Ziua cea mai neagră a fanilor Marvel, a benzilor desenate și a filmelor cu super-eroi a sosit: ne-a părăsit STAN LEE.

Stan Lee, pe numele său adevărat Stanley Martin Lieber, s-a născut la data de 28 Decembrie 1922 și a fost un scriitor, editor și creator de personaje de benzi de desenate american, ocupând în trecut postul de președinte al companiei Marvel Comics.

A creat împreună cu Jack Kirby și Steve Ditko diferite personaje printre care Spider-Man, Fantastic Four, X-Men, Iron Man, Hulk, Thor, Daredevil sau Doctor Strange. A fost cel care a transformat Marvel Comics dintr-o mică sucursală a unei edituri într-unul din cele mai mari trusturi multimedia.

Lee s-a nascut în New York în apartamentul unor imigranți evrei originari din România, Celia (nascută Solomon) și Jack Lieber. Tatăl său care era croitor găsea de lucru foarte rar după Marea Criză Economică, iar familia s-a mutat la periferia orașului, pe Fort Washington Avenue, în cartierul Washington Heights din Manhattan. Singurul său frate, Larry Lieber, s-a născut pe când Lee avea aproape 9 ani. 

Deși avea origini în România, Stan Lee a mărturisit cu regret că nu a vizitat niciodată România şi nici nu a învăţat limba. „Nu, din păcate nu. N-am fost niciodată în România. Tatăl meu era din România, dar nu mi-a povestit niciodată despre ea şi n-am avut niciodată şansa să ajung acolo. El nu ne-a vorbit niciodată în română, aşa că nu ştiu această limbă.”

În 2009, compania The Walt Disney a cumpărat Marvel Entertainment contra sumei de 4 miliarde de dolari, iar topul celor mai bine vândute filme cu super-eroi din istorie este dominat de personaje Marvel.

Stan Lee spunea pentru într-un interviu pentru Chicago Tribune în 2014: „Obişnuiam să cred că ceea ce fac nu este foarte important. Oamenii construiesc poduri şi fac cercetări medicale, iar eu scriam poveşti despre personaje fictive care fac lucruri extraordinare şi nebuneşti, personaje care poartă costume. Dar am ajuns să înţeleg că divertismentul nu este respins cu uşurinţă“ 

S-a stins din viață, la vârsta de 95 de ani, la un centru medical de renume din Statele Unite, Cedars-Sinai din Los Angeles, la un an și patru luni după decesul sufletului pereche, Joan Lee, care a încetat din viață pe 6 iulie 2017, la vârsta de 93 de ani. 

În ultimii ani, creațiile sale au avut parte de un succes nebun, odată cu lansarea în cinematografe a filmelor bazate pe personajele sale.

Stan Lee, cunoscut pentru dorința de a fi mereu în centrul atenției, nu a ratat nicio ocazie de a apărea, chiar și pentru câteva secunde, în TOATE filmele Marvel. Mai jos, puteți vedea fiecare „cameo” al său.

Milioane și milioane de fani din întrega lume postează mesaje pe rețelele de socializare, Stan Lee fiind una dintre personalitățile marcante ale culturii pop de pretutindeni, influențând viețile tinerilor din orice colț al lumii.

Lumea convențiilor va fi mai tristă fără Stan Lee, la fel și următoarele filme Marvel unde din păcate nu vom mai avea șansa de a ne bucura de un cameo al cunoscutului nostru super-erou Stan Lee.

Dar cred că Studiourile Marvel vor găsi o cale de a-l introduce chiar și digital în următoarele filme Marvel pe „tăticul” benzilor desenate.

Rămas bun, drag prieten!

EXCELSIOR!