca vreo cateva mii din universul Marvel (inclusiv echipa super-eroilor X-Men), nu se gasea un alt antagonist, o alta premisa de a salva lumea de la un dezastru, decat sa ii cosi gura celui mai haios personaj din istoria benzilor desenate?  Proasta algere, prost film, extrem de prosti scenaristi si producatori.

Dar hai sa lasam trecutul in spate si sa le multumim public lui Ryan Reynolds pentru curajul de a insista pentru acest personaj si lui Tim Miller, regizorul productiei, ca au realizat o secventa de proba pentru mai marii intelepti de la 20th Century Fox. Din pacate, nu a fost de ajuns si acestia au preferat sa-i finanteze pe Percy Jackson si Gulliver, ambele cu bugete superioare, rezultatul fiind evident sortit esecului.

Cum valoarea nu poate fi ignorata, dupa ideologia lui Sandu Lapusenanu, Ryan Reynolds si Tim Miller au lansat sub anonimitate respectivul videoclip care imediat a devenit viral, iar presiunea zecilor de mii de aprecieri i-a convins pe sefii de la Fox sa deblocheze circa 50 de milioane de dolari pentru a finanta acest film. Iata cum s-a infaptuit o minune rosie si cu gura spurcata.

Trebuie sa recunoastem ca traim in era cinematografica a super-eroilor, poate niciodata in istoria Hollywood-ului nu a fost o atat de mare aglomeratie de filme din aceasta categorie. Toate cu bugete aproape nelimitate, scenaristi, actori, regizori, producatori de cea mai mare calitate, insa trebuie sa recunoastem ca mai toate sunt similare si de cele mai multe ori este cam aceeasi Marie cu alta palarie.

De ce credeti ca a fost atat de apreciat Gardienii Galaxiei? Pentru efecte speciale?... Pentru actori?... Asta gasim la toate. In plus insa, a avut acea latura haioasa care te-a facut sa te bucuri ca stai pe scaunul cinematografului si vezi acel film. Eu cred ca asta lipseste la mai toate filmele cu super-eroi, sunt prea impresionante prin trailere, efecte speciale si secvente de actiune, cand poate tot ce lipseste este o intoarcere la vremea copilariei.

Hai sa revenim totusi la filmul nostru si sa spunem ca este facut de niste cinefili pentru cinefani, iar eroul nostru nu face altceva decat sa ne delecteze cu glumele, ironiile despre rivali si modul foarte haios de a-si spune povestea de dragoste si razbunare.

Desi ma incanta ideea de a va oferi niste spoilere foarte valoroase, acest lucru v-ar strica din placerea de a viziona acest film. Spun asta, pentru ca aproape in fiecare secventa exista un aspect haios, replicile eroului fiind memorabile si nu imi amintesc un alt film sau un alt personaj care sa fie atat de haios.

Poate ca aici este si aspectul negativ al filmului nostru, Deadpool devine usor agasant prin glumele sale repetate, mai ales in contextul in care trei sferturi din restul personajelor incearca sa ofere o impresie serioasa, contrastul acesta fiind oarecum incorect pus in valoare. Personal, mi-ar fi placut si un antagonist cu acelasi apetit comic si care sa se coboare la nivelul intelectual scazut al eroului nostru.

As dori sa scot in evidenta intruchiparea magnifica, mai ales vocala, a lui Ryan Reynolds dar si a personajelor secundate, in special Morena Baccarin pentru rolul lui Vanessa, cu mentiunea ca Ed Skrein (actorul care il intruchipeaza pe Ajax) nu a avut deloc trasaturile unui antagonist get-beget, fiind destinat uitarii pe termen scurt

Desi speram ca Hugh Jackman sa ne incante cu penultima intruchipare a lui Wolverine, pot spune ca prezenta acestuia in filmul nostru s-a facut remarcata suficient si va garantez ca nu ii veti mai duce lipsa macar pana in 2017. 

Ca tot l-am amintit pe Wolvy, consider ca asemenea lui Robert Downey Jr, Johnny Deep, Arnold Schwarzenegger si inca doi-trei flacai destoinici, lui Ryan Reynolds i-a priit de minune rolul lui Deadpool si nu cred ca fanii vor accepta un alt actor sa-l intruchipeze, fiind infipt de minune in analele istoriei marelui ecran.

Avand in vedere bugetul oarecum modic, in comparatie cu alte blockbustere, filmul nostru arata extrem de bine, efectele speciale au fost bine conturate iar calitatea generala audio/video este la nivelul asteptat de fanii acestui super-erou. 

Totusi, intr-un an in care Marvel ne loveste cu Captain America: Civil War si Doctor Strange iar Warner/D.C. Comics ne prezinta Batman v. Superman: Dawn of Justice si Suicide Squad, toate fiind polishate pana la cel mai mic detaliu, era improbabil ca 20th Century Fox sa o mai comita inca o data (referindu-ma evident la Fant4stic) si sa isi verse toate sperantele in X-Men Apocalipse, cand avea in maneca poate cel mai haios erou din toate timpurile. 

Iata ca anul 2016 a inceput destul de bine pentru aceasta industrie.

Recomand cu mare caldura sa evitati vizionarea filmului cu persoane sub 15 ani, intrucat vulgaritatea si sexualitatea este la ea in barlog iar cei mai slabi de inger s-ar putea sa fie influentati negativ de glumele porcoase ce sunt prezentate la tot pasul.

De asemenea, as mentiona ca filmul este facut pentru cinefani, intrucat mai toate glumele sunt facute la adresa altor personaje din lumea cinematografiei, existand riscul ca efectiv sa nu bagi la tartacuta unele aluzii, insulte sau chiar critici porcoase.

Rezervati-va asadar circa 106 minute (plus inca 4-5 pentru a vedea si secventa post-credit) din timpul dumneavoastra pentru a viziona filmul Deadpool, fiind unul din cele mai bune pelicule de actiune-comedie din ultimii ani. Poate de la prima partea a seriei Hangover nu am mai intalnit un alt film care sa ma tina legat de scaunul cinematografului cu o asemenea doza de haz. 

Inca o data, multumesc Odeon Cineplex pentru invitatia la film.

Ionut Pavel – fan Deadpool.


Din aceeasi categorie...

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează o nouă ediție a Caravanei Noului Cinema Românesc în Polonia în perioada 17 aprilie – 1 decembrie 2024.

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Premiera documentarului Nasty, despre viața și cariera lui Ilie Năstase, a adus împreună unii dintre cei mai importanți sportivi români din istorie, personalități internaționale, vedete și mii de fani. ...

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera / La Chimera, o incursiune în universul fermecător al cineastei italiene Alice Rohrwacher, pe urmele unui englez îndrăgostit ce explorează tezaure antice și iubiri pierdute, va avea premiera în cinema de vineri, 19 aprilie. ...

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe Regizoarea Ana-Maria Comănescu. ...

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

La cea de-a 4-a ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), Animest continuă parteneriatul cu Animation Festival Network și deschide programul de mentorat dedicat cineastelor din lumea animației către alte două țări. ...

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Vineri 12 aprilie și sâmbătă 13 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti are loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres regizată de Cătălin Saizescu, o piesa de teatru care face o radiografie a cenzurii din pe...

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

Cineaștii, jurnaliștii și criticii de film din România se pot înscrie pentru o nouă ediție a Bursei Alex. Leo Șerban, în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024).

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Lungmetrajul Marele jaf al tramvaiului / The Great Tram Robbery semnat de regizorul sârb Slobodan Šijan, producție cu participare românească, are premiera în cinematografele din România pe 12 aprilie 2024. ...

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Guvernul Copiilor 2, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie.

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est, trupa fenomen care a cucerit topurile muzicale de-a lungul timpului, aduce în playlisturile de vară În camera ta.

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania (Muestra de Cine Rumano), în perioada aprilie - decembrie 2024.

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Pe data de 12 aprilie 2024 suntem invitati în Sala Mare a Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”, pentru o seară de scurtmetraj documentar.

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde il au ca invitat pe Regizorul și producatorul Claudiu Mitcu. ...

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Aflată la debutul său cu filmul de lungmetraj Kingdom of Judas, Sabina Lisievici va putea fi văzută pe marele ecran, alături de echipa formată din artiști, atât cunoscuți cât și debutanți, începând cu 12 aprilie. ...

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Adolescenții pasionați de film, fotografie sau editare video sunt așteptați să se înscrie într-unul dintre cele mai longevive programe dedicate lor din țară: Let’s Go Digital! (LGD!) din cadrul Festivalului Internațional de Film...

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Éric Toledano și Olivier Nakache, duoul de regizori francezi care a cucerit publicul în 2011, cu Intouchables, revin pe marile ecrane cu o comedie de actualitate: Un an dificil. ...

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, un film plin de umor, în regia lui Ovidiu Georgescu, va putea fi văzut în cinematografele din România, începând din 31 mai.

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Din 10 aprilie, filmul Horia va rula în cinematografele din toată țara.

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume

Luna aprilie vine cu o nouă serie de filme online în programul Institutului Cervantes.

Ilie Năstase lansează discul Globe Trotter Lover

Ilie Năstase lansează discul Globe Trotter Lover

În 1987, aflat în plină glorie internațională, tenismenul român Ilie Năstase a primit propunerea de a înregistra două melodii în Franța.

Noi filme în seria Thrillerele de joi seara, la Diva

Noi filme în seria Thrillerele de joi seara, la Diva

Seria de filme thriller difuzate în premieră, în fiecare seară de joi, continuă și în luna aprilie la DIVA cu un nou calup de povești TV cât se poate de intense.

Moartea lui Iosif Zagor va fi proiectat în avanpremieră în deschiderea Festivalului One World 2024

Moartea lui Iosif Zagor va fi proiectat în avanpremieră în deschiderea Festivalului One World 2024

Moartea lui Iosif Zagor, documentarul de debut în regia lui Adi Dohotaru, se va vedea pentru prima dată în această săpămână pe 5 și 6 aprilie în cadrul Festivalului de film One World Romania. ...

Video: Actrița Judith State - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Actrița Judith State - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe actrița Judith State. ...

Pe 17 aprilie, începe la Varșovia Caravana Noului Cinema Românesc 2024

Pe 17 aprilie, începe la Varșovia Caravana Noului Cinema Românesc 2024

În perioada 17-21 aprilie, Institutul Cultural Român de la Varșovia și Kino Muranów vă invită la o incursiune cinematografică în România.

Mrs. Buică - două nominalizări la Premiile Gopo - acum în cinematografe

Mrs. Buică - două nominalizări la Premiile Gopo - acum în cinematografe

După o perioadă intensă în care stârnit multe dezbateri, documentarul lui Eugene Buică se regăsește pe lista nominalizărilor la doua importante Gale.