Din 8 martie (de Ziua Femeii) veți putea urmări la cinema al 21-lea film MCU, Captain Marvel.

Regizat și scris de Anna Boden și Ryan Fleck, Captain Marvel e primul film din această longevivă serie care are în prim plan o super eroină.

În acest an vom mai putea viziona la cinema din această serie: Avengers: Endgame (26 aprilie 2019) și Spider-Man: Far From Home (5 iulie 2019).

De-a lungul timpului, până să ajungă la Carol Danvers, Captain Marvel a avut mai multe identități. Pe la începutul anilor ’60 cei de la DC Comics au folosit acest nume, pentru ca mai apoi să îl schimbe cu Shazam! (care culmea, are premiera după Captain Marvel - la cinema din 5 aprilie 2019).

Captain Marvel începe emoționant cu logo-ul studiourilor Marvel personalizat cu imagini ale aparițiilor de până acum ale maestrului STAN LEE căruia îi este dedicat filmul printr-un text la început: Mulțumim, Stan. Imagini cu acesta le înlocuiesc pe cele cu supereroi cu care eram obișnuiți, devenind una dintre cele mai emoționante scene din filmele Marvel de până acum.

Deasemenea, cameo-ul lui Stan Lee din Captain Marvel este unul special cu implicații majore în Universul cinematic Marvel. Vă pot spune doar atât: scenariul pe care îl citește Stan Lee în Captain Marvel este acela al filmului Mallrats / La Mall (regizat de Kevin Smith) în care Stan a avut o apariție importantă.

În Captain Marvel e prima dată când Nick Fury (Samuel L Jackson) are un rol mai consistent și e primul super erou pe care acesta avea să-l întâlnească în cariera sa de agent SHIELD. Tot acum vom afla cum s-a ales și cu acel petic pe ochi.

O nouă poveste a originilor, are de această dată în prim-plan eroina Captain Marvel. Aventura ei începe pe planeta Hala, capitala imperiului Kreez. Aici facem cunoştinţă cu Vers (Brie Larson), soldat care se consideră gata să meargă în misiuni în galaxie. Alături de mentorul ei, Yon-Rogg (Jude Law), Vers se va implica în distrugătorul război dintre rasele Kree şi Skrull, aventurile ei aducând-o şi pe Terra, unde îl întâlneşte, în anul 1995, pe Nick Fury.

Astfel Pământul va fi prins în centrul conflictului galactic dintre rasele Kree şi Skrull. Îl vom reîntâlni pe Ronan the Accuser (Lee Pace) în toată splendoarea lui. Știți voi… A fost ucis în Guardians of the Galaxy / Gardienii Galaxiei.

Acum cinefilii de pe întreg globul vor face cunoștință cu cel mai puternic supererou MCU. Deși criticii au o părere bună despre film, mie unul mi-ar fi plăcut să aflu mai multe despre Carol Danvers și relația ei cu Mar-Vell (Annette Bening) și despre încurcata relație cu Yon-Rogg. 

Nick Fury, interpretat magistral de același Samuel L Jackson e data asta mai tânăr (întinerit digital) și nu are acel petic pe ochi. E abia la începutul carierei în SHIELD. Dar surpriza va fi Phil Culson (Clark Gregg) care a fost ucis în Avengers și readus la viață în serialul Agents of SHIELD. Sper doar ca acest serial să poată fi vizionat legal și în România pe Netflix, pentru că este o piesă importantă în Universul Marvel. Dacă nu avem șanse pe Netflix, poate pe viitoarea platformă online, Disney+.

O altă surpriză plăcută în acest film a fost apariția lui Annette Benning, care are dublu rol. (spoiler alert!) E un agent Kreez trimisă pe Pământ să spioneze rasa Skrull, dar e și inteligența supremă de pe planeta Kreez. Din păcate am cam dat un spoiler dar sunt curios dacă veți fi de acord dacă Mar-Vell a făcut sau nu alegerea corectă.

Generalul Skrull, Talos (Ben Mendelsohn) e chiar mai uman decât decât pare, iar Ben Mendelsohn îș interpretează magnific rolul și vom ajunge să empatizăm cu povestea lui și a semenilor lui, în film.

Pentru Brie Larson adevărata provocare a venit din partea unei pisici. Chiar dacă este un fan al pisicii Goose (e una din atracțiile majore ale filmului) Larson a trebuit să petreacă cât mai puţin timp posibil alături de ea pe platourile de filmare pentru că e foarte alergică la aceste feline.

Actrița chiar spunea că a făcut tot felul de cascadorii nebune. A atârnat de sfori la 15 metri deasupra pământului, a executat sărituri la înălţime. A aruncat o persoană printr-o mişcare de judo într-un tren în mişcare, dar când a apărut pisica pe platourile de filmare, în doar 10 minute îi apăruse deja o iritaţie severă.

Carol Danvers avea o pisică şi în benzile desenate Captain Marvel. Numele ei era Chewie şi era mai mult decât un animal de companie. Era un Flerken, un extraterestru foarte inteligent cu o serie de abilităţi neobişnuite, ca „buzunarele spaţiu-timp” în care putea depozita lucruri diverse. În film se numește Goose, după personajul cu acelaşi nume din Top Gun, ce a servit de altfel ca sursă de inspiraţie pentru scenele cu piloţi şi avioane de luptă.

Coloana sonoră e genială (e muzica anilor ’90) iar efectele vizuale superbe. În continuare, se pare că atmosfera anilor '90 este foarte benefică pentru filme, muzica potrivindu-se la fix cu imaginile de pe ecran. Nu va lipsi nici secvența cu magazinul Blockbuster Video (un lanț foarte popular în SUA anilor '90), care mi-a trezit amintiri plăcute cu magazinele de la noi intitulate Hollywood Music & Film, din care ne închiriam sau cumpăram filmele preferate în format VHS și mai apoi DVD.

Din păcate, niciun magazin HMF nu a supraviețuit până în zilele noastre, deși am aflat cu surprindere că mai există 2 magazine de închirieri casete video în România. În SUA se pare ca doar un singur Magazin Blockbuster Video mai este activ în orașul Bend din Oregon.

Captain Marvel trebuie urmărit în format 3D pe un ecran cât mai mare (de preferat IMAX). Introducerea personajului Captain Marvel în acest univers va avea cu siguranță o mare importanță pentru ultimul film din seria Avengers.

Recomand cu căldură Captain Marvel, cei doi regizori reușind un mix bun de comedie, acțiune, explozii și muzică bună, având un aer proaspăt și relaxant.

Captain Marvel are nevoie de un adversar pe măsură şi se pare că-l va primi abia în Avengers: Endgame. ATENȚIE! Genericul de final e însoţit de două scene.