Premiile Uniunii Cineastilor din Romania, eveniment de interes national cu caracter permanent, din 1971, se organizeaza in fiecare an si reprezinta aprecierea actului cinematografic romanesc. 

La mijlocul lunii martie s-a desfasurat prima sedinta de lucru a Juriului Premiilor UCIN pentru productiile cinematografice romanesti sau cu finantare majoritar romaneasca care au avut premiera in anul 2015. 

Gala de decernare a premiilor se va desfasura in data de 16 mai a.c. si este conceputa ca o sarbatoare a filmului romanesc punand in valoare cele mai semnificative creatii cinematografice ale anului precedent. 

S-au inscris in concurs peste 50 de filme romanesti de lung si scurt metraj fictiune, filme documentare, de animatie, experimentale si productii de televiziune. Ele vor fi supuse unei minutioase analize estetice si profesionale de catre un juriu format din distinse personalitati cu vasta experienta in cinematografie si media. 

Presedintele Juriului: 

Stere Gulea, apreciat regizor si scenarist, profesor universitar, creator al unor repere cinematografice: Morometii, Ochi de urs, Iarba verde de acasa, Stare de fapt, Vulpe - Vanator, Piata Universitatii - Romania (1991), Sub pecetea tainei, incununate cu mai multe premii nationale si internationale. 

Fin cunoscator al literaturii nationale si universale a ecranizat o serie de opere ale literaturii clasice si moderne intr-un demers regizoral de maxima rigurozitate.

Membrii Juriului:

Mircea Diaconu, actor si profesor, este considerat unul dintre cei mai importanti actori cu creatii memorabile in filme ca: Filantropica, Secvente, De ce trag clopotele, Mitica? Actorul si salbaticii, Campioana, Legaturi bolnavicioase. Diaconu a aparut si in spectacole de teatru precum: Revizorul, A 12-a noapte, Raceala, Furtuna, Padurea, Burghezul gentilom, Teatrul descompus

Petru Lucaci, artist vizual, profesor universitar, abordand genuri artistice precum: pictura, gravura, grafica, fotografie, obiect, happening si new media; ii intalnim operele in numeroase expozitii personale sau de grup, nationale si internationale, pe mai multe continente; talentul ii este recunoscut prin numeroase premii.

Dan Dediu, unul dintre cei mai apreciati compozitori ai muzicii clasice contemporane, pianist, muzicolog,  profesor universitar, presedinte al Senatului Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, scriitor, membru in societati profesionale si artistice, membru in jurii nationale si internationale, recompensat cu numeroase premii in tara si strainatate.

Manuela Cernat, critic de film, profesor universitar, are o contributie semnificativa la viata culturala din Romania prin conectarea tinerei generatii la pasiunea pentru cinematografie, pentru valori, pentru patrimoniul cultural al Romaniei. 

Mircea Bunescu, creator de imagine, scenarist, regizor, profesor, secretarul Asociatiei creatorilor de imagine din cadrul UCIN, autor a numeroase emisiuni de televiziune; a obtinut numeroase premii nationale si internationale pentru film documentar.  

Radu Corciova, valoros scenograf de film si teatru, a avut o colaborare indelungata cu regizorul Sergiu Nicolaescu, cu regizori straini, cu actori mari ai lumii; a realizat scenografia, decorurile si costumele la o serie de filme dintre care amintim - Ultimul corupt din Romania, Gun of the Black Sun, Carol I,  Prison of the Dead, Oblivion, Triunghiul Mortii, Inceputul adevarului - Oglinda, Noi, cei din linia intai, Intoarcerea din iad, Duelul, Supravietuitorul, 15.

Paul Ilea, tanar compozitor de muzica de genuri diferite – de la teatru la film,  producator, peste 15 ani de live performings alaturi de nume rasunatoare ale muzicii nationale si internationale; castigator al mai multor premii in domeniu; a realizat coloana sonora (printre altele) la cunoscutele filme Plansa (Premiul UCIN pentru cea mai buna muzica originala), Si caii sunt verzi pe pereti; un real talent in domeniul muzicii din adolescenta, abordand  de-a lungul timpului un stil eclectic de la turnee de muzica contemporana, la colaborarea cu lumea teatrului. 

Victoria Cocias, cunoscuta actrita de teatru si film, cu roluri de referinta in filme precum: Noiembrie, ultimul bal, Sarpele (TV), Apararea chineza, Din dragoste cu cele mai bune intentii, O poveste de dragoste, Lindenfeld. A interpretat mari roluri clasice in teatru; a avut un real succes in tara si peste hotare cu rolul Maria Callas – La Divina dupa Master Class de Terrence McNally, interpretare remarcabila recunoscuta de presa din tara si din strainatate.     

Andrei Gruzsniczki, regizor si scenarist, important creator din noul val al cinematografului romanesc, cunoscut mai ales pentru lung metrajele Cealalta Irina si Quod erat demonstrandum - Q.E.D., ambele productii fiind selectate si apreciate in marile festivaluri internationale. Obtine o serie de premii in tara si strainatate.               

Doru Pop, conferentíar universitar la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj; a predat la Bard College, New York si la diferite universitati europene; a publicat volume de studii, eseuri, romane, manuale de mass media si relatii publice, a colaborat la mai multe volume colective; publica in reviste literare romanesti precum Apostrof, Steaua, Observator cultural, Dilema veche etc.   

Uniunea Cineastilor din Romania este o organizatie nonguvernamentala, cu personalitate juridica, constituita in vederea protejarii activitatii de creatie si profesionale, a intereselor materiale si morale ale cineastilor din Romania. 

Organism autonom, Uniunea are 850 de membri (titulari, asociati si membri de onoare romani si straini) si este alcatuita din 14 asociatii reprezentand profesiile de baza ce concura la realizarea filmului. 

Inca de la infiintare, Uniunea s-a preocupat de sprijinirea membrilor sai atat din punct de vedere profesional cat si al protectiei sociale prin numeroasele initiative legislative. In paralel, Uniunea s-a ocupat de marcarea marilor momente aniversare ale cinematografului mondial si national, valorificarea si promovarea creatiei cinematografice romanesti prin premii, organizarea de sesiuni academice si profesionale, spijinirea invatamantului superior de film si televiziune, emisia de medalii jubiliare si lansarea unui program editorial de carti dedicate unor personalitati ale filmului romanesc.

Uniunea Cineastilor din Romania face parte din Alianta Nationala a Uniunilor de Creatori, constituita din Uniunea Arhitectilor, Uniunea Artistilor Plastici, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor, Uniunea Scriitorilor, Uniunea Teatrala din Romania.

Editia 2016 a Galei Premiilor UCIN este organizata de Uniunea Cineastilor din Romania, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.


Din aceeasi categorie...

Animest.16: Summer Special

Pentru cei mari, dar și pentru cei mici, pentru iubitorii de povești inspirate din fapte reale, dar și pentru fanii animațiilor psihedelice, Animest revine, la început de vară, cu o retrospectivă a celor mai apreciate filme prezentate la ediția din 2...

Ce filme noi vedem la Cineplexx din 20 Mai

Iată premierele filmelor din aceasta saptamana cinematografica si informatiile referitoare la programul lor din rețeaua Cineplexx.

Interviu exclusiv cu regizorii Dan Dinu si Cosmin Dumitrache, autorii miniseriei HBO Max Romania salbatica

Dan Dinu și Cosmin Dumitrache sunt realizatorii celui mai amplu documentar dedicat naturii din țara noastră: România sălbatică.   ...

O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: Reteaua Jane

Rețeaua Jane / Call Jane, o poveste curajoasă despre drepturile femeilor, inspirată din realitățile Americii de la finalul anilor ’60, deschide cea de-a 21-a ediție TIFF.

Imaculat si Grindul Sacalilor la Este Film Festival 2022

Filmul românesc ocupă un loc important în cadrul ESTE FILM Festival, iar ediția de anul acesta nu face excepție.

TIFF 2022 anunta tema campaniei de imagine

Trăim vremuri tulburi. La doar câteva sute de kilometri de granița României, un conflict armat e în plină desfășurare.

Scurt metrajul Potemkinistii, de Radu Jude, premiera mondiala la Cannes pe 25 mai

Scurt metrajul Potemkiniștii, scris și regizat de Radu Jude, va avea premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Cannes pe 25 mai 2022, în prezența echipei.

Independenta Film aduce pe ecranele din Romania 5 filme de la Cannes

Cinci filme de la Cannes, printre care si Final Cut, filmul care deschide cea de-a 75-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, vor fi distribuit în România de Independența Film.

Dosarul 631 - Premiera de Gala la Cineplexx Baneasa

Joi 12 mai 2022 a avut loc la Cineplexx Băneasa Premiera de Gală a filmului Dosarul 631 regizat de Marius Th. Barna.

Almanah Cinema. Sase filme scurte de Radu Jude, din 1 iulie pe marile ecrane

Șase dintre cele mai apreciate scurt metraje recente ale cineastului Radu Jude vor fi lansate pe 1 iulie pe marile ecrane din România sub titlul Almanah Cinema. Șase filme scurte.

Crai nou de Alina Grigore - selectat in cadrul Voices of Women in Film, Sydney 2022

  European Film Promotion (EFP) a anunțat oficial care sunt filmele europene participante în cadrul ediției din 2022 a Europe! Voices of Women in Film. ...

TIFF 2022: Parteneriat cu Netflix pentru Drama Room, programul dedicat creatorilor romani de seriale

Scenariștii și producătorii români care au un proiect de serial sau mini-serie în dezvoltare sunt așteptați să își înscrie proiectele în programul Drama Room, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022). ...

Ce filme noi vedem la Cineplexx din 13 Mai

Iata premierele filmelor din aceasta saptamana cinematografica si informatiile referitoare la programul lor din rețeaua Cineplexx.

Imaculat in deschiderea Este Film Festival 2022

A 6-a ediție ESTE FILM Festival va fi deschisă de un film românesc, Imaculat, în avanpremieră la Sibiu.

S-a lansat trailerul mult asteptatului Avatar: The Way of Water

La mai bine de 13 ani de la premiera filmului Avatar, James Cameron revine cu al doilea film din serie.

Interviu exclusiv: Vincent Vermignon si Tim Guinee despre rolurile din The Staircase

Vincent Vermignon (Chronicles of the Sun, Cut, Luther) și Tim Guinee (Inventing Anna, Homeland, Elementary) fac parte din excepționala distribuție a seriei The Staircase, care a debutat în 6 mai pe HBO Max. ...

Bookfest 2022 ii asteapta pe cititori, cu cele mai bune carti si sute de evenimente, la Romexpo

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală...

Lady Gaga lanseaza Hold My Hand - Melodia oficiala a filmului Top Gun: Maverick

Paramount Pictures a lansat videoclipul oficial al piesei de pe coloana sonora a filmului Top Gun: Meverick.

Legendarul Eliades Ochoa, fondator al Buena Vista Social Club, vine la TIFF 2022

Devenit faimos în întreaga lume la finalul anilor ’90 ca membru fondator al grupului Buena Vista Social Club, Eliades Ochoa este „unul dintre cei mai buni chitariști ai generației sale” (The Guardian), o figură emblematică a muzicii latino-americane...

Doctor Strange in the Multiverse of Madness: Cel mai sumbru film Marvel cu supereroi

Doctor Strange in the Multiverse of Madness / Doctor Strange în Multiversul Nebuniei ni-l readuce pe regizorul Sam Raimi la filmele cu super eroi.

Este Film Festival 2022: Cinci zile de festival in trei locatii

ESTE FILM Festival revine în forță la Sibiu cu cinci zile de festival în trei locații, o competiție și un trofeu gata să fie câștigate și peste treizeci de proiecții.

CinePolitica Nights 2022: Proiectii de documentare si lung metraje pe teme politice

Seria CinePolitica Nights revine, în perioada 10-12 mai, la Cinema Muzeul Țăranului, cu șapte proiecții de documentare și lungmetraje de ficțiune, majoritatea în premieră națională.

Ce filme noi vedem la Cineplexx din 6 Mai

Iata premierele filmelor din aceasta saptamana cinematografica si informatiile referitoare la programul lor din rețeaua Cineplexx.

Culturi cinematografice contemporane, dezbatere organizata de Editura UNATC Press

UNATC Press, editura Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, organizează la finalul săptămânii viitoare un eveniment inedit.

Ce filme noi vedem la Cineplexx din 29 Aprilie

Iata premierele din aceasta saptamana cinematografica si informatiile referitoare la programul lor din rețeaua Cineplexx. In plus o veste buna: s-au pus deja in vanzare biletele la Jurassic World: Dominion. ...

Evenimente

Actrita Maia Morgenstern, Premiul de Excelenta la TIFF 2022

Simbol al cinematografiei și scenei autohtone, îndrăgită și aplaudată de generații întregi de spectatori, actrița Maia Morgenstern va fi oma...

Noutati Home Entertainment

The Matrix Resurrections pe 4K UHD (Steelbook si plastic), Blu-ray si DVD

Pro Video ne aduce al patrulea film din seria Matrix după Matrix (1999), The Matrix Reloaded (2003) și The Matrix Revolutions (2013). The Ma...

Ultimele Stiri

Animest.16: Summer Special

Pentru cei mari, dar și pentru cei mici, pentru iubitorii de povești inspirate din fapte reale, dar și pentru fanii animațiilor psihedelice, Animest revine, la început de vară, cu o...

19-05-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Ce filme noi vedem la Cineplexx din 20 Mai

Iată premierele filmelor din aceasta saptamana cinematografica si informatiile referitoare la programul lor din rețeaua Cineplexx.

19-05-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Interviu exclusiv cu regizorii Dan Dinu si Cosmin …

Dan Dinu și Cosmin Dumitrache sunt realizatorii celui mai amplu documentar dedicat naturii din țara noastră: România sălbatică.  

19-05-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

O poveste despre femei care au schimbat lumea desc…

Rețeaua Jane / Call Jane, o poveste curajoasă despre drepturile femeilor, inspirată din realitățile Americii de la finalul anilor ’60, deschide cea de-a 21-a ediție TIFF.

19-05-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Actor din intamplare: Ovidiu Niculescu, din serial…

Ovidiu Niculescu, cel care îl interpretează pe Viorel Teodorescu, în serialul Strada Speranței, difuzat în fiecare seară de weekend, la Kanal D, este un actor complet.

18-05-2022 | TV & Online | Emanuel Lazarescu

Imaculat si Grindul Sacalilor la Este Film Festiva…

Filmul românesc ocupă un loc important în cadrul ESTE FILM Festival, iar ediția de anul acesta nu face excepție.

18-05-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Actrita Maia Morgenstern, Premiul de Excelenta la …

Simbol al cinematografiei și scenei autohtone, îndrăgită și aplaudată de generații întregi de spectatori, actrița Maia Morgenstern va fi omagiată la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film...

17-05-2022 | Eveniment | Emanuel Lazarescu

TIFF 2022 anunta tema campaniei de imagine

Trăim vremuri tulburi. La doar câteva sute de kilometri de granița României, un conflict armat e în plină desfășurare.

17-05-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Scurt metrajul Potemkinistii, de Radu Jude, premie…

Scurt metrajul Potemkiniștii, scris și regizat de Radu Jude, va avea premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Cannes pe 25 mai 2022, în prezența echipei.

17-05-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Independenta Film aduce pe ecranele din Romania 5 …

Cinci filme de la Cannes, printre care si Final Cut, filmul care deschide cea de-a 75-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, vor fi distribuit în România de...

17-05-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Asia Express devine America Express

Cel mai dur reality show din România ajunge în cel de-al cincilea sezon pe un alt continent.

16-05-2022 | TV & Online | Emanuel Lazarescu

Serialul Cititorii de oase / Bones revine la AXN

Unul dintre cele mai îndrăgite seriale procedurale, Cititorii de oase / Bones, cu Emily Deschanel și David Boreanaz în rolurile principale, revine la AXN, începând din 16 mai, de luni...

16-05-2022 | TV & Online | Emanuel Lazarescu

Hannah Dodd se alatura distributiei sezonului 3 di…

Cel de-al treilea sezon al serialului creat de Netflix și Shondaland va intra în producție vara aceasta.

16-05-2022 | TV & Online | Emanuel Lazarescu

Dosarul 631 - Premiera de Gala la Cineplexx Baneas…

Joi 12 mai 2022 a avut loc la Cineplexx Băneasa Premiera de Gală a filmului Dosarul 631 regizat de Marius Th. Barna.

13-05-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Almanah Cinema. Sase filme scurte de Radu Jude, di…

Șase dintre cele mai apreciate scurt metraje recente ale cineastului Radu Jude vor fi lansate pe 1 iulie pe marile ecrane din România sub titlul Almanah Cinema. Șase filme scurte.

13-05-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Focus Polonia la TIFF 2022: Productii contemporane…

A 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022) anunță Focus Polonia.

13-05-2022 | Eveniment | Emanuel Lazarescu

Miniseria Romania salbatica, din 12 mai pe HBO Max

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max.

12-05-2022 | TV & Online | Emanuel Lazarescu

Crai nou de Alina Grigore - selectat in cadrul Voi…

  European Film Promotion (EFP) a anunțat oficial care sunt filmele europene participante în cadrul ediției din 2022 a Europe! Voices of Women in Film.

12-05-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

TIFF 2022: Parteneriat cu Netflix pentru Drama Roo…

Scenariștii și producătorii români care au un proiect de serial sau mini-serie în dezvoltare sunt așteptați să își înscrie proiectele în programul Drama Room, la Festivalul Internațional de Film Transilvania...

12-05-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Ce filme noi vedem la Cineplexx din 13 Mai

Iata premierele filmelor din aceasta saptamana cinematografica si informatiile referitoare la programul lor din rețeaua Cineplexx.

12-05-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Benzi desenate

A aparut vol. 32 al colectiei Marvel Must-Have - Gardienii Galaxiei

Libertatea in parteneriat cu Editura Litera continua editarea colectiei inedita de benzi desenate: Marvel Must-Have. Săptămâna aceasta a apă...