Cea de-a opta editie a Festivalului Serile Filmului Romanesc (10 – 14 mai 2017) ii este dedicata regizorului Cristian Mungiu

Cristian Mungiu va veni la Iasi, unde va avea parte de o Gala, de retrospectiva si de intalniri cu prietenii din cinematografie.

Cinefilii si indragostitii de film romanesc vor avea ocazia sa se intalneasca cu regizorul in prima zi de festival. Noutatea din acest an este ca selectia filmelor din festival este realizata chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, in colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.

Cristian Mungiu la SFR: Gala, retrospectiva si prieteni din cinematografie

In 2017, Cristian Mungiu revine acasa, pentru a fi sarbatorit, pentru a-i fi sarbatorite filmele si contributia adusa cinematografiei romanesti. 

Festivalul va fi deschis de o Gala dedicata implinirii unui deceniu de cand regizorul a fost premiat cu Palme dʹOr pentru filmul 4 luni, 3 saptamini si 2 zile la Festivalul International de Film de la Cannes. 

Festivalul va aduce in atentie acest fapt, iar Gala de zece ani va reuni emotia trecerii timpului peste acest film, precum si oamenii care fac parte din distributie si productie. Gala se va desfasura la Ateneul din Iasi, iar detaliile vor fi anuntate ulterior de catre organizatori.

Cristian Mungiu: „M-am bucurat sa aflu ca la Iasi se organizeaza un festival de film romanesc si m-as bucura sa stiu ca spectatorii isi regasesc interesul pentru filmele noastre – mai vechi si mai noi. Pe vremea copilariei mele erau sapte sali de cinematograf in oras si ar fi grozav daca Serile Filmului Romanesc ar fi coagulantul care sa faca sa se reechipeze/ redeschida pentru publicul local cat mai multe sali de calitate, in care vizionarea filmelor sa fie o placere si nu o grea incercare. 

In ce ma priveste, ma intorc intotdeauna cu bucurie la Iasi si cu atat mai mult am s-o fac anul aceasta, cand se implinesc 10 ani de la Palme d’Or-ul pentru 4 luni, 3 saptamini si 2 zile. Am profitat de oferta pe care mi-a facut-o inimosul organizator al festivalului, Andrei Giurgia si i-am propus in selectia pentru aceasta cea de a 8-a editie a festivalului unele dintre cele mai bune titluri din ceea ce critica de film a numit Noul Cinema Romanesc. 

Din ce stiu, filmele vor fi insotite de regizorii sau actorii lor, asa ca o sa aveti ocazia sa ii intrebati pe viu pe cineasti de ce se mananca atata ciorba in (filmele din) Romania si alte lucruri care v-ar mai interesa. Sa ne vedem cu bine pe 10 mai.”

Regizorul vine la Serile Filmului Romanesc, unde se va intalni cu prietenii de platou, colegii de regie, cu care a colaborat si cu actorii alaturi de care a realizat filmele. 

Programul festivalului include o retrospectiva a filmelor regizate de Cristian Mungiu, alese chiar de el pentru a fi vazute pe marele ecran la Iasi: Occident (2002), 4 luni, 3 saptamini si 2 zile (2007), Amintiri din epoca de aur 1 si 2 (2009), Dupa dealuri (2012), Bacalaureat (2016).

Irina Margareta Nistor (Ambasador SFR): „Deja a trecut un deceniu de la cel mai mare succes al unui film romanesc: 4 luni, 3 saptamini si 2 zile, in cel mai important si mai ravnit festival cinematografic: Cannes-ul! 

Cristian Mungiu, cu al sau formidabil Palme d’Or, vine sa fie sarbatorit, cum se cuvine, in orasul lui natal, intr-o retrospectiva si o editie care ii sunt dedicate regizorului, scenaristului si producatorului, care in fiecare an ne mai ofera o doza de fericire, cu selectionatele de pe Croazeta, care din 2016, au aterizat, in toamna, si la Iasi!”

Andrei Giurgia (Director SFR): „Credem in ideea ca regizorul Cristian Mungiu reprezinta un important reprezentant al cinematografiei romanesti, care a inspirat, a dat tonul si a educat prin stil si consistenta.  Credem ca este nevoie ca publicul sa vada cele mai importante filme ale regizorului pe marele ecran, avand in vedere ca la Iasi situatia marilor ecrane dispuse sa „dea” film romanesc este critica. 

Am ajuns sa avem un regizor iesean, foarte apreciat si prezent in strainatate, dar acasa, unde i s-ar cuveni poate cel mai mult, nimeni nu s-a gandit sa-l invite, sa-l sarbatoreasca. Tot spunem ca este iesean, el fiind demult plecat de aici si multi ieseni necunoscandu-i filmele cu care s-a facut cunoscut international.”

Despre Cristian Mungiu 

Cristian Mungiu este regizor roman, nascut in anul 1968 in Iasi, Romania. Inainte de a studia filmul, a lucrat ca profesor si jurnalist in presa scrisa, radio si televiziune. 

Debutul in lung metraj l-a avut cu Occident, film ce a avut premiera in Quinzaine des Realisateurs la Cannes, in 2002, fiind un hit pentru audienta din Romania. 

In 2007, cel de-al doilea film al sau, 4 luni, 3 saptamani si 2 zile a fost premiat cu Palme d’Or la Cannes. Filmul a primit ulterior mai multe premii pentru Cel mai bun film al anului din partea mai multor asociatii internationale de critici de film. De asemenea, a castigat premiile European Film Academy pentru Cel mai bun film si Cel mai bun regizor. 

S-a reintors la Cannes in 2009 ca scriitor – producator - co-regizor, cu filmul episodic si colectiv Amintiri din Epoca de Aur si ca scriitor-regizor in 2012 cu Dupa Dealuri – premiat cu doua premii pentru Cel mai bun scenariu si Cea mai buna actrita. 

Cristian Mungiu a facut parte din juriul Festivalului International de Film de la Cannes in 2013. Bacalaureat este al cincilea film prezentat la Cannes, premiat cu titlul Cel mai bun regizor in 2016. 

Copyright foto Cristian Mungiu: fotograf Dan Beleiu.