Hackerul de geniu Lisbeth Salander, justiţiara din populara trilogie Millennium a lui Stieg Larsson revine pe marile ecrane din 9 noiembrie, în The Girl in the Spider's Web / Prizonieră în pânza de păianjen.

Este vorba despre ecranizarea bestseller-ului recent scris de David Lagercrantz, care continuă seria Millennium, creată de Stieg Larsson.

Regizat de Fede Álvarez (Evil Dead, Don't Breathe), după un scenariu scris de Jay Basu, Fede Álvarez şi Steven Knight, The Girl in the Spider's Web e continuarea directă a filmului lui David Fincher, The Girl with the Dragon Tattoo / Fata cu dragon tatuat, şi al doilea film din seria americană Millennium.

Filmul e mai degrabă un reboot pentru că Lisbeth Salander e interpretată de Claire Foy, care a preluat rolul de la Rooney Mara iar Sverrir Gudnason e Mikael Blomkvist, preluând rolul de la Daniel Graig.

Lisbeth Salander e copleșită de nedreptățile pe care le-a tot văzut, dar nu complet învinsă. Sub masca sa de duritate pâlpâie mereu abisul singurătăţii pe care o resimte.

Mi-a plăcut enorm pentru că acest film elucidează trecutul tinerei justițiare prin introducerea personajului surorii Camilla (Sylvia Hoeks). În primul film al seriei aflăm că Lisbeth s-a transformat într-o introvertită, antisocială şi ostilă mai ales bărbaţilor care abuzează femei datorită traumelor din copilărie. Acum vom înțelege această intransigență a lui Lisbeth față de abuzatori.

Hackerul independent Lisbeth Salander are tot ceea ce-i trebuie unui erou modern: e deşteaptă, plină de idei, bântuită de demoni, dar nu şi subordonată lor, ea are o atitudine de “singură împotriva tuturor,” care a ajutat-o să învingă mai mulţi infractori şi ticăloşi, sau pe oricare om care ar îndrăzni să se pună cu ea.

Acum, e angajată de un om de ştiinţă să recupereze de la americani o lucrare de-a sa, Lisbeth trezindu-se angrenată într-un hăţiş întunecat şi violent de intrigi, în mijlocul cărora forţe misterioase reuşesc să sustragă baza de date, dau foc apartamentului ei şi o lasă acolo mai mult moartă decât vie.

Împreună cu vechiul ei prieten și aliat, jurnalistul Mikael Blomkvist, Lisbeth trebuie să pornească pe urmele atacatorilor săi, să-l protejeze pe fiul omului de ştiinţă şi să recupereze ceea ce i se furase. Pe măsură ce năvodul se strânge, ea este absorbită tot mai mult în penumbrele trecutului său misterios.

Se pare însă că rău-făcătorii vor plăti scump războiul pe care i l-au declarat lui Lisbeth Salander. Dar pentru cei care simt nevoia unui erou de tip nou, ea este acel rebel al dreptăţii de care lumea are acum nevoie, mai mult ca niciodată. Acum cei doi trebuie să recuperee documentul secret din tentaculele „Ordinului Paianjenului”.

The Girl in the Spider's Web e un thriller pe care şi cei mai mofturoşi dintre spectatori îl vor savura. Are scene care vă vor tăia răsuflarea. Secvenţa mea preferată e cea în care Lisbeth încearcă să scape de poliție, fiind cu motorul pe un pod deasupra unui lac înghețat.

Producătorii care au dezvoltat franciza doreau să aducă ceva nou odată cu acest episod al seriei, pe care să-l realizeze ca pe un film de aventuri de sine stătător, ţinând totodată cont şi de preferinţele vechilor fani ai personajului titular.

Pentru Alvarez, şansa de a-şi folosi abilităţile de creator al tensiunii şi al unei dinamici înalte a personajelor într-o dramă plină de suspans şi acţiune, era de neratat. Este o combinaţie dintre un film de acţiune, drama unui personaj puternic, şi un „thriller noir” scandinav.

Lisbeth Salander, mercenarul cibernetic tatuat, reprezintă un rol râvnit de orice actor: ea e războinică, talentată, dură, misterioasă şi neobişnuită în toate sensurile posibile, dar înzestrată cu un puternic simţ al dreptăţii. Dacă întâlneşte o faptă rea, în ea se aprinde brusc simţul dreptăţii, în special dacă victima este o persoană vulnerabilă.

E o ușurare să o vezi pe Lisbeth în acțiune: poate accesa orice sistem informatic, oricât de blindat ar fi împotriva atacurilor cibernetice (creează o breşă de securitate în calculatoarele Departamentului Securităţii Naționale al SUA şi extrage un document secret), poate afla orice informație cu un singur click (e de multe ori neverosimil ca în doar câteva secunde rezolvă online cele mai stufoase probleme), face față luptelor corp la corp cu unii dintre cei mai periculoși mafioți, nu se pierde cu firea, pare de gheață dar nu fără suflet, are o dimensiune morală și mereu un plan greu de dejucat. E genul de personaj care ați vrea să fie real.

Lisbeth față de primul film al seriei s-a maturizat. Ea nu mai e custodele statului, e complet independentă. Deşi are destui bani, eu o văd un pic cam pierdută. Ea este un luptător care avea împotriva cui să lupte, dar în acest film nu pare a avea o ţintă anume. Până să-şi găsească una, face o sumedenie de greşeli. Dar ea e mai puternică decât pare. E atât de afectată de fostele traume încât îi vine greu să-şi construiască relaţii cu alţi oameni.

Ea pleacă într-o misiune menită să-i scoată în evidenţă calităţile de răzbunător şi apărător al celor năpăstuiţi. Latura ei care se ocupă de dreptatea socială şi de îndreptarea răului şi de asemenea de luarea dreptăţii în propriile mâini, intră în conflict cu problemele ei nerezolvate din trecut, cu sora ei, dragostea pe care o simte pentru sora ei, pe care ea o neagă şi de care nu mai vrea să-şi amintească. Pe scurt ea vrea să fugă de propriul ei trecut, dar se va întoarce la el.

În schimb întreprinzătorul jurnalist Mikael Blomkvist, prietenul şi aliatul lui Lisbeth Salander, se află într-un declin profesional. Bea prea mult, iar ziariştii de scandal încearcă să-l treacă pe tuşă. Şi n-a mai văzut-o pe Lisbeth de vreo trei ani.

Dar ea revine în viaţa lui cerându-i ajutor, iar aceasta îl va face să se trezească şi să revină la viaţă. El nu-i pune de loc întrebări lui Lisbeth, iar asta e ciudat pentru modul cum reuşesc să se înţeleagă cei doi. El pur şi simplu o acceptă aşa cum e.

Întregind distribuţia internaţională a lui Alvarez mai sunt Stephen Merchant (Logan) în rolul specialistului în calculatoare Frans Balder, care o convinge pe Lisbeth să se alăture cauzei sale; Christopher Convery în rolul fiului lui Balder, August; Synnøve Macody Lund în rolul Gabriellei Grane, şefa securităţii suedeze şi LaKeith Stanfield (Death note) în rolul lui Edwin Needham,un expert în securitate NSA care o urmăreşte pe Salander.

The Girl in the Spider's Web / Prizonieră în pânza de păianjen rulează din 9 noiembrie în cinematografe, distribuit de InterComFilm Distribution.