Din 15 februarie puteți urmări în premieră la cinema cel mai nou film produs de James Cameron (Avatar, Titanic, The Terminator), Alita: Battle Angel / Alita: Îngerul războinic.

Alita: Battle Angel e un proiect mai vechi al lui James Cameron și are la bază animația manga Gunnm a lui Yukito Kishiro. Regizat de Robert Rodriguez (Sin City, Desperado, Machete), după un scenariu scris de James Cameron și Laeta Kalogridis, Alita: Battle Angel e din punctul meu de vedere cea mai bună adaptare a unei animații manga.

Sper doar ca acest film să se lanseze în format Blu-ray 3D (mai nou 20th Century Fox le lansează doar în format UHD chiar dacă la cinema a fost în format 3D, vezi Predator). Și cum în România nu se vând prea bine filmele, până acum nu am avut niciun titlu Fox în format 4K UHD. Şi ne mai miram de ce nu se cumpără în România filmele... pentru ca le cumpărăm din afară, chiar şi fără subtitrare.

Dar să revenim la Alita... James Cameron a scris 600 de pagini de scenariu și notițe despre personaje și câștigă un pariu greu: face din protagonistă, un cyborg cu ochi supradimensionați, uimindu-ne prin fragilitatea și sensibilitatea pe care le emană, fata cu care să empatizăm și pe care să o urmăm cu toată inima în aventura ei. Alita ne va cuceri prin vulnerabilitatea și forța ei. Se bucură ca un copilaș de gustul unei portocale, dar în schimb smulge fără ezitare capul uman al unui cyborg.

E anul 2563 și au trecut 300 de ani după ultimul război. Cei săraci trăiesc în Orașul de Fier și muncesc pentru cei bogați, care trăiesc în orașul Zalem, ce gravitează deasupra Orașului de Fier fiind ancorat la Pământ de un lift spațial gigantic care atrage consumabile și trimite gunoiul jos. Daisuke Ido (Christoph Waltz), specialist în robotică, găseşte părţi ale unui cyborg pe care îl reface şi îl numeşte Alita, după fiica sa decedată.

Alita (Rosa Salzar) se trezește. Alita își privește curioasă degetele, palmele și mâinile robotice, apoi se dezvelește și - într-o oglindă - își privește corpul de cyborg. Adolescenta cyborg aude voci venind de la parter și coboară. Aici e doctorul-inginer Ido, care pune în funcțiune un braț robotic unui bărbat corpolent. Este plătit cu... portocale. E un prim indiciu al stării societății acesteia distopice din Orașul de Fier. Ido o consultă pe Alita, care nu mai are nicio amintire a vieții ei anterioare, dar Ido știe despre ea un secret pe care i-l va dezvălui mai târziu. Bărbatul crede că lipsa memoriei e o șansă pentru Alita, o ocazie de a avea o nouă viață. Alita primește o portocală și o mănâncă cu poftă. „Papilele gustative funcționează, glicemia e în parametri”, constată amuzat Ido.

Alita e de fapt un sistem militar umanoid creat cu tehnologie RUM (Republicile Unite de pe Marte), mai precis un „Berserker RUM”, un cyborg creat pentru luptă, dar cu suflet mare și am aflat care e sportul preferat în această lume distopică: Motorball-ul (un fel de concurs de patinaj viteză pe role).

În timp ce Alita învață să-și trăiască noua viață pe străzile rău famate ale Orașului de Fier, Ido încearcă să o protejeze de trecutul ei misterios, în timp ce noul ei prieten Hugo (Keean Johnson) o ajută să-și recapete memoria. Dar atunci când forțele mortale și corupte ce conduc orașul vin după Alita, ea descoperă un indiciu din trecutul ei – că are abilități unice de luptă. De stăpânirea acestor abilități ţine salvarea prietenilor, a familiei și a lumii în care a crescut.

Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult a fost prioritatea ei e ca personale dragi să fie în siguranță. Nu e prioritară misiunea ei. Singura șansă de a ajunge în Zalem, e să câștigi concursul Motorball.

Care e scopul Alitei? Ce va face când îi va reveni memoria? Veți afla doar vizionând acest film la cinema.

Yukito Kishiro, autorul seriei manga ce a servit drept sursă de inspiraţie în realizarea peliculei Alita: Battle Angel, a dezvăluit că este extrem de mândru de faptul că creaţia sa a ajuns să fie subiectul unui film de amploare la Hollywood. Mai ales pentru că, în tinereţe, visa să ajungă un regizor celebru şi să facă filme precum Star Wars. „Am renunţat la visul meu de a deveni regizor pentru manga. A durat ceva zeci de ani, dar, într-un fel, pot spune că am ajuns totuşi să contribui la realizarea unui film. Fanii vechi, care urmăresc de multă vreme franciza, trebuie să ştie că pelicula transmite foarte bine esenţa creaţiei originale. Cred că există multe motive pentru care ar trebui să fim entuziasmaţi şi să fim atenţi la ce o să urmeze. Pentru cei care iau contact pentru prima dată cu această lume, eu sunt ferm convins că filmul a ieşit extraordinar şi că vă va face să vă îndrăgostiţi de această lume”.

Kishiro a ţinut să menţioneze că pasiunea sa pentru artele marţiale a avut o influenţă covârşitoare asupra scenelor de acţiune imaginate pentru seria sa manga: „Cred că artele marţiale nu sunt degeaba numite aşa. Ele chiar sunt o artă - a te mişca cu graţie ţine de acest domeniu. Fiecare scenă trebuie atent coregrafiată şi încerc întotdeauna să menţin un echilibru între partea de forţă brută şi cea estetică, artistică. Însă totul ţine de personaj. De exemplu, când ai un luptător neexperimentat, se va observa cât este de necizelat şi vei obţine o luptă foarte încrâncenată. Un luptător bine antrenat, cu experienţă în artele marţiale, va etala mai mult acea latură graţioasă, armonioasă, a structurii sale”.

Alita este o adolescentă inteligentă, curioasă, dar mai ales atât de sensibilă încât nu lasă prin nimic să se înţeleagă că în pieptul ei bate o inimă nanotehnică. Scenele de luptă în 3D sunt bestiale, iar acțiunea vă va face să fiți în transă până la final.

Sper doar ca acest film să fie un succes la box office și să vedem cel puțin un sequel. Dacă nu vom vedea un sequel, pot spune că finalul m-a dezamăgit.