Momentul de gratie / Their Finest (r. Lone Scherfig), un film de epoca plin de detalii sublim recreate, incarcat de emotie, dramatism dar si de umor britanic autentic, va fi proiectat in inchiderea celei de-a sasea editii a Festivalului International de Film Cinepolitica, duminica, 23 aprilie, la Cinema Elvire Popesco.

Cinepolitica are loc in perioada 20 – 23 aprilie la Cinema Elvire Popescu si Institutul Balassi din Bucuresti. 

Actiunea filmului este plasata in Londra anilor '40, in perioada de maxima slabiciune a rezistentei britanice in fata agresiunii naziste. Divizia de Film a Ministerului Britanic de Interne o angajeaza pe scenarista Catrin Cole sa aduce o perspectiva feminina asupra campaniei nationale de propaganda, menita sa mentina vie speranta populatiei in urma efectelor tavalugului Blitzkrieg-ului. 

Privita de sus de colegii de breasla si chiar de propriul sot, aceasta va reusi sa se impuna intr-o lume profesionala nepregatita inca pentru potentialul creativ al sexului frumos. 

Povestea si filmul pe care incearca sa le construiasca atat pentru guvern, cat si pentru poporul britanic ar putea schimba cursul razboiului, prin infuzia de optimism si credinta in propriile forte.

Din distributie fac parte Gemma Arterton (RocknRolla si Quantum Of Solace) si Sam Claflin (The Hunger Games). 

Momentul de gratie a castigat Premiul Publicului la Festivalul de Film de la Göteborg.

Competitia Cinepolitica reuneste sapte dintre cele mai noi filme si documentare politice, trei dintre acestea constituind si punctele de plecare pentru doua dezbateri .

Vineri, 21 aprilie, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popescu, va rula Recolta de oameni (r. Leon Lee), un documentar socant ce are la baza investigatia a doi nominalizati la Premiul Nobel despre traficul de organe din China. 

Filmul va fi precedat de o dezbatere, la care vor participa Gina si Adrian Sturdza, reprezentanti ai organizatiei DAFOH (Doctors Against Forced Organ Harvesting).

Miscarile de strada actuale si ascensiunea extremei drepte in Europa reprezinta subiectele celei de-a doua dezbateri, care va avea loc sambata, ora 19.30, tot la Cinema Elvire Popescu. Vor participa: Ruxandra Ivan, lector universitar al Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti, Elena Calistru, presedinte si co-fondator al asociatiei Funky Citizens, Dumitru Bortun, politolog si conferentiar la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice a SNSPA, si istoricul Mihai Burcea

Dezbaterea va fi moderata de Oana-Valentina Suciu, sociolog, lector la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti. Dezbaterea va avea loc intre proiectiile a doua filme pe teme cat se poate de actuale: Putin pentru totdeauna?, un documentar despre protestele din Rusia din 2011 – 2012, si Patria e a noastra, un film despre ascensiunea extremei drepte in Franta.

Din juriul celei de-a sasea editii a competitiei Cinepolitica fac parte: Oana-Valentina Suciu, sociolog, Nicolae Mandea, Rectorul Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale”, si Ioan Cristescu, scriitor si conferentiar universitar.

La Institutul Balassi din Bucuresti vor rula, in afara competitiei, Janus (r. Gyöngyössy Bence), un film inspirat din intamplari reale despre modul de actiune al Securitatii, si La granita 1988 – 89 (r. Lukács Csaba, Marossy Géza), un mediu-metraj despre cei care au incercat sa fuga de dictatura ceausista.

Festivalul International de Film Cinepolitica va avea loc in perioada 20 – 23 aprilie, la Cinema Elvire Popesco  si Institutul Balassi din Bucuresti.