A Star Is Born / S-a născut o stea alături de Bohemian Rhapsody sunt două musical-uri pe care le aștept de foarte mult timp. A Star Is Born poate fi urmărit în cinematografe din acest weekend.

A Star Is Born este un muzical regizat de Bradley Cooper (debutul său regizoral) după un scenariu scris de Bradley Cooper, Eric Roth şi Will Fetters. Este al treilea remake al acestui film. Au mai fost alte 3 ecranizări ale acestei povești în: 1937 (cu Janet Gaynor și Fredric March), 1954 (cu Judy Garland și James Mason) și 1976 (cu Barbra Streisand şi Kris Kristofferson).

Jackson Maine (Bradley Cooper) e un star rock dependent de alcool şi droguri. Într-o noapte, după un concert, el se opreşte la cel mai apropiat bar unde o întâlneşte pe Ally (Lady Gaga), o cântăreaţă şi compozitoare deosebit de talentată. Ea are o reprezentaţie şi cântă melodia lui Edith Piaf (La vie en rose).

Jackson rămâne uimit să vadă cât de talentată e Ally. Nu doar cântă ci și compune. Rămâne surprins să constate că aceasta are puţină încredere în capacitatea ei de a-şi construi o carieră în muzică, căci, aşa cum îi explică, mulţi producători i-au apreciat vocea, însă i-au spus că are nasul prea mare. Datorită lui Jackson, Ally îşi învinge treptat teama şi acceptă să îl însoţească în concerte, începând, totodată, o relaţie.

Jackson o susţine la fiecare pas, însă demonii lui interiori, problemele din copilărie şi cele medicale (ţiuitul din ureche), dependenţa de alcool şi droguri le bântuie viața. Evoluţia lor tumultoasă îi poartă prin frumusețea şi durerea unei relații care se zbate să supraviețuiască.

Inițial Beyonce trebuia să joace în rolul lui Ally. Când am aflat că Lady Gaga o va interpreta, am fost total dezamăgit! De ce?! Pentru că mie nu-mi plac melodiile ei. Dar când cei de la Warner Bros au publicat clipul Shallow, mi-am schimbat complet părerea. Efectiv acea melodie „m-a înnebunit”. Ori de câte ori am ocazia o ascult (și asta o puteți face și voi acum, melodia fiind mai jos):

Din păcate, distribuitorul filmului în România, Vertical Entertainment, a plătit pe cineva să subtitreze filmul, dar melodiile (care sunt superbe) nu au fost traduse. Mi-au plăcut melodiile, dar nu sunt sigur că am înțeles toate cuvintele. Dacă aveam subtitrarea în engleză sigur înțelegeam. Sper doar ca cei de la Pro Video să reușească să repare această greșeală și să avem tot filmul subtitrat pe DVD și Blu-ray (cine știe… poate ne fac o surpriză și-l lansează și în 4K UHD)

La fel ca și celelalte ecranizări, melodiile sunt gândite pentru ceea ce se ascultă în ziua de azi. E un film despre o iubire între doi oameni imperfecți, cu traiectorii diferite în viață, care se găsesc unul pe celălalt. Întrebarea e: Cum îi afectează celebritatea?! Pe când traiectoria lui Ally e ascendentă, traiectoria carierei lui Jackson are o cale descendentă. Alcoolul și drogurile îi distrug cariera.

Regizorul și scenaristul Bradley Cooper a încercat să creeze ceva care să rezoneze cu atemporala natură a sentimentului şi eşecului uman, într-un amestec cu diversitatea lumii muzicale de astăzi. Coloană sonoră e impresionată, compusă din cântece originale (care, repet - nu sunt subtitrate), relevă fiecare emoție, iar filmarea captează fiecare privire şi fiecare atingere.

Jackson Maine este un muzician incredibil, fiind pasionat de ceea ce face. El are bani, faimă, dar nimic din toate acestea nu contează pentru el. Muzica e în prim plan, iar relația cu Ally îi reamintește de ce iubește muzica. Relaţia lor este bazată pe o dragoste sinceră şi puternică, chiar nu e deloc simplă. Încrederea pe care o primeşte de la Maine o ajută pe Ally să devină un adevărat superstar.

Am rămas plăcut suprins de interpretările melodiilor de către cei doi, dar și de „chimia” dintre ei. Cine ar fi crezut că Bradley este atât de bun la muzica?? Și la fel... cine ar fi crezut ca sub tonele de machiaj și aiureli văzute în clipurile ei de până acum Lady Gaga este de fapt o femeie foarte frumoasă și talentată...

Mă bucur că Bradley a reușit să ne arate o altă față a celebrei interprete într-un film pe care l-am putea considera chiar biografic.

Să nu vă mirați dacă Bradley Cooper și Lady Gaga vor primi nominalizări la Premiile Oscar! Deasemenea, o mențiune specială de la mine o primește și Sam Elliott, excelent în rolul fratelui lui Jackson Maine.

A Star Is Born aduce pe marele ecran o poveste despre succes, dragoste, emoţii, încercări şi eşecuri care nu trebuie ratat! Am uitat de când n-am mai dat „apă la șoareci” la un film.

A Star Is Born e un film pe care îl veți trăi alături de personaje și vă va rămâne în suflet mult timp de acum încolo.

La final, pot spune că dintr-un actor foarte talentat (Bradley Cooper) s-a născut și un regizor de valoare (Bradley Cooper).