Piata Ovidiu din Constanta va gazdui, in perioada 9-29 august, prima editie a festivalului de film in aer liber Nomad Global Village.

15 capodopere ale cinematografiei din toate timpurile vor fi proiectate cu intrare libera, pentru a sarbatori mostenirea multiculturala a Constantei.

Timp de trei saptamani, intre 9 si 29 august, Piata Ovidiu din Constanta se transforma in cinematograf in aer liber, dupa lasarea serii. 

15 dintre cele mai apreciate filme ale tuturor timpurilor vor fi proiectate de la ora 21:30 pentru publicul de la malul marii. 

Constanta este recunoscut a fi orasul cu cel mai mare numar de minoritati din Romania si se bucura de o lunga istorie de convietuire si intelegere multietnica. 

Filmele din selectia oficiala a festivalului sunt in marea lor parte vorbite in limbile minoritatilor din oras - rusa, greaca, bulgara, germana, etc.

In cele 15 filme apreciate la cele mai importante festivaluri de film si de publicul din toata lumea, de-alungul anilor, vor putea fi urmariti actori extraordinari precum Anthony Quinn, Nikita Mikhalkov, Harvey Keitel, Birol Unel, Romain Duris, Irene Papas, Claudia Cardinale, Ralph Fiennes sau Omar Shariff

Dincolo de dimensiunea istorica regasita in unele dintre filme, Piata Ovidiu se va umple de muzica, energia si poezia lor.

Cele 15 filme care vor putea fi urmarite la Nomad Global Village in Piata Ovidiu sunt:

9 august: Soul Kitchen (foto sus) (Germania / Franta / Italia 2009, r. Fatih Akin, 99 min).

Premiul special al juriului si Young Cinema Award la Festivalul de film de la Venetia, nominalizat la European Film Awards.

Tanarul proprietar de restaurant Zinos are ghinion. Prietena lui s-a mutat in China, clientii restaurantului sau, Soul Kitchen, ii boicoteaza maestrul bucatar si, colac peste pupaza, are niste dureri de spate cumplite. Lucrurile incep sa se miste cand bucataria trendy a localului incepe sa fie apreciata, dar pentru inima franta a lui Zinos parca nu exista leac! Tanarul decide sa zboare la Shanghai in cautarea dragostei, dar pentru asta trebuie sa lase Soul Kitchen in grija fratelui sau, Illias, un fost puscarias. Ambele decizii se vor dovedi dezastruoase.

10 & 28 august: Zorba Grecul / Alexis Zorba / Zorba the Greek (Grecia / SUA, 1964, r. Michael Cacoyannis, 142 min).

Castigator a 3 premii Oscar – pentru cea mai buna scenografie, Cea mai buna imagine alb-negru, Cea mai buna actrita in rol secundar si nominalizat la alte 4 categorii, 5 nominalizari la Globurile de Aur si 2 nominalizari la BAFTA. 

Ecranizare a romanului omonim al lui Nikos Kazantzakis. Filmul este dominat de Zorba, interpretat de genialul Anthony Quinn. Exuberanta lui Zorba, capacitatea sa de a vedea numai partea senina a vietii si de a transfera atitudinea sa optimista si celor din jur, combinate cu metafora dansului pe plaja pustie fac din acest film o capodopera.

11 & 26 august: Strainul nebun / Gadjo Dilo (Romania / Franta 1997, r. Tony Gatlif, 102 min).

Premiul Cesar pentru Cea mai buna coloana sonora. 

Filmul a fost creat in jurul muzicii lautaresti. Un francez (Romain Duris) vine in Romania, in cautarea unei interprete de muzica lautareasca - Nora Luca. Francezul rataceste printr-un sat de romi, satul Cretulesti. Acolo cunoaste frumusetea vietii nomade, dar si greutatile acesteia. Stephane inregistreaza casete cu muzicienii pe care ii descopera si se indragosteste de frumoasa Sabina (Rona Hartner).

12 august: Cinema Paradiso (Italia / Franta 1988, r. Giuseppe Tornatore, 155 min).

Castigator al premiilor Oscar si Globul de Aur pentru Cel mai bun film strain, 5 premii BAFTA, Marele premiu al juriului la Cannes. 

Nuovo Cinema Paradiso este o drama italiana care il prezinta pe tanarul Salvatore, poreclit Toto, copilaria si maturizarea acestuia si reflectiile lui, ca adult, asupra trecutului. Mai mult decat atat, Nuovo Cinema Paradiso este si un mod prin care Tornatore a adus un omagiu filmului si cinematografiei in general.

16 august: Moscova nu crede in lacrimi / Moskva slezam ne verit / Moscow Does Not Believe in Tears (Rusia 1980, r. Vladimir Menshov, 150 min).

Castigator al premiului Oscar pentru Cel mai bun film strain. 

Trei tinere provinciale venite in capitala, Katerina, Antonina si Lyudmila, stau la un camin muncitoresc. Katerina a pierdut examenul de admitere la facultate, modesta Antonia lucreaza pe un santier de constructii si urmeaza sa se casatoreasca cu Nikolai, iar Ludmila, plictisita de ideea unei vieti mediocre, viseaza la o casatorie cu un barbat bogat. Un film despre vise, dorinte, iubire si deziluzii.

17 august: Privirea lui Ulise / To vlemma tou Odyssea / Ulysses’ Gaze (Grecia / Franta / Italia 1995, r. Theodoros Angelopoulos, 176 min).

Marele premiu al juriului la Cannes, nominalizat la Academia Europeana de Film. 

Balcanii anilor '90, zona a discordiei, fanatismului si razboiului. Eroul, plecat din Grecia, strabate Albania, Bulgaria, Romania si fosta Iugoslavie, cautand trei role ale unui film de la inceputul secolului, probabil primul film al fratilor Manaki, pionieri ai cinematografiei balcanice.

18 august: Cu capul inainte / Gegen Die Wand / Head-On (Germania / Turcia 2004, r. Fatih Akin, 121 min).

Castigator al Ursului de aur si al premiului FIPRESCI la Berlinale, Cel mai bun film la European Film Awards. 

De la moartea iubitei sale sotii, Cahit, un german de origine turca, dependent de cocaina si alcool, duce o viata mizerabila strangand paharele intr-un club de rock din Hamburg. Pe jumatate intentionat, intr-o noapte, el intra cu masina in zid. Supravietuind accidentului, intalneste o fata care incercase sa se sinucida ca sa scape de presiunile unor parinti traditionalisti, turci si ei. La rugamintea fetei, Cahit accepta o casatorie formala, dar, dupa o vreme, intre cei doi se infiripa o dragoste complicata. Gelozia barbatului intra in conflict cu dorinta femeii de a-si pastra independenta, de a continua sa-si traiasca viata fara constrangeri.

19 & 27 august: Vine Fanfara / Bikur Ha-Tizmoret / The Band’s Visit (Israel / SUA / Franta 2007, r. Eran Kolirin, 87 min).

Premiile Un Certain Regard - Jury Coup de Coeur, FIPRESCI si Award of the Youth la Cannes, European Film Award pentru Cel mai bun actor. 

O orchestra egipteana vine in Israel pentru a concerta la inaugurarea unui centru de cultura araba, dar incurca autobuzele si nimereste in desert. Pana a doua zi cand ajunge autobuzul, cei opt membri ai orchestrei vor interactiona cu israelienii care locuiesc acolo. Band's Visit este o comedie inteligenta, plina de nuante si o felie de viata cu o sugestiva experienta interculturala.

20 august: Vietile altora / Das Leben der Anderen / The Lives Of Others (Germania 2006, r. Florian Henckel von Donnersmarck, 137 min).

Castigator al Premiului Oscar pentru Cel mai bun film strain, European Film Award pentru Cel mai bun film, Cel mai bun actor, Cel mai bun scenariu. 

Un ofiter de securitate est-german primeste misiunea de a spiona un dramaturg banuit de planuri subversive la adresa regimului comunist. In scurt timp, sensibilul si meticulosul securist va fi pur si simplu fascinat de lumea ce i se descopera prin intermediul microfoanelor care impanzesc casa scriitorului. Dar, odata pornit, teribilul sistem de opresiune nu mai poate fi oprit. A inceput un joc periculos, in care nu exista intimitate, in care nu mai exista nimic sacru, in care totul este posibil.

21 august: Soare Inselator / Utomlyonnye solntsem / Burnt By The Sun (Rusia / Franta 1994, r. Nikita Mikhalkov, 135 min).

Premiul Oscar pentru Cel mai bun film strain, Marele premiu al Juriului si Premiul juriului ecumenic la Cannes. 

“Sa nu-ti fie teama de dusmanul tau; cel mai rau lucru pe care ti-l poate face este sa te ucida. Sa nu te temi nici de prietenul tau; cel mai rau lucru pe care ti-l poate face este sa te tradeze. Teme-te insa de indiferenta. Caci prin tacerea ei, prin consimtamintul ei tacit, te ucide si te tradeaza in acelasi timp.” N. Mihalkov.

22 august: Sunshine (Germania / Austria / Canada 1999, r. István Szabó, 181 min).

European Film Award pentru Cel mai bun actor, Cel mai bun scenarist, nominalizat la 3 Globuri de Aur. 

Filmul prezinta soarta unei familii de evrei unguri pe durata a trei generatii. Povestea incepe in 1880 si se incheie dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Daca la inceput familia duce o viata umila, treptat acestia vor urca pe scara sociala. Rasismul va lasa urme adanci si va duce la schimbari dramatice de situatie.

23 august: Rembetiko (Grecia 1983, r. Costas Ferris, 110 min).

Ursul de argint la Festivalul International de film de la Berlin. 

Filmul, scris de Costas Ferris si actrita principala Sotiria Leonardou, povesteste viata cantaretei de rembetiko Marika Ninou. Coloana sonora consta in muzica scrisa de compozitorul Stavros Xarchakos special pentru film in stilul rembetiko (muzica traditionala greaca, caracteristica mediului urban, asemanatoare bluesului american).

24 august: Viata e frumoasa / La Vita E Bella / Life is Beautiful (Italia 1997, r. Roberto Benigni, 116 min).

Castigator a 3 premii Oscar – pentru Cel mai bun film strain, Cel mai bun actor intr-un rol principal, Cea mai buna coloana sonora, nominalizat la alte 4 categorii. Marele premiu al juriului la Cannes, premiul Cesar pentru Cel mai bun film strain, locul 26 in topul celor mai votate filme IMDB.

Filmul este o fabula in stil chaplinian despre puterea imaginatiei de a se impotrivi crudelor realitati din Europa in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In centrul povestii se afla Guido (Roberto Benigni) - un personaj incantator, caracterizat printr-o inocenta copilareasca si nutrind un mare vis: acela de a deschide o librarie proprie.

25 august: Farmec Periculos / Opasen char / Dangerous Charm (Bulgaria 1984, r. Ivan Andonov, 90 min). 

Un barbat fermecator, bine educat si galant – visul oricarei femei singure. In realitate, e un escroc dibaci care jefuieste femei naive. O alta tinta a sa o reprezinta negustorii necinstiti. Acesta este protagonistul filmului. Isi schimba mereu numele, isi insceneaza propria moarte si calatoreste din oras in oras. Ispravile sale sunt numeroase, iar viata lui este o aventura nesfarsita. Totusi, continua sa fie un sarlatan amabil, un actor nerealizat, al carui singur scop este sa isi faca viata mai interesanta. 

29 august: Mama / Mayrig / Mother (Franta 1991, r. Henri Verneuil, 157 min). 

O capodopera cinematografica, Mayrig este unul dintre cele mai importante filme care discuta despre genocidul armean. La inceputul secolului XX, in 1915, un milion si jumatate de armeni au fost ucisi de catre turci. Acest film spune povestea unei familii de armeni care s-a refugiat intr-o tara straina, printre straini.

Nomad Global Village este un proiect organizat de Asociatia Culturala Metropolis, finantat de Municipiul Constanta.

Site-ul festivalului este www.nomadvillage.ro

Teaser: 

Asociatia Culturala Metropolis organizeaza anual, trei mari proiecte culturale, axate pe educarea publicului si promovarea multiculturalismului - Caravana Metropolis – Cinema in aer liber, care a strans la cele 5 editii peste 320 000 spectatori din toata tara la filmul european de autor, Festivalul International de film pentru Copii si Adolescenti KINOdiseea, cel mai mare eveniment de film dedicat publicului tanar din Sud-Estul Europei si Balkanik Festival – primul si cel mai mare festival de world music din tara.


Din aceeasi categorie...

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

În weekendul ce s-a încheiat, a avut loc la Romexpo în București, o nouă ediție Comic Con România.

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Totul pentru tenis, performanță și succes! Zendaya revine pe marile ecrane cu un rol ambițios și fără precedent, din 26 aprilie în filmul Challengers.

Filmul inovator Guvernul Copiilor 2 va putea fi vizionat din 26 aprilie în 22 de orașe din țară

Filmul inovator Guvernul Copiilor 2 va putea fi vizionat din 26 aprilie în 22 de orașe din țară

Cabinetul de miniștri din Guvernul Copiilor 2 / Government of Children 2 vă dă întâlnire din 26 aprilie în cinematografele din 22 de orașe din țară.

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Cinci capodopere ale cinematografiei italiene clasice, realizate de regizori celebri precum Federico Fellini, Vittorio De Sica, Pier Paolo Pasolini, Michelangelo Antonioni şi Roberto Rossellini, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecţii specia...

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Sâmbătă 13 aprilie la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti a avut loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres, scrisă de Bogdan Adrian Tomas şi regizată de Cătălin Saizescu - o piesă care face o radiografie amuzantă a cenzurii din p...

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează o nouă ediție a Caravanei Noului Cinema Românesc în Polonia în perioada 17 aprilie – 1 decembrie 2024.

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Premiera documentarului Nasty, despre viața și cariera lui Ilie Năstase, a adus împreună unii dintre cei mai importanți sportivi români din istorie, personalități internaționale, vedete și mii de fani. ...

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera / La Chimera, o incursiune în universul fermecător al cineastei italiene Alice Rohrwacher, pe urmele unui englez îndrăgostit ce explorează tezaure antice și iubiri pierdute, va avea premiera în cinema de vineri, 19 aprilie. ...

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe Regizoarea Ana-Maria Comănescu. ...

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

La cea de-a 4-a ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), Animest continuă parteneriatul cu Animation Festival Network și deschide programul de mentorat dedicat cineastelor din lumea animației către alte două țări. ...

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Vineri 12 aprilie și sâmbătă 13 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti are loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres regizată de Cătălin Saizescu, o piesa de teatru care face o radiografie a cenzurii din pe...

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

Cineaștii, jurnaliștii și criticii de film din România se pot înscrie pentru o nouă ediție a Bursei Alex. Leo Șerban, în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024).

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Lungmetrajul Marele jaf al tramvaiului / The Great Tram Robbery semnat de regizorul sârb Slobodan Šijan, producție cu participare românească, are premiera în cinematografele din România pe 12 aprilie 2024. ...

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Guvernul Copiilor 2, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie.

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est, trupa fenomen care a cucerit topurile muzicale de-a lungul timpului, aduce în playlisturile de vară În camera ta.

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania (Muestra de Cine Rumano), în perioada aprilie - decembrie 2024.

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Pe data de 12 aprilie 2024 suntem invitati în Sala Mare a Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”, pentru o seară de scurtmetraj documentar.

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde il au ca invitat pe Regizorul și producatorul Claudiu Mitcu. ...

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Aflată la debutul său cu filmul de lungmetraj Kingdom of Judas, Sabina Lisievici va putea fi văzută pe marele ecran, alături de echipa formată din artiști, atât cunoscuți cât și debutanți, începând cu 12 aprilie. ...

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Adolescenții pasionați de film, fotografie sau editare video sunt așteptați să se înscrie într-unul dintre cele mai longevive programe dedicate lor din țară: Let’s Go Digital! (LGD!) din cadrul Festivalului Internațional de Film...

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Éric Toledano și Olivier Nakache, duoul de regizori francezi care a cucerit publicul în 2011, cu Intouchables, revin pe marile ecrane cu o comedie de actualitate: Un an dificil. ...

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, un film plin de umor, în regia lui Ovidiu Georgescu, va putea fi văzut în cinematografele din România, începând din 31 mai.

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Din 10 aprilie, filmul Horia va rula în cinematografele din toată țara.

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume

Luna aprilie vine cu o nouă serie de filme online în programul Institutului Cervantes.

Ilie Năstase lansează discul Globe Trotter Lover

Ilie Năstase lansează discul Globe Trotter Lover

În 1987, aflat în plină glorie internațională, tenismenul român Ilie Năstase a primit propunerea de a înregistra două melodii în Franța.