Din 30 noiembrie poate fi urmărit în cinematografe adaptarea povestirii The Nutcracker and the Mouse King scrisă de E. T. A. Hoffmann.

The Nutcracker and the Four Realms / Spărgătorul de nuci și cele patru tărâmuri e regizat de Lasse Hallström și Joe Johnston, după un scenariu scris de Ashleigh Powell.

Încă din 1816, de la lansarea poveștii scrise de E.T.A. Hoffmann, The Nutcracker a aprins imaginația a numeroase generații. Versiunea lui Alexandre Dumas, de exemplu, a fost mai puțin înfricoșătoare și, mai târziu, a devenit un spectacol de balet clasic, pe muzică lui Piotr Ilici Ceaikovski. În fiecare tărâm, dansul e unic și diferit față de celelalte. 

The Nutcracker a mai avut parte de o adaptare în 2007, fiind regizată de Andrei Konchalovsky, dar a fost un eșec la box office. La un buget de 90 de milioane de dolari, versiunea din 2007 a avut încasări de doar 16,2 milioane de dolari.

Acţiunea are loc în 1879, anul în care Thomas Edison abia inventa becul. Așa că spațiile sunt iluminate cu pâlpâitoare flăcărui, în care umbrele își fac loc în detrimentul luminii. Iluminatul mai slab, vă va da o senzație apăsătoare, mohorâtă.

Clara (Mackenzie Foy), e o adolescentă de 14 ani pasionată de știință și tehnică, o mică inventatoare, căreia îi place să pună în mișcare tot soiul de mecanisme, să construiască lucruri și să găsească soluții. Clara se luptă, alături de cei doi frați, să facă față dispariției recente a mamei sale.

E primul Crăciun al familiei fără Marie, mama celor trei. Ea a lăsat cadouri pentru Clara și frații ei, acesta fiind și punctul de plecare al marii aventuri. Mama sa i-a lăsat un cadou foarte special, un obiect care va declanșa toată povestea, ceva care va pune toate lucrurile în mișcare. Clara primește o cutiuță muzicală în formă de ou și un bilețel pe care scrie: „Vei găsi înăuntru tot ce ai nevoie.” 

Singura problemă?! Cutia e încuiată și cheia nu e de găsit. Cum e și normal pentru un spirit înzestrat cu inteligență și curiozitate, Clara e dezamăgită, confuză și mai mult decât hotărâtă să găsească cheia și să descifreze misterele cutiei muzicale. Pornind pe urmele cheii, Clara nimerește într-o ciudată și misterioasă lume paralelă. 

Aici face cunoștință cu mereu loialul spărgător de nuci Phillip (Jayden Fowora-Knight), aici dă peste o bandă de șoareci, aici îi întâlnește pe cei trei regenți care conduc trei tărâmuri fermecate: Tărâmul Fulgilor de Zăpada, Tărâmul Florilor și Tărâmul Dulciurilor.

Ea e primită cu brațele deschise de zâna Bombonică (Keira Knightley). Ea are nevoie de cheiță pentru a crea soldați care să protejeze tărâmul dulciurilor de tiranica mamă Ghimbir (Helen Mirren), care conduce Tărâmul Distracției.

Sub conducerea despotică a mamei Ghimbir, șoarecii au devenit soldați care îi ascultă ordinele fără crâcnire și nu doar acest tărâm, ci întreaga lume e în pericol. Clara și Phillip trebuie să străbată acest atât de asuprit și de periculos al patrulea tărâm, pentru a încerca să pună mâna pe mult dorita cheie care deschide oul lăsat de mama ei și pentru a readuce armonia în întreaga lume fantastică a celor patru tărâmuri. 

The Nutcracker and the Four Realms e un spectacol vizual 3D uluitor, în care suntem martorii unei povești magice despre curaj și moștenirile prețioase de familie, pe care le purtăm cu noi în viață. Marea aventură a Clarei va începe în prag de Crăciun, momentul perfect pentru a păși într-o lume de vis. Iată cel puțin patru motive pentru care merită acest film urmărit la cinema:

1. Spectacolul vizual. De la decorurile care sunt mai presus de orice imaginație, la costumele neverosimile, toate scenele îți dau senzația că ai vrea să se deruleze cu încetinitorul, pentru a avea timp să savurezi fiecare bucățică de rochie, fiecare ghirlandă, fiecare mâner de ușă, fiecare turn de castel. Este aproape copleșitor. Clara, de exemplu, poartă în film 5 costume-cheie, inclusiv o rochie impresionantă pentru realizarea căreia a fost nevoie de 13 persoane și 351 de ore de lucru.

Printre detaliile rochiei se numără un șir de diamante de 22 de metri, 348 de metri de fire de aur și argint, 2.500 de cristale Swarovski și 1.428 de mici beculețe. O adevărată operă de artă care strălucește la propriu! 

2. Coloana sonoră. Povestea nu ar fi fost completă fără un omagiu adus spectacolului de balet The Nutcracker. Pentru a reuși acest lucru, producătorii filmului au apelat la Misty Copeland, dansatoarea principală la renumitul Teatru American de Balet.

Ea joacă rolul balerinei în cadrul unui spectacol grandios pus în scenă la palat – o alegorie încântătoare a celor patru tărâmuri. Filmul ne încântă cu acorduri din muzica lui Tchaikovsky, Andrea Bocelli și a renumitului pianist Lang Lang, care se ridică la înălțimea amețitoare a spectacolului vizual memorabil. 

3. Distribuția de excepție. Distribuția filmului este cu adevărat remarcabilă, având în vedere ”greutatea” istorică a acestei povești: Printre actori se numără Keira Knightley (dulcea și grijulia Bombonică), Morgan Freeman (Drosselmeyer, nașul Clarei și cel care îi va pune în valoare calitățile extraordinare pentru o fată), Helen Mirren (diabolica Mamă Ghimbir)

4. Crăciunul perfect. The Nutcracker and the Four Realms inaugurează perfect sezonul sărbătorilor de iarnă. Sala de bal pare ruptă dintr-un vis: ghirlande, funde și clopoței cât cuprinde, un brad uriaș decorat cu 1.000 de lumânări reale, o sanie de aproape 5 metri lungime condusă de un ren și două lebede gigantice, care este de fapt scena unui cvartet de coarde ce îmbracă tot decorul în muzică de basm.

Experiența încântătoare pe care o oferă acest film îl transformă în cadoul perfect de Crăciun. 

The Nutcracker and the Four Realms / Spărgătorul de nuci și cele patru tărâmuri e un film încărcat de emoție și fantezie, cu decoruri izvorâte parcă direct din imaginația unui pictor suprarealist și cu o distribuție excepțională, a căror numere de dans sunt interpretate de marii balerini Misty Copeland și Sergei Polunin.

Filmul ajunge in cinematografe din 30 noiembrie si este dsitribuit de Forum Film Romania.