Va salut dragi prieteni CineFani! Iata ca suntem onorati de primul mare blockbuster al anului 2016, respectiv Batman v Superman: Dawn of Justice, pe care vi-l voi prezenta dupa cum urmeaza:

Daca ar fi sa descriu filmul nostru intr-un singur cuvant, acesta ar fi cu siguranta “urias”, intrucat bugetul, personajele, castingul, echipa de productie, campania de marketing, lungimea si asteptarile sunt pur si simplu covarsitoare, fiind poate cel mai asteptat film al acestui an si cu siguranta cel mai periculos pariu al celor de la Warner Bros in colaborare cu D.C. Comics. 

Daca e castigator sau un esec, voi detalia mai jos.

In incercarea de a-i detrona pe cei de la Disney/Marvel care dau tonul filmelor cu super-eroi, un alt jucator greu de la Hollywood, Warner Bros. a luat decizia de a investi aproape un miliard de dolari in dorinta de a promova universul benzilor desenate ale celor de la D.C. Comics si initial au considerat ca sunt pe drumul cel bun cu seria The Dark Knight, regizata de Christopher Nolan

Din pacate vestile bune se opresc la epilogul acestei francize, intrucat The Green Lantern si Man of Steel au fost doua esecuri rasunatoare si au clatinat din temelii aceasta fundatie, insa inertia a ramas, iar producatorii i-au pus la dispozitie (din nou) regizorului Zack Snyder un buget nelimitat pentru a pune pe marile ecrane o lupta epica dintre cei mai populari super-eroi din toate timpurile, Batman si Superman.

Ca o parere personala, consider ca Zack Snyder a fost si este depasit de situatie, astfel incat nu vad prea bine urmatorul sau proiect, Justice League Part I si ma gandesc la cel putin 4-5 regizori care ar putea sa faca o productie de calitate superioara. 

Ma gandesc mai ales la Matthew Vaughn, Guy Ritchie, Doug Liman, Joseph Kosinski sau Edgar Wright, ca sa ma rezum numai la categoria semi-grea si care cred ca oricare dintre acestia ar aduce multe lucruri bune francizei.

Privind castingul, numai nume si nume, Ben Affleck il interpreteaza pe cel mai celebru detectiv din toate timpurile, Bruce Wayne / Batman, Jeremy Irons il intruchipeaza pe atot-umilul servitor Alfred, Jesse Eisenberg il joaca magistral pe Lex Luthor, Henry Cavill isi reia rolul care l-a definit, respectiv Clark Kent / Superman iar superba Gal Gadot isi face debutul ca Diana Prince / Wonder Woman.

La o asemenea valoare a distributiei, fiecare actor isi interpreteaza cu succes personajul insa am ramas impresionat de Jesse Eisenberg si Gal Gadot care au depasit asteptarile.

Imi asum raspunderea si trebuie sa va recunosc ca filmul nostru este etapizat in doua mari secvente, prima fiind de prezentare a personajelor si a intrigii iar secunda este o avalansa de actiune, efecte speciale si un pic de drama. Problema este ca prima jumatate este pe alocuri extrem de plictisitoare si pierde mult din momentum, stare de fapt ce nu isi are rostul intr-o pelicula de aceasta anvergura.

Consider ca scenaristii s-au lacomit sa introduca prea multe personaje, fiecare cu propria poveste, pentru a pune astfel bazele Universului D.C. Comics, insa am ramas cu impresia ca aceste aspecte au fost oarecum fortate si efectiv au aglomerat excesiv prima jumatate a filmului nostru. 

Spun acest lucru intrucat lungimea totala este de 151 de minute, iar varianta director's cut ce va fi lansata pe Blu-ray va fi pentru audienta +18 ani si va fi mai lunga cu inca 30 de minute.

De asemenea, sunt extrem de multe lipsuri in scenariu iar publicul este uneori condus intr-o stare de confuzie privind determinarea si motivatia personajelor iar flashback-urile folosite sunt absolut nefolositoare si chiar ambigue.

Daca prima jumatate a filmului este extrem de dezamagitoare, in schimb Zack Snyder si-a mai spalat din pacate prin secventele de actiune din partea secunda, fiind extrem de bine regizate si puse in valoare de actori si efectele speciale. 

As adauga ca jumatatea secunda a filmului reuseste sa indulceasca gustul amar astfel incat sa ne lase o speranta ca sequel-urile vor mai ridica stacheta.

Avand in vedere categoria persoanelor carora se adreseaza filmul nostru, consider ca cel mai mare pacat al sau este lipsa oricarei forme de umor, tonul general fiind mult prea serios si sobru, aspect de neacceptat avand in vedere ca discutam totusi de cei mai celebri super-eroi din istoria benzilor desenate. 

Nu stiu ce a fost in capul scenaristilor cand au conceput scenariul si de ce nu s-au gandit ca acesti eroi sunt si vor fi divinizati de copii, mai ales ca Deadpool le-a dat o mare lectie in acest sens.

Cum era de asteptat, cinematografia este aceeasi folosita ca si in Man of Steel, lucru extrem de deranjant pentru un film din anul 2016, coloristica fiind diluata pentru a adauga senzatiei de sobrietate, insa nu inteleg motivul acestei masuri.

In schimb, Ben Affleck se descurca onorabil in a-l intruchipa pe Batman, insa datorita perioadei de timp destul de scurte de la ultima sa ecranizare, am ramas cu impresia ca o buna parte din public tot il astepta pe Christian Bale sa isi reia rolul care l-a redefinit.

Avand in consideratie toate avantajele de care dispuneau, consider ca scenaristii, producatorii si regizorul si-au batut joc de aceste bijuterii din Universul D.C. Comics, fiind mult mai recomandabil ca sa ii ecranizeze separat si sa faca ulterior filmul de reunire al echipei finale pentru Justice League.

In final, mai doresc sa critic campania de promovare a filmului in cauza, intrucat si-au cam dat singuri foc la valiza prin prezentarea in cel de-al doilea trailer a lui Doomsday in rolul de antagonist principal, iar in restul spoturilor au scos in evidenta lupta dintre cei doi super-eroi, astfel povestea principala fiind foarte usor de dedus si nefiind nici o surpriza in acest sens.

Per ansamblu, trebuie sa-i dam Cezarului ce-i al sau si sa recunoastem ca nu este deloc usor sa ecranizezi aceasta poveste, insa nu inteleg lipsa oricarei forme a umorului si scaparile din scenariu.

Chiar asa… nu l-a vazut nimeni anterior sa ii sfatuiasca pe producatori sa se rezume la mai putina cantitate dar la mai multa calitate? Ca doar aveau destul material de lucru. Eu personal nu il incadrez in top 10 filme cu super-eroi si il desemnez candidat la “Chifteaua anului 2016”.

In ciuda cuvintelor destul de critice pe care le-am adresat filmului nostru, va recomand sa mergeti la cinematograf pentru a viziona Batman v Superman: Dawn of Justice, fiind unul dintre cele mai indraznete filme cu super-eroi facute vreodata, spectacolul vizual fiind la superlativ iar secventele de lupta vor face deliciul fanilor.


Din aceeasi categorie...

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

În weekendul ce s-a încheiat, a avut loc la Romexpo în București, o nouă ediție Comic Con România.

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Totul pentru tenis, performanță și succes! Zendaya revine pe marile ecrane cu un rol ambițios și fără precedent, din 26 aprilie în filmul Challengers.

Filmul inovator Guvernul Copiilor 2 va putea fi vizionat din 26 aprilie în 22 de orașe din țară

Filmul inovator Guvernul Copiilor 2 va putea fi vizionat din 26 aprilie în 22 de orașe din țară

Cabinetul de miniștri din Guvernul Copiilor 2 / Government of Children 2 vă dă întâlnire din 26 aprilie în cinematografele din 22 de orașe din țară.

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Cinci capodopere ale cinematografiei italiene clasice, realizate de regizori celebri precum Federico Fellini, Vittorio De Sica, Pier Paolo Pasolini, Michelangelo Antonioni şi Roberto Rossellini, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecţii specia...

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Sâmbătă 13 aprilie la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti a avut loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres, scrisă de Bogdan Adrian Tomas şi regizată de Cătălin Saizescu - o piesă care face o radiografie amuzantă a cenzurii din p...

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează o nouă ediție a Caravanei Noului Cinema Românesc în Polonia în perioada 17 aprilie – 1 decembrie 2024.

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Premiera documentarului Nasty, despre viața și cariera lui Ilie Năstase, a adus împreună unii dintre cei mai importanți sportivi români din istorie, personalități internaționale, vedete și mii de fani. ...

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera / La Chimera, o incursiune în universul fermecător al cineastei italiene Alice Rohrwacher, pe urmele unui englez îndrăgostit ce explorează tezaure antice și iubiri pierdute, va avea premiera în cinema de vineri, 19 aprilie. ...

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe Regizoarea Ana-Maria Comănescu. ...

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

La cea de-a 4-a ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), Animest continuă parteneriatul cu Animation Festival Network și deschide programul de mentorat dedicat cineastelor din lumea animației către alte două țări. ...

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Vineri 12 aprilie și sâmbătă 13 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti are loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres regizată de Cătălin Saizescu, o piesa de teatru care face o radiografie a cenzurii din pe...

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

Cineaștii, jurnaliștii și criticii de film din România se pot înscrie pentru o nouă ediție a Bursei Alex. Leo Șerban, în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024).

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Lungmetrajul Marele jaf al tramvaiului / The Great Tram Robbery semnat de regizorul sârb Slobodan Šijan, producție cu participare românească, are premiera în cinematografele din România pe 12 aprilie 2024. ...

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Guvernul Copiilor 2, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie.

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est, trupa fenomen care a cucerit topurile muzicale de-a lungul timpului, aduce în playlisturile de vară În camera ta.

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania (Muestra de Cine Rumano), în perioada aprilie - decembrie 2024.

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Pe data de 12 aprilie 2024 suntem invitati în Sala Mare a Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”, pentru o seară de scurtmetraj documentar.

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde il au ca invitat pe Regizorul și producatorul Claudiu Mitcu. ...

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Aflată la debutul său cu filmul de lungmetraj Kingdom of Judas, Sabina Lisievici va putea fi văzută pe marele ecran, alături de echipa formată din artiști, atât cunoscuți cât și debutanți, începând cu 12 aprilie. ...

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Adolescenții pasionați de film, fotografie sau editare video sunt așteptați să se înscrie într-unul dintre cele mai longevive programe dedicate lor din țară: Let’s Go Digital! (LGD!) din cadrul Festivalului Internațional de Film...

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Éric Toledano și Olivier Nakache, duoul de regizori francezi care a cucerit publicul în 2011, cu Intouchables, revin pe marile ecrane cu o comedie de actualitate: Un an dificil. ...

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, un film plin de umor, în regia lui Ovidiu Georgescu, va putea fi văzut în cinematografele din România, începând din 31 mai.

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Din 10 aprilie, filmul Horia va rula în cinematografele din toată țara.

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume

Luna aprilie vine cu o nouă serie de filme online în programul Institutului Cervantes.

Ilie Năstase lansează discul Globe Trotter Lover

Ilie Năstase lansează discul Globe Trotter Lover

În 1987, aflat în plină glorie internațională, tenismenul român Ilie Năstase a primit propunerea de a înregistra două melodii în Franța.