In data de 2 iunie 2017, ora 20.00, se da startul celei de-a sasea editii a Documentarelor Britanice. 

Proiectul, organizat de British Council, include 6 proiectii care vor avea loc in perioada 2 – 17 iunie, in zilele de vineri si sambata, incepand cu ora 20.00, la Cinema Arta, in Sala “Flora”.

Pastrand traditia editiilor anterioare, filmele ce vor fi prezentate in cadrul British Documentary mizeaza pe diversitatea temelor abordate - istorie, arta, muzica, ajungand la probleme de factura etica si sociala - acestea fiind nominalizate sau castigatoare ale unor premii acordate la festivaluri importante de film, precum Grierson, World Cinema Documentary, Sundance sau BAFTA. 

Noua editie a documentarelor britanice aduce si de aceasta data in prim-plan o selectie ce cuprinde portrete ale unor personalitati artistice (20.000 zile pe Pamant - Nick Cave), sau ale spionajului international (George Blake), subiecte sociale, cu un focus pe conditia femeilor in diferite parti ale lumii (Dreamcatcher, Pretul suprem), sau de istorie culturala (Razboiul cuvintelor: Soldatii-poeti de la Somme) si nu in ultimul rand, productii emotionante si provocatoare precum Strainul de pe pod.

Programul proiectiilor:

2 IUNIE, ora 20:00 Dreamcatcher (R. Kim Longinotto, 104 min.)

Dreamcatcher ne introduce intr-o lume ascunsa, prin ochii unuia dintre supravietuitorii sai, Brenda Myers-Powell. Dupa ce, in perioada adolescentei, a fost prostituata pe strazile din Chicago, Brenda a sfidat sansele si a devenit un puternic militant al schimbarii in comunitatea sa. Cu umor si caldura, Brenda le da speranta celor care si-au pierdut increderea si ii inspira prin povestea ei.

Documentarul a castigat premiul de regie „World Cinema Documentary” la Festivalul de Film Sundance 2015.

3 IUNIE, ora 20:00 War of Words: Soldier-Poets of the Somme / Razboiul cuvintelor: Soldatii-poeti de la Somme (R. Sebastian Barfield, 89 min.)

Batalia de la Somme din 1916 ramane cea mai faimoasa secventa a Primului Razboi Mondial, despre care cei mai multi isi amintesc pentru faptul ca a fost unul dintre cele mai sangeroase momente ale razboiului respectiv. Importanta literara a luptei este insa, cel mai adesea, trecuta cu vederea: numarul scriitorilor si poetilor care au luptat la Somme este mai mare decat in oricare alta batalie din istorie.

Narat de actorul Michael Sheen, documentarul Razboiul cuvintelor: Soldatii-poeti de la Somme detaliaza modul in care scrierile lui Siegfried Sassoon, Robert Graves, David Jones, Isaac Rosenberg si J.R.R. Tolkien (care a plecat pe Frontul de Vest cu ambitia de a deveni poet) s-au transformat in urma experientelor avute de acestia in timpul razboiului.

9 IUNIE, ora 20:00 20,000 Days on Earth / 20.000 zile pe Pamant (R. Iain Forsyth, Jane Pollard, 97 min.)

Drama si realitatea se amesteca in povestea a 24 de ore fictive din viata muzicianului si starului international, Nick Cave. Cu o perspectiva uimitor de sincera, facand un portret intim al procesului artistic, filmul isi propune sa analizeze ce ne face sa fim cine suntem si, in acelasi timp, celebreaza puterea transformatoare a spiritului creator. 20.000 zile pe Pamant este debutul regizoral in film artistic al artistilor vizuali Iain Forsyth si Jane Pollard si se bucura de o coloana sonora originala semnata de Nick Cave si Warren Ellis.

Documentarul a castigat premiul pentru regie la World Cinema Documentary si premiul pentru montaj la Festivalul de Film Sundance 2014. A fost, de asemenea, nominalizat la un premiu BAFTA si a obtinut multe alte premii si nominalizari.

10 IUNIE, ora 20.00 The Supreme Price / Pretul suprem (R. Joanna Lipper, 75 min.)

Pretul suprem este un film documentar de lung metraj care urmareste evolutia Miscarii Pro-Democratia din Nigeria si eforturile de crestere a numarului de femei in roluri de conducere. Ca urmare a anularii victoriei tatalui sau in alegerile prezidentiale din Nigeria si a asasinarii mamei sale de catre agenti ai dictaturii militare, Hafsat Abiola se confrunta cu provocarea de a incerca sa transforme o cultura de guvernare corupta intr-o democratie capabila sa serveasca si cea mai marginalizata populatie a Nigeriei: femeile.

Documentarul a obtinut premiul Spotlighting Women Documentary acordat de Fondul Gucci Tribeca si Best Documentary la Africa International Film Festival (AFRIFF).

16 IUNIE, ora 20.00 George Blake Masterspy of Moscow / George Blake – Spionul de top al Moscovei (R. George Carey, 88 min.)

Spunea ca face “munca lui Dumnezeu pe pamant”, dar cu toate acestea i-a tradat pe colegii sai in favoarea KGB-ului. Condamnat la 42 de ani de inchisoare, George Blake a scapat din Wormwood Scrubs cinci ani mai tarziu si a fugit

in Uniunea Sovietica. Filmul lui George Carey calatoreste prin viata neobisnuita a acestui tradator enigmatic, pornind de la oameni care l-au cunoscut si terminandu-se cu o intalnire neasteptata in padurile din afara Moscovei.

17 IUNIE, ora 20.00 - The Stranger on the Bridge / Strainul de pe pod (R. Sam Forsdike, 46 min.)

Strainul de pe pod il prezinta pe Jonny Benjamin in cautarea unui anonim care i-a salvat viata, oprindu-l sa sara de pe podul Waterloo in urma cu sapte ani. Filmul surprinde fiecare pas al calatoriei remarcabile intreprinsa de Jonny si include, printre altele, fenomenalul succes al campaniei sale, numeroasele piste generate de aceasta si, in cele din urma, intalnirea sa cu omul care i-a salvat viata. 

Documentarul, tulburator de emotionant si provocator, pune in prim-plan interactiunea umana si felul in care un gest de bunatate facut de un om in urma cu sase ani a avut un impact atat de puternic, dincolo de ce si-ar fi putut imagina cineva vreodata…

Documentarele sunt subtitrate in limba romana.

Intrarea este libera, iar accesul se face in limita locurilor disponibile.