Premiile Uniunii Cineastilor din Romania, eveniment de interes national cu caracter permanent, din 1971, se organizeaza in fiecare an si reprezinta aprecierea actului cinematografic romanesc. 

La mijlocul lunii martie s-a desfasurat prima sedinta de lucru a Juriului Premiilor UCIN pentru productiile cinematografice romanesti sau cu finantare majoritar romaneasca care au avut premiera in anul 2015. 

Gala de decernare a premiilor se va desfasura in data de 16 mai a.c. si este conceputa ca o sarbatoare a filmului romanesc punand in valoare cele mai semnificative creatii cinematografice ale anului precedent. 

S-au inscris in concurs peste 50 de filme romanesti de lung si scurt metraj fictiune, filme documentare, de animatie, experimentale si productii de televiziune. Ele vor fi supuse unei minutioase analize estetice si profesionale de catre un juriu format din distinse personalitati cu vasta experienta in cinematografie si media. 

Presedintele Juriului: 

Stere Gulea, apreciat regizor si scenarist, profesor universitar, creator al unor repere cinematografice: Morometii, Ochi de urs, Iarba verde de acasa, Stare de fapt, Vulpe - Vanator, Piata Universitatii - Romania (1991), Sub pecetea tainei, incununate cu mai multe premii nationale si internationale. 

Fin cunoscator al literaturii nationale si universale a ecranizat o serie de opere ale literaturii clasice si moderne intr-un demers regizoral de maxima rigurozitate.

Membrii Juriului:

Mircea Diaconu, actor si profesor, este considerat unul dintre cei mai importanti actori cu creatii memorabile in filme ca: Filantropica, Secvente, De ce trag clopotele, Mitica? Actorul si salbaticii, Campioana, Legaturi bolnavicioase. Diaconu a aparut si in spectacole de teatru precum: Revizorul, A 12-a noapte, Raceala, Furtuna, Padurea, Burghezul gentilom, Teatrul descompus

Petru Lucaci, artist vizual, profesor universitar, abordand genuri artistice precum: pictura, gravura, grafica, fotografie, obiect, happening si new media; ii intalnim operele in numeroase expozitii personale sau de grup, nationale si internationale, pe mai multe continente; talentul ii este recunoscut prin numeroase premii.

Dan Dediu, unul dintre cei mai apreciati compozitori ai muzicii clasice contemporane, pianist, muzicolog,  profesor universitar, presedinte al Senatului Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, scriitor, membru in societati profesionale si artistice, membru in jurii nationale si internationale, recompensat cu numeroase premii in tara si strainatate.

Manuela Cernat, critic de film, profesor universitar, are o contributie semnificativa la viata culturala din Romania prin conectarea tinerei generatii la pasiunea pentru cinematografie, pentru valori, pentru patrimoniul cultural al Romaniei. 

Mircea Bunescu, creator de imagine, scenarist, regizor, profesor, secretarul Asociatiei creatorilor de imagine din cadrul UCIN, autor a numeroase emisiuni de televiziune; a obtinut numeroase premii nationale si internationale pentru film documentar.  

Radu Corciova, valoros scenograf de film si teatru, a avut o colaborare indelungata cu regizorul Sergiu Nicolaescu, cu regizori straini, cu actori mari ai lumii; a realizat scenografia, decorurile si costumele la o serie de filme dintre care amintim - Ultimul corupt din Romania, Gun of the Black Sun, Carol I,  Prison of the Dead, Oblivion, Triunghiul Mortii, Inceputul adevarului - Oglinda, Noi, cei din linia intai, Intoarcerea din iad, Duelul, Supravietuitorul, 15.

Paul Ilea, tanar compozitor de muzica de genuri diferite – de la teatru la film,  producator, peste 15 ani de live performings alaturi de nume rasunatoare ale muzicii nationale si internationale; castigator al mai multor premii in domeniu; a realizat coloana sonora (printre altele) la cunoscutele filme Plansa (Premiul UCIN pentru cea mai buna muzica originala), Si caii sunt verzi pe pereti; un real talent in domeniul muzicii din adolescenta, abordand  de-a lungul timpului un stil eclectic de la turnee de muzica contemporana, la colaborarea cu lumea teatrului. 

Victoria Cocias, cunoscuta actrita de teatru si film, cu roluri de referinta in filme precum: Noiembrie, ultimul bal, Sarpele (TV), Apararea chineza, Din dragoste cu cele mai bune intentii, O poveste de dragoste, Lindenfeld. A interpretat mari roluri clasice in teatru; a avut un real succes in tara si peste hotare cu rolul Maria Callas – La Divina dupa Master Class de Terrence McNally, interpretare remarcabila recunoscuta de presa din tara si din strainatate.     

Andrei Gruzsniczki, regizor si scenarist, important creator din noul val al cinematografului romanesc, cunoscut mai ales pentru lung metrajele Cealalta Irina si Quod erat demonstrandum - Q.E.D., ambele productii fiind selectate si apreciate in marile festivaluri internationale. Obtine o serie de premii in tara si strainatate.               

Doru Pop, conferentíar universitar la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj; a predat la Bard College, New York si la diferite universitati europene; a publicat volume de studii, eseuri, romane, manuale de mass media si relatii publice, a colaborat la mai multe volume colective; publica in reviste literare romanesti precum Apostrof, Steaua, Observator cultural, Dilema veche etc.   

Uniunea Cineastilor din Romania este o organizatie nonguvernamentala, cu personalitate juridica, constituita in vederea protejarii activitatii de creatie si profesionale, a intereselor materiale si morale ale cineastilor din Romania. 

Organism autonom, Uniunea are 850 de membri (titulari, asociati si membri de onoare romani si straini) si este alcatuita din 14 asociatii reprezentand profesiile de baza ce concura la realizarea filmului. 

Inca de la infiintare, Uniunea s-a preocupat de sprijinirea membrilor sai atat din punct de vedere profesional cat si al protectiei sociale prin numeroasele initiative legislative. In paralel, Uniunea s-a ocupat de marcarea marilor momente aniversare ale cinematografului mondial si national, valorificarea si promovarea creatiei cinematografice romanesti prin premii, organizarea de sesiuni academice si profesionale, spijinirea invatamantului superior de film si televiziune, emisia de medalii jubiliare si lansarea unui program editorial de carti dedicate unor personalitati ale filmului romanesc.

Uniunea Cineastilor din Romania face parte din Alianta Nationala a Uniunilor de Creatori, constituita din Uniunea Arhitectilor, Uniunea Artistilor Plastici, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor, Uniunea Scriitorilor, Uniunea Teatrala din Romania.

Editia 2016 a Galei Premiilor UCIN este organizata de Uniunea Cineastilor din Romania, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.


Din aceeasi categorie...

BIFF 2020: Panorama

Panorama este secțiunea BIFF ce aduce în prim plan filme premiate și consacrate la nivel mondial.

Sebastian Papaiani: De la inceput pana la sfarsit

Iată titlul biografiei unuia dintre cei mai populari actori de cinema din România, apărută la Editura Terra din Focșani.

Filmele Bad Unicorn sunt acum disponibile online

Bad Unicorn pune la dispoziție pe platforma video on demand Vimeo 8 titluri din portofoliu.

HaHaHa Production lanseaza Spala-te pe maini, un ghid muzical animat pentru spalatul corect pe maini

HaHaHa Production lanseaza Spala-te pe maini!, un ghid muzical animat pentru promovarea spalatului corect pe maini care este prima si cea mai importanta masura de auto-protectie in lupta impotriva virusilor.  ...

Premiera noul film James Bond, No Time To Die se amana pentru luna noiembrie

Fanii BOND mai au de asteptat pana sa-l reintalneasca pe Daniel Craig in rolul celebrului spion britanic!

The Invisibile Man: Ce nu poti vedea iti poate face rau

Din 29 februarie puteţi urmări în cinematografe un thriller atipic, fără creaturi supranaturale The Invisible Man / Omul invizibil. 

The Call of the Wild: O aventura dincolo de harti

Din 28 februarie veți putea urmări pe marile ecrane The Call of the Wild / Chemarea străbunilor, un film bazat pe romanul cu același nume scris de Jack London.  ...

Numar record de spectatori pentru comedia Miami Bici!

În primele 10 zile de la lansare, comedia românească Miami Bici care a avut premiera pe 21 februarie, reușit să înregistreze un număr record de spectatori, peste 368.000.

Sonic the Hedgehog: Ariciul supersonic

Din 21 februarie puteţi urmări în cinematografe Sonic the Hedgehog, un film live-action bazat pe seria de jocuri video-blockbuster create de Sega. ...

Fantasy Island: Orice-ti doresti. Tot ce te-nspaimanta.

Din 14 februarie puteţi urmări în cinematografe Fantasy Island / Insula Fanteziilor, o adaptare horror a cunoscutului serial TV al anilor '70.

The Gentlemen: O noua bijuterie semnata Guy Ritchie

Noul film al lui Guy Ritchie, Gangsteri cu stil / The Gentlemen poate fi vizionat deja pe marile ecrane din România. Şi dacă sunteţi amatori de filme bune, nu trebuie să-l rataţi! ...

Birds of Prey: Un film cu supereroi dedicat sexului frumos

Din 7 februarie rulează pe marile ecrane de la noi Birds of Prey and the Fantabulous Emancipation of one Harley Quinn / Păsări de Pradă şi fantastica Harley Quinn. ...

1917: O noua misiune imposibila

Din 24 ianuarie rulează pe marile ecrane de la noi 1917, un film cu 10 nominalizări la Premiile Oscar și cu acțiunea plasată în primul război mondial (vă dați seama și din titlu). ...

A murit Legendarul Kirk Douglas

Kirk Douglas, starul din Spartacus sau Lust For Life a murit la vârsta de 103 ani.

Cursuri de seductie la Astra Film Cinema

Cum poți să seduci un bărbat bogat? School of Seduction: 3 Stories from Russia iti da raspunsul!

Fast and Furious 9 are parte de un prim trailer exploziv!

Din 22 mai 2020 vom putea urmări la cinema al 9-lea episod din Fast Saga.

Superhombre deschide Alpin Film Festival 2020

Alpin Film Festival (AFF) - unicul eveniment din România dedicat culturii și educației montane, revine în perioada 24 februarie - 1 martie la Brașov, Bușteni și Predeal.

Cine sunt Gangsterii cu stil din noul film al lui Guy Ritchie

Guy Ritchie revine în cinematografe  din 31 ianuarie cu cel mai nou film al său: Gangsteri cu stil / The Gentlemen.

Lansare: Sora mea din Australia. Trecute intalniri cu Irina Petrescu, de criticul Magda Mihailescu

Volumul Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu, de criticul Magda Mihăilescu, va fi lansat joi, 23 ianuarie 2020, ora 18.00, în Sala mare a Institutului Cultural Român. ...

Trei filme romanesti participa la cel mai important Festival de Film din Scandinavia

România este una dintre cele 70 de țări care vor participa la Festivalul Internațional de Film de la Göteborg, cel mai important eveniment de acest gen din Scandinavia, care se va desfășura în perioada 24 ianuarie - 3 februarie. ...

Radu Jude, primul regizor roman cu trei productii la Berlinale 2020

Filmele Tipografic Majuscul și Ieșirea trenurilor din gară, regizate de Radu Jude (cel de-al doilea în colaborare cu Adrian Cioflâncă, istoric de profesie, care debutează astfel ca regizor) vor avea premiera internațională în secțiunea Forum a Festiv...

Dolittle: O risipa de talent

Din data de 17 ianuarie veți putea urmări la cinema ecranizarea romanului The Voyages of Doctor Dolittle scris de Hugh Lofting.

Bad Boys for Life: We ride together. We die together. Anul incepe cu un film epic!

Din data de 17 ianuarie veți putea urmări la cinema mult așteptata continuare Băieţi răi pe viaţă / Bad Boys for Life.

The Grudge: Fiori pe sira spinarii

Pe data de 3 ianuarie s-a lansat în cinematografe filmul horror The Grudge / Bestemul. 

Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker - Saga ajunge la final

Anul trecut pe 20 decembrie s-a lansat ultimul capitol din saga Războiul Stelelor, Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker / Star Wars - Episodul IX: Ascensiunea lui Skywalker. ...

Evenimente

Alter-Native 2020: Alta locatie, alta data, dar aceeasi calitate

În pofida pandemiei de Coronavirus Festivalul Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native nu se anulează, doar se transformă, adaptân...

Noutati Home Entertainment

Sonic the hedgehog pe 4K UHD (Steelbook și plastic), Blu-ray si DVD

Pro Video lansează pe 4K UHD (STEELBOOK și plastic), Blu-ray și DVD, adaptarea jocului SEGA Sonic the hedgehog.  ...

Ultimele Stiri

Au inceput filmarile pentru RUXX noua drama HBO Eu…

Au început filmările pentru RUXX, nouă producție HBO Europe produsă în România, un serial cu opt episoade de 45 de minute fiecare, scris de Vera Ion și regizat de Iulia...

17-09-2020 | TV & Online | Emanuel Lazarescu

Alter-Native 2020: Alta locatie, alta data, dar ac…

În pofida pandemiei de Coronavirus Festivalul Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native nu se anulează, doar se transformă, adaptându-se reglementărilor şi măsurilor impuse de situaţia epidemiologică.

17-09-2020 | Eveniment | Emanuel Lazarescu

Sonic the hedgehog pe 4K UHD (Steelbook și plastic…

Pro Video lansează pe 4K UHD (STEELBOOK și plastic), Blu-ray și DVD, adaptarea jocului SEGA Sonic the hedgehog. 

10-09-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Crawl pe Blu-ray si DVD

Pro Video lansează pe Blu-ray și DVD, un horror regiazat de Alexandre Aja, Crawl / Ape ucigașe. 

10-09-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Playing with fire pe Blu-ray si DVD

Pro Video lansează pe Blu-ray și DVD, comedia Playing with fire / Se-ncinge treaba. 

10-09-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Full Metal Jacket pe 4K UHD

Pro Video lansează pe 4K UHD, capodopera de război a lui Stanley Kubrick, Full metal jacket / Platoșa de oțel. 

10-09-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Like a boss pe DVD

Pro Video lansează pe DVD, comedia Like a boss. 

10-09-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Cinematografele se redeschid pe 11 septembrie cu B…

After We Collided / După ce ne-am cerat continuă povestea lui Hardin Scott (Hero Fiennes Tiffin) și Tessa Young (Josephine Langford) începută în After / După ce ne-am întâlnit (2019)...

09-09-2020 | Eveniment | Avramescu Alexandru Virgil

Serialul Alex Rider, cu Ana Ularu in distributie, …

Începând din 6 octombrie ora 23:00 (în fiecare marți) vom putea viziona un nou serial cu spioni Alex Rider.

09-09-2020 | TV & Online | Avramescu Alexandru Virgil

LA’s Finest - Sezonul 2 pe AXN

Începând cu 14 septembrie ora 22:00 (în fiecare luni) vom putea viziona câte două episoade din sezonul 2 din LA’s Finest / Detectivele din LA, spin-off-ul francizei Bad Boys, în...

09-09-2020 | TV & Online | Avramescu Alexandru Virgil

BIFF 2020: Panorama

Panorama este secțiunea BIFF ce aduce în prim plan filme premiate și consacrate la nivel mondial.

18-08-2020 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Gemini Man pe 4K UHD, Blu-ray si DVD

Pro Video lansează pe 4K UHD, Blu-ray și DVD, un thriller cu 60 de cadre pe secundă, Gemini Man / Gemini: Conspirația. 

29-07-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Pet Sematary pe 4K UHD, Blu-ray si DVD

Pro Video lansează pe 4K UHD, Blu-ray și DVD, ecranizarea romanului lui Stephen King, Pet Sematary / Cimitirul animalelor. 

29-07-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Rocketman pe 4K UHD, Blu-ray si DVD

Pro Video lansează pe 4K UHD, Blu-ray și DVD, pelicula inspirată din viaţa legendarului muzician Elton John, Rocketman. 

29-07-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Top Gun pe 4K UHD

Pro Video lansează pe 4k UHD, filmul cu cei mai buni piloţi de vânătoare din lume, Top Gun. 

29-07-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Dora and the Lost City of Gold pe Blu-ray si DVD

Pro Video lansează pe Blu-ray și DVD, un film de aventură pentru întreaga familie Dora and the Lost City of Gold / Dora în căutarea orașului secret. 

29-07-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Wonder Park pe DVD

Pro Video lansează pe DVD, animaţia  Wonder Park / Parcul de distracţii. 

29-07-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Relansari Paramount

Pro Video a preluat licența Paramountl de la Odeon Film şi reansează titluri cunoscute pe 4k UHD, Blu-ray și DVD

29-07-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

The Invisible Man pe blu-ray si DVD

Pro Video lansează pe Blu-ray și DVD, o nouă interpretare a clasicei povești The Invisible Man / Omul invizibil, a lui Herbert George Wells. 

20-07-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Emma pe Blu-ray si DVD

Pro Video lansează pe Blu-ray și DVD filmul bazat pe celebra poveste a lui Jane Austen, Emma. 

10-07-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Benzi desenate

Romanul grafic Watchmen, disponibil in Romania la Editura Art

In colectia Grafic (Editura Art) a fost lansat volumul de banda desenata Watchmen. ...