Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează Săptămâna Filmului Maghiar (SFM) în perioada 10-18 noiembrie 2019.

Ajuns la a 13-a ediție SFM oferă publicului o imagine amplă asupra noilor producţii cinematografice maghiare, prezintă varietatea, spiritualitatea, prezentul acestei arte.

Filmele maghiare au cucerit și în acest an multe trofee internaționale, precum și la festivalurile din România (One World Romania - Tuza-Ritter Bernadett: O femeie captivă / Egy nő fogságban, Cinepolitica – Szász Attila: Iarnă eternă / Örök tél, Ceau Cinema – Reisz Gábor: Versuri pocite / Rossz versek).

Mai există filme maghiare care au menirea de a fi văzute și de publicul bucureștean. În ultimii ani multe filme maghiare au ajuns în cinematografele din România – anul acesta vom avea în focus și o întâlnire cu distribuitorii de film, vom prezenta politica de distribuție de film de la Fondul Național de Film din Ungaria.

Vom avea o secțiune specială cu tematica anului comemorativ „30 de ani în libertate”, pe de altă parte, datorită Programului Național de Digitizare și Restaurare a Filmului lansat în 2017 pentru conservarea pe termen lung a resurselor cinematografice maghiare. Prin acest program 25-30 de lung metraje maghiare vor fi reînnoite în fiecare an datorită lucrărilor coordonate ale Arhivei de Film și ale Laboratorului de Film din cadrul Fondului Național al Filmului. Vom prezenta câteva și din aceste filme clasice restaurate la Săptămâna Filmului de la București.

Proiecţiile din cadrul Săptămânii Filmului Maghiar vor avea loc la Cinema Muzeul Țăranului din cadrul Muzeului Naţional al Ţăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), filmele fiind subtitrate în limba română. Anul acesta evenimentele SFM vor ajunge din nou şi în alte locaţii, vom avea proiecții în cadrul anului comemorativ „30 de ani în libertate” la Universitatea Bucureşti Facultatea de Ştiinţe Politice (Calea Plevnei 59), Pavilion 32 @ Institutul Goethe (Calea Dorobanți nr. 32) şi Point Art Hub (Eremia Grigorescu 10), o expoziție cinematografică va putea fi vizitată la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București (Str. Gina Patrichi nr 8), vom avea un masterclas la UNATC (Str. Matei Voievod nr. 75-77), un cineconcert la ArCuB (Str. Lipscani nr. 84-90) și Disco Retro la Hangar Gastropub (Șoseaua Pipera nr. 44).

Ungaria a lansat un program de restaurare digitală a filmelor clasice maghiare, iar Institutul Balassi aduce în centrul atenţiei şi aceste filme printr-o secţiune specială a ediţiei actuale a Săptămânii Filmului Maghiar.

În această idee, precum şi legat de Anul comemorativ „30 de ani în libertate”, deschidem cea de-a 13-a ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar cu o delicatesă cinematografică, pelicula Martorul de Bacsó Péter. Această variantă necenzurată a filmului a fost prezentată publicului pentru prima dată la Festivalul de la Cannes din acest an, în secţiunea Cannes Classics. Acum 38 de ani în cadrul aceluiaşi festival a fost proiectat în secţiunea Un Certain Regard în prezenţa regizorului. Filmul va fi prezentat de Ráduly György, directorul Arhivelor Cinematografice Maghiare.

Tot în secţiunea Filme de patrimoniu restaurate prezentăm publicului două filme de desen animat ale lui Dargay Attila: Szaffi şi Mateiaş Gâscarul, dar şi peliculele Piaţa Moscova, respectiv În derivă. Filmul de cult Piaţa Moscova, regizat de Török Ferenc constituie din nou o atracţie pentru public din anul 2017 de când rulează în cinematografe versiunea restaurată digital.

Varianta restaurată a peliculei În derivă de Gaál István a fost prezentată pentru prima dată publicului internaţional în august 2019 în programul Venice Classics de la Festivalul Internaţional de Film din Veneţia, iar acum va ajunge pentru prima dată și la București. 

Proiectăm o iniţiativă ce merită toate laudele: Asociaţia Filmtett din Cluj prezintă, cu titlul Transsylvania Film, procesul de restaurare a două filme mute turnate la Cluj cu 101 ani în urmă. Datorita lui Gyalui Jenő, dramaturgul de odinioară al studiolului lui Janovics Jenő, s-au păstrat pentru un secol mai multe secțiuni de role cuprinzând sute de cadre și multe fotografii de scenă din peliculele A kancsuka hazájában / În țara cnutului (1918) și A métely / Contagiunea (1918). Cu ajutorul acestora, respectiv în baza scenariilor și materialelor de presă de epocă Zágoni Bálint şi echipa lui au reușit reconstituirea celor două filme.

Reflectând asupra schimbării regimului din Europa de Est şi din Ungaria din 1989, dedicăm o secţiune specială Anului comemorativ „30 de ani în libertate”, în programul căreia figurează atât filme documentare, cât şi lungmetraje artistice: Bacsó Péter: Martorul, Török Ferenc: Piaţa Moscova, Forgács Péter: UnitateGermană @ Balaton – Pământ de miere, Gazdag Gyula: Cronici maghiare I-II, Schiffer Pál: Elektra Kft., sau introducere în economia politică a capitalismului, Almási Tamás: Fără ajutor. Satira lui Bacsó Péter, filmul de cult al lui Török Ferenc, filmul documentar al lui Forgács Péter despre urmărirea turiştilor estgermani la Balaton, documentarul lui Gazdag Gyula despre momentele cheie din istoria Ungariei din perioada 1956-1989 văzute prin prisma a patru destine personale, precum şi alte două filme documentare care prezintă distrugerea a două perle ale industriei socialiste maghiare (Uzinele Metalurgice din Ózd şi Videoton) – sunt toate filme care reflectă la schimbarea de regim din Ungaria din punctul de vedere al omului mic ridicat sau doborât de valurile schimbăriilor.

Bereczki Csaba, directorul pentru distribuție internațională din cadrul Fondului Național de Film din Ungaria revine la București pentru o proiecție dedicată distribuitorilor de film din România, organizatorilor de festivaluri de film, precum și jurnaliștilor de specialitate, unde va prezenta politica de distribuție internațională a filmului maghiar. 

SFM este un forum important de dialog și cooperare dintre cineaștii din cele două țări, în acest spirit regizorul Almási Tamás va veni la UNATC unde va susține un masterclass despre seria de documentare realizate într-un deceniu în Ózd, fosta acropolă a metalurgiei socialiste maghiare: În trap / Szorításban (1987), Primii 100 de ani / Az első 100 év (1990), Decelerarea / Lassítás (1991), Fabrica e a noastră / Miénk a gyár I.-II. (1993), Clamă de oțel / Acélkapocs (1994), Sterp / Meddő (1995), Petrenko / Petrenkó (1995), Fără ajutor / Tehetetlenül (1997).

În cadrul Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti vor avea premiera bucureşteană mai multe lungmetraje maghiare premiate deja la diverse festivaluri internaţionale, precum: Pálfi György: Vocea Domnului, Bergendy Péter: Trezoreria, Topolánszky Tamás: Curtiz, Ujj-Mészáros Károly: X – Radiat din sistem, Nagypál Orsi: Deschis. La proiecţia filmului Trezoreria va fi prezent regizorul Bergendy Péter, al cărui peliculă intitulată Examenul a fost inclus în programul SFM din 2012, iar pe actorul din rolul principal Anger Zsolt, publicul l-a putut vedea în mai multe ediţii anterioare (Investigatorul, 2008; Coach Surfing, 2014; Noaptea mea e ziua ta, 2016; Bucla temporală, 2017).

Ca şi în anii trecuţi, programul cuprinde şi filme pentru tinerii spectatori. Astfel la sfârşitul săptămânii, sâmbătă şi duminică, cei mici vor putea urmări două filme de desene animate: Szaffi, respectiv Mateiaş Gâscarul, capodopere care au bucurat mai multe generaţii şi de care se bucură şi astăzi adulţii cu suflet de copil.

În secţiunea de filme documentare ale Săptămânii Filmului Maghiar publicul poate urmări pelicule în care personajele principale provin din medii marginalizate, dar care cu voinţă de fier, prin devotament şi perseverenţă înving greutăţile şi dovedesc că în orice circumstanţe există speranţă şi cale de ieşire, şi că merită să-şi urmeze fiecare drumul ales.

Ghetto Balboa în regia lui Bogdán Árpád urmăreşte un băiat rrom care prin „luptă” ajunge în liga pugiliştilor profesionişti. Bogdán Árpád, ale cărui filme le-a putut urmări publicul bucureştean şi la ediţii anterioare, precum pelicula Viaţă nouă fericită distinsă în 2007 la Berlinale cu Premiul juriului (2010), sau scurt metrajul Tensiune înaltă (2011) ori Geneză (2018), va fi prezent la ediţia din acest an.

Filmul documentar Lecţii uşoare de Zurbó Dorottya aduce în atenţia publicului o tânără somaleză care împlineşte în faţa publicului vârsta majoratului. Kafiya în lupta ei pentru viaţă învaţă şi îşi asumă cultura și valorile a unei societăți total străine pentru ea, fiind nevoită să ţină în secret toate acestea în faţa mamei ei rămasă acasă. Euforia existenţei regizată de coregrafa şi dansatoarea Szabó Réka ne povesteşte despre bucuria de a exista, prin dansul unei femei de 90 de ani, supraviețuitor din Auschwitz. Pelicula care a obţinut Marele Premiul la Festivalul de Film de la Locarno şi Premiul pentru drepturile omului la Festivalul de Film din Sarajevo în 2019 este un exemplu cum un om care a trecut prin situaţii foarte crunte, poate trăi cu demnitate şi se poate bucura de viaţă fără ca traumele prin care a trecut să o amărască.

Pelicula Trei dansuri de Halász Glória urmăreşte trei generaţii de studenţi la balet clasic de la Universitatea de Dans din Budapesta, băieţi care din dăruire pentru balet s-au rupt devreme de familie și se confruntă cu regulile stricte ale procesului de devenire ca artişti, prin suferinţe fizice şi psihice.

Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti doreşte să aducă în faţa publicului bucureştean şi producţiile cinematografiei maghiare din Transilvania. În acest sens anul acesta proiectăm filme despre trecutul şi prezentul acesteia. Alături de filmele realizate în urmă cu 101 ani la Cluj, reconstituite de Zágoni Bálint, în program vor fi prezente şi două regizoare de origine din Transilvania: Szőcs Petra cu filmul Deva şi Moldovai Katalin cu filmul Ca şi până acum, un film selectat pentru secţiunea Cinéfondation la Festivalul de la Cannes în 2019. În Bucureşti îi puteţi întâlni personal pe Moldovai Katalin şi pe asistentul de regie al filmului Deva, Bodor Balázs.

Săptămâna Filmului Maghiar acordă importanţă şi genului marginalizat de distribuitorii de filme: scurt metrajele. Astfel prezentăm scurt metraje distinse cu premii internaţionale: Mentorul de Szabó Szonja, Actor prost de Márton Dániel, Lauretta de Brauner Máté, În trei de Lengyel Balázs, Portar de rezervă de Vékes Csaba şi Ca şi până acum de Moldovai Katalin.

În interpretarea Takarmánybázis Zenei Labóratóriuma veţi putea auzi şi vedea un gen relativ nou prin producţia Csoma – opéra cinematique, un spectacol care dezvăluie vocea interioară a tibetologului Kőrösi Csoma Sándor, şi evocă călătoria sa către Tibet, respectiv legendele ale căror personaj principal a devenit. Protagoniştii spectacolului sunt Szemző Tibor, Gőz László şi Kéringer László. Vom omagia pe transilvanăneanul care a plecat din secuime către Tibet chiar acum 200 de ani. 

Programul SFM cuprinde în acest an un retrodisco cu muzica perioadei schimării de regim. Vom dansa la Hangar Gastropub în spiritul Anului comemorativ „30 de ani în libertate”. prin „îndrumarea” lui DJ ABASC.

Expoziţia Lucrurile care nu se văd prezintă activitatea unui scenograf de filme Damokos Csaba, recent câştigător al premiului de cel mai bun scenograf la Festivalul Alexandre Trauner Art/Film de la Szolnok, pentru ultimul să film la care a colaborat, Valan – Valea îngerilor, turnat la Bălan în ianuarie-aprilie 2018.

Programul detaliat al Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti, ediția a 13-a, îl găsiți pe siteul: www.ccu.ro


Din aceeasi categorie...

Filmul 5 Minute, in regia lui Dan Chisu - la cinema din 20 noiembrie

Lung-metrajul 5 Minute, în regia lui Dan Chișu va fi lansat oficial în România pe 20 noiembrie și va fi proiectat în șase cinematografe din țară.

Galeria inimilor frante se expune la cinema

Din 23 octombrie 2020, InterComFilm Distribution aduce pe marile ecrane din toată țara Broken Hearts Gallery / Galeria inimilor frânte.

BIFF 2020: Panorama

Panorama este secțiunea BIFF ce aduce în prim plan filme premiate și consacrate la nivel mondial.

Sebastian Papaiani: De la inceput pana la sfarsit

Iată titlul biografiei unuia dintre cei mai populari actori de cinema din România, apărută la Editura Terra din Focșani.

Filmele Bad Unicorn sunt acum disponibile online

Bad Unicorn pune la dispoziție pe platforma video on demand Vimeo 8 titluri din portofoliu.

HaHaHa Production lanseaza Spala-te pe maini, un ghid muzical animat pentru spalatul corect pe maini

HaHaHa Production lanseaza Spala-te pe maini!, un ghid muzical animat pentru promovarea spalatului corect pe maini care este prima si cea mai importanta masura de auto-protectie in lupta impotriva virusilor.  ...

Premiera noul film James Bond, No Time To Die se amana pentru luna noiembrie

Fanii BOND mai au de asteptat pana sa-l reintalneasca pe Daniel Craig in rolul celebrului spion britanic!

The Invisibile Man: Ce nu poti vedea iti poate face rau

Din 29 februarie puteţi urmări în cinematografe un thriller atipic, fără creaturi supranaturale The Invisible Man / Omul invizibil. 

The Call of the Wild: O aventura dincolo de harti

Din 28 februarie veți putea urmări pe marile ecrane The Call of the Wild / Chemarea străbunilor, un film bazat pe romanul cu același nume scris de Jack London.  ...

Numar record de spectatori pentru comedia Miami Bici!

În primele 10 zile de la lansare, comedia românească Miami Bici care a avut premiera pe 21 februarie, reușit să înregistreze un număr record de spectatori, peste 368.000.

Sonic the Hedgehog: Ariciul supersonic

Din 21 februarie puteţi urmări în cinematografe Sonic the Hedgehog, un film live-action bazat pe seria de jocuri video-blockbuster create de Sega. ...

Fantasy Island: Orice-ti doresti. Tot ce te-nspaimanta.

Din 14 februarie puteţi urmări în cinematografe Fantasy Island / Insula Fanteziilor, o adaptare horror a cunoscutului serial TV al anilor '70.

The Gentlemen: O noua bijuterie semnata Guy Ritchie

Noul film al lui Guy Ritchie, Gangsteri cu stil / The Gentlemen poate fi vizionat deja pe marile ecrane din România. Şi dacă sunteţi amatori de filme bune, nu trebuie să-l rataţi! ...

Birds of Prey: Un film cu supereroi dedicat sexului frumos

Din 7 februarie rulează pe marile ecrane de la noi Birds of Prey and the Fantabulous Emancipation of one Harley Quinn / Păsări de Pradă şi fantastica Harley Quinn. ...

1917: O noua misiune imposibila

Din 24 ianuarie rulează pe marile ecrane de la noi 1917, un film cu 10 nominalizări la Premiile Oscar și cu acțiunea plasată în primul război mondial (vă dați seama și din titlu). ...

A murit Legendarul Kirk Douglas

Kirk Douglas, starul din Spartacus sau Lust For Life a murit la vârsta de 103 ani.

Cursuri de seductie la Astra Film Cinema

Cum poți să seduci un bărbat bogat? School of Seduction: 3 Stories from Russia iti da raspunsul!

Fast and Furious 9 are parte de un prim trailer exploziv!

Din 22 mai 2020 vom putea urmări la cinema al 9-lea episod din Fast Saga.

Superhombre deschide Alpin Film Festival 2020

Alpin Film Festival (AFF) - unicul eveniment din România dedicat culturii și educației montane, revine în perioada 24 februarie - 1 martie la Brașov, Bușteni și Predeal.

Cine sunt Gangsterii cu stil din noul film al lui Guy Ritchie

Guy Ritchie revine în cinematografe  din 31 ianuarie cu cel mai nou film al său: Gangsteri cu stil / The Gentlemen.

Lansare: Sora mea din Australia. Trecute intalniri cu Irina Petrescu, de criticul Magda Mihailescu

Volumul Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu, de criticul Magda Mihăilescu, va fi lansat joi, 23 ianuarie 2020, ora 18.00, în Sala mare a Institutului Cultural Român. ...

Trei filme romanesti participa la cel mai important Festival de Film din Scandinavia

România este una dintre cele 70 de țări care vor participa la Festivalul Internațional de Film de la Göteborg, cel mai important eveniment de acest gen din Scandinavia, care se va desfășura în perioada 24 ianuarie - 3 februarie. ...

Radu Jude, primul regizor roman cu trei productii la Berlinale 2020

Filmele Tipografic Majuscul și Ieșirea trenurilor din gară, regizate de Radu Jude (cel de-al doilea în colaborare cu Adrian Cioflâncă, istoric de profesie, care debutează astfel ca regizor) vor avea premiera internațională în secțiunea Forum a Festiv...

Dolittle: O risipa de talent

Din data de 17 ianuarie veți putea urmări la cinema ecranizarea romanului The Voyages of Doctor Dolittle scris de Hugh Lofting.

Bad Boys for Life: We ride together. We die together. Anul incepe cu un film epic!

Din data de 17 ianuarie veți putea urmări la cinema mult așteptata continuare Băieţi răi pe viaţă / Bad Boys for Life.

Evenimente

GreenTech Film Festival 4: Acces la evenimente si proiectii de film exclusiv online timp de 7 zile

GreenTech Film Festival, eveniment dedicat educaţiei și promovării unui stil de viaţă sustenabil, grija faţă de mediu şi tehnologiile verzi...

Noutati Home Entertainment

Chernobyl pe Blu-ray (STEELBOOK si plastic)

Pro Video ne aduce miniseria HBO Chernobyl / Cernobîl în format Blu-ray (STEELBOOK și plastic).  ...

Ultimele Stiri

Chernobyl pe Blu-ray (STEELBOOK si plastic)

Pro Video ne aduce miniseria HBO Chernobyl / Cernobîl în format Blu-ray (STEELBOOK și plastic). 

20-11-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Filmul 5 Minute, in regia lui Dan Chisu - la cinem…

Lung-metrajul 5 Minute, în regia lui Dan Chișu va fi lansat oficial în România pe 20 noiembrie și va fi proiectat în șase cinematografe din țară.

17-11-2020 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

GreenTech Film Festival 4: Acces la evenimente si …

GreenTech Film Festival, eveniment dedicat educaţiei și promovării unui stil de viaţă sustenabil, grija faţă de mediu şi tehnologiile verzi, se mută anul acesta în mediul online.

16-11-2020 | Eveniment | Emanuel Lazarescu

Cats & Dogs 3: Paws Unite pe DVD

Pro Video ne aduce în format DVD Cats and Dogs 3: Paws Unite / Câini și pisici 3: Lăbuțe, uniți-vă!. 

12-11-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

V for Vendetta pe 4K UHD

Pro Video ne aduce în format 4K UHD V for Vendetta / V de la Vendetta. 

10-11-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

The Hunt pe blu-ray si DVD

Pro Video ne aduce The Hunt / Vânătoare de oameni în format Blu-ray și DVD. 

30-10-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Debbie Rochon, vedeta genului Horror, omagiata la …

Acordarea titlului onorific de Conte Dracula la fiecare ediție a Dracula Film Festival de la Brașov a devenit o tradiție iar printre cei care au primit trofeul se numără regizorul...

14-10-2020 | Eveniment | Emanuel Lazarescu

Scoob! pe 4K UHD, Blu-ray si DVD

Deși prima aventură animată de lungă durată a mult îndrăgitului Scooby-Doo nu a mai putut fi lansată în cinematografe, Pro Video ni-l aduce pe Scoob! direct în casele noastre în format 4K UHD, Blu-ray și DVD. 

08-10-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Galeria inimilor frante se expune la cinema

Din 23 octombrie 2020, InterComFilm Distribution aduce pe marile ecrane din toată țara Broken Hearts Gallery / Galeria inimilor frânte.

01-10-2020 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Au inceput filmarile pentru RUXX noua drama HBO Eu…

Au început filmările pentru RUXX, nouă producție HBO Europe produsă în România, un serial cu opt episoade de 45 de minute fiecare, scris de Vera Ion și regizat de Iulia...

17-09-2020 | TV & Online | Emanuel Lazarescu

Alter-Native 2020: Alta locatie, alta data, dar ac…

În pofida pandemiei de Coronavirus Festivalul Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native nu se anulează, doar se transformă, adaptându-se reglementărilor şi măsurilor impuse de situaţia epidemiologică.

17-09-2020 | Eveniment | Emanuel Lazarescu

Sonic the Hedgehog pe 4K UHD (Steelbook și plastic…

Pro Video lansează pe 4K UHD (STEELBOOK și plastic), Blu-ray și DVD, adaptarea jocului SEGA Sonic the Hedgehog. 

10-09-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Crawl pe Blu-ray si DVD

Pro Video lansează pe Blu-ray și DVD, un horror regiazat de Alexandre Aja, Crawl / Ape ucigașe. 

10-09-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Playing with Fire pe Blu-ray si DVD

Pro Video lansează pe Blu-ray și DVD, comedia Playing with Fire / Se-ncinge treaba. 

10-09-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Full Metal Jacket pe 4K UHD

Pro Video lansează pe 4K UHD, capodopera de război a lui Stanley Kubrick, Full metal jacket / Platoșa de oțel. 

10-09-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Like a Boss pe DVD

Pro Video lansează pe DVD, comedia Like a boss. 

10-09-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Cinematografele se redeschid pe 11 septembrie cu B…

After We Collided / După ce ne-am cerat continuă povestea lui Hardin Scott (Hero Fiennes Tiffin) și Tessa Young (Josephine Langford) începută în After / După ce ne-am întâlnit (2019)...

09-09-2020 | Eveniment | Avramescu Alexandru Virgil

Serialul Alex Rider, cu Ana Ularu in distributie, …

Începând din 6 octombrie ora 23:00 (în fiecare marți) vom putea viziona un nou serial cu spioni Alex Rider.

09-09-2020 | TV & Online | Avramescu Alexandru Virgil

LA’s Finest - Sezonul 2 pe AXN

Începând cu 14 septembrie ora 22:00 (în fiecare luni) vom putea viziona câte două episoade din sezonul 2 din LA’s Finest / Detectivele din LA, spin-off-ul francizei Bad Boys, în...

09-09-2020 | TV & Online | Avramescu Alexandru Virgil

BIFF 2020: Panorama

Panorama este secțiunea BIFF ce aduce în prim plan filme premiate și consacrate la nivel mondial.

18-08-2020 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Benzi desenate

Romanul grafic Watchmen, disponibil in Romania la Editura Art

In colectia Grafic (Editura Art) a fost lansat volumul de banda desenata Watchmen. ...