Regizorul succesului Oldboy vine pentru prima data in Romania.

Regizorul coreean Park Chan-wook va primi anul acesta Trofeul Anonimul pentru contributia sa la frumusetea cinematografiei universale, luni, 8 august in cadrul Galei de Deschidere a Festivalului. 

Gala va fi urmata de proiectia in premiera in Romania a celui mai recent film al sau, Agassi / The Handmaiden, inclus in Competitia Oficiala la Cannes 2016. 

Filmul va fi proiectat in prezenta regizorului, a actritei Kim Hae-sook (The Handmaiden; Thirst) si a producatorului Wonjo Jeong (Stoker; Snowpiercer). 

Nascut in 1963 in Seoul, Park Chan-wook a studiat Filosofia la Universitatea Sogang si a intentionat sa devina critic de arta. 

Pasul spre regia de film l-a facut dupa ce a vazut filmul Vertigo al lui Alfred Hitchcock. 

Filmul Joint Security Area (2000) a fost primul sau succes atat de box-office, cat si de critica. Au urmat Sympathy For Mr. Vengeance (2002), Oldboy (2003) si Lady Vengeance (2005), care i-au adus regizorului coreean recunoasterea internationala, un enorm succes de public si mai ales un prim premiu la Festivalul de la Cannes - Marele Premiu al Juriului pentru Oldboy in 2004. 

Au urmat I’m a Cyborg but that’s Ok (2006), castigator al Premiului Alfred Bauer la Berlinale 2007, un al doilea premiu la Cannes - Premiul Juriului - pentru Thirst in 2009 si un prim film in limba engleza in 2013 - Stoker cu Mia Wasikowska si Nicole Kidman in rolurile principale.

Agassi / The Handmaiden, inspirat de romanul Fingersmith al scriitoarei britanice Sarah Waters, este plasat in Coreea anilor 1930, in perioada ocupatiei japoneze. 

O fata noua - Sookee este angajata in serviciul unei mostenitoare japoneze - Hideko, care traieste o viata retrasa pe o proprietate extinsa din mediul rural cu unchiul ei extrem de dominant - Kouzuki. 

Fata pastreaza insa un secret: este o hoata de buzunare recrutata de un sarlatan care se da drept conte japonez pentru a-l ajuta sa o seduca pe mostenitoare. Planul functioneaza pana in momentul in care Sookee si Hideko isi descopera sentimente neasteptate. 

In cadrul retrospectivei dedicate regizorului Park Chan-wook, Festivalul de Film Anonimul va prezenta titlurile Joint Security Area, Sympathy For Mr. Vengeance, Oldboy, Lady Vengeance si Thirst

Proiectia filmului Thirst va fi urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri cu regizorul Park Chan-wook si actrita Kim Hae-sook

Regizorul Park Chan-wook va sustine de asemenea un masterclass joi, 11 august, dupa proiectia Oldboy, ultimul film din cadrul retrospectivei. 

Anonimul 13 se va desfasura in perioada 8- 14 august 2016, la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii.

Editia a 13-a a Festivalului International de Film Independent Anonimul este organizata de Fundatia Anonimul si Asociatia FAMart, cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului National al Cinematografiei, Uniunii Cineastilor din Romania, Consiliului Judetean Tulcea si Autoritatii Nationale pentru Turism.