An de an, Festivalul International de Film Timishort ne-a obisnuit cu sectiuni speciale dedicate unor tari si unor regizori. 

Editia a 8-a aduce in sectiunea Focus o selectie de scurt metraje din Portugalia, precum si filmele regizoarei italience Grazia Tricarico.

Nascuta in Apulia (sudul Italiei), Grazia Tricarico a absolvit, la Milano, literatura si filozofie, cu o calificare in istorie si critica cinematografica (studii avansate de film). 

Dupa o cariera ca artist video si monteur, in 2013, a absolvit regia la Centrul experimental de cinematografie (Academia Nationala de Cinema din Italia), in Roma. 

A scris si a regizat: Michele Nella Terra (2012, documentar, 35 min), Bios (2013, film SF, 15 min), Mona Blonde (2014, drama, 11 min - foto sus), Persefone (2014, drama, 18 min), Ego Devorem (2016, film experimental, 8 min), Spectra (titlu in lucru, film SF, post-productie). 

Scurt metrajele sale au fost selectare in numeroase festivaluri internationale de film, inclusiv cele din Toronto, Atlanta, Clermont-Ferrand, Locarno, Venetia, Edinburgh, Torino.

In cadrul Focus on Grazia Tricarico, la Timisoara pot fi vazute 4 filme ale regizoarei: 

Persefone (2014) Trupul neajutorat. Chinul unei nevoi ancestrale. Instinctul vietii si fascinatia mortii. Nicandro, sedus de zeita Persefona, nu poate decide asupra naturii sale.

Mona Blonde (2015), povestea unei culturiste aflata in ajunul unei competitii internationale majore. O mutatie neasteptata a trupului ei ii va distruge aparentul echilibru mintal, tarand-o intr-un cosmar.

Ego Devorem (2016) O inspiratie asupra identitatii feminine, o identitate ce trebuie sa se remodeleze intr-un orizont in permanenta schimbare.

BIOS (2013) - Prin intermediul „Tratamentului”, Bios transforma oamenii in „datornici”: niste creaturi ataraxice obligate sa contribuie la un ciclu obositor de productie.

Portugal Film, institutia responsabila cu promovarea filmului portughez la nivel international, aduce la Timisoara sase scurtmetraje reprezentative. Din programul Focus Portugalia vor face parte:

Vanatorul de revolutii / A Caca Revolucoes (r. Margarida Rego), un scurt metraj ce exploreaza relatia dintre doua generatii, dintre doua perioade diferite, dintre doua lupte diferite.

Barcile / Los Barcos (r. Dominga Sotomayor) este povestea unei actrite chiliane in varsta de 50 de ani, ce calatoreste in Lisabona, pentru a reprezenta un film in care are un rol secundar, pentru ca nimeni altcineva nu era disponibil sa mearga.

Despartirea / Despedida (r. Tiago Rosa-Rosso) - Trei prieteni stau pe plaja. E ultima zi de vara, luna rasare. Unul dintre ei decide sa-si tina respiratia pana cand luna apare in intregime pe orizont.

Soferul de camion / O Rebocador (r. Jorge Cramez) - Soferul unui camion de remorcare ia cu masina un sofer mai tanar ce tocmai ce a scapat nevatamat din masina sa galbena sport, care e dusa acum la groapa de gunoi.

Inghitituri / Swallows (r. Sofia Bost) - Sara s-a mutat in Londra pentru a-si gasi de lucru in proiectare grafica, dar ramane blocata in bucataria unui restaurant. Astazi, dupa inca un refuz, realitatea vietii sale se afunda.

Lectia de condus / Aula de Conducao (r. André Santos & Marco Leao) - In timp ce un adolescent invata sa sofeze, o femeie isi plimba batranul caine prin padure. Pe masura ce se lasa seara, ea isi da seama ca nu e prea tarziu sa actioneze.

Cea de-a 8-a editie Timishort este organizata de Asociatia Romana a Filmului Independent (ARFI) din Timisoara cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Timisoara si al Centrului National al Cinematografiei.

Pentru mai multe detalii urmariti www.timishort.ro!