Taxi 5 este cel mai recent film din seria de comedii franceze Taxi, unde poliția e incompetentă iar taxiurile sunt adevărate mașini de curse.

Acest ultim film al seriei se va lansa în cinematografele din România pe 1 iunie 2018. Cu acest prilej, va propunem o recapitulare a ceea ce s-a întâmplat în primele 4 filme ale seriei.

TAXI (Franta 1998, r. Gerard Pires).

Primul film al seriei s-a lansat în 1998. Daniel (Samy Naceri) livra pizza prin Marsilia. După mai multe încercări devine un taximetrist... La volanul mașinii sale, un Peugeot 406 alb pe care l-a modificat, el așteaptă și duce clienții, dar, de asemenea, când are ocazia practică hobby-ul său preferat: conduce ca un pilot de curse auto. Nici măcar radarele poliției nu-l mai interceptează.

Din păcate, când îl întâlnește pe Emilien (Frédéric Diefenthal), un ofițer de poliție care a picat a 8-a oară examenul de conducere, Daniel se vede nevoit sa accepte aranjamentul pe care i-l propune polițistul care îi permite să-și păstreze taxiul. Emilien are nevoie de ajutorul său pentru a prinde o bandă de răufăcători care tot goleau seifurile băncilor din oraș, îmbarcându-se în 4 mercedes-uri foarte puternice.

Ajutat de Camille (Manuela Gourary), mama lui Emilien, Lilly (Marion Cotillard), prietena lui Daniel și o întreagă armată de „băieți cu pizza”, Daniel pornește în misiune.

Echipa formata dintr-un un polițist tolomac și un vitezoman a cucerit întreaga lume, având un succes colosal. A avut parte de alte 3 continuări și un remake american care a fost foarte slab (din punctul meu de vedere nici nu există acel film).

TAXI 2: Operatiunea Ninja / Taxi 2 (Franta 2000, r. Gerard Krawczyk).

În 2000 se lansa Taxi 2, care este și cel mai bun film care i-a avut ca personaje principale pe Daniel și Emilien. Ambasadorul Japoniei face o vizită oficială în Marsilia pentru a vedea cu ochii lui strategia poliției locale în lupta cu bandele organizate.

Din pacate, pe timpul vizitei, el este răpit de un grup de bandiți care lucrau pentru mafia japoneză. Tânărul ofițer Emilien este mai mult decât hotărât să-l recupereze pe ambasador și pe atrăgătoarea lui colegă și iubita lui Petra (Emma Sjoberg), care a căzut în mâinile acelorași infractori. Dar nu poate pleca în salvarea lor fără bunul său prieten Daniel, un demon al vitezei la volanul taxiului său fantastic.

TAXI 3 (Franta 2003, r. Gerard Krawczyk).

În 2003 se lansa și penultimul film al seriei. O bandă de hoți îmbrăcați în Moș Crăciun fac ravagii prin Marsilia. De fiecare dată reușesc să scape, fără ca poliția să-i „miroasă”. Deși încearcă să rezolve cazul căpitanul Gilbert (Bernard Farcy) e distras de o ziaristă asiatică care face un reportaj despre echipa de polițiști pe care o are în subordine.

Subalternul său, Emilien, nu poate face față moșilor, așa că cere ajutorul bunului său prieten Daniel. În timp ce Daniel nu se mai înțelege deloc cu Lili (acordă mai multă atenție taxiului decât ei, mai ales că Lili e însărcinată), Emilien află că frumoasa sa soție, Petra, e însărcinată. Dar această bandă de răufăctori care reușesc să scape de fiecare dată nu poate fi prinsă decât de Daniel și Emilien.

TAXI 4 / T4Xi (Franta 2004, r. Gerard Krawczyk).

În ultimul film al seriei lansat în 2007 atât Emilien cât și Daniel au cate un băiețel. Emilien trebuie să păzească timp de câteva ore un criminal belgian, dat în urmărire generală în toată Europa și care a fost prins de către bravii polițiști din Marsilia.

Acesta urmează să fie transferat într-o închisoare din Congo, dar ca de obicei tolomacul de Emilien este păcălit de criminal și-l lasă pe acesta să plece. În urma incidentului, Emilien își pierde slujba, așa că Daniel (deoarece prietenul la nevoie se cunoaște) îi va dezvălui locația unde se ascunde criminalul și vor încerca să-l prindă.

TAXI 5 (Franta 2018, r. Franck Gastambide). 

Datorită unor probleme cu legea, producătorii nu i-au mai făcut o ofertă să joace în Taxi 5 lui Samy Naceri care a declarat că ar fi acceptat să-l interpreteze din nou pe Daniel. Frédéric Diefenthal a fost ofertat dar e refuzat spunând că personajul lui nu are sens fără Daniel. Așa că în Taxi 5 vom avea alte personaje principale, fiind un reboot al seriei.

Sylvain Marot este un superpoliţist din Paris și un șofer de excepție. Transferat împotriva voinței sale în departamentul de poliție din Marsilia, este imediat solicitat de către fostul inspector-șef Gibert, acum primar al orașului, dar în care alegătorii nu mai aveau încredere, să pună capăt jafurilor comise de „banda de italieni” care teroriza bijutierii din Marsilia.

Pentru că jefuitorii nu erau niciodată prinși, căci fugeau de la locul faptei cât ai clipi, cu ajutorul unui Ferrari fabulos, Sylvain pare omul potrivit pentru această misiune. I se alocă și un partener, pe Eddy Maklouf, care e nepotul faimosului șofer de taxi Daniel Morales.

Nenorocirea face, însă, ca Eddy să fie cel mai prost șofer de Uber din Marsilia, dar e cel care moștenit legendarul taxi alb de la unchiul său.

TAXI 5 se bucură deja de mare succes în Franța: în mai puțin de o lună de la lansarea în cinematografe, filmul a fost văzut de peste 3 milioane de spectatori!

TAXI 5 ajunge în cinematografele din Romania din 1 iunie, fiind distribuit de Prorom și Ro Image.