Din acest weekend ruleaza in cinematografele din Romania Jocuri secrete / Molly's Game - filmul biografic scris și regizat de Aaron Sorkin.

Scenariul a fost inspirat din romanul Molly's Game: From Hollywood's Elite to Wall Street's Billionaire Boys Club, My High-Stakes Adventure in the World of Underground Poker scris de Molly Bloom. Filmul spune povestea campioanei olimpice la ski, Molly Bloom, care timp de 10 ani a organizat cele mai exclusivite si costisitoare partide de poker.

Molly Bloom (Jessica Chastain) are un tata sever (Kevin Costner) psihiatru care introdeauna a pus accentul pe sport si scoala. In vocabularul acestuia nu exista nu pot, am obosit. Cu un asa tata Molly a devenit skioare profesionista. Doar ca la calificarile pentru jocurile olimpice sufera un accident si se lasa de acest sport. Teoretic trebuia sa urmeze facultatea si se devina avocat, dar fiind isteata a preferat sa castige bani.

Astfel intra in lumea pokerului, de 10 ani a organizat cele mai exclusivite si costisitoare partide de poker. Aceasta recurge la metode tot mai neortodoxe de a atrage jucatori si aceastea chiar funcitoneaza. Printre jucatorii sai se numarau staruri hollywood-iene, vedete sportive, magnati americani iar spre surprinderea ei chiar si reprezentanti ai mafiei rusesti.

Totul se termina in momentul in care e "saltata" de 17 agenti FBI. Singurul sau aliat este de fapt Charlie Jaffey (Idris Elba), avocatul determinat să o apere si cel care avea sa afle ca Molly este mult mai mult decat zvonurile vehiculate publicului in paginile tabloidelor. E acuzata ca organizat partide de poker ilegale datorita cartii pe care a scris-o. 

De obicei naratiunea e un minus la majoritatea filmelor, dar in acest caz aduce un plus, explicand ceea ce trebuie explicat. Informatia si dialogurile sunt baza acestui film.

Daca ati vizionat The Social Network si Steve Jobs scrise de Sorkin stiti exact la ce ma refer. Prezentul film marcheaza insa si dubutul acestuia ca regizor de lung metraj.

Revenind la dialogurile din film, mi s-a parut interesant monologul interior al protagonistei care ne explica exact ceea ce s-a intamplat. Desi a facut lucruri ilegale e imposibil sa nu o indragesti pe Molly. In plus mi-a placut ca tine mortis sa pledeze vinovata la proces pentru a nu distruge alte vieti. Nu face nicio concesiune in aceasta privinta chiar daca risca ani grei de inchisoare. 

Trebuie sa recunosc ca Jessica Chastain nu e una din actritele mele preferate. Pot sa spun ca m-a enervat cum a jucat aproape in fiecare film (inclusiv in continuarea Snow White and the Huntsman). Nu a fost pe placul meu... Dar cu acest film a reusit sa ma faca sa-mi schimb parerea. Poate au fost de ajutor Idris Elba si Kevin Costner care dau greutate actiunii. Bloom e frumoasa capabila, perfectionista si ce e cel mai important: uraste sa piarda. Chastain e memorabila in acest rol.

Minusul acestui film ar fi durata: 2 ore si 20 de minute. Sunt scene care ar fi putut sa lipseasca, dar compenseaza cu incursiunea nebuna din lumea pokerului. „Cireasa de pe tort” sunt strategiile lui Bloom. Eu cum nu sunt familiarizat cu jocul de poker mi-ar fi placut sa puna accent si sa explice regulile acestui joc.

Dar atunci e posibil ca durata acestui film să fi crescut considerabil. Daca ne intereseaza sa stim ceva despre acest joc ne putem interesa pe net...

Daca nu am reusit sa va conving ca acest film merita vizionat la cinema, poate va convinge trailer-ul:

Mai jos o puteti vedea pe adevarata „printesa a pocherului”:

Jocuri secrete / Molly's Game ajunge din 5 ianuarie in cinematografele din Romania, distribuit de Vertical Entertainment.