Tamara Buciuceanu-Botez a murit, marți, la Spitalul Elias din Bucureşti. Actrița a fost internată pe fondul unor probleme cardiace la începutul lunii octombrie, iar în ultimele zile, starea sa de sănătate se agravase. „Este într-o stare gravă, intubată şi ventilată mecanic. O stare severă”, spuneau, marți dimineață, medicii.

„Spitalul Elias anunță cu regret dispariția unei mari doamne a teatrului românesc, Tamara Buciuceanu-Botez. Sincere condoleanțe familiei îndoliate!”, se arată într-un comunicat transmis de purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, dr. Silvius Negoiță.

Tamara Buciuceanu-Botez a fost una dintre cele mai apreciate actrițe române de teatru, film și televiziune din generația de aur. A interpretat roluri în teatru dramatic, teatru de revistă, operetă, televiziune şi film. 

Născută pe 10 august 1929, în Tighina, Republica Moldova, supranumită Doamna comediei româneşti, Tamara Buciuceanu a realizat peste 1.500 de roluri memorabile, printre care se numără cel al Anetei Duduleanu din Cuibul de viespi, în regia lui Horea Popescu, Chiriţa din Chiriţa în provincie, în regia lui Alexandru Dabija, dar si cel cu care ramane in inima a milioane de romani, cel al Profesoarei Isoscel din Liceenii, în regia lui Nicolae Corjos.

A avut roluri importante în teatru în piese precum Coana Chirița, Romeo și Julieta la început de noiembrie, Scaunele, Cumetrele, Doctor fără voie, Nepotul, Așteptând la arlechin, Domnișoara Nastasia, Mamouret etc. 

Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesa Dimineață pierdută după Gabriela Adameșteanu. De asemenea Tamara Buciuceanu a făcut o cariera impresionantă și în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion. 

În anul 2011, în semn de preţuire a impresionantei activităţi artistice, Tamara Buciuceanu-Botez a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor, proiect iniţiat de Teatrul Metropolis, în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti.

În data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a Regelui Mihai I al României, decorație înmânată de principesa moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei române. 

A fost căsătorită din 1962 cu medicul anestezist Alexandru Botez (decedat în 1996). Nu are copii.