Pe data de 4 octombrie a avut premiera noului film din seria DC, Joker.

Regizat de Todd Phillips după un scenariu scris de Scott Silver, Joker e povestea de început al acestui criminal în serie din Gotham. E mai violent și tulburător decât în orice altă ecranizare.

Joker-ul a mai fost adus la viață de alți 3 actori: Jack Nicholson (Batman 1989) primind premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar, Heath Ledger (The Dark Knight 2008) primind premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar și Jared Leto (Suicide Squad 2016) - cel mai slab Joker văzut pe marele ecran. Nu-mi dau seama ce au încercat să facă cu Joker în Suicide Squad.

De această dată Joker e interpretat magistral de Joaquin Phoenix. Râsul acela proeminent pe care îl are Joker e de fapt o boală. Nu se poate opri din acel râs isteric când intră în transă. Ce îl face pe Arhur Fleck să devină Joker?!

Bolile mintale, deţinerea armelor, degradarea apatică a societăţii, prăpastia dintre bogaţi şi săraci, toate aceste probleme fac din societate un mediu greu de respirat şi dificil de acceptat.

Arthur Fleck e un bolnav mintal care trăieşte împreună cu mama sa, care prezintă afecţiuni similare.  Arthur lucrează ca clovn şi îi place foarte mult ceea ce face. Se bucură că are şansa să distreze oamenii şi să îi facă să zâmbească. Visul lui este să devină un adevărat comediant, însă problema lui cum spuneam mai sus o constituie o tulburare incontrolabilă, acel râs puternic imposibil de gestionat. De aceea, Arthur este și văzut de ceilalți oameni/angajați ca un ciudat.

Gotham City e un oraș în criză. Cei bogați se lăfăie pe când cei săraci își duc viața de pe o zi pe alta. Rata criminalităţii a crescut, iar miliardarul Thomas Wayne (Brett Cullen) intenţionează să candideze în funcţia de primar pentru a restabili ordinea în oraş. Dar să nu vă imaginați că tatăl lui Bruce Wayne e doar lapte și miere. De această dată facem cunoștință cu un alt Thomas.

O zi foarte grea la locul de muncă schimbă totul pentru Arthur. Rămâne fără servici și începe să se transforme încet încet în psihopatul care începe să ucidă și îi și place ceea ce face. Arthur este un suflet disperat într-un loc care îi zdrobeşte pe cei nevoiaşi. Strigătele lui de ajutor trec neobservate acolo unde nimănui nu îi pasă. Transformarea lui în Joker reprezintă un rezultat al mediului în care trăieşte. 

Gotham City este e un oraş întunecat în care abundă sărăcia, drogurile, criminalitatea, disperarea şi amărăciunea. Joker este de fapt produsul violenţei care a pus stăpânire pe Gotham City. 

Joaquin Phoenix e aproape de recunoscut cu corpul său ca un schelet, râsul de necontrolat... Cu siguranță va fi nominalizat la Oscar pentru cel mai bun rol principal. Dacă ar lua premiul Oscar, ar fi pentru prima dată când acest personaj ar primi pentru rolul principal (celelalte două statuete au fost acordate pentru rolul secundar). Nu știu dacă face un rol mai bun decât cel al lui Heath Ledger, dar e altceva. 

Știați că?! (extrase de pe buzzfeed.com)

i) Pentru rolul din Joker, Joaquin Phoenix a adoptat o dietă extremă, prin care a pierdut peste 20 de kilograme.

ii) Rolul Jokerului a fost conceput pentru Joaquin Phoenix

iii) Phoenix susţine că nu a avut în minte personajul Joker-ului din filmele Batman anterioare atunci când şi-a construit rolul.

iv) În timpul pregătirilor pentru rol, Phoenix a studiat mişcările starurilor filmului mut. S-a mai inspirat din personajul lui Sperie-Ciori din Vrăjitorul din Oz. Şi filmul mut The Man Who Laughs a fost o referinţă majoră pentru film.

v) Povestea personajului, care urmăreşte destinul unui comic de stand-up ratat, vine din romanul grafic Batman: The Killing Joke. The Killing Joke este considerat povestea finală Batman vs. Joker şi una dintre cele mai populare benzi desenate. 

vi) Machiajul de clovn al lui Arthur a fost făcut „antichizat” cu intenţie - buzele au fost făcute într-un roşu-închis pentru a semăna cu sângele. 

vii) Scenariul filmul s-a schimbat pe loc de numeroase ori, înainte de filmări, şi actorii au fost nevoiţi să improvizeze. Din declaraţiile regizorului Todd Phillips, personajul Sophie (Zazie Beets) a fost cea mai „implicată” în improvizaţii. 

viii) Înainte de filmări, Phillips i-a spus lui Phoenix că vede râsetul caracteristic al Joker-ului drept ceva aproape dureros. Phoenix a exersat diferite maniere de a râde şi a „dat probe” în faţa regizorului. 

ix) Ar fi cel puţin trei râsete diferite ale Jokerului: cel de „suferinţă”, cel de „băiatul de gașcă” şi „râsetul autentic” de bucurie la final. Înspăimântător. 

x) Deşi Robert DeNiro este actorul american preferat al lui Phoenix, cei doi abia şi-au vorbit pe platou. În mare parte datorită stilului actoricesc similar al celor doi. 

xi) De fapt, a existat o anumită tensiune între cei doi, deoarece DeNiro a insistat ca toată distribuţia să facă o repetiţie generală înaintea scenelor în care joacă, pe când Phoenix nu a agreat repetiţiile generale. În pofida poziţiilor contrare, cei doi au ajuns la un acord şi totul a mers bine. 

xii) Phillips i-a ceruit compozitoarei Hildur Guðnadóttir să scrie muzica după scenariu, un lucru neobişnuit pentru muzica de film. Interesant: Guðnadóttir a semnat şi muzica pentru serialul Cernobîl de la HBO (mini serie care la noi se lansează din păcate doar pe DVD... Trebuie să fiu tâmpit să mi-l cumpăr pe DVD, când îl pot viziona la o calitate mult mai bună pe HBOGO. Să se uite cei de la Warner pe DVD, dacă lor li se pare că se vede așa de bine pe DVD). 

xiii) Tot muzica ei a fost adesea pusă pe platou ca fundal pentru a face echipa să intre în atmosfera filmului. Beets susţine că muzica era „o motivaţie pentru ceea ce făceam”. De fapt, muzica ei a schimbat scena de dans din baie faţă de cum era în scenariu. În scenariu, Arthur intră în baie, ascunde arma şi se spală pe faţă. Phillips a pus muzica lui Guðnadóttir în timpul filmării, iar Phoenix a început să danseze, lucru care a rămas în film.


Din aceeasi categorie...

Lansare: Sora mea din Australia. Trecute intalniri cu Irina Petrescu, de criticul Magda Mihailescu

Volumul Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu, de criticul Magda Mihăilescu, va fi lansat joi, 23 ianuarie 2020, ora 18.00, în Sala mare a Institutului Cultural Român. ...

Trei filme romanesti participa la cel mai important Festival de Film din Scandinavia

România este una dintre cele 70 de țări care vor participa la Festivalul Internațional de Film de la Göteborg, cel mai important eveniment de acest gen din Scandinavia, care se va desfășura în perioada 24 ianuarie - 3 februarie. ...

Radu Jude, primul regizor roman cu trei productii la Berlinale 2020

Filmele Tipografic Majuscul și Ieșirea trenurilor din gară, regizate de Radu Jude (cel de-al doilea în colaborare cu Adrian Cioflâncă, istoric de profesie, care debutează astfel ca regizor) vor avea premiera internațională în secțiunea Forum a Festiv...

Dolittle: O risipa de talent

Din data de 17 ianuarie veți putea urmări la cinema ecranizarea romanului The Voyages of Doctor Dolittle scris de Hugh Lofting.

Bad Boys for Life: We ride together. We die together. Anul incepe cu un film epic!

Din data de 17 ianuarie veți putea urmări la cinema mult așteptata continuare Băieţi răi pe viaţă / Bad Boys for Life.

The Grudge: Fiori pe sira spinarii

Pe data de 3 ianuarie s-a lansat în cinematografe filmul horror The Grudge / Bestemul. 

Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker - Saga ajunge la final

Anul trecut pe 20 decembrie s-a lansat ultimul capitol din saga Războiul Stelelor, Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker / Star Wars - Episodul IX: Ascensiunea lui Skywalker. ...

Louis C.K. - Live in Bucharest la Sala Palatului

La mai puțin de un an după trei spectacole sold out la Cluj-Napoca, Louis C.K. va susține la Sala Palatului, luni, 18 mai, primul său show în București. 

Mizerabilii - din 24 ianuarie la cinema

Filmul-protest al lui Ladj Ly, premiat la Cannes și nominalizat la Oscar, ajunge pe marile ecrane din 24 ianuarie.

Adina Pintilie revine la Berlinale cu noul sau proiect de lung metraj

La doi ani de la câștigarea Ursului de Aur și a Premiului pentru cel mai bun debut cu Touch Me Not la Berlinale 2018, regizoarea Adina Pintilie revine în atenția profesioniștilor de cinema din întreaga lume cu următorul său proiect de lung metraj: ...

Nostalgia Dictaturii va avea premiera pe 26 ianuarie, la Cinema Eforie din Bucuresti

Filmul documentar realizat de Marius Th Barna, după scenariul lui Bogdan Ficeac, va avea premiera pe data de 26 ianuarie 2020, la Cinema Eforie, strada Eforie Nr.2, București, începând cu ora 19:00. Filmul prezintă nostalgia după fostul regim, care...

Balanta, de Lucian Pintilie, revine in cinematografele din Romania, restaurat in format digital 4K

Filmul Balanța (1992), prima producție românească restaurată în format digital 4K de către Fundația9 și BRD – Groupe Société Générale, va avea premiera de gală pe data de 4 februarie, la ora 20:00, în Sala Mare a Teatrului Național București, în prez...

Productiile Sony Pictures obtin 20 de nominalizari la Premiile Oscar 2020

Luni, 13 ianuarie a.c., la ora 15 a României, s-au anunțat nominalizările pentru cea de-a 92-a ediție a celebrelor Premii ale Academiei Americane de Film. Producțiile distribuite de studiourile Sony Pictures numără nu mai puțin de 20 de nominalizări ...

Tranzit, selectat la Berlinale Co-Production Market

Tranzit, primul lung metraj al regizoarei Ana-Felicia Scutelnicu de după încheierea studiilor, a fost selectat pentru a participa în februarie, anul acesta, la Berlinale Co-Production Market. ...

Animation Worksheep 2020 a dat start inscrierilor

A paisprezecea ediție a Animation Worksheep, singurul atelier intensiv de animație din România, așteaptă o nouă generație de cursanți între 6 – 28 martie 2020, la Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative – CINETi...

Ivana cea Groaznica: In competitii la Angers, Trieste si Goteborg

Lung metrajul Ivana cea Groaznică, producție România-Serbia regizată de Ivana Mladenović, a fost inclusă în competițiile festivalurilor de la Angers, Trieste și Göteborg. ...

Atlantics si Those Who Remained in premiera pe marele ecran in Romania, la Oscar Weekend

Oscar Weekend aduce anul acesta șase din cele 10 filme rămase pe lista scurtă pentru Oscarul la categoria Cel mai bun film într-o limbă străină, care va fi acordat în cadrul celei de-a 92-a ediții a Premiilor Academiei Americane de Film. ...

Frozen II: Aventuri in Padurea Fermecata

Au trecut șase ani de la primul film. Dar iată că așteptarea a luat sfârșit și Frozen II / Regatul de gheață II ajunge în sfârșit în toate cinematografele din întrega lume. ...

Jumanji: The Next Level - Nivelul urmator al distractiei!

Din 6 decembrie veți putea viziona în cinematografe al treilea film din seria Jumanji, intitulat Jumanji: The Next Level / Jumanji: Nivelul următor.

Zavera, de Andrei Gruzsniczki, premiera mondiala in competitia Festivalului International de Film de la Cairo

Lung metrajul Zavera, regizat de Andrei Gruzsniczki, cu Dorian Boguță, Șerban Pavlu și Ioana Flora în distribuție, va avea premiera mondială sâmbătă, 23 noiembrie, în competiția internațională a celei de-a 41-a ediții a Festivalului Internațional de ...

Incepe Festivalul Bucharest Best Comedy Film 2019

5 zile, 10 filme internaționale proiectate în premieră la București, un juriu de excepție, 12 masterclass-uri și 2 workshop-uri cu specialiști în cinematografie și actorie, și voie bună fără limite!

Festivalul International de film KINOdiseea s-a incheiat duminica la Tulcea

Filmele din selecția Festivalului internațional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea, ajuns anul acesta la cea de-a XI-a ediție, au putut fi urmărite la Tulcea, la Teatrul Jean Bart, între 14 și 17 noiembrie.   ...

Zilele Filmului German 2019

Cele mai noi producţii germane vin la Bucureşti la cea de-a 14-a ediţie a ZILELOR FILMULUI GERMAN. Organizat de Goethe-Institut, evenimentul va avea loc între 21 şi 27 noiembrie la Bucureşti şi va fi găzduit, pentru al doilea an consecutiv, de Cinema...

GreenTech Film Festival la Cluj-Napoca

GreenTech Film Festival prezintă la Cluj-Napoca o ediţie specială vineri, 22 noiembie, la Centrul de Cultură Urbană – Cinema Dacia, cu sprijinul Primăriei Cluj Napoca.

Ford vs Ferrari: Cursa de 24 de ore de la Le Mans

Din 15 noiembrie veți putea viziona în cinematografe un candidat serios la Oscar: Ford vs Ferrari.

Evenimente

A inceput Survivor Romania

Ieri 18 ianuarie, ora 20:00 a început pe Kanal D emisiunea concurs Survivor România. ...

Noutati Home Entertainment

Joker pe 4K UHD (Steelbook si plastic), Blu-ray (Steelbook si plastic) si DVD

Pro Video lansează pe 4K UHD (STEELBOOK și plastic), Blu-ray (STEELBOOK și plastic) și DVD câștigătorul Globului de Aur pentru cel mai bun a...

Ultimele Stiri

Joker pe 4K UHD (Steelbook si plastic), Blu-ray (S…

Pro Video lansează pe 4K UHD (STEELBOOK și plastic), Blu-ray (STEELBOOK și plastic) și DVD câștigătorul Globului de Aur pentru cel mai bun actor în rol principal dramă (Joaquin Phoenix) și pentru cea mai bună coloană sonoră, Joker.

21-01-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Lansare: Sora mea din Australia. Trecute intalniri…

Volumul Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu, de criticul Magda Mihăilescu, va fi lansat joi, 23 ianuarie 2020, ora 18.00, în Sala mare a Institutului Cultural Român.

21-01-2020 | CineStuff | CineFan.ro

Mark Wahlberg in primul trailer la Spenser Confide…

Legea are limite. Ei nu. Iata primul trailer al filmului Spenser Confidential care va putea fi vizionat pe Netflix din 6 martie. 

21-01-2020 | TV & Online | CineFan.ro

Studiu Discovery: Televiziunea, sursa principala p…

Unul dintre cele mai mari studii pe tema pasiunilor realizate vreodată la nivel mondial dezvăluie că, atunci când vine vorba de activitățile noastre preferate din timpul liber, cum ar fi...

21-01-2020 | TV & Online | CineFan.ro

Cosmin Cernat va prezenta FanArena, la Kanal D!

Incepand de luni, 27 ianuarie, in fiecare luni si marti, imediat dupa reality-ul Survivor Romania, Cosmin Cernat va prezenta FanArena, emisiunea care va aduce telespectatorilor ultimele informatii despre concurentii Survivor...

21-01-2020 | TV & Online | Emanuel Lazarescu

Trei filme romanesti participa la cel mai importan…

România este una dintre cele 70 de țări care vor participa la Festivalul Internațional de Film de la Göteborg, cel mai important eveniment de acest gen din Scandinavia, care se...

20-01-2020 | CineStuff | CineFan.ro

Radu Jude, primul regizor roman cu trei productii …

Filmele Tipografic Majuscul și Ieșirea trenurilor din gară, regizate de Radu Jude (cel de-al doilea în colaborare cu Adrian Cioflâncă, istoric de profesie, care debutează astfel ca regizor) vor avea premiera...

20-01-2020 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Dolittle: O risipa de talent

Din data de 17 ianuarie veți putea urmări la cinema ecranizarea romanului The Voyages of Doctor Dolittle scris de Hugh Lofting.

20-01-2020 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil

A inceput Survivor Romania

Ieri 18 ianuarie, ora 20:00 a început pe Kanal D emisiunea concurs Survivor România.

19-01-2020 | Eveniment | Avramescu Alexandru Virgil

Bad Boys for Life: We ride together. We die togeth…

Din data de 17 ianuarie veți putea urmări la cinema mult așteptata continuare Băieţi răi pe viaţă / Bad Boys for Life.

18-01-2020 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil, Emanuel Lazarescu

The Grudge: Fiori pe sira spinarii

Pe data de 3 ianuarie s-a lansat în cinematografe filmul horror The Grudge / Bestemul. 

18-01-2020 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil

Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker - Saga…

Anul trecut pe 20 decembrie s-a lansat ultimul capitol din saga Războiul Stelelor, Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker / Star Wars - Episodul IX: Ascensiunea lui Skywalker.

18-01-2020 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil

Louis C.K. - Live in Bucharest la Sala Palatului

La mai puțin de un an după trei spectacole sold out la Cluj-Napoca, Louis C.K. va susține la Sala Palatului, luni, 18 mai, primul său show în București. 

17-01-2020 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Mizerabilii - din 24 ianuarie la cinema

Filmul-protest al lui Ladj Ly, premiat la Cannes și nominalizat la Oscar, ajunge pe marile ecrane din 24 ianuarie.

17-01-2020 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Seri de duminica legendare, in ianuarie, la AMC

Elizabeth: Epoca de aur / Elizabeth: The Golden Age (2007) și Alexander / Alexandru (2004) vor rula duminica seară aducând în atenția telespectatorilor spadasini nemuritori, monarhi de legendă, genii militare.

17-01-2020 | TV & Online | Emanuel Lazarescu

HBO prezinta Avenue 5 - un serial de comedie SF, c…

Primul episod al noii producții HBO, Avenue 5, realizată de Armando Ianucci, cu Hugh Laurie în rolul principal, va avea premiera la HBO și pe HBO GO pe 20 ianuarie. 

16-01-2020 | TV & Online | Emanuel Lazarescu

Adina Pintilie revine la Berlinale cu noul sau pro…

La doi ani de la câștigarea Ursului de Aur și a Premiului pentru cel mai bun debut cu Touch Me Not la Berlinale 2018, regizoarea Adina Pintilie revine în atenția...

16-01-2020 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Nostalgia Dictaturii va avea premiera pe 26 ianuar…

Filmul documentar realizat de Marius Th Barna, după scenariul lui Bogdan Ficeac, va avea premiera pe data de 26 ianuarie 2020, la Cinema Eforie, strada Eforie Nr.2, București, începând cu...

16-01-2020 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Balanta, de Lucian Pintilie, revine in cinematogra…

Filmul Balanța (1992), prima producție românească restaurată în format digital 4K de către Fundația9 și BRD – Groupe Société Générale, va avea premiera de gală pe data de 4 februarie...

16-01-2020 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Batalia pentru titlul de Survivor Romania incepe s…

Reality-ul va fi difuzat patru zile consecutiv, de sambata pana marti, de la ora 20:00! Cei 20 de concurenti s-au imbarcat deja in aeronava catre Republica Dominicana.

16-01-2020 | TV & Online | CineFan.ro

Benzi desenate

Romanul grafic Watchmen, disponibil in Romania la Editura Art

In colectia Grafic (Editura Art) a fost lansat volumul de banda desenata Watchmen. ...