Premiile Uniunii Cineastilor din Romania, eveniment de interes national cu caracter permanent, din 1971, se organizeaza in fiecare an si reprezinta aprecierea actului cinematografic romanesc. 

La mijlocul lunii martie s-a desfasurat prima sedinta de lucru a Juriului Premiilor UCIN pentru productiile cinematografice romanesti sau cu finantare majoritar romaneasca care au avut premiera in anul 2015. 

Gala de decernare a premiilor se va desfasura in data de 16 mai a.c. si este conceputa ca o sarbatoare a filmului romanesc punand in valoare cele mai semnificative creatii cinematografice ale anului precedent. 

S-au inscris in concurs peste 50 de filme romanesti de lung si scurt metraj fictiune, filme documentare, de animatie, experimentale si productii de televiziune. Ele vor fi supuse unei minutioase analize estetice si profesionale de catre un juriu format din distinse personalitati cu vasta experienta in cinematografie si media. 

Presedintele Juriului: 

Stere Gulea, apreciat regizor si scenarist, profesor universitar, creator al unor repere cinematografice: Morometii, Ochi de urs, Iarba verde de acasa, Stare de fapt, Vulpe - Vanator, Piata Universitatii - Romania (1991), Sub pecetea tainei, incununate cu mai multe premii nationale si internationale. 

Fin cunoscator al literaturii nationale si universale a ecranizat o serie de opere ale literaturii clasice si moderne intr-un demers regizoral de maxima rigurozitate.

Membrii Juriului:

Mircea Diaconu, actor si profesor, este considerat unul dintre cei mai importanti actori cu creatii memorabile in filme ca: Filantropica, Secvente, De ce trag clopotele, Mitica? Actorul si salbaticii, Campioana, Legaturi bolnavicioase. Diaconu a aparut si in spectacole de teatru precum: Revizorul, A 12-a noapte, Raceala, Furtuna, Padurea, Burghezul gentilom, Teatrul descompus

Petru Lucaci, artist vizual, profesor universitar, abordand genuri artistice precum: pictura, gravura, grafica, fotografie, obiect, happening si new media; ii intalnim operele in numeroase expozitii personale sau de grup, nationale si internationale, pe mai multe continente; talentul ii este recunoscut prin numeroase premii.

Dan Dediu, unul dintre cei mai apreciati compozitori ai muzicii clasice contemporane, pianist, muzicolog,  profesor universitar, presedinte al Senatului Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, scriitor, membru in societati profesionale si artistice, membru in jurii nationale si internationale, recompensat cu numeroase premii in tara si strainatate.

Manuela Cernat, critic de film, profesor universitar, are o contributie semnificativa la viata culturala din Romania prin conectarea tinerei generatii la pasiunea pentru cinematografie, pentru valori, pentru patrimoniul cultural al Romaniei. 

Mircea Bunescu, creator de imagine, scenarist, regizor, profesor, secretarul Asociatiei creatorilor de imagine din cadrul UCIN, autor a numeroase emisiuni de televiziune; a obtinut numeroase premii nationale si internationale pentru film documentar.  

Radu Corciova, valoros scenograf de film si teatru, a avut o colaborare indelungata cu regizorul Sergiu Nicolaescu, cu regizori straini, cu actori mari ai lumii; a realizat scenografia, decorurile si costumele la o serie de filme dintre care amintim - Ultimul corupt din Romania, Gun of the Black Sun, Carol I,  Prison of the Dead, Oblivion, Triunghiul Mortii, Inceputul adevarului - Oglinda, Noi, cei din linia intai, Intoarcerea din iad, Duelul, Supravietuitorul, 15.

Paul Ilea, tanar compozitor de muzica de genuri diferite – de la teatru la film,  producator, peste 15 ani de live performings alaturi de nume rasunatoare ale muzicii nationale si internationale; castigator al mai multor premii in domeniu; a realizat coloana sonora (printre altele) la cunoscutele filme Plansa (Premiul UCIN pentru cea mai buna muzica originala), Si caii sunt verzi pe pereti; un real talent in domeniul muzicii din adolescenta, abordand  de-a lungul timpului un stil eclectic de la turnee de muzica contemporana, la colaborarea cu lumea teatrului. 

Victoria Cocias, cunoscuta actrita de teatru si film, cu roluri de referinta in filme precum: Noiembrie, ultimul bal, Sarpele (TV), Apararea chineza, Din dragoste cu cele mai bune intentii, O poveste de dragoste, Lindenfeld. A interpretat mari roluri clasice in teatru; a avut un real succes in tara si peste hotare cu rolul Maria Callas – La Divina dupa Master Class de Terrence McNally, interpretare remarcabila recunoscuta de presa din tara si din strainatate.     

Andrei Gruzsniczki, regizor si scenarist, important creator din noul val al cinematografului romanesc, cunoscut mai ales pentru lung metrajele Cealalta Irina si Quod erat demonstrandum - Q.E.D., ambele productii fiind selectate si apreciate in marile festivaluri internationale. Obtine o serie de premii in tara si strainatate.               

Doru Pop, conferentíar universitar la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj; a predat la Bard College, New York si la diferite universitati europene; a publicat volume de studii, eseuri, romane, manuale de mass media si relatii publice, a colaborat la mai multe volume colective; publica in reviste literare romanesti precum Apostrof, Steaua, Observator cultural, Dilema veche etc.   

Uniunea Cineastilor din Romania este o organizatie nonguvernamentala, cu personalitate juridica, constituita in vederea protejarii activitatii de creatie si profesionale, a intereselor materiale si morale ale cineastilor din Romania. 

Organism autonom, Uniunea are 850 de membri (titulari, asociati si membri de onoare romani si straini) si este alcatuita din 14 asociatii reprezentand profesiile de baza ce concura la realizarea filmului. 

Inca de la infiintare, Uniunea s-a preocupat de sprijinirea membrilor sai atat din punct de vedere profesional cat si al protectiei sociale prin numeroasele initiative legislative. In paralel, Uniunea s-a ocupat de marcarea marilor momente aniversare ale cinematografului mondial si national, valorificarea si promovarea creatiei cinematografice romanesti prin premii, organizarea de sesiuni academice si profesionale, spijinirea invatamantului superior de film si televiziune, emisia de medalii jubiliare si lansarea unui program editorial de carti dedicate unor personalitati ale filmului romanesc.

Uniunea Cineastilor din Romania face parte din Alianta Nationala a Uniunilor de Creatori, constituita din Uniunea Arhitectilor, Uniunea Artistilor Plastici, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor, Uniunea Scriitorilor, Uniunea Teatrala din Romania.

Editia 2016 a Galei Premiilor UCIN este organizata de Uniunea Cineastilor din Romania, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.


Din aceeasi categorie...

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

În weekendul ce s-a încheiat, a avut loc la Romexpo în București, o nouă ediție Comic Con România.

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Totul pentru tenis, performanță și succes! Zendaya revine pe marile ecrane cu un rol ambițios și fără precedent, din 26 aprilie în filmul Challengers.

Filmul inovator Guvernul Copiilor 2 va putea fi vizionat din 26 aprilie în 22 de orașe din țară

Filmul inovator Guvernul Copiilor 2 va putea fi vizionat din 26 aprilie în 22 de orașe din țară

Cabinetul de miniștri din Guvernul Copiilor 2 / Government of Children 2 vă dă întâlnire din 26 aprilie în cinematografele din 22 de orașe din țară.

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Cinci capodopere ale cinematografiei italiene clasice, realizate de regizori celebri precum Federico Fellini, Vittorio De Sica, Pier Paolo Pasolini, Michelangelo Antonioni şi Roberto Rossellini, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecţii specia...

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Sâmbătă 13 aprilie la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti a avut loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres, scrisă de Bogdan Adrian Tomas şi regizată de Cătălin Saizescu - o piesă care face o radiografie amuzantă a cenzurii din p...

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează o nouă ediție a Caravanei Noului Cinema Românesc în Polonia în perioada 17 aprilie – 1 decembrie 2024.

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Premiera documentarului Nasty, despre viața și cariera lui Ilie Năstase, a adus împreună unii dintre cei mai importanți sportivi români din istorie, personalități internaționale, vedete și mii de fani. ...

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera / La Chimera, o incursiune în universul fermecător al cineastei italiene Alice Rohrwacher, pe urmele unui englez îndrăgostit ce explorează tezaure antice și iubiri pierdute, va avea premiera în cinema de vineri, 19 aprilie. ...

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe Regizoarea Ana-Maria Comănescu. ...

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

La cea de-a 4-a ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), Animest continuă parteneriatul cu Animation Festival Network și deschide programul de mentorat dedicat cineastelor din lumea animației către alte două țări. ...

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Vineri 12 aprilie și sâmbătă 13 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti are loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres regizată de Cătălin Saizescu, o piesa de teatru care face o radiografie a cenzurii din pe...

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

Cineaștii, jurnaliștii și criticii de film din România se pot înscrie pentru o nouă ediție a Bursei Alex. Leo Șerban, în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024).

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Lungmetrajul Marele jaf al tramvaiului / The Great Tram Robbery semnat de regizorul sârb Slobodan Šijan, producție cu participare românească, are premiera în cinematografele din România pe 12 aprilie 2024. ...

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Guvernul Copiilor 2, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie.

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est, trupa fenomen care a cucerit topurile muzicale de-a lungul timpului, aduce în playlisturile de vară În camera ta.

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania (Muestra de Cine Rumano), în perioada aprilie - decembrie 2024.

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Pe data de 12 aprilie 2024 suntem invitati în Sala Mare a Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”, pentru o seară de scurtmetraj documentar.

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde il au ca invitat pe Regizorul și producatorul Claudiu Mitcu. ...

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Aflată la debutul său cu filmul de lungmetraj Kingdom of Judas, Sabina Lisievici va putea fi văzută pe marele ecran, alături de echipa formată din artiști, atât cunoscuți cât și debutanți, începând cu 12 aprilie. ...

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Adolescenții pasionați de film, fotografie sau editare video sunt așteptați să se înscrie într-unul dintre cele mai longevive programe dedicate lor din țară: Let’s Go Digital! (LGD!) din cadrul Festivalului Internațional de Film...

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Éric Toledano și Olivier Nakache, duoul de regizori francezi care a cucerit publicul în 2011, cu Intouchables, revin pe marile ecrane cu o comedie de actualitate: Un an dificil. ...

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, un film plin de umor, în regia lui Ovidiu Georgescu, va putea fi văzut în cinematografele din România, începând din 31 mai.

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Din 10 aprilie, filmul Horia va rula în cinematografele din toată țara.

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume

Luna aprilie vine cu o nouă serie de filme online în programul Institutului Cervantes.

Ilie Năstase lansează discul Globe Trotter Lover

Ilie Năstase lansează discul Globe Trotter Lover

În 1987, aflat în plină glorie internațională, tenismenul român Ilie Năstase a primit propunerea de a înregistra două melodii în Franța.