George A. Romero, Legendarul regizor si maestru al filmelor horror ne-a parasit la varsta de 77 de ani.

Potrivit unui apropiat al familiei, Romero a dus o “scurta, dar agresiva lupta cu cancerul pulmonar”.

Romero s-a stins din viata ascultand coloana sonora a unuia dintre filmele sale preferate The Quiet Man (1952, r. John Ford), alaturi de sotia sa, Suzanne Desrocher Romero, si fiica, Tina Romero.

Romero s-a nascut in The Bronx in 1940 si a studiat la Carnegie Mellon University in Pittsburgh unde a ramas apoi pentru multi ani lucrand la reclame si scurt metraje.

Si-a fecut debutul in lung metraj in 1968 cu clasicul horror, deschizator de drumuri, Night of the Living Dead. Pentru acest debut, Romero a scris scenariul, l-a regizat, montat, filmat si jucat in el. Pelicula a dat tonul filmelor cu zombi, devenind un film cult si de referinta al genului. El a fost produs cu doar 114.000 de dolari.

Romero a regizat apoi cu o comedie romantica (singura din cariera lui) There’s Always Vanilla (1971). 

Urmatoarele filme au fost: Season of the Witch (1972), The Crazies (1973) si Martin (1978). 

La 10 ani dupa lansarea primului sau film, Night of the Living Dead a regizat si sequelul acestuia, iconicul Dawn of the Dead

Au urmat apoi Knightriders (in 1981), antologia horror Creepshow (1982, dupa un scenariu de Stephen King), Day of the Dead (1985, al treilea film al seriei “of the Dead”) si Monkey Shines (1988). 

Romero a co-regizat apoi impreuna cu Dario Argento (alt Maestru al horror-urilor) filmul Two Evil Eyes

A urmat apoi o alta adaptare dupa Stephen King (The Dark Half in 1993), facand o pauza lunga pana la Bruiser (2000).

Ultimele trei filme regizate de Romero au continuat seria “Of the Dead”: Land of the Dead (2005), Diary of the Dead (2007) si Survival of the Dead (2009) – care a ramas si ultimul film regizat de acesta.