Pornind de la un articol postat pe site-ul Collider, am decis să realizăm și noi un astfel de articol despre colecționarii din România.

Textele pe care le veți citi mai jos sunt de la colecționari din România, de la care aflăm mai multe despre colecțiile lor de filme originale: pe VHS (!), DVD, Blu-ray, Blu-ray 3D sau 4K UHD.

Veți vedea că această lume a colecționarilor trece uneori de ideea de a deține doar filmul, pentru că de multe ori „ambalajul” contează. Și cum filmele vin acum în multiple ediții (normale - în carcasă de plastic, steelbook, sau ediție limitată cu cadou (statuete sau machete), colecționarii ajung de cele mai multe să dedice o cameră (sau o casă) în care să-și expună minunatele obiecte ale lor.

De cele mai multe ori, colecțiile de filme și articole adiționale ajung să se intersecteze (cum este și cazul meu). Colecționarii ajung astfel să dețină și afișe originale ale producțiilor preferate, autografe ale actorilor sau regizorilor pe care îi admiră, și de foarte multe ori, machete și statuete (unele foarte scumpe și în ediții limitate) cu personaje sau creaturi inedite din filmele respective.

Pentru mine, pasiunea a început prin vizionarea a zeci de seriale și filme la TV și apoi la cinema. Îmi aduc aminte că primul film văzut la cinema împreună cu tata (pe lângă niște animații cu Popeye și Tom si Jerry) a fost Colosul din Rhodos (1961, r. Sergio Leone). Bineînțeles că am vazut filmul la cinema după 1990 când a rulat la noi, pentru că în 1961 nu eram încă născut :-)

Acel film mi-a trezit interesul pentru cinema (ba chiar l-am convins pe tata să mai mergem o dată la el). Apoi serialele SF din cadrul emisiunii de pe TVR 1 Știință și Imaginație (Super Force iar apoi Star Trek) mi-au deschis apetitul pentru filme.

De la pasiune la colecții a fost un mic pas. Am început prin a colecționa casete originale VHS, apoi DVD-uri și în prezent Blu-ray-uri și UHD-uri. Colecția a crescut de la an la an (a ajuns la peste 2000 de filme în diverse formate), postere originale (peste 2100 postere), figurine, machete și autografe (peste 150).

Descoperind Comic-Con-urile, pasiunea pentru film a fost desăvârșită prin întâlnirea actorilor și regizorilor peferați. Pozele și autografele de la ei au o valoare sentimentală enormă și sunt o parte foarte importantă a colecției mele.

Trebuie să recunosc că întotdeauna voi fi în „tabără” celor ce susțin apariția filmelor în format fizic. Prefer să am filmele pe disc, cu bonusuri și ediții limitate, decât să aștept să le văd online la o calitate de multe ori nu prea grozavă (nu vorbesc aici de piraterie pe care o exclud din start din această discuție). Ceilalți colecționari vor explica în articolele lor de mai jos mai pe larg, așa că nu am să mai dezvolt și eu aici.

Când spuneam de calitatea vizionării online, vorbeam despre site-urile oficiale precum HBO GO sau Netflix care nu reușesc întotdeauna să streaming-uiască filmul la calitatea pe care o avem pe un disc (un exemplu ar fi că de multe ori formatul filmului diferă de la cinemascop (2.31.1) la normal (1.85.1) lucru care ne face să pierdem din calitatea și imaginea intenționate de regizor.

La realizarea acestui articol au trimis materiale despre pasiunea lor 4 colegi colecționari: Ciprian Brașoveanu, Avrămescu Alexandru-Virgil, Boldea Aurelian și Preduț Alin. Fiecare a scris câte ceva despre colecția lor sau despre cum vede piața de film din România.

Pagina colecționarilor de filme originale de pe Facebook (unde poți vinde / face schimb de filme cu alți colegi și schimbă idei despre lumea filmelor): Colectionari de Filme Romania.

Acum îi las mai jos pe invitații mei să vă povestească despre colecțiile lor:

Colecția mea

De Ciprian Brașoveanu (Galați).

Colecţia mea a început în 2007 când de ziua mea am dorit să-mi fac cadou un boxset Godfather care arăta foarte bine. Dădea impresia unei cutii din piele, cu un artwork minimal, elegant şi clasic. Acum am ajuns la 164 de titluri. 

Nu sunt un colecţionar compulsiv, am cumpărat doar ceea ce mi-a plăcut foarte mult. Ideea unei colecţii digitale de filme, pe mine personal nu mă atrage deloc. În primul rând pentru că investiţia făcuta în această colecţie e atât financiara cât şi emoţională. 

Ca în cazul fiecărui colecţionar, de filme sau altceva, ne place să avem lucrul fizic, palpabil şi expus. Sentimentul că ai cumpărat un film și e al tău e mult mai pregnant când îl cumperi în format fizic decât atunci când ai acces la el online. 

Unul din motivele principale pentru care am început să cumpăr filmele preferate e acela că au o serie de interviuri, making-off-uri și conținut bonus exclusiv care cred că ar disparea sau s-ar reduce drastic în cazul unei colecţii digitale. 

Asta m-a determinat să caut cu precădere ediţii speciale, limitate, de colecţie. Artwork-urile, coperta sau chiar cutia de DVD sau Blu-Ray în sine pot fi lucruri de colecţie. Multe dintre aceste ediţii conţin postere, cărţi poştale, fotografii în format fizic, chiar şi bucăţi de pelicula. Alte ediţii conţin miniaturi după personaje, vehicule şi alte lucruri din film. 

Si după ani în care colecţionezi filme e chiar un sentiment plăcut să vezi într-o privire rânduri întregi cu filmele care te-au impresionat. E interesant să ai un Kindle cu 1000 de titluri pe el dar impactul vizual al unei biblioteci cu cărţi e de neegalat. 

Să poţi mirosi, pipăi, examina sub ochii tăi fiecare obiect din colecţie face parte din plăcerea oricărui colecţionar şi iţi dă un sentiment de proprietate asupra lucrului respectiv. Bucăţica aia de colecţie e a ta şi o poţi lăsa mai departe peste ani şi altora. 

De asemenea, unul din lucrurile care au un impact psihologic mare asupra colecţionarului e că obiectul fizic îmbătrâneşte, se învecheşte, ceea ce în ochii noştri îi creşte valoarea, chiar dacă obiectul în sine se deteriorează parţial sau complet. 

 

De ce ar trebui să avem filmul pe disc original și nu în format digital?

De Avrămescu Alexandru Virgil (Reșița).

Trebuie să recunosc că nu tot timpul am colecționat filme originale. În timpul facultății le înregistram pe VHS (Casetă video) de pe diferite canale TV. 

Apoi… După ce am terminat facultatea m-am angajat la un centru de închirieri filme pe DVD (da, pe vremea aia încă mergeau!). Dar și atunci le luam și spărgeam transformându-le în DivX. Oricum ar fi fost se vedeau mai bine decât ce aveam eu pe VHS (casetele video se demagnetizau și apăreau tot felul de dungi pe ecran). Am lucrat doar 2 luni la acest centru de închirieri. De filme nu m-am despărțit niciodată. Era ca un drog. 

Din acei bani de salar (1000 lei) mi-am cumpărat primul meu sistem home cinema. Problema e că nu îmi plăceu cum se vedeau DivX-urile față de un film pe DVD. Așa că am început să colecționez DVD-uri pirat. 

Doar că indiferent câtă grijă aveai de ele, după un timp se stricau. Nu aveam 100 de lei să dau pe un DVD. Dar cu timpul acestea s-au ieftinit și în colecție am atât DVD-uri, Blu-ray-uri, Blu-ray-uri 3D cât și 4K-uri (ultimul format). 

Dar în ziua de azi colecțiile de filme în format clasic au cam dispărut. Au apărut Netflix, Amazon, Hulu, iTunes, Vudu pe care puteți viziona filme în format digital. Nu mai trebuie să plătiți 50-80 de lei pe un disc. Puteți plăti acest preț pe lună și puteți viziona în format digital o mulțime de filme. Doar că nu veți avea cu siguranță toate filmele favorite. 

Mai există riscul să pice netul și nu puteți viziona filmul. Să nu vorbim că nu putem viziona filme 3D online. Așa că... din punctul meu de vedere tot discul e baza.

De exemplu Air Force One un film care în 1997 a fost al 5-lea ca încasări la box office. Îl veți putea viziona online? Nu! Pentru că nici Netflix, Amazon Prime, HBOGO, Vudu sau Itunes nu îl au. Și exemplele pot continua. Cel mai mare regret al meu este că seriale și filme bune care rulează pe Netflix sau HBO nu se lansează la noi pe disc. 

Să nu uităm că Disney lansează doar DVD-uri. Probabil în curând se vor lansa pe VHS (probabil se vor cumpăra mai bine în acest format). Dar oricum, dintre un film în format digital sau un format pe disc, cu siguranță voi alege discul. (în niciun caz DVD).

  

Mad about collecting original movies!

De Boldea Aurelian  (Timișoara).

1. Primii pași spre o colecție de filme

Nu pot să sar peste prima etapă a mea, și anume aceea de a mă decide să colecționez filme în format original. 

Totul a început în decembrie 2007, eram încă în generală, în clasa a 7-a. Eram un mic școlar, și luam meditații la matematică de la un tip, numit Avrămescu Alexandru-Virgil. La acea vreme nu știam exact ce înseamnă cu exactitate un film original, un film cumpărat din magazinele de specialitate. 

La îndemnul lui Alexandru, tatăl meu s-a hotărât să îmi achiziționeze un film pe DVD în format original. Alexandru susținea că este incomparabilă calitatea unui film original pe DVD față de un simplu film piratat, în format DivX, sau filmat în cinematograf. 

Astfel, el a reușit să stârnească curiozitatea în familia mea, și a reușit să il convingă pe tatăl meu să îmi achiziționeze un film original: A Good Man in Africa / Singur în Africa avându-l în rol principal pe Sean Connery

Filmul apăruse alături de revista Esquire, în acea vreme această revistă se mai găsea în magazinele de ziare, iar alături de ea venea atașat și un film în format original pe DVD. Am vizionat filmul și m-am convins sută la sută de calitatea și valoarea unui film în format original. De atunci, cu pași înceți am început să cumpăr numai filme în format original. 

La început cumpăram numai filme care veneau atașate cu un ziar (Săptămâna financiară, Evenimentul, Adevărul, Capital, ProSport șamd). Mania filmelor în format original a continuat și la un moment dat am ajuns să cumpăr și din magazine, apoi descoperisem site-ul de filme MyMovie.com. Neavând un venit în anul 2007, deoarece eram încă elev, evident ceream bani părinților mei. Ajunsesem să le cer bani pentru a-mi cumpăra filme pe DVD. Lună de lună îmi cumpăram filme, ajungând să am în colecție sute de filme, (în prezent pot spune că este de ordinul miilor).

În 2007 pe piață erau doar DVD-uri. Încă nu se lansase formatul Blu-ray, de aceea în colecția mea dețin foarte multe DVD-uri. 

În timp tehnologia a avansat, iar în prezent dețin filme în format DVD, Blu-ray, Blu-ray 3D și  Blu-ray Ultra HD. Pot spune că sunt îndrăgostit de filme, investesc în colecția mea personală de filme. Nu trece lună fără să nu cumpăr cel puțin un film. Mama mea îmi spune mereu faptul că „între mine și un om care joacă la jocurile de noroc, nu mai există diferență”, exprimând dependența mea uriașă de a-mi cumpăra filme în format original.

2. Filme în format fizic sau online?

Există multe avantaje și dezavantaje în ambele „tabere”. Cu toții știm că în ultimii aproximativ 5 ani, din ce în ce mai mult este susținută vizionarea filmelor în mod online (aici referindu-ma la modalitatea legală, plătind o anumită sumă de bani pentru a avea acces la un număr de filme sau seriale pe anumite platforme).

Personal, fiind colecționar, prefer să dețin filmele în format fizic, pe un disc original, deoarece dispun de acel film la orice oră doresc eu, și il pot rula pe un player, în modul offline. Tot din punct de vedere al unui colecționar, a avea filmele în format fizic arată mult mai bine, dar trebuie să aloci și un spațiu destul de mare pentru a aranja filmele într-un raft. Pe cât de incomod este, pe atat de bine arată o colecție de filme aranjată frumos pe rafturi într-o cameră spațioasă.

Marele dezavantaj al formatului fizic este oarecum portabilitatea. Și aici nu mă refer doar la câteva filme în format fizic, pe disc, ci fac referire la deținerea unui număr mare de filme în format fizic, la un număr de ordinul sutelor cum avem marea majoritatea colecționarilor. 

Este cam incomod să iei alături de tine o colecție de filme pe discuri, atunci când te deplasezi într-o vacanță sau la sat la bunici. Un alt dezavantaj este din păcate bugetul. Și da! Asta este. Pentru a avea o colecție de filme în format fizic, ai nevoie de un buget destul de ridicat, pentru că fiecare film costă o anumită sumă de bani. 

Depinde de fiecare film în parte, depinde și în ce format dorești respectivul film. Prețul unui film variază în funcție de vechime dar și de formatul filmului care în prezent poate fi DVD, Blu-ray, Blu-ray 3D sau Blu-ray Ultra HD. 

Pe lângă buget, se mai adaugă și un dispozitiv, necesar rulării filmelor în format fizic. Și aici vorbim despre deținerea unui televizor, deținerea unui DVD Player, deținerea unui laptop/desktop care să dipsună de un DVD/Blu-ray Reader ș.a.m.d. Dacă ești mai pretențios probabil te gândești la achiziționarea unui Home Cinema, și a unui televizor Ultra HD/3D pentru a te bucura de o experiență cât mai plăcută atunci când vizionezi un film original în format fizic, adică pe disc. Și acest aspect din nou este destul de costisitor.

În prezent, putem observa o serie de site-uri renumite și recunoscute la nivel internațional, pentru deținerea filmelor și a serialelor în format online, de exemplu: Netflix, HBO GO, Amazon Prime. După cum spuneam și acest format online deține foarte multe avantaje. Dacă ești un om de afaceri sau călătorești, este recomandat să te axezi pe filmele în format online. Sunt foarte avantajoase atunci când vine vorba de portabilitate. 

Evident că și formatul online are mici dezavantaje. Primul ar fi faptul că depinzi de o conexiune la internet. Din păcate site-urile oficiale de filme și seriale online nu permit rularea acestora în modul offline. Dacă ai o conexiune la internet destul de slabă, este posibil ca filmul tău să nu ruleze la o calitare ridicată a imagini, precum Full HD sau chiar Ultra HD. Mai rău, este posibil să ai întreruperi la film, și aici este vorba de încărcarea filmului (Buffering), ceea ce este destul de deranjant atunci când vizionezi un film. 

Un alt dezavantaj este faptul că deseori site-urile de filme online, elimină filmele mai vechi, înlocuindu-le cu alte filme mai noi. Atunci când dorești să vizionezi un film mai vechi, este posibil să te trezești că nu mai este disponibil, din cauza faptului că platforma dispune de un număr fix de filme și seriale care pot fi încărcate. 

Exclusivitatea fiecărui site de filme și seriale online, reprezintă un alt dezavantaj sau impediment. Dacă dorești să ai acces la filmele exclusive HBO, atunci este clar că trebuie să îți faci un abonament la HBO GO (ex: Westworld, Game of Thrones, Sex in the city, Rome, Deadwood, Umbre). 

Dacă ești pasionat de filmele exclusive Netflix este necesar să faci un abonament la Netflix (ex: Narcos, Bright, Death note, Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron fist, The defenders, The punisher, Stranger things). Prin exclusivitate aceste site-uri își atrag/câștigă numărul de clienți/abonați, iar dacă dorești să deții atât filmele exclusive HBO cât și filmele exclusive Netflix, va trebui să te abonezi la ambele site-uri de filme online. Acest aspect evident duce la creșterea costurilor pe lună.

Un alt aspect negativ este faptul că site-urile de filme online se triază pe regiuni, mai exact pe fiecare țară în parte. Personal am pățit să fiu în Germania și să nu am acces la HBO GO, evident abonamentul meu fiind făcut în România.

În concluzie, și după cum am mai spus prefer filmele în format fizic, deoarece un colecționar va tinde mereu spre filmele în format fizic. Fără să supăr pe cineva, dar nu te poți considera colecționar având filme în format online prin intermediul unui abonament.

3. Cum îmi văd colecția personală

Când am început să colecționez filme în format original, nu știam că acest termen de „colecționar” de filme poate avea mai multe ramuri. Trebuie să recunosc faptul că atunci când am intrat pe grupul de pe facebook Colecționari de filme România am observat faptul că fiecare membru al grupului vede o colecție de filme într-un mod mai aparte, aș putea spune într-un mod original. 

Și am rămas foarte impresionat de acest aspect, mă bucur că am întâlnit persone noi, minunate, persone cu care și în prezent colaborez, și schimb impresii despre filme.

Când vine vorba despre „colecție” eu personal mă rezum doar la filmul în sine. Pe mine asta mă interesează, să dețin filmul respectiv deoarece îl pot viziona ori de câte ori doresc. Am în colecție filme pe care le-am vizionat și de 10 ori, cel puțin. 

De exemplu: Trilogia Lord of the Rings, Seria Harry Potter, Trilogia Spider-Man (Sam Raimi), Tron Legacy, Trilogia Matrix, Trilogia Toy Story, The Phantom of the Opera, Interstellar, Terminator, Avatar, Titanic, Collateral Beauty ș.a.m.d. 

Personal nu sunt interesat de formatul carcasei în care vine un anumit film, deoarece țin filmele în mape. Sunt „îndrăgostit” de conținut nu de ambalaj. Fapt pentru care personal nu sunt interesat de ediții speciale, steelbook-uri, sau diferite suplimente ce au legatură cu partea cinematografică (mascote, tricouri, figurine, magneți ș.a.m.d). 

Eu personal așa îmi văd colecția, dar nu pot să spun faptul că nu admir colegii de pe grup, care preferă steelbook-uri, ediții numerotate, digibook-uri, sau diverse suplimente/accesorii. 

Arată foarte bine intregrate într-o colecție de filme, și le admir creativitatea lor personală, și pasiunea lor pentru aceste aspecte. 

4. „Pirateria este o crimă” 

„Piracy it’s a crime” asta spunea un spot publicitar făcut de 20th Century Fox acum aproximativ 10 ani, împotriva pirateriei. Într-adevăr conform codului penal pirateria este considerată infracțiune. 

Personal nu sunt de acord cu pirateria, dar oarecum am și o latură subiectivă despre acest aspect. Totuși țin să menționez faptul că această latură subiectivă nu este o scuză pentru indivizii care piratează filmele. 

Putem observa faptul că în România pirateria este foarte neglijată, aș putea spune că acest aspect este tratat cu indolență în România de către autorități. Aproape că nu am nimic cu oamenii care descarcă filme, sau doresc să vizioneze un film pe un anumit site online ilegal. 

Înțeleg, sunt unii oameni care nu își permit să achiziționeze un film în format fizic, din cauza veniturilor mici. Un om care dispune de minimum pe economie, este clar că nu își va permite să „clădească” o colecție de filme originale. 

Și totuși să recunoaștem că fiecare dintre noi, colecționarii, am mai piratat din când în când, sau am mai descărcat câte un film. Nu suntem niciunul perfect.

Într-adevăr și eu personal mai descarc filme pentru a le viziona mai repede, deoarece la unele titluri nu am răbdare, mă omoară curiozitatea, și dacă îl ratez la cinematograf, singura soluție este descărcarea filmului  respectiv, și atașarea acestuia pe un stick. Dar niciodată nu ezit să cumpăr filmul respectiv în format original. 

Nu sunt de acord cu oamenii care doresc să facă bani prin intermediul pirateriei, personal o consider un abuz. Cu siguranță ați întâlnit acei oameni care scriu filme pe DVD-uri, ba mai mult unii care cred că pot păcălii lumea priatând o imagine pe suprafața frontală a discului. Există discuri cu fețe albe care permit printarea unei poze cu ajutorul unor imprimante care au această funcție.

Cum putem deosebi un disc piratat cu poză pe suprafața frontală de un disc original? Este foarte simplu. Sunt totuși câteva aspecte pe care trebuie să le urmărești. 

1. Suprafața dorsală a discului:

-dacă este un disc piratat, culoarea acestuia este fie galbenă fie neagră spre violet.

-dacă este un disc original, culoarea acestuia va fi albăstruie sau un gri.

Totuși țin să menționez că acest aspect nu îți garantează faptul că un disc este original.

2. Suprafața frontală a discului. Și aici putem întâlni două cazuri concrete. Fie suprafața cu poză este mată, fie este foarte lucioasă, extrem de lucioasă aș putea spune.

3. Un caz cu care mergi la sigur, este codul de bară din mijlocul discului (scris în jurul acelei găuri de prindere în mână cu ușurință a discului). Dacă discul deține acel cod, atunci cu siguranță discul respectiv este unul în format original. Este cel mai sigur mod de a face diferența dintre un disc piratat și un disc în format original, lansat de firmele de distribuție din România.

Per total, nu sunt de acord cu pirateria. Trebuie să ne gândim la faptul că și industria cinematografică este o afacere, cu alte cuvinte oamenii aceia muncesc pentru a caștiga bani la fel ca oricare alt om. Nu cred că nouă ne-ar conveni, să muncim la un proiect pe o perioadă lungă de timp, ca mai apoi să vină o comunitate de oameni care să se folosească în mod gratuit de proiectul nostru, furându-l.

 

O scurta istorisire despre filme in format fizic si reflectii privind piata romaneasca.

De Preduț Alin (Craiova).

Totul a început prin 2003-2004 când pe piața românească încă era la putere VHS. Noile produse – DVD - aveau niște prețuri incredibile - 120 lei în banii actuali un film. IMENS (raportat la puterea de cumpărare)!!! 

Motivul pentru care am început să cumpăr a fost apariția pe piața noastră a părților 2 și 3 din Stăpânul Inelelor care conțineau fiecare câte o statuetă. Prețul?! IMENS!!! Partea 2-a era 200 lei iar a 3-a era 500 lei. În același timp au apărut pe piață 2 box-seturi absolute fabuloase – ALIEN pe 9 discuri – 200 lei și Indiana Jones - 180 lei. Primul film pe care l-am achiziționat a fost Minority Report la 75 lei. Din acel moment nu m-am mai putut opri. 

În perioada 2004-2010 am cumpărat câteva sute de DVD-uri la prețuri de la 50 lei când era vreo ofertă până 150 lei (Trilogia Jurassic Park) sau Gladiatorul – 100 lei. Apoi a venit anul 2010 și la noi pe piață au apărut și Blu-ray-urile. 

Motivul pentru care am trecut la Blu-ray a fost același pentru care am început să colecționez și DVD-uri. A apărut Editia ALIEN pe Blu-ray cu oul - preț 500 lei – IMENS!!! Primele filme au fost din seria X-Men

Începând cu 2011 am descoperit AMAZON și de atunci totul a luat o altă turnură pentru colecția mea. Seriale pe DVD/Blu-ray cu/fără română, ediții cu diferite statuete, ediții limitate la prețuri incredibile!!! 

De pe piața românească cele mai interesante apariții au fost – seriile DVD complete Neveste Disperate, Prison Break și Lost, ediții cu statuete - capul din Eu, Robotul, statueta din Men in Black, plus toate steelbook-urile care au apărut la noi.

Anul 2015, a fost iar un an de cotitură pentru colecția mea. Am început colecționarea de ediții limitate care erau numerotate. Tot atunci am început să colecționez și mai avid steelbook-uri. Povestea continuă.

Aceasta ar fi pe foarte scurt povestea mea (probabil mi-ar trebui câteva zile să scriu diferite istorisiri despre modul cum am achiziționat diferite filme).

Acum aș vrea să fac câteva considerații referitoare la piața noastră, pe care o cunosc foarte bine.

Distribuitorii români foști (Prooptiki, Euro Entertaiment) sau actuali (Pro Video, Odeon, Empire) nu cred ca au fost sau sunt ancorați în realitatea românească. Sau mai bine zis, oamenii care lucrează acolo și care se ocupă de aducerea filmelor pe Blu-ray, habar nu au cum să atragă clienții să le cumpere produsele sau să aibă o strategie de marketing. 

Aici totuși ar fi o excepție – Empire sau mai bine zis o persoană (aici lucrează un pasionat de filme și care știe ce înseamnă să pui pasiune într-o colecție).

Din punctul meu de vedere pe piața românească există la vânzare 4 categorii de produse:

I. Filme pe Blu-ray și DVD în carcase de plastic. Deoarece este cea mai mare piață sunt și cele mai mari probleme:

- Prețuri de vânzare mai mari chiar decât vecinii noștri unguri și cehi cu care consider ca ne putem compara. De prețurile de pe AMAZON nici vorbă de comparație. 

- Ca idee, la noi ca sa cumperi pe un film nou pe Blu-ray care costă 80 lei, trebuie să muncești 1 zi și jumătate!!! Cehii – trebuie să muncească doar câteva ore (4-5), iar americanii doar 2 ORE. De aici rezultând și pirateria masivă de pe piața noastră și faptul că DISNEY NU MAI ADUCE FILME PE BLU-RAY!!

- Durează și 4-5 ani până când un film este redus cu 50% să zicem, pe când la vecinii noștri ele se reduc după 6-8 luni.

II. Filmele în format steelbook

- Aici prețurile sunt comparative cu cehii și ungurii, iar uneori chiar mai mari. Singura problemă este că la ei se ieftinesc mai repede decât la noi. De asemenea se aduc mult mai multe titluri în acest format decât la noi. Colecționarii din această categorie sunt rari.

III. Filme Blu-ray cu statuete

- Piața noastră este foarte slab dezvoltată spre inexistență, probabil și datorita prețurilor mari.

IV. Seriale pe blu-ray/dvd.

- Aici suntem ca și inexistenți. În afară de cele 3 seriale DVD menționate anterior plus cele 2 sezoane din Detectivi din California, NU EXISTĂM!!!!

Pentru mine personal există și a-5-a categorie de filme pe care le colecționez- cele limitate/numerotate. Din păcate nu am avut mult timp la dispoziție. Probabil dacă aveam, aș fi făcut o analiză în extenso pe câteva pagini.


Din aceeasi categorie...

A Simple Favor: Cu totii avem secrete

Din 14 septembrie, rulează în cinematografele din România thriller-ul A Simple Favor / O simplă favoare.

The Predator: Vanatoarea a evoluat

Din 14 septembrie, veți putea urmări la cinema cel mai nou film din seria Predator.

Predator: Recapitularea seriei

Cum pe data de 14 septembrie se va lansa noul film Predator, ne-am gândit să facem o recapitulare a filmelor în care apare acest extraterestru „invincibil”, un adevărat prădător. ...

Luca: Horatiu Malaele a inceput filmarile la cel de-al treilea lung metraj pe care il regizeaza

După succesele filmelor Nunta Mută și Funeralii Fericite, Horațiu Mălăele și scenaristul Adrian Lustig fac din nou echipă, pentru a aduce pe ecrane povestea lui Luca, un tânăr expat în lupta cu destinul. ...

Irina Velcescu si Secretul Fericirii: De la Teatru la Film

Pe Irina Velcescu o știi cel mai probabil de pe scenele Teatrului Nottara sau Godot unde numele ei apare în lista de distribuție în spectacole precum Mărimea contează, Un pic prea intim sau Secretul Fericirii (varianta pentru teatru). ...

The Nun ajunge in fruntea box-office-ului romanesc in primul weekend de lansare

Producţia New Line Cinema filmată în întregime în România, The Nun  ce prezintă un nou şi terifiant capitol al universului The Conjuring s-a situat pe primul loc in box-office-ul weekendului trecut din Romania. ...

Scriitoarea Anna Todd vine in Romania in octombrie

Anna Todd, celebra autoare a fenomenului internațional After, vine la București pentru a lansa cea mai recentă carte a sa, Cele mai strălucitoare stele.

Comedia Povestea unui pierde-vara ajunge in cinematografe din 21 septembrie

Mult umor, un bărbat la 40 de ani prins între atracția către tinere și posibilitatea unei relații mature și un București luminos.

Legendarul actor Burt Reynolds moare la 82 de ani

Legendarul actor Burt Reynolds a murit la un spital din Florida, unde era internat. El ar fi suferit un stop cardiac. Avea 82 de ani.

The Nun: Originea raului

Din 7 septembrie, veți putea urmări la cinema cel mai așteptat film horror al anului. E vorba despre al cincelea film din Universul The Conjuring, The Nun / Călugarița: Misterul de la Mănăstire. ...

Recapitulare: Universul The Conjuring

Cum pe 7 septembrie 2018 lansează cel mai nou spin-off din universul Conjuring , ne-am gândit să facem o recapitulare cu ce sa întâmplat până acum în cele 4 filme din acest Univers Conjuring lansate până acum. ...

Cinema in aer liber 2018: Program 28 august – 2 septembrie

Prima săptămână de proiecții a adus seri pline de spectatori pe Insula Artelor din parcul Titan.

Alpha: Cel mai bun prieten al omului

Trăiți incredibila poveste despre cum omenirea a descoperit cel mai bun prieten al omului. Din 24 august 2018 nimeni nu supraviețiește singur în sălbăticie. Doar la cinema veți putea viziona în 3D, Alpha. ...

Incepe Campulung Film Fest 2018

Ediția a treia a Câmpulung Film Fest, festivalul comparativ de film de la Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, va avea loc anul acesta în perioada 23-26 august. 

Centenarul Filmului Romanesc a adus la Vaslui patru filme de exceptie

Centenarul Filmului Românesc a ajuns la Vaslui (12-15 august) cu patru filme de excepție din cinematografia autohtonă.

Lemonade, de Ioana Uricaru: Premiul de Regie la Sarajevo

Lemonade, lung metrajul de debut al Ioanei Uricaru, a câștigat premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de Film de la Sarajevo, cel mai important festival din regiune.

Daca doriti sa revedeti... Armageddon - ucigasul planetar

Având în vedere că Armageddon e filmul meu favorit şi azi l-am revăzut a 44-a oară, m-am gândit să scriu o recenzie şi să vă fac şi pe voi să vedeţi/revedeţi acest BLOCKBUSTER marca Michael Bay. ...

Alice T.: Andra Guti castiga premiul pentru cea mai buna actrita la Locarno

Sâmbătă, 11 august, Andra Guți, a primit Premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Locarno, pentru rolul său din Alice T., în regia lui Radu Muntean.

The Meg: Jason Statham vs. Megalodon

Din  10 august 2018  putem viziona la cinematograf cel mai nou film care-l sunt în rol principal pe Jason Statham , The MEG / MEG: Confruntare în adâncuri. ...

The Darkest Minds - Totul pentru familie

Din 10 august 2018 putem viziona la cinema primul film din seria Darkest Minds scrisă de autoarea Alexandra Bracken.

Peter Rabbit - Iepurasul nazdravan

Pe 25 iulie 2018 s-a lansat în format 4K UHD, Blu-ray și DVD un film pentru întrega familie Peter Rabbit / Peter Iepurașul. ...

Mission: Impossible – Fallout, cel mai bun film al seriei

Din 3 august 2018 putem vedea la cinema cel mai nou film care-l are personaj principal pe Ethan Hunt, Mission: Impossible - Fallout / Misiune: Imposibilă - Declinul.

Cinema Arta din Sibiu se redeschide din 3 august cu Mission: Impossible - Fallout 3D!

Cinefilii din Sibiu au un motiv de bucurie! Din 3 august se redeschide cinematograful Arta!

The Incredibles 2 – cea mai buna animatie a anului

Din 27 iulie 2018 putem vedea la cinema animația Disney / Pixar Incredibilii 2 / The Incredibles 2 - continuarea aventurilor familiei de super-eroi Parr.

The Equalizer 2 - Vor exista consecinte

Din 20 iulie 2018 veți putea viziona la cinema The Equalizer 2. Regia filmului poartă (din nou) semnătura lui Antoine Fuqua. Scenariul este scris de Richard Wenk şi se bazează pe un serialul de televiziune creat de Michael Sloan şi Richard Lindheim. ...

Evenimente

Carlos Reygadas – invitat de onoare la Les Films de Cannes a Bucarest 2018

Les Films de Cannes à Bucarest, festivalul care aduce în România, din 2010, cele mai importante filme ale anului în prezența unor autori rep...

Noutati Home Entertainment

Action Point pe Blu-ray si DVD

Odeon Film lansează în format Blu-ray şi DVD cea mai nouă comedie marca Johnny Knoxville, Action point / Locul acţiunii. ...

Ultimele Stiri

A Simple Favor: Cu totii avem secrete

Din 14 septembrie, rulează în cinematografele din România thriller-ul A Simple Favor / O simplă favoare.

16-09-2018 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil

The Predator: Vanatoarea a evoluat

Din 14 septembrie, veți putea urmări la cinema cel mai nou film din seria Predator.

14-09-2018 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Action Point pe Blu-ray si DVD

Odeon Film lansează în format Blu-ray şi DVD cea mai nouă comedie marca Johnny Knoxville, Action point / Locul acţiunii.

13-09-2018 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Deadpool 2 pe Blu-ray STEELBOOK, Blu-ray şi DVD

Odeon Film lansează în format Blu-ray STEELBOOK, Blu-ray şi DVD, filmul cu cel mai dement super erou Deadpool 2.

13-09-2018 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Isle Of Dogs pe Blu-ray si DVD

Odeon Film lansează în format Blu-ray și DVD animația stop-motion Isle of dogs / Insula câinilor.

13-09-2018 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

UFO pe DVD

Empire Film lansează pe DVD un film SF ce o are în rol principal pe Gillian Anderson (agenta Dana Scully din X-files) , UFO / Vânătorii de OZN-uri.

13-09-2018 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Predator: Recapitularea seriei

Cum pe data de 14 septembrie se va lansa noul film Predator, ne-am gândit să facem o recapitulare a filmelor în care apare acest extraterestru „invincibil”, un adevărat prădător.

11-09-2018 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil

Luca: Horatiu Malaele a inceput filmarile la cel d…

După succesele filmelor Nunta Mută și Funeralii Fericite, Horațiu Mălăele și scenaristul Adrian Lustig fac din nou echipă, pentru a aduce pe ecrane povestea lui Luca, un tânăr expat în...

11-09-2018 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Irina Velcescu si Secretul Fericirii: De la Teatru…

Pe Irina Velcescu o știi cel mai probabil de pe scenele Teatrului Nottara sau Godot unde numele ei apare în lista de distribuție în spectacole precum Mărimea contează, Un pic...

11-09-2018 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

The Nun ajunge in fruntea box-office-ului romanesc…

Producţia New Line Cinema filmată în întregime în România, The Nun  ce prezintă un nou şi terifiant capitol al universului The Conjuring s-a situat pe primul loc in box-office-ul weekendului trecut din...

10-09-2018 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Scriitoarea Anna Todd vine in Romania in octombrie

Anna Todd, celebra autoare a fenomenului internațional After, vine la București pentru a lansa cea mai recentă carte a sa, Cele mai strălucitoare stele.

10-09-2018 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Comedia Povestea unui pierde-vara ajunge in cinema…

Mult umor, un bărbat la 40 de ani prins între atracția către tinere și posibilitatea unei relații mature și un București luminos.

10-09-2018 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

HBO incepe productia celui de-al treilea sezon al …

După două sezoane de succes, HBO Europe a început pregătirile pentru Umbre 3.

10-09-2018 | CineTV | Emanuel Lazarescu

Legendarul actor Burt Reynolds moare la 82 de ani

Legendarul actor Burt Reynolds a murit la un spital din Florida, unde era internat. El ar fi suferit un stop cardiac. Avea 82 de ani.

07-09-2018 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil

Carlos Reygadas – invitat de onoare la Les Films d…

Les Films de Cannes à Bucarest, festivalul care aduce în România, din 2010, cele mai importante filme ale anului în prezența unor autori reputați, va avea loc anul acesta între...

07-09-2018 | Eveniment | Emanuel Lazarescu

The Nun: Originea raului

Din 7 septembrie, veți putea urmări la cinema cel mai așteptat film horror al anului. E vorba despre al cincelea film din Universul The Conjuring, The Nun / Călugarița: Misterul...

06-09-2018 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil

The Patriot pe 4K UHD

Empire Film lansează pe 4K UHD o dramă ce explorează ce poate face un tată pentru copiii lui în timpul războiului, The Patriot / Patriotul.

06-09-2018 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Show Dogs pe Blu-ray si DVD

Empire Film lansează pe Blu-ray și DVD un film pentru întreaga familie în care oamenii și câinii inteligenți coexistă, Show Dogs / Operațiunea Ham-Ham.

06-09-2018 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Film Stars Don't Die in Liverpool pe DVD

Empire Film lansează pe DVD o dramă ce urmărește relația pasională dintre Turner și actrița excentrică Gloria Graham, în 1978, Liverpool, Film Stars Don't Die in Liverpool / Vedetele nu mor în Liverpool.

06-09-2018 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Recapitulare: Universul The Conjuring

Cum pe 7 septembrie 2018 lansează cel mai nou spin-off din universul Conjuring , ne-am gândit să facem o recapitulare cu ce sa întâmplat până acum în cele 4 filme...

31-08-2018 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil

Benzi desenate

AMC va difuza miniseria Istoria secreta a benzilor desenate

Documentarul AMC Istoria secretă a benzilor desenate / Secret History of Comics are premiera pe 24 februarie la ora 14:00. ...