27 de scurt metraje concureaza anul acesta pentru trofeul Festivalului International de Film NexT (7-11 aprilie), in Competitia internationala. 

Selectionerii Irina Trocan, Massimiliano Nardulli si Oana Ghera au ales din cele peste 2.000 de filme inscrise in festival cateva dintre cele mai provocatoare scurt metraje recente. 

Spectatorii NexT se vor delecta cu viziuni inedite si povesti venite de prin toata lumea, din Muntenegru, pana in Chile si Filipine. 

Selectia isi propune sa ofere publicului roman o privire cat mai larga asupra productiei de scurt metraj la nivel international, trecand prin genuri, stiluri si influente cinematografice diverse.

“Ce au avut in comun competitiile NexT din toti acesti ani a fost o dorinta de a gasi, din multele filme primite, cele pe care spectatorii (si noi, de altfel) o sa le tinem minte – filme care pot avea uneori stangacii de incepator si de multe ori sunt solicitante, dar intotdeauna au multe de oferit. Cei aproximativ douazeci si cinci participanti prezenti in fiecare an in competitia NexT sunt regizori de urmarit, iar cei din generatiile trecute deja au inceput sa fie cunoscuti intr-un cerc mult mai larg”, spune criticul de film Irina Trocan. 

Spectatorii vor vedea, printre altele, o distopie animata despre un barbat care participa la o sedinta de terapie prin tipat in incercarea de a-si recupera masculinitatea, intr-o mare de barbati amutiti – MANOMAN (film nominalizat la Premiile BAFTA 2016), un pseudo road movie in care un el si-o ea pleaca intr-o calatorie fara vreo tinta anume, la capatul careia povestea lor s-ar putea destrama - Sobre El Cielo, un thriller bulgaresc in cheie realist despre un barbat care ajunge sa faca un gest disperat in incercarea de a face rost de  bani pentru inmormantarea tatalui lui – Zeus sau o poveste de dragoste din Bosnia-Hertegovina – Kalo– in care un paznic de supermarket care se balbaie cand vorbeste deseneaza pe geamurile magazinului de peste drum in care lucreaza fata de care e indragostit, pentru a-i da de inteles ce simte. 

Tot o declaratie de dragoste, de data aceasta sub forma unui experiment vizual candid, este si Four Postcards to Marta, unul dintre filmele cele mai ambitioase de anul acesta, alaturi de scurt metraje precum We make couples sau Six Cents in the Pocket, care duc competitia inca si mai departe in zona experimentului si a inovatiei formale.

In competitie intra si doua filme romanesti Te mai uiti si la om, de Ana-Maria Comanescu, si Dispozitiv 0068, de Radu Barbulescu.

Scurt metrajele selectionate in cadrul Competitiei Internationale concureaza pentru Trofeul NexT, un premiu care valoreaza 2.000 de euro, Premiul Cristian Nemescu pentru cea mai buna regie si Premiul „Andrei Toncu” pentru cel mai bun sunet, ambele in valoare de 1.000 de euro. Toate premiile sunt oferite de Institutul Cultural Roman.

Juriul care va decide premiantii din Competitia Internationala este format din americanul Kevin B. Lee, contributor la The New York Times, Sight & Sound, Slate si Indiewire, autor a peste 250 de video-essays, francezul Selim Azzazi, sound editor si sound designer, care a lucrat cu Jean-Pierre Jeunet, Radu Mihaileanu, Jean-Jacques Annaud, Oliver Stone, Michel Hazanavicius si Luc Besson, finlandezul Jukka-Pekka Laakso, directorul artistic al Festivalului International de Film de la Tampere si romanul Tudor Jurgiu, regizorul lung metrajului Cainele japonez. 

Competitia nationala, ajunsa la cea de-a treia editie, reuneste anul acesta 10 scurt metraje, care concureaza pentru Premiul pentru Cel mai Bun Film Romanesc, premiu in valoare de 1.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Roman.

Dorian Boguta, isi va prezenta cel mai nou scurt metraj, Vera, povestea unui tanar ghinionist in dragoste, respins pe rand de iubita si de o prostituata inainte sa o cunoasca intamplator pe Vera. Roxana Bentu aduce singura animatie a competitiei, Paper Bag, iar Sebastian Mihailescu revine la NexT cu cel mai recent scurt metraj al sau, Apartament interbelic in zona superba, ultracentrala, ai carui protagonisti sunt Maria Popistasu si Iulian Postelnicu.

“Alese din peste 100 de filme inscrise, scurt metrajele selectionate ofera o privire de ansamblu asupra directiilor estetice ale productiei cinematografice romanesti, scotand totodata in fata cineasti tineri promitatori”, spun cei trei selectioneri. 

Scurt metrajele romanesti vor fi jurizate de trei castigatori din istoria NexT: Andrea Jublin (castigator al Trofeului NexT in 2007, cu Il Supplente), Elad Keidan (castigator al Trofeului NexT in 2009, cu Hymnon) si Nicolae Constantin Tanase (castigator al premiului Villa Kult in 2010, cu Outrageously Disco). 

Festivalul International de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturala NexT, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Institutului Cultural Roman, Uniunii Cineastilor din Romania si al Programului Europa Creativa - Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Competitia internationala

1. The Black Bear / L'Ours noir / Ursul negru, regia Méryl Fortunat-Rossi, Xavier Seron, (Belgia / Franta, 2014, 16')

2. Cowboyland, regia Dávid Štumpf, (Slovacia, 2015, 5')

3. Damaged Goods / Kalo / Marfa deteriorata, regia Nermin Hamzagić, (Bosnia & Herzegovina, 2015, 20')   

4. Exile Exotic, regia Sasha Litvintseva, (Marea Britanie / Turcia / Rusia, 2015, 14')

5. Figure / Figura, regia Katarzyna Gondek, (Polonia / Belgia, 2015, 9')

6. Four Postcards to Marta / Cuatropostales a Marta / Patru carti postale catre Marta, regia Hernán Talavera, (Spania, 2015, 10')

7. Hurly-Burly / Rwetes / Taraboi, regia Kuba Czekaj, (Polonia, 2014, 17')

8. I Still Bleed Inside / A inda sangro por dentro / Inca ma doare pe dinauntru, regia Carlos Segundo, (Brazilia, 2016, 24')

9. Islander's Rest, regia Claudius Gentinetta, Frank Braun, (Elvetia, 2015, 18') 

10. The Jacket / Die Jacke / Jacheta, regia Patrick Vollrath, (Austria / Germania, 2014, 9')

11. Junilyn Has, regia Carlo Francisco Manatad, (Filipine, 2015, 15')

12. The Living Need Light, The Dead Need Music, regia The Propeller Group, (Vietnam, 2014, 21')

13. MANOMAN, regia Simon Cartwright, (Marea Britanie, 2015, 11')

14. A Matter of Will / Bisernaobala / O problema de vointa, regia Dušan Kasalica, (Muntenegru, 2015, 24')

15. Milk Tooth / Mlijecnizub / Dinti de lapte, regia Sasa Ban, (Croatia, 2015, 14')

16. Mirrors / Mrawt / Oglinzi, regia Yali Herbet, Lee Dror, (Israel, 2015, 7')

17. Monsters Turn into Lovers / Jeunesse des loups-garous, regia Yann Delattre, (Franta, 2015, 22')

18. A Normal Story / Una storia normale / O poveste normala, regia Michele Vannucci, (Italia, 2015, 16' )

19. Over el Cielo / Sobre El Cielo / Peste El Cielo, regia Jorge Quintela, (Portugalia, 2015, 27')

20. Ruins of the Intelligence Bureau, regia Chia Wei Hsu, (Franta, 2015, 14')

21. She Stoops to Conquer, regia Zack Russell, (Canada, 2015,16')

22. The Simple Things / Las Cosas simples / Lucrurile simple, regia Álvaro Anguita, (Chile, 2015, 26')

23. Six Cents in the Pocket / Sase centi in buzunar, regia Ricky D’Ambrose, (SUA, 2015, 14')

24. We Make Couples / Fabricam cupluri, regia Mike Hoolboom (Canada, 2016, 59')

25. Zeus / Zevs, regia Pavel Vesnakov, (Germania / Bulgaria, 2015, 30')

26. Second Look / Te mai uiti si la om, regia Ana-Maria Comanescu, (Romania, 2015, 23')

27. 0068 Sniper's Nest / Dispozitiv 0068, regia Radu Barbulescu, (Romania, 2015, 20')

Competitia nationala

1. 0068 Sniper's Nest / Dispozitiv 0068, regia Radu Barbulescu, (Romania, 2015, 20')

2. Chinese Lanterns / Lampioane chinezesti, regia Bogdan Theodor Olteanu, (Romania, 2015, 17') (foto sus)

3. Network Unavailable / Retea indisponibila, regia Adina Dulcu, (Romania, 2016, 15')

4. Old Luxurious Flat Located in an Ultra-Central, Desirable Neighborhood / Apartament interbelic, in zona superba, ultracentrala, regia Sebastian Mihailescu, (Romania, 2016, 19')

5. Paper Bag, regia Roxana Bentu, (Romania, 2015, 12')

6. Plan B, regia Simona Sava, (Romania, 2015, 10')

7. Second Look / Te mai uiti si la om, regia Ana-Maria Comanescu, (Romania, 2015, 23')

8. Summer Break / Vacanta la tara, regia Andrei Tanase, (Romania / Germania, 2015, 22')

9. Toaster / Prajitorul de paine, regia Cristian Pop, (Romania, 2015, 16')

10. Vera, regia Dorian Boguta, (Romania, 2015, 28')


Din aceeasi categorie...

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează o nouă ediție a Caravanei Noului Cinema Românesc în Polonia în perioada 17 aprilie – 1 decembrie 2024.

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Premiera documentarului Nasty, despre viața și cariera lui Ilie Năstase, a adus împreună unii dintre cei mai importanți sportivi români din istorie, personalități internaționale, vedete și mii de fani. ...

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera / La Chimera, o incursiune în universul fermecător al cineastei italiene Alice Rohrwacher, pe urmele unui englez îndrăgostit ce explorează tezaure antice și iubiri pierdute, va avea premiera în cinema de vineri, 19 aprilie. ...

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe Regizoarea Ana-Maria Comănescu. ...

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

La cea de-a 4-a ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), Animest continuă parteneriatul cu Animation Festival Network și deschide programul de mentorat dedicat cineastelor din lumea animației către alte două țări. ...

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Vineri 12 aprilie și sâmbătă 13 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti are loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres regizată de Cătălin Saizescu, o piesa de teatru care face o radiografie a cenzurii din pe...

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

Cineaștii, jurnaliștii și criticii de film din România se pot înscrie pentru o nouă ediție a Bursei Alex. Leo Șerban, în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024).

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Lungmetrajul Marele jaf al tramvaiului / The Great Tram Robbery semnat de regizorul sârb Slobodan Šijan, producție cu participare românească, are premiera în cinematografele din România pe 12 aprilie 2024. ...

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Guvernul Copiilor 2, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie.

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est, trupa fenomen care a cucerit topurile muzicale de-a lungul timpului, aduce în playlisturile de vară În camera ta.

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania (Muestra de Cine Rumano), în perioada aprilie - decembrie 2024.

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Pe data de 12 aprilie 2024 suntem invitati în Sala Mare a Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”, pentru o seară de scurtmetraj documentar.

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde il au ca invitat pe Regizorul și producatorul Claudiu Mitcu. ...

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Aflată la debutul său cu filmul de lungmetraj Kingdom of Judas, Sabina Lisievici va putea fi văzută pe marele ecran, alături de echipa formată din artiști, atât cunoscuți cât și debutanți, începând cu 12 aprilie. ...

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Adolescenții pasionați de film, fotografie sau editare video sunt așteptați să se înscrie într-unul dintre cele mai longevive programe dedicate lor din țară: Let’s Go Digital! (LGD!) din cadrul Festivalului Internațional de Film...

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Éric Toledano și Olivier Nakache, duoul de regizori francezi care a cucerit publicul în 2011, cu Intouchables, revin pe marile ecrane cu o comedie de actualitate: Un an dificil. ...

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, un film plin de umor, în regia lui Ovidiu Georgescu, va putea fi văzut în cinematografele din România, începând din 31 mai.

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Din 10 aprilie, filmul Horia va rula în cinematografele din toată țara.

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume

Luna aprilie vine cu o nouă serie de filme online în programul Institutului Cervantes.

Ilie Năstase lansează discul Globe Trotter Lover

Ilie Năstase lansează discul Globe Trotter Lover

În 1987, aflat în plină glorie internațională, tenismenul român Ilie Năstase a primit propunerea de a înregistra două melodii în Franța.

Noi filme în seria Thrillerele de joi seara, la Diva

Noi filme în seria Thrillerele de joi seara, la Diva

Seria de filme thriller difuzate în premieră, în fiecare seară de joi, continuă și în luna aprilie la DIVA cu un nou calup de povești TV cât se poate de intense.

Moartea lui Iosif Zagor va fi proiectat în avanpremieră în deschiderea Festivalului One World 2024

Moartea lui Iosif Zagor va fi proiectat în avanpremieră în deschiderea Festivalului One World 2024

Moartea lui Iosif Zagor, documentarul de debut în regia lui Adi Dohotaru, se va vedea pentru prima dată în această săpămână pe 5 și 6 aprilie în cadrul Festivalului de film One World Romania. ...

Video: Actrița Judith State - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Actrița Judith State - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe actrița Judith State. ...

Pe 17 aprilie, începe la Varșovia Caravana Noului Cinema Românesc 2024

Pe 17 aprilie, începe la Varșovia Caravana Noului Cinema Românesc 2024

În perioada 17-21 aprilie, Institutul Cultural Român de la Varșovia și Kino Muranów vă invită la o incursiune cinematografică în România.

Mrs. Buică - două nominalizări la Premiile Gopo - acum în cinematografe

Mrs. Buică - două nominalizări la Premiile Gopo - acum în cinematografe

După o perioadă intensă în care stârnit multe dezbateri, documentarul lui Eugene Buică se regăsește pe lista nominalizărilor la doua importante Gale.