In cursul acestei zile am primit la redactie un comunicat de presa din partea Ministerului Culturii.

Documentul este semnat de Corina Suteu, Ministrul Culturii si il prezentam in varianta integrala mai jos:

“Cinematografia este o prioritate. Afirm acest lucru si voi continua sa o fac, dintr-un motiv simplu: pentru un domeniu cultural care a oferit Romaniei atat de mult prestigiu in ultimul deceniu, iar cinefililor de pretutindeni atat de multe motive de incantare, a ramas prea multa vreme neglijat de guvernanti. 

Iar acest fapt se reflecta nu doar intr-un cadru legislativ in multe privinte desuet si deficitar, ci si in modul de functionare al institutiilor specifice, care nu mai corespund decat partial nevoilor unui domeniu aflat in expansiune. 

O mare parte a eforturilor mele de Ministru al Culturii sunt canalizate in incercarea de a aduce imbunatatiri cadrului legislativ, dar si de a restructura anumite institutii fundamentale pentru cinematografie: Centrul National al Cinematografiei, Arhiva Nationala de Filme si Cinemateca, dar si de a crea structuri noi, care sa sprijine suplimentar productia de filme, educatia cinematografica, si revitalizarea salilor de cinematograf din centrul oraselor. 

In tot acest demers am sprijinul unui numar mare de cineasti, fapt pentru care le multumesc. 

Cineasti reprezentativi apartinand unor generatii diferite (Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Paul Negoescu, Bogdan Mustata, Florin Mihailescu) si specialisti in politici culturale sau reprezentanti ai CNC au participat activ, in cadrul unui grup de lucru realizat la nivelul Ministerului Culturii, la procesul de modificare al cadrului legislativ din domeniul cinematografiei. 

Zeci de alti cineasti s-au implicat, atunci cand a venit momentul pentru consultarea comunitatii, trimitandu-ne propriile opinii cu privire la modificarile propuse de grupul de lucru. 

Au fost luni in care o mare parte a comunitatii active a participat, cu speranta concretizarii unor schimbari fundamentale, atat de necesare. 

Au existat, de asemenea, voci - dupa cum s-a dovedit, cu un puternic impact in diverse sfere de influenta politica - care s-au opus oricaror demersuri de reformare a sistemului cinematografic si, probabil, vor continua sa o faca. Este firesc sa se intample asta. 

Ar fi, insa, un deserviciu adus intregii comunitati cinematografice din Romania ca aceste modificari legislative esentiale reformarii sistemului cinematografic, pe care le-am propus Guvernului si Parlamentului, sa esueze. 

In ceea ce ma priveste, va asigur ca voi continua sa caut toate solutiile si modalitatile pentru a asigura imbunatatirea cadrului legislativ si a institutiilor din domeniul cinematografiei. 

Reforma trebuie dusa la bun sfarsit.

Corina Suteu

Ministrul Culturii din Romania”.