Bacalaureat, cel mai nou film semnat de Cristian Mungiu, laureat cu Premiul pentru Regie la Festivalul de Film de la Cannes, acordat ex-aequo regizorului roman si regizorului francez Olivier Assayas (Personal Shopper) vine in premiera la Baicoi, in cadrul celei de-a treia editii Arkadia ShortFest. 

Filmul despre care s-a scris in The Guardian ca este „un studiu de observatie de 5 stele despre compromisul birocratic din Romania, realizat cu minutiozitate si subtilitate”, va putea fi vizionat in spatiul cinematografic autentic amenajat in cadrul Uzinei Camexip sambata, 3 septembrie, la ora 22:30.

Bacalaureat, care ii are in rolurile principale pe Adrian Titieni si Maria Dragus, spune povestea unui doctor dintr-un mic oras de provincie care trebuie sa decida care e cea mai buna cale de urmat pentru copilul lui in contextual societatii romanesti de astazi. 

Din distributia filmului fac parte si actorii Vlad Ivanov, Lia Bugnar, Rares Andrici si Tudor Smoleanu.

Anul 2016 a marcat pentru regizorul Cristian Mungiu cea de-a treia participare in competitia oficiala de la Cannes, filmele sale fiind premiate si la precedentele doua - trofeul Palme d’Or, in 2007, pentru 4 luni, 3 saptamini si 2 zile si premiile pentru scenariu si interpretare feminina, in 2012, pentru Dupa Dealuri.

Bacalaureat va fi distribuit in 45 de tari, pana la sfarsitul anului urmand sa fie proiectat in cinematografe din Olanda (septembrie), Ungaria si Islanda (octombrie), Portugalia, Grecia, Croatia, Israel, Slovacia (noiembrie), Franta, Spania, Elvetia, Belgia, Republica Ceha, Albania (decembrie).

Arkadia ShortFest a inclus in programul festivalului mai multe proiectii speciale, printre care si selectii de scurt metraje apartinand unor festivaluri internationale de film prestigioase: Festival de Biarritz Amérique Latine, ÉCU - The European Independent Film Festival si KINOdiseea. 

Deschiderea oficiala a celei de-a treia editii va avea loc vineri, 2 septembrie de la ora 19:30, odata cu inaugurarea amplei expozitii organizata in uzina, derivata din conceptul curatorial Art Factory.

Aceasta va fi urmata de la ora 20:00 de proiectia documentarului elvetian Nourathar.

Bacalaureat este distribuit in Romania de Voodoo Films.

Festivalul de film Arkadia ShortFest este organizat de Asociatia Culturala Arkadia, in parteneriat  cu Camexip SA, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei. 

Proiect Cultural Co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.