Pornind de la un articol postat pe site-ul Collider, am decis să realizăm și noi un astfel de articol despre colecționarii din România.

Textele pe care le veți citi mai jos sunt de la colecționari din România, de la care aflăm mai multe despre colecțiile lor de filme originale: pe VHS (!), DVD, Blu-ray, Blu-ray 3D sau 4K UHD.

Veți vedea că această lume a colecționarilor trece uneori de ideea de a deține doar filmul, pentru că de multe ori „ambalajul” contează. Și cum filmele vin acum în multiple ediții (normale - în carcasă de plastic, steelbook, sau ediție limitată cu cadou (statuete sau machete), colecționarii ajung de cele mai multe să dedice o cameră (sau o casă) în care să-și expună minunatele obiecte ale lor.

De cele mai multe ori, colecțiile de filme și articole adiționale ajung să se intersecteze (cum este și cazul meu). Colecționarii ajung astfel să dețină și afișe originale ale producțiilor preferate, autografe ale actorilor sau regizorilor pe care îi admiră, și de foarte multe ori, machete și statuete (unele foarte scumpe și în ediții limitate) cu personaje sau creaturi inedite din filmele respective.

Pentru mine, pasiunea a început prin vizionarea a zeci de seriale și filme la TV și apoi la cinema. Îmi aduc aminte că primul film văzut la cinema împreună cu tata (pe lângă niște animații cu Popeye și Tom si Jerry) a fost Colosul din Rhodos (1961, r. Sergio Leone). Bineînțeles că am vazut filmul la cinema după 1990 când a rulat la noi, pentru că în 1961 nu eram încă născut :-)

Acel film mi-a trezit interesul pentru cinema (ba chiar l-am convins pe tata să mai mergem o dată la el). Apoi serialele SF din cadrul emisiunii de pe TVR 1 Știință și Imaginație (Super Force iar apoi Star Trek) mi-au deschis apetitul pentru filme.

De la pasiune la colecții a fost un mic pas. Am început prin a colecționa casete originale VHS, apoi DVD-uri și în prezent Blu-ray-uri și UHD-uri. Colecția a crescut de la an la an (a ajuns la peste 2000 de filme în diverse formate), postere originale (peste 2100 postere), figurine, machete și autografe (peste 150).

Descoperind Comic-Con-urile, pasiunea pentru film a fost desăvârșită prin întâlnirea actorilor și regizorilor peferați. Pozele și autografele de la ei au o valoare sentimentală enormă și sunt o parte foarte importantă a colecției mele.

Trebuie să recunosc că întotdeauna voi fi în „tabără” celor ce susțin apariția filmelor în format fizic. Prefer să am filmele pe disc, cu bonusuri și ediții limitate, decât să aștept să le văd online la o calitate de multe ori nu prea grozavă (nu vorbesc aici de piraterie pe care o exclud din start din această discuție). Ceilalți colecționari vor explica în articolele lor de mai jos mai pe larg, așa că nu am să mai dezvolt și eu aici.

Când spuneam de calitatea vizionării online, vorbeam despre site-urile oficiale precum HBO GO sau Netflix care nu reușesc întotdeauna să streaming-uiască filmul la calitatea pe care o avem pe un disc (un exemplu ar fi că de multe ori formatul filmului diferă de la cinemascop (2.31.1) la normal (1.85.1) lucru care ne face să pierdem din calitatea și imaginea intenționate de regizor.

La realizarea acestui articol au trimis materiale despre pasiunea lor 4 colegi colecționari: Ciprian Brașoveanu, Avrămescu Alexandru-Virgil, Boldea Aurelian și Preduț Alin. Fiecare a scris câte ceva despre colecția lor sau despre cum vede piața de film din România.

Pagina colecționarilor de filme originale de pe Facebook (unde poți vinde / face schimb de filme cu alți colegi și schimbă idei despre lumea filmelor): Colectionari de Filme Romania.

Acum îi las mai jos pe invitații mei să vă povestească despre colecțiile lor:

Colecția mea

De Ciprian Brașoveanu (Galați).

Colecţia mea a început în 2007 când de ziua mea am dorit să-mi fac cadou un boxset Godfather care arăta foarte bine. Dădea impresia unei cutii din piele, cu un artwork minimal, elegant şi clasic. Acum am ajuns la 164 de titluri. 

Nu sunt un colecţionar compulsiv, am cumpărat doar ceea ce mi-a plăcut foarte mult. Ideea unei colecţii digitale de filme, pe mine personal nu mă atrage deloc. În primul rând pentru că investiţia făcuta în această colecţie e atât financiara cât şi emoţională. 

Ca în cazul fiecărui colecţionar, de filme sau altceva, ne place să avem lucrul fizic, palpabil şi expus. Sentimentul că ai cumpărat un film și e al tău e mult mai pregnant când îl cumperi în format fizic decât atunci când ai acces la el online. 

Unul din motivele principale pentru care am început să cumpăr filmele preferate e acela că au o serie de interviuri, making-off-uri și conținut bonus exclusiv care cred că ar disparea sau s-ar reduce drastic în cazul unei colecţii digitale. 

Asta m-a determinat să caut cu precădere ediţii speciale, limitate, de colecţie. Artwork-urile, coperta sau chiar cutia de DVD sau Blu-Ray în sine pot fi lucruri de colecţie. Multe dintre aceste ediţii conţin postere, cărţi poştale, fotografii în format fizic, chiar şi bucăţi de pelicula. Alte ediţii conţin miniaturi după personaje, vehicule şi alte lucruri din film. 

Si după ani în care colecţionezi filme e chiar un sentiment plăcut să vezi într-o privire rânduri întregi cu filmele care te-au impresionat. E interesant să ai un Kindle cu 1000 de titluri pe el dar impactul vizual al unei biblioteci cu cărţi e de neegalat. 

Să poţi mirosi, pipăi, examina sub ochii tăi fiecare obiect din colecţie face parte din plăcerea oricărui colecţionar şi iţi dă un sentiment de proprietate asupra lucrului respectiv. Bucăţica aia de colecţie e a ta şi o poţi lăsa mai departe peste ani şi altora. 

De asemenea, unul din lucrurile care au un impact psihologic mare asupra colecţionarului e că obiectul fizic îmbătrâneşte, se învecheşte, ceea ce în ochii noştri îi creşte valoarea, chiar dacă obiectul în sine se deteriorează parţial sau complet. 

 

De ce ar trebui să avem filmul pe disc original și nu în format digital?

De Avrămescu Alexandru Virgil (Reșița).

Trebuie să recunosc că nu tot timpul am colecționat filme originale. În timpul facultății le înregistram pe VHS (Casetă video) de pe diferite canale TV. 

Apoi… După ce am terminat facultatea m-am angajat la un centru de închirieri filme pe DVD (da, pe vremea aia încă mergeau!). Dar și atunci le luam și spărgeam transformându-le în DivX. Oricum ar fi fost se vedeau mai bine decât ce aveam eu pe VHS (casetele video se demagnetizau și apăreau tot felul de dungi pe ecran). Am lucrat doar 2 luni la acest centru de închirieri. De filme nu m-am despărțit niciodată. Era ca un drog. 

Din acei bani de salar (1000 lei) mi-am cumpărat primul meu sistem home cinema. Problema e că nu îmi plăceu cum se vedeau DivX-urile față de un film pe DVD. Așa că am început să colecționez DVD-uri pirat. 

Doar că indiferent câtă grijă aveai de ele, după un timp se stricau. Nu aveam 100 de lei să dau pe un DVD. Dar cu timpul acestea s-au ieftinit și în colecție am atât DVD-uri, Blu-ray-uri, Blu-ray-uri 3D cât și 4K-uri (ultimul format). 

Dar în ziua de azi colecțiile de filme în format clasic au cam dispărut. Au apărut Netflix, Amazon, Hulu, iTunes, Vudu pe care puteți viziona filme în format digital. Nu mai trebuie să plătiți 50-80 de lei pe un disc. Puteți plăti acest preț pe lună și puteți viziona în format digital o mulțime de filme. Doar că nu veți avea cu siguranță toate filmele favorite. 

Mai există riscul să pice netul și nu puteți viziona filmul. Să nu vorbim că nu putem viziona filme 3D online. Așa că... din punctul meu de vedere tot discul e baza.

De exemplu Air Force One un film care în 1997 a fost al 5-lea ca încasări la box office. Îl veți putea viziona online? Nu! Pentru că nici Netflix, Amazon Prime, HBOGO, Vudu sau Itunes nu îl au. Și exemplele pot continua. Cel mai mare regret al meu este că seriale și filme bune care rulează pe Netflix sau HBO nu se lansează la noi pe disc. 

Să nu uităm că Disney lansează doar DVD-uri. Probabil în curând se vor lansa pe VHS (probabil se vor cumpăra mai bine în acest format). Dar oricum, dintre un film în format digital sau un format pe disc, cu siguranță voi alege discul. (în niciun caz DVD).

  

Mad about collecting original movies!

De Boldea Aurelian  (Timișoara).

1. Primii pași spre o colecție de filme

Nu pot să sar peste prima etapă a mea, și anume aceea de a mă decide să colecționez filme în format original. 

Totul a început în decembrie 2007, eram încă în generală, în clasa a 7-a. Eram un mic școlar, și luam meditații la matematică de la un tip, numit Avrămescu Alexandru-Virgil. La acea vreme nu știam exact ce înseamnă cu exactitate un film original, un film cumpărat din magazinele de specialitate. 

La îndemnul lui Alexandru, tatăl meu s-a hotărât să îmi achiziționeze un film pe DVD în format original. Alexandru susținea că este incomparabilă calitatea unui film original pe DVD față de un simplu film piratat, în format DivX, sau filmat în cinematograf. 

Astfel, el a reușit să stârnească curiozitatea în familia mea, și a reușit să il convingă pe tatăl meu să îmi achiziționeze un film original: A Good Man in Africa / Singur în Africa avându-l în rol principal pe Sean Connery

Filmul apăruse alături de revista Esquire, în acea vreme această revistă se mai găsea în magazinele de ziare, iar alături de ea venea atașat și un film în format original pe DVD. Am vizionat filmul și m-am convins sută la sută de calitatea și valoarea unui film în format original. De atunci, cu pași înceți am început să cumpăr numai filme în format original. 

La început cumpăram numai filme care veneau atașate cu un ziar (Săptămâna financiară, Evenimentul, Adevărul, Capital, ProSport șamd). Mania filmelor în format original a continuat și la un moment dat am ajuns să cumpăr și din magazine, apoi descoperisem site-ul de filme MyMovie.com. Neavând un venit în anul 2007, deoarece eram încă elev, evident ceream bani părinților mei. Ajunsesem să le cer bani pentru a-mi cumpăra filme pe DVD. Lună de lună îmi cumpăram filme, ajungând să am în colecție sute de filme, (în prezent pot spune că este de ordinul miilor).

În 2007 pe piață erau doar DVD-uri. Încă nu se lansase formatul Blu-ray, de aceea în colecția mea dețin foarte multe DVD-uri. 

În timp tehnologia a avansat, iar în prezent dețin filme în format DVD, Blu-ray, Blu-ray 3D și  Blu-ray Ultra HD. Pot spune că sunt îndrăgostit de filme, investesc în colecția mea personală de filme. Nu trece lună fără să nu cumpăr cel puțin un film. Mama mea îmi spune mereu faptul că „între mine și un om care joacă la jocurile de noroc, nu mai există diferență”, exprimând dependența mea uriașă de a-mi cumpăra filme în format original.

2. Filme în format fizic sau online?

Există multe avantaje și dezavantaje în ambele „tabere”. Cu toții știm că în ultimii aproximativ 5 ani, din ce în ce mai mult este susținută vizionarea filmelor în mod online (aici referindu-ma la modalitatea legală, plătind o anumită sumă de bani pentru a avea acces la un număr de filme sau seriale pe anumite platforme).

Personal, fiind colecționar, prefer să dețin filmele în format fizic, pe un disc original, deoarece dispun de acel film la orice oră doresc eu, și il pot rula pe un player, în modul offline. Tot din punct de vedere al unui colecționar, a avea filmele în format fizic arată mult mai bine, dar trebuie să aloci și un spațiu destul de mare pentru a aranja filmele într-un raft. Pe cât de incomod este, pe atat de bine arată o colecție de filme aranjată frumos pe rafturi într-o cameră spațioasă.

Marele dezavantaj al formatului fizic este oarecum portabilitatea. Și aici nu mă refer doar la câteva filme în format fizic, pe disc, ci fac referire la deținerea unui număr mare de filme în format fizic, la un număr de ordinul sutelor cum avem marea majoritatea colecționarilor. 

Este cam incomod să iei alături de tine o colecție de filme pe discuri, atunci când te deplasezi într-o vacanță sau la sat la bunici. Un alt dezavantaj este din păcate bugetul. Și da! Asta este. Pentru a avea o colecție de filme în format fizic, ai nevoie de un buget destul de ridicat, pentru că fiecare film costă o anumită sumă de bani. 

Depinde de fiecare film în parte, depinde și în ce format dorești respectivul film. Prețul unui film variază în funcție de vechime dar și de formatul filmului care în prezent poate fi DVD, Blu-ray, Blu-ray 3D sau Blu-ray Ultra HD. 

Pe lângă buget, se mai adaugă și un dispozitiv, necesar rulării filmelor în format fizic. Și aici vorbim despre deținerea unui televizor, deținerea unui DVD Player, deținerea unui laptop/desktop care să dipsună de un DVD/Blu-ray Reader ș.a.m.d. Dacă ești mai pretențios probabil te gândești la achiziționarea unui Home Cinema, și a unui televizor Ultra HD/3D pentru a te bucura de o experiență cât mai plăcută atunci când vizionezi un film original în format fizic, adică pe disc. Și acest aspect din nou este destul de costisitor.

În prezent, putem observa o serie de site-uri renumite și recunoscute la nivel internațional, pentru deținerea filmelor și a serialelor în format online, de exemplu: Netflix, HBO GO, Amazon Prime. După cum spuneam și acest format online deține foarte multe avantaje. Dacă ești un om de afaceri sau călătorești, este recomandat să te axezi pe filmele în format online. Sunt foarte avantajoase atunci când vine vorba de portabilitate. 

Evident că și formatul online are mici dezavantaje. Primul ar fi faptul că depinzi de o conexiune la internet. Din păcate site-urile oficiale de filme și seriale online nu permit rularea acestora în modul offline. Dacă ai o conexiune la internet destul de slabă, este posibil ca filmul tău să nu ruleze la o calitare ridicată a imagini, precum Full HD sau chiar Ultra HD. Mai rău, este posibil să ai întreruperi la film, și aici este vorba de încărcarea filmului (Buffering), ceea ce este destul de deranjant atunci când vizionezi un film. 

Un alt dezavantaj este faptul că deseori site-urile de filme online, elimină filmele mai vechi, înlocuindu-le cu alte filme mai noi. Atunci când dorești să vizionezi un film mai vechi, este posibil să te trezești că nu mai este disponibil, din cauza faptului că platforma dispune de un număr fix de filme și seriale care pot fi încărcate. 

Exclusivitatea fiecărui site de filme și seriale online, reprezintă un alt dezavantaj sau impediment. Dacă dorești să ai acces la filmele exclusive HBO, atunci este clar că trebuie să îți faci un abonament la HBO GO (ex: Westworld, Game of Thrones, Sex in the city, Rome, Deadwood, Umbre). 

Dacă ești pasionat de filmele exclusive Netflix este necesar să faci un abonament la Netflix (ex: Narcos, Bright, Death note, Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron fist, The defenders, The punisher, Stranger things). Prin exclusivitate aceste site-uri își atrag/câștigă numărul de clienți/abonați, iar dacă dorești să deții atât filmele exclusive HBO cât și filmele exclusive Netflix, va trebui să te abonezi la ambele site-uri de filme online. Acest aspect evident duce la creșterea costurilor pe lună.

Un alt aspect negativ este faptul că site-urile de filme online se triază pe regiuni, mai exact pe fiecare țară în parte. Personal am pățit să fiu în Germania și să nu am acces la HBO GO, evident abonamentul meu fiind făcut în România.

În concluzie, și după cum am mai spus prefer filmele în format fizic, deoarece un colecționar va tinde mereu spre filmele în format fizic. Fără să supăr pe cineva, dar nu te poți considera colecționar având filme în format online prin intermediul unui abonament.

3. Cum îmi văd colecția personală

Când am început să colecționez filme în format original, nu știam că acest termen de „colecționar” de filme poate avea mai multe ramuri. Trebuie să recunosc faptul că atunci când am intrat pe grupul de pe facebook Colecționari de filme România am observat faptul că fiecare membru al grupului vede o colecție de filme într-un mod mai aparte, aș putea spune într-un mod original. 

Și am rămas foarte impresionat de acest aspect, mă bucur că am întâlnit persone noi, minunate, persone cu care și în prezent colaborez, și schimb impresii despre filme.

Când vine vorba despre „colecție” eu personal mă rezum doar la filmul în sine. Pe mine asta mă interesează, să dețin filmul respectiv deoarece îl pot viziona ori de câte ori doresc. Am în colecție filme pe care le-am vizionat și de 10 ori, cel puțin. 

De exemplu: Trilogia Lord of the Rings, Seria Harry Potter, Trilogia Spider-Man (Sam Raimi), Tron Legacy, Trilogia Matrix, Trilogia Toy Story, The Phantom of the Opera, Interstellar, Terminator, Avatar, Titanic, Collateral Beauty ș.a.m.d. 

Personal nu sunt interesat de formatul carcasei în care vine un anumit film, deoarece țin filmele în mape. Sunt „îndrăgostit” de conținut nu de ambalaj. Fapt pentru care personal nu sunt interesat de ediții speciale, steelbook-uri, sau diferite suplimente ce au legatură cu partea cinematografică (mascote, tricouri, figurine, magneți ș.a.m.d). 

Eu personal așa îmi văd colecția, dar nu pot să spun faptul că nu admir colegii de pe grup, care preferă steelbook-uri, ediții numerotate, digibook-uri, sau diverse suplimente/accesorii. 

Arată foarte bine intregrate într-o colecție de filme, și le admir creativitatea lor personală, și pasiunea lor pentru aceste aspecte. 

4. „Pirateria este o crimă” 

„Piracy it’s a crime” asta spunea un spot publicitar făcut de 20th Century Fox acum aproximativ 10 ani, împotriva pirateriei. Într-adevăr conform codului penal pirateria este considerată infracțiune. 

Personal nu sunt de acord cu pirateria, dar oarecum am și o latură subiectivă despre acest aspect. Totuși țin să menționez faptul că această latură subiectivă nu este o scuză pentru indivizii care piratează filmele. 

Putem observa faptul că în România pirateria este foarte neglijată, aș putea spune că acest aspect este tratat cu indolență în România de către autorități. Aproape că nu am nimic cu oamenii care descarcă filme, sau doresc să vizioneze un film pe un anumit site online ilegal. 

Înțeleg, sunt unii oameni care nu își permit să achiziționeze un film în format fizic, din cauza veniturilor mici. Un om care dispune de minimum pe economie, este clar că nu își va permite să „clădească” o colecție de filme originale. 

Și totuși să recunoaștem că fiecare dintre noi, colecționarii, am mai piratat din când în când, sau am mai descărcat câte un film. Nu suntem niciunul perfect.

Într-adevăr și eu personal mai descarc filme pentru a le viziona mai repede, deoarece la unele titluri nu am răbdare, mă omoară curiozitatea, și dacă îl ratez la cinematograf, singura soluție este descărcarea filmului  respectiv, și atașarea acestuia pe un stick. Dar niciodată nu ezit să cumpăr filmul respectiv în format original. 

Nu sunt de acord cu oamenii care doresc să facă bani prin intermediul pirateriei, personal o consider un abuz. Cu siguranță ați întâlnit acei oameni care scriu filme pe DVD-uri, ba mai mult unii care cred că pot păcălii lumea priatând o imagine pe suprafața frontală a discului. Există discuri cu fețe albe care permit printarea unei poze cu ajutorul unor imprimante care au această funcție.

Cum putem deosebi un disc piratat cu poză pe suprafața frontală de un disc original? Este foarte simplu. Sunt totuși câteva aspecte pe care trebuie să le urmărești. 

1. Suprafața dorsală a discului:

-dacă este un disc piratat, culoarea acestuia este fie galbenă fie neagră spre violet.

-dacă este un disc original, culoarea acestuia va fi albăstruie sau un gri.

Totuși țin să menționez că acest aspect nu îți garantează faptul că un disc este original.

2. Suprafața frontală a discului. Și aici putem întâlni două cazuri concrete. Fie suprafața cu poză este mată, fie este foarte lucioasă, extrem de lucioasă aș putea spune.

3. Un caz cu care mergi la sigur, este codul de bară din mijlocul discului (scris în jurul acelei găuri de prindere în mână cu ușurință a discului). Dacă discul deține acel cod, atunci cu siguranță discul respectiv este unul în format original. Este cel mai sigur mod de a face diferența dintre un disc piratat și un disc în format original, lansat de firmele de distribuție din România.

Per total, nu sunt de acord cu pirateria. Trebuie să ne gândim la faptul că și industria cinematografică este o afacere, cu alte cuvinte oamenii aceia muncesc pentru a caștiga bani la fel ca oricare alt om. Nu cred că nouă ne-ar conveni, să muncim la un proiect pe o perioadă lungă de timp, ca mai apoi să vină o comunitate de oameni care să se folosească în mod gratuit de proiectul nostru, furându-l.

 

O scurta istorisire despre filme in format fizic si reflectii privind piata romaneasca.

De Preduț Alin (Craiova).

Totul a început prin 2003-2004 când pe piața românească încă era la putere VHS. Noile produse – DVD - aveau niște prețuri incredibile - 120 lei în banii actuali un film. IMENS (raportat la puterea de cumpărare)!!! 

Motivul pentru care am început să cumpăr a fost apariția pe piața noastră a părților 2 și 3 din Stăpânul Inelelor care conțineau fiecare câte o statuetă. Prețul?! IMENS!!! Partea 2-a era 200 lei iar a 3-a era 500 lei. În același timp au apărut pe piață 2 box-seturi absolute fabuloase – ALIEN pe 9 discuri – 200 lei și Indiana Jones - 180 lei. Primul film pe care l-am achiziționat a fost Minority Report la 75 lei. Din acel moment nu m-am mai putut opri. 

În perioada 2004-2010 am cumpărat câteva sute de DVD-uri la prețuri de la 50 lei când era vreo ofertă până 150 lei (Trilogia Jurassic Park) sau Gladiatorul – 100 lei. Apoi a venit anul 2010 și la noi pe piață au apărut și Blu-ray-urile. 

Motivul pentru care am trecut la Blu-ray a fost același pentru care am început să colecționez și DVD-uri. A apărut Editia ALIEN pe Blu-ray cu oul - preț 500 lei – IMENS!!! Primele filme au fost din seria X-Men

Începând cu 2011 am descoperit AMAZON și de atunci totul a luat o altă turnură pentru colecția mea. Seriale pe DVD/Blu-ray cu/fără română, ediții cu diferite statuete, ediții limitate la prețuri incredibile!!! 

De pe piața românească cele mai interesante apariții au fost – seriile DVD complete Neveste Disperate, Prison Break și Lost, ediții cu statuete - capul din Eu, Robotul, statueta din Men in Black, plus toate steelbook-urile care au apărut la noi.

Anul 2015, a fost iar un an de cotitură pentru colecția mea. Am început colecționarea de ediții limitate care erau numerotate. Tot atunci am început să colecționez și mai avid steelbook-uri. Povestea continuă.

Aceasta ar fi pe foarte scurt povestea mea (probabil mi-ar trebui câteva zile să scriu diferite istorisiri despre modul cum am achiziționat diferite filme).

Acum aș vrea să fac câteva considerații referitoare la piața noastră, pe care o cunosc foarte bine.

Distribuitorii români foști (Prooptiki, Euro Entertaiment) sau actuali (Pro Video, Odeon, Empire) nu cred ca au fost sau sunt ancorați în realitatea românească. Sau mai bine zis, oamenii care lucrează acolo și care se ocupă de aducerea filmelor pe Blu-ray, habar nu au cum să atragă clienții să le cumpere produsele sau să aibă o strategie de marketing. 

Aici totuși ar fi o excepție – Empire sau mai bine zis o persoană (aici lucrează un pasionat de filme și care știe ce înseamnă să pui pasiune într-o colecție).

Din punctul meu de vedere pe piața românească există la vânzare 4 categorii de produse:

I. Filme pe Blu-ray și DVD în carcase de plastic. Deoarece este cea mai mare piață sunt și cele mai mari probleme:

- Prețuri de vânzare mai mari chiar decât vecinii noștri unguri și cehi cu care consider ca ne putem compara. De prețurile de pe AMAZON nici vorbă de comparație. 

- Ca idee, la noi ca sa cumperi pe un film nou pe Blu-ray care costă 80 lei, trebuie să muncești 1 zi și jumătate!!! Cehii – trebuie să muncească doar câteva ore (4-5), iar americanii doar 2 ORE. De aici rezultând și pirateria masivă de pe piața noastră și faptul că DISNEY NU MAI ADUCE FILME PE BLU-RAY!!

- Durează și 4-5 ani până când un film este redus cu 50% să zicem, pe când la vecinii noștri ele se reduc după 6-8 luni.

II. Filmele în format steelbook

- Aici prețurile sunt comparative cu cehii și ungurii, iar uneori chiar mai mari. Singura problemă este că la ei se ieftinesc mai repede decât la noi. De asemenea se aduc mult mai multe titluri în acest format decât la noi. Colecționarii din această categorie sunt rari.

III. Filme Blu-ray cu statuete

- Piața noastră este foarte slab dezvoltată spre inexistență, probabil și datorita prețurilor mari.

IV. Seriale pe blu-ray/dvd.

- Aici suntem ca și inexistenți. În afară de cele 3 seriale DVD menționate anterior plus cele 2 sezoane din Detectivi din California, NU EXISTĂM!!!!

Pentru mine personal există și a-5-a categorie de filme pe care le colecționez- cele limitate/numerotate. Din păcate nu am avut mult timp la dispoziție. Probabil dacă aveam, aș fi făcut o analiză în extenso pe câteva pagini.


Din aceeasi categorie...

Mortal Engines: Unele cicatrici nu se vindeca niciodata

Producătorii succeselor Lord of the Rings / Stăpânul inelelor și The Hobbit / Hobbitul, ne aduc din 7 decembrie la cinema Mortal Engines / Maşinării infernale. O nouă sagă spectaculoasă e pe cale să înceapă. ...

Robin Hood: Legenda o cunoasteti, povestea nu

Din 7 decembrie poate fi urmărit la cinema Robin Hood. Doar că nu mai e legenda cunoscută de toată lumea.

The Possession of Hannah Grace: Moartea e doar inceputul

Din 30 noiembrie veți putea viziona în cinematografe filmul horror The Possession of Hannah Grace / Diavolul în carne şi oase.

Cinema Calimani din Toplita se redeschide dupa 12 ani cu filme 3D

Consiliul Local al Municipiului Topliţa şi Primăria Municipiului Topliţa împreună cu SC Cine & Film Concept SRL inaugurează miercuri 5 decembrie 2018 Cinematograful Călimani din Topliţa, după 12 ani în care acesta a fost închis. ...

The Nutcracker and the Four Realms: Magia Craciunului

Din 30 noiembrie poate fi urmărit în cinematografe adaptarea povestirii The Nutcracker and the Mouse King scrisă de E. T. A. Hoffmann.

Creed II: Mostenirea e pe umerii lui

Studiourile Warner se întorc cu o nouă aventură din universul Rocky Balboa, din 24 noiembrie la cinema.

Rocky / Creed: Recapitularea seriei

Din 23 noiembrie are premiera in cinematografe Creed II - cel mai nou film al seriei Rocky. Motiv cu care, ca propunem o recapitulare a celebrei serii de filme.

Propunerea Palestinei la Premiile Oscar ajunge la Festivalul Filmului Palestinian din Romania

Documentarul Ghost Hunting (2017), premiat la Berlin și propus de Palestina pentru Premiile Oscar, va putea fi văzut la Festivalul Filmului Palestinian (FFP) din România, în prezența regizorului Raed Andoni. ...

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, cine e Credance?

Studiourile Warner se întorc cu o nouă aventură din universul Harry Potter (cea mai profitabilă franciză din portofoliu), din acest weekend la cinema.

Ne-a parasit Legendarul STAN LEE, parintele super-eroilor MARVEL

Ziua cea mai neagră a fanilor Marvel, a benzilor desenate și a filmelor cu super-eroi a sosit: ne-a părăsit STAN LEE.

Overlord: Al doilea razboi mondial cu zombie

Overlord este unul din cele mai bune filme horror ale acestui an. Caracterul criminal al Holocaustului şi cruzimea trupelor SS îşi găsesc corespondentul în caracterul inuman al zombilor. Din 9 noiembrie poate fi vizionat la cinema. ...

The Girl in the Spider's Web: Justitiara hacker Lisbeth Salander se intoarce

Hackerul de geniu Lisbeth Salander, justiţiara din populara trilogie Millennium a lui Stieg Larsson revine pe marile ecrane din 9 noiembrie, în The Girl in the Spider's Web / Prizonieră în pânza de păianjen. ...

Incepe Saptamana Filmului Maghiar 2018!

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București organizează în perioada 11-18 noiembrie 2018 Săptămâna Filmului Maghiar, gala filmelor maghiare în București.

Cele mai bune filme pentru copii la editia aniversara KINOdiseea 2018

Cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film pentru publicul tânăr KINOdiseea va avea loc la București, în perioada 8-13 noiembrie.

Bohemian Rhapsody: They will rock you!

Dragi prieteni cinefani, am deosebita onoare de a va vorbi astazi de un film epic, o capodopera a genului biografic și unul din cele mai emotionale pe care le-am vazut in ultimii ani, respectiv Bohemian Rhapsody. ...

Goosebumps 2: Haunted Halloween - Maleficul Slappy se intoarce

Goosebumps 2: Haunted Halloween / Goosebumps 2: Halloween bântuit e continuarea filmului cu acelaşi nume lansat în 2015.

Hunter Killer: Actiune si suspans la cote inalte

Va salut, dragi prieteni cinefani! Iata mai jos review-ul meu pentru o surpriză destul de plăcuta a acestui an, respectiv Hunter Killler.

Iulia Vantur debuteaza la Bollywood

Iulia Vantur debuteaza la Bollywood in rolul principal din filmul Radha Kyun Gori Main Kyun Kaala, regizat de Prem Soni.

Singura la nunta mea: Din 2 noiembrie in cinematografele romanesti

Lung metrajul de debut al regizoarei Marta Bergman, Singură la nunta mea/ Seule à mon mariage, va rula începând de vineri, 2 noiembrie 2018, în cinematografe din mai multe orașe românești, iar proiecții speciale, în prezența protagonistei Alina Șerba...

Noaptea Devoratorilor De Publicitate 2018

Noaptea Devoratorilor de Publicitate este un proiect care promovează arta advertising-ului ca pe o formă neconvențională de divertisment, pentru o categorie importantă de consumatori: ”the trend setters” sau cei ce aspiră să devină inovatori. ...

Hunter Killer: Provoaca o batalie pentru a castiga razboiul

Hunter Killer / Operaţiunea Hunter Killer e cel mai nou film cu submarine, care-l are în rol principal pe Gerard Butler. E un thriller cu o distribuţie din 5 stele şi veţi avea ocazia să-l revedeţi pe actorul suedez Michael Nyqvist în ultimul său rol...

A Star Is Born: Omida transformata in Fluture

A Star Is Born / S-a născut o stea alături de Bohemian Rhapsody sunt două musical-uri pe care le aștept de foarte mult timp. A Star Is Born poate fi urmărit în cinematografe din acest weekend. ...

Pup-o, ma!: Comedia anului se lanseaza din 26 octombrie la cinema!

Comedia ardelenească a anului, Pup-o, mă! regizata de Camelia Popa se lansează in cinematografele din toata tara din 26 octombrie.

Halloween: Michael Myers revine in forta

Halloween alături de The Nun a fost unul din cele mai așteptate filme horror ale anului. Îl vom putea viziona din 19 octombrie doar la cinema.

Din 26 octombrie, Tedy Necula ne invita sa Coboram la prima

Primul film inspiraţional românesc ajunge în cinematografele din România!

Evenimente

Wajib, in premiera in Romania la deschiderea primei editii a Festivalului Filmului Palestinian

Drama multipremiată Wajib – Invitație la nuntă (2017), regizată de Annemarie Jacir, va putea fi văzută în premieră în România la deschiderea...

Noutati Home Entertainment

The Meg pe Blu-ray 3D, Blu-ray si DVD

Pro Video lansează cel mai bun film cu rechini de la Jaws încoace pe Blu-ray 3D, Blu-ray și DVD - The Meg: Confruntare în adâncuri. ...

Ultimele Stiri

Mortal Engines: Unele cicatrici nu se vindeca nici…

Producătorii succeselor Lord of the Rings / Stăpânul inelelor și The Hobbit / Hobbitul, ne aduc din 7 decembrie la cinema Mortal Engines / Maşinării infernale. O nouă sagă spectaculoasă e...

10-12-2018 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil

Robin Hood: Legenda o cunoasteti, povestea nu

Din 7 decembrie poate fi urmărit la cinema Robin Hood. Doar că nu mai e legenda cunoscută de toată lumea.

10-12-2018 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil

The Possession of Hannah Grace: Moartea e doar inc…

Din 30 noiembrie veți putea viziona în cinematografe filmul horror The Possession of Hannah Grace / Diavolul în carne şi oase.

07-12-2018 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil

The Meg pe Blu-ray 3D, Blu-ray si DVD

Pro Video lansează cel mai bun film cu rechini de la Jaws încoace pe Blu-ray 3D, Blu-ray și DVD - The Meg: Confruntare în adâncuri.

05-12-2018 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Trilogia Snow Queen pe DVD

Având în vedere că pe 11 ianuarie 2019 se lansează al patrulea film din seria Snow Queen / Crăiasa Zăpezii, Pro Video ne face o surpriză și de Moș Nicolae ne lansează...

05-12-2018 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Cinema Calimani din Toplita se redeschide dupa 12 …

Consiliul Local al Municipiului Topliţa şi Primăria Municipiului Topliţa împreună cu SC Cine & Film Concept SRL inaugurează miercuri 5 decembrie 2018 Cinematograful Călimani din Topliţa, după 12 ani în...

04-12-2018 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

The Nutcracker and the Four Realms: Magia Craciunu…

Din 30 noiembrie poate fi urmărit în cinematografe adaptarea povestirii The Nutcracker and the Mouse King scrisă de E. T. A. Hoffmann.

02-12-2018 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil

Creed II: Mostenirea e pe umerii lui

Studiourile Warner se întorc cu o nouă aventură din universul Rocky Balboa, din 24 noiembrie la cinema.

30-11-2018 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil

Mission: Impossible - Fallout pe 4K UHD STEEKBOOK…

Nu a existat niciodată o misiune mai periculoasă sau cascadorii mai impresionante decât în acest film, pe care criticii îl consideră cel mai bun din seria Misiune Imposibilă. Odeon Film lansează cel...

25-11-2018 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Darkest minds pe Blu-ray STEEKBOOK, Blu-ray si DVD

De la producătorii serialului Stranger things Odeon Film lansează povestea impresionantă a unor tineri ce dezvoltă în mod misterios noi abilități puternice fiind considerați o amenințare de către Guvern pe Blu-ray STEELBOOK, Blu-ray și DVD, The Darkest minds/Minți primejdioase.

25-11-2018 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Love, Simon pe DVD

De la producătorii filmului The Fault in Our Stars/Sub Aceeași Stea Odeon Film lansează această poveste emoționantă despre maturizare și experiența de a te descoperi și de a te îndrăgosti...

25-11-2018 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Charming pe DVD

De la producătorii Shrek, Odeon Film lansează în format DVD, animația Charming/Prințul fermecător.

25-11-2018 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Rocky / Creed: Recapitularea seriei

Din 23 noiembrie are premiera in cinematografe Creed II - cel mai nou film al seriei Rocky. Motiv cu care, ca propunem o recapitulare a celebrei serii de filme.

21-11-2018 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil

Propunerea Palestinei la Premiile Oscar ajunge la …

Documentarul Ghost Hunting (2017), premiat la Berlin și propus de Palestina pentru Premiile Oscar, va putea fi văzut la Festivalul Filmului Palestinian (FFP) din România, în prezența regizorului Raed Andoni.

21-11-2018 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, cine …

Studiourile Warner se întorc cu o nouă aventură din universul Harry Potter (cea mai profitabilă franciză din portofoliu), din acest weekend la cinema.

18-11-2018 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil

Wajib, in premiera in Romania la deschiderea prime…

Drama multipremiată Wajib – Invitație la nuntă (2017), regizată de Annemarie Jacir, va putea fi văzută în premieră în România la deschiderea primei ediții a Festivalului Filmului Palestinian (FFP). 

18-11-2018 | Eveniment | Emanuel Lazarescu

Franco Nero vine la Bucuresti pentru intalnirea ju…

În perioada 22 - 25 noiembrie, Asociația CulturALL în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB pregătește la București prima ediție a Bucharest Best Comedy Film Festival, ce va avea loc...

13-11-2018 | Eveniment | Emanuel Lazarescu

Ne-a parasit Legendarul STAN LEE, parintele super-…

Ziua cea mai neagră a fanilor Marvel, a benzilor desenate și a filmelor cu super-eroi a sosit: ne-a părăsit STAN LEE.

12-11-2018 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil, Emanuel Lazarescu

Overlord: Al doilea razboi mondial cu zombie

Overlord este unul din cele mai bune filme horror ale acestui an. Caracterul criminal al Holocaustului şi cruzimea trupelor SS îşi găsesc corespondentul în caracterul inuman al zombilor. Din 9...

10-11-2018 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil

The Girl in the Spider's Web: Justitiara hacker Li…

Hackerul de geniu Lisbeth Salander, justiţiara din populara trilogie Millennium a lui Stieg Larsson revine pe marile ecrane din 9 noiembrie, în The Girl in the Spider's Web / Prizonieră...

10-11-2018 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil

Benzi desenate

Romanul grafic Watchmen, disponibil in Romania la Editura Art

In colectia Grafic (Editura Art) a fost lansat volumul de banda desenata Watchmen. ...