Din 23 noiembrie are premiera in cinematografe Creed II - cel mai nou film al seriei Rocky. Motiv cu care, ca propunem o recapitulare a celebrei serii de filme.

In Creed II, pugilistul de origine româna, Florian Munteanu îl va interpreta pe Viktor Drago, fiul lui Ivan Drago, care l-a ucis pe Apollo Creed. El va lupta cu Adonis Creed, fiul lui Apollo într-un meci al răzbunării. Oare cine va învinge?! Vom afla din 23 noiembrie la cinema vizionând Creed II.

Înainte de Rocky, Sylvester Stallone a fost un necunoscut. El a fost inspirat să scrie scenariul după ce a văzut lupta dintre Chuck Wepner (un necunoscut) şi Muhammad Ali, luptă ce a avut loc pe 24 martie 1975 la Richfield Coliseum.

Wepner a fost considerat talentat moderat, dar nimeni nu i-a dat o şansă acestuia în faţa lui Ali. Toţi se aşteptau ca acesta să fie făcut KO după 3 runde. Doar că acesta i-a făcut faţă şi a rezistat toate cele 15 runde. Stallone a fost impresionat de acest meci de box şi a şi scris scenariul pentru acest film.

După ce producătorii Irwin Winkler şi Robert Chartoff au citit scenariul, i-au oferit lui Stallone 350.000 de dolari pentru drepturile ecranizării, dar acesta a refuzat deoarece el dorea să aibă rolul principal. Deşi avea doar 106 dolari în bancă, nu avea maşină şi şi-a vândut şi câinele pentru că nu-şi permitea să-l hrănească.

Aceştia au fost de acord, dar Stallone trebuia să fie scenarist fără să fie plătit şi trebuia să lucreze ca un adevărat actor cunoscut. Cei de la United Artists au oferit un buget de 2 milioane de dolari, dar doreau în rol principal un actor cunoscut gen: Robert Redford, Ryan O’Neal, Burt Reynolds sau James Caan. Ei nu l-au vrut în rol principal pe Stallone. Dar nu au avut ce face, aşa că au tăiat bugetul cu un milion de dolari.

Producătorii au fost de acord şi au spus că dacă filmul va depăşi bugetul vor pune ei restul de bani. Aşa a şi fost… Costurile finale s-au ridicat la 1,1 milioane dolari dar şi încasările au fost pe măsură: 225 de milioane de dolari.

În timpul audiţiilor, Carl Weathers l-a lovit pe Stallone din greşeală în bărbie şi acesta i-a spus să se calmeze. Replica lui Weathers?! Dacă audiția era cu un actor „adevărat” atunci el s-ar fi descurcat mai bine. Regizorul a zâmbit și i-a spus lui WeathersStallone e actorul și scenaristul. Wheaters s-a uitat la Stallone, s-a gândit un moment și a spus: „Ei bine, poate că va fi mai bine.” Stallone imediat i-a oferit rolul lui Apollo Creed.

Ar mai fi ceva de ştiut?! Câinele Butkus, în realitate, era câinele lui Stallone, iar secvenţa în care Rocky semnalează o greşeală într-un poster de la meci nu era în scenariu. Actorul şi scenaristul / regizorul Sylvester Stallone a fost obligat să adauge această replică pentru că scenografii filmului chiar făcuseră o greşeală cu afişul respectiv.

Rocky nu a fost un succes doar la critică, ci și la box office. Acest succes a făcut ca producătorii să mai realizeze alte 7 filme cu acest armăsar italian: Rocky II (1979), Rocky III (1982), Rocky IV (1985), Rocky V (1990) și Rocky Balboa (2006).

În 2016 s-a lansat un spin-off al acestei serii, care se numea Creed, un film în care Rocky devine antrenorul lui Adonis Creed, fiul lui Apollo Creed.

Rocky (1976, r. John G. Avildsen)

Acţiunea are loc în Philadelphia, Pennsylvania. Rocky Balboa, în tinerețe, a fost un boxer promițător dar care nu a avut vreo șansă să lupte pentru titlu. El lucrează drept colector pentru un cămătar și luptă pe sume mici, lucru pentru care Rocky este batjocorit. Antrenorul său, Mickey Goldmill, îl consideră un „vagabond”. În același timp, Rocky o curtează pe timida Adrian Pennino, a cărui frate alcoolic, Paulie, încearcă să primească și el o slujbă de recuperator de la Rocky.

Când un campion de categorie grea, Apollo Creed, vine pentru lupta bicentenală împotriva lui Mac Lee Green și află că acesta a suferit „o fractură severă la al 3-lea metacarpian de la mâna stângă” și nu poate să lupte, managerul acestuia hotărăște să organizeze o luptă între Creed și un necunoscut, promovând lupta drept șansa „unui nimănui” de a deveni „cineva”. Adversar e ales nimeni altul decât Rocky. De ce tocmai el?! Pentru numele ales de acesta: Armăsarul italian.

Cine a descoperit America? Un italian. Ce-ar fi mai bun ca Apollo Creed să lupte cu unul dintre descendenții lui, chiar dacă e stângaci? Mai ales că e sigur că-l va trimite la pământ până în a treia rundă. Oare chiar așa să fie?! O astfel de șansă e cam greu de ratat. Așa că antrenorul lui Rocky își va trece elevul printr-o pregătire spartană.

Rocky II (1979, r. Sylvester Stallone)

După ce a demonstrat că se poate bate la titlu, chiar dacă a pierdut cu Apollo Creed, Rocky se așteaptă să aibă o viață mai bună. Singura problemă… Trebuie să se retragă pentru că medicii i-au recomandat să nu mai boxeze deoarece nu mai vede bine cu ochiul drept.

Chiar dacă nu a câștigat lupta cu Apollo Creed, Rocky e învingătorul în ochii audienţei, iar acest lucru îl macină pe Creed. Rocky se însoară cu Adrian și începe să-și cheltuie banii câștigați în meciul pentru titlu. Dar când aceștia se termină, iar el este nevoit să-și ia slujbe prost plătite, printre care și una la măcelăria unde lucra Paulie, Rocky realizează că singurul fel în care se poate susține financiar este să se reapuce de box, chiar dacă soţia sa însărcinată nu e de acord.

Apollo Creed este răvășit de criticile fanilor și ale presei așa că, deşi a promis că nu va exista o revanşă, se răzgândeşte. Rocky se antrenează din nou cu Mickey, care inițial l-a refuzat, fiind îngrijorat de starea de sănătate a boxerului, dar acceptă după ce acesta este insultat public la televizor.

Doar că de această dată, locul unde va avea loc revanşa va fi Philadelphia Spectrum. Meciul de box de final e interzis cardiacilor. Deşi nu a fost primit prea bine de critici, din punctul meu de vedere, Rocky II e la fel de bun, dacă nu chiar mai bun ca primul film din serie.

Rocky III (1982, r. Sylvester Stallone)

După ce a câștigat titlul la categoria grea, Rocky profită de averea și faima sa, apărând în mai multe reclame, reviste și emisiuni televizate. Fiul lui Rocky între timp creşte. Iar Rocky are o luptă pentru caritate, cu luptătorul Thunderlips (Hulk Hogan), care este foarte dur în ring, spre disperarea lui Mickey şi a lui Rocky.

Mai mult decât atât, primăria oraşului său a ridicat o statuie în onoarea sa, la inaugurarea căreia campionul participă şi îşi anunţă retragerea din viaţa sportivă. După ce și-a apărat titlul de zece ori, el este pregătit să se retragă, dar challengerul numărul 1, James „Clubber” Lang (Mr. T), îl provoacă public.

Mickey îi spune lui Rocky că ultimele lui meciuri au fost „aranjate”. Înainte de meci, Mr. T reușește să-i provoace lui Mickey un infarct, urmat de decesul acestuia. Acest lucru îl copleșește pe Rocky, care pierde în runda a doua prin knock-out.

Vechiul său rival, Apollo Creed, devine antrenorul lui Rocky pentru ca acesta să-şi ia revanşa. Dar asta înseamnă că Rocky ar rămâne dator. Apollo, împreună cu Rocky, Adrian şi Paulie se mută în Los Angeles, pentru ca Rocky să revină în vechea sa sală de box, punând accent pe viteză și îndemânare.

Meciul va avea loc. Problema e că nimeni nu mai crede în revenirea lui Rocky, deoarece acesta are 34 de ani. Va reuşi oare Rocky să-şi recapete privirea de tigru pentru a reuşi să-şi ia revanşa în faţa lui Clubber?!

Rocky IV (1985, r. Sylvester Stallone)

După ce și-a recuperat centura de la Clubber Lang, Rocky decide să petreacă mai mult timp cu familia. Totuși, destinul are noi planuri cu el, care nu-i permit să se retragă: un campion „amator” din Uniunea Sovietică, Ivan Drago, vine în Statele Unite pentru a-l provoca pe Rocky la un meci amical.

Deşi Apollo s-a retras de 5 ani, îi ia locul lui Rocky. Urmează o bătălie cruntă în care Apollo moare în runda a 2-a.

Rocky, simţindu-se vinovat că nu a aruncat prosopul, îl provoacă pe Drago la o revanșă care va avea loc de Crăciun la Moscova, astfel sperând să răzbune moartea prietenului său drag. Doar că antrenamentele nu mai au loc în SUA, ci în Uniunea Sovietică. Acolo el se antrenează într-o cabană din Siberia, fiind ajutat de Duke, vechiul antrenor al lui Creed, și de cumnatul Paulie, și (în cele din urmă) de Adrian.

Antrenamentul constă în tăierea lemnelor și a copacilor, ridicarea pietrelor, alergatul prin zăpadă și escaladarea unui munte plin de nămeți, în timp ce Drago se antrenează într-o facilitate ultratehnologizată folosind mașinării și steroizi pentru a-și mări forța.

 

Însă nimic nu poate să îl pregătească pe Rocky în mod real pentru ceea ce urmează să înfrunte… O luptă de mare tensiune, derulată până la final, în care trebuie să se apere nu doar pe sine, ci şi onoarea ţării sale! Oare va reuși Rocky să-l învingă pe Drago?! Dacă da… Cu ce preț?!

Rocky V (1990, r. John G. Avildsen)

Din păcate, meciul cu Ivan Drago i-au produs lui Rocky leziuni ireparabile pe creier, astfel fiind forțat să se retragă din box. Dacă asta nu ar fi de ajuns, contabilul lui a investit într-o afacere proastă și i-a pierdut toți banii, Rocky datorând 400.000 de dolari fiscului.

Pentru a-și acoperi datoria, Rocky vinde tot ce are și se întoarce în cartierul din care a plecat. Un celebru promotor profită de situația prin care trece Rocky și îl ademenește cu o ofertă foarte profitabilă pentru a se întoarce în ring, dar Adrian se împotrivește cu înverșunare, pentru a-i cruța sănătatea.

Între timp, un tânăr boxer care-l idolatrizează pe Rocky îl roagă să-i fie antrenor. Boxerul acceptă, neglijându-și familia, ceea ce provoacă tensiuni în relația cu fiul său. Astfel începe cea mai importantă luptă din viața lui Rocky: cea pentru familia și demnitatea lui.

Problema e că Tommy Gunn îl trădează pe Rocky și semnează cu promotorul George Washington Duke, deoarece astfel are șansa să fie campion la categoria grea. Problema?! Nu reușește să iasă din „umbra” lui Rocky și trebuie să dovedească că e mai bun ca el.

În prima variantă a scenariului, Stallone a vrut să-l omoare pe Rocky la finalul filmului. Planul era ca Rocky să moară în ambulanţă în drumul spre spital, iar Adrian să fie alături de el. La spital ar fi trebuit să anunţe lumea că Rocky a decedat, dar că spiritul lui va fi întotdeauna alături de ei.

Dar studiourile s-au răzgândit deoarece nu puteau ucide un personaj adulat de toţi cinefilii. Dacă murea cum era în scenariu, n-am mai fi avut parte de alte 3 continuări, iar Rocky V chiar ar fi fost un fiasco total.

Rocky Balboa (2006, r. Sylvester Stallone)

În prezent, Rocky îşi petrece serile povestind întâmplări din viaţa sa clienţilor restaurantului al cărui patron este, denumit „Adrian’s”, după fosta sa soţie, decedată, pe care o plânge în tăcere.

Fiul său, Robert, nu trece nici măcar să-l vadă, fiind prea ocupat să-şi trăiască propria viaţă. Majoritatea clienților vin la restaurantul lui pentru istorioarele cu care-i întreţine. Însă, în adâncul sufletului, Rocky a rămas acelaşi luptător. Mason „The Line” Dixon este campionul actual la categoria grea.

În ochii publicului, singura sa trăsătură distinctivă este uşurinţa cu care şi-a câştigat titlul. Având în vedere că nu s-a confruntat niciodată cu un adversar cu adevărat comparabil, chiar şi fanii săi îl consideră un monstru plin de muşchi şi lipsit de suflet, fără un real viitor în sport.

Într-o zi, o simulare pe computer îl pune faţă în faţă pe ring cu Rocky Balboa în vremurile sale de glorie. Cine ar fi câştigat, dacă cei doi s-ar fi confruntat în realitate? Loviturile ucigătoare şi tehnice ale lui Dixon sau pasiunea şi forţa lui Rocky? Managerului lui Dixon îi vine ideea de a organiza o confruntare reală între cei doi, impulsionând astfel cariera clientului său. Vestea face furori în rândurile fanilor de box. Tuturor li se pare o glumă.

Dar pentru Rocky, acum de două ori mai în vârstă decât adversarul său, meciul este o şansă nesperată de a-şi dovedi sieși şi celor dragi că, odată cu trecerea timpului, doar corpul devine mai slab, pe când sufletul devine mai puternic. Va putea face oare faţă acestei noi şi extrem de dificile provocări? De această sunt 10 runde, nu 15 ca în filmele anterioare.

Scenariul a fost parţial inspirat dintre meciul de box din 1994 dintre George Foreman şi Michael Moorer. Foreman s-a retras din box în 1977, dar 10 ani mai târziu, la 38 de ani, a decis să revină. Această revenire a culminat în 1994, când la 45 de ani, Foreman s-a luptat cu campionul mondial la categoria grea, în vârstă de 26 de ani, Michael Moorer.

Lupta a avut loc pe 5 noiembrie în Las Vegas. Timp de 9 runde, Moorer s-a jucat cu Foreman, dar în a 10-a rundă, Foreman a răsturnat toate pariurile și cu o lovitură l-a trimis pe Moorer la podea făcându-l KO şi devenind cel mai în vârstă campion mondial din istorie.

Creed (2016, r. Ryan Coogler)

Adonis Johnson nu și-a cunoscut niciodată tatăl, fostul campion mondial la categoria grea, Apollo Creed. Acesta a murit înainte ca el să se nască. Totuși, se pare că Adonis are în sângele lui dragostea pentru box. Cum nimeni nu vrea să-l antreneze în Los Angeles, pentru că e fiul lui Creed, Adonis pornește către Philadelphia, locul unde a avut loc meciul de box legendar dintre Apollo Creed și necunoscutul de la acea vreme, Rocky Balboa.

Ajuns în oraș, Adonis îl caută pe Rocky pentru a-l ruga să-i devină antrenor. Deși insistă că s-a retras din acest sport definitiv, Rocky vede în Adonis puterea și determinarea lui Apollo.

Rocky a rămas singur pe lume: fiul său Robert s-a mutat în Vancouver alături de soția sa. I-a fost greu să trăiască în Philadelphia alături de tatăl său, deoarece tot timpul lumea îl vedea ca fiul lui Rocky,  fiindu-i greu să trăiască în umbra tatălui său. După cum știți ,soția lui Rocky, Adrian, a murit de cancer ovarian, iar în 2012 a murit și prietenul său de o viață, Paulie.

Astfel, Rocky e de acord să antreneze tânărul luptător, pentru a putea să devină campion. Dar pentru asta va trebui să înfrunte un adversar mai puternic ca oricând. Cu Rocky antrenor, nu mai e mult până când Adonis va lupta pentru titlu… dar are oare inima unui adevărat luptător înainte de a ajunge în ring?!

Moștenirea e mai mult decât un nume. E nevoie de putere, determinare şi ambiţie să ajungi campion, mai ales la box. Dar provocarea pe care o are de înfruntat Adonis nu constă doar în moştenirea unui nume, ci şi a unei umbre greu de dus, cea a unui mare campion. Cu ajutorul lui Rocky însă, Adonis vrea să-și creeze propria legendă și să iasă din umbra tatălui pe care nu l-a cunoscut niciodată. Astfel, luptă cu numele mamei, Johnson. Nu vrea să se știe că e fiul lui Apollo Creed.

Astfel dintr-un boxer de talie mondialã, Rock devine antrenorul şi mentorul lui Adonis şi e poreclit Unchiul sau GB (gangster bătrân).

Creed II (2018, r. Steven Caple Jr.)

În 1985, boxerul sovietic Ivan Drago (Dolph Lundgren) a ucis fostul campion de box categoria grea, Apollo Creed, în timpul unei expoziții la Las Vegas. În același an, Rocky Balboa (Sylvester Stallone) la învins pe Ivan Drago într-un meci de box în ziua de Crăciun în Uniunea Sovietică.

Treizeci și trei de ani mai târziu, viața a devenit un număr de echilibristică pentru Adonis Creed. Între obligațiile de natură personală și pregătirile pentru următorul meci, Adonis ajunge în fața celei mai mari provocări din viața sa. Are de înfruntat un oponent ce are legături cu trecutul familiei sale și asta nu face altceva decât să intensifice apropiata bătălie din ring.

Rocky Balboa e mereu în colțul lui Adonis, sprijinindu-l. Împreună, cei doi vor înfrunta moștenirea lor comună, vor pune la îndoială cauzele și motivele pentru care merită să lupți și vor descoperi că, în cele din urmă, nimic nu e mai important decât familia.

Adonis (Michael B. Jordan), cu instruirea și îndrumarea lui Rocky, caută să răzbune moartea tatălui său luptând împotriva fiului lui Drago, Viktor (Florian Munteanu), în timp ce Ivan speră să-și recapete onoarea prin Viktor.

Creed II ajunge in cinematografe din 23 noiembrie, distribuit de Forum Film.