Fast and Furious 9, film regizat de Justin Lin (Fast and Furious: Tokyo Drift, Fast and Furious, Fast Five și Fast and Furious 6), după un scenariu scris de acesta și Daniel Casey, a fost lansat în cinematografele noastre în format 3D pe data 25 iunie.

E un sequel așteptat de cinefili din toată lumea, dar din păcate parcă cascadoriile sunt tot mai trase de păr sfidând legile gravitației. Înainte de a intra în sala de cinema trebuie să vă lăsați creierul afară pentru a înghiții aceste cascadorii (pentru cei care nu știu fizică oricum nu prea contează).

Un sequel mai puțin furios, ce merge alături de o poveste de familie, pe măsură ce Vin Diesel și John Cena joacă rolurile fraților rivali Toretto. Din punctul meu de vedere Fast Five rămâne cel mai un film al acestei serii. Oricum după ce a „părăsit corabia” la Furious 7, Justin Lin va regiza și ultimele 2 filme ale seriei. 

Povestea începe în anii 1989 în lumea curselor din Days of Thunder, în care tatăl lui Dom, Jack Toretto (J.D. Pardo) își pierde viața într-un accident de curse, destul de exagerat. 

E adevărat, Dom avea un frățior: îl cheamă Jakob și este jucat de către Finn Cole, iar Dom, într-o judecată cam pripită - decide că Jakob și-a ucis propriul tată pentru că e ultimul care a umblat la mașina lui. 

Însă, toată această poveste a lui Dom pe care o știm și o îndrăgim, cel care își trăiește viața kilometru după kilometru dar nu se uită în retrovizorul vieții, se confirmă atunci când Dom (Vin Diesel) și Letty (Michelle Rodriguez), mai dură decât în ultimele opt filme la un loc) trăiesc departe de lume alături de băiețelul lor, Brian. 

Izolarea lor se încheie odată cu sosirea vechilor prieteni. Roman (Tyrese Gibson), Tej (Chris Ludacris Bridges) și Ramsey (Nathalie Emmanuel) vin cu un mesaj îngrijorător: Mr. Nobody (Kurt Russell) a dispărut după un atac aerian aparent imposibil. El a trimis un SOS criptat echipei de încredere a lui Dom. Un secret periculos este vizat de un agent priceput. 

Dom își dă repede seama că fratele lui, Jakob (John Cena), s-a întors. În timp ce Dom și Mia (Jordana Brewster) încearcă să înțeleagă motivele lui Jakob, echipa pune la cale un plan pentru a lupta împotriva unui complot de calibru global. Oricât de furios și iute ar fi, nimeni nu poate scăpa de propriul său trecut.

Personajele preferate din serie distrug răufăcătorii în timp ce fac ravagii în mai multe destinații exotice. Din păcate cascadoriile lasă de dorit sfidând tot ceea știm. La un moment dat simpaticul Roman și spune că ei sunt invincibili și că ar putea juca într-un film. Nimeni nu a pățit nimic de-a lungul acestor aventuri, nici măcar o zgârietură. Echipa merge să recupereze o bucată din proiectul Ares și sunt atacați de armata țării fictive central-americană Montequinto, iar unul dintre personaje îi ucide pe toți printr-o ploaie de gloanțe.

Furios și iute 9, are o secvență filmată în spațiu, ceva ce, pe hârtie, era o culminare logică a tuturor acelor salturi cu mașini care sfidau în continuu gravitația, scene cu care ne-am obișnuit în decursul întregii serii. Și, cu toate astea, nu suntem siguri că cineva este pregătit pentru ceea ce se întâmplă în punctul culminant din F9. Roman și Tej, care s-au tot ciondănit de-a lungul întregului film, sunt la volanul unui Pontiac Fiero roșu, echipat cu un lansator de rachete.

Mașina este purtată de o navetă spațială, care se pregătește să îi trimită pe orbită; în timp ce eroii evoluează cu niște căști spațiale artizanale care îi fac să arate mai degrabă ca niște aquanauți din anii 1960, secvența devine mai degrabă comică. Roman, cu stilul lui sceptic și Tej, cu tachinările lui, sunt un duo amuzant, ceea ce este bine, însă pe măsură ce eroii ajung în spațiu, într-o misiune care nu pare nici plauzibilă nici necesară, scena are un anumit comic involuntar. Dar când mai intră cu pontiacul zburător în satelit și mașina nu are nimic... e cireașa de pe tort. Eroii noștrii chiar sunt invincibili sau super eroi. Poate îi recrutează Marvel pentru un nou film! :-)

Ce bine ar fi fost să fie și în realitate așa!... Paul Walker a decedat într-un accident de mașină în timpul filmărilor la Furious 7 în 2013. Filmările s-au încheiat fără aceasta, locul fiind ocupat de frații săi Cody și Caleb Walker, iar fața acestuia a fost înlocuită digital. Oricum în universul Fast & Furious personajul său trăiește. Sunt zvonuri că personajul său s-ar întoarce în ultimele două filme ale seriei.

Filmul abundă de cascadorii care nu au nici o legătură cu realitatea. Dacă în Hobbs & Shaw, Idris Elba s-a socotit Black Superman, țin să îl contrazic. Black Superman e Vin Diesel care sare dintr-un tir în flăcări lovit de 4 rachete și nu pățește nimic (nu are nici măcar o zgârietură). Dar, hei... e Dom! Personajul principal!

Această serie de filme începea cândva cu scena în care o echipă de hoți simpatici fură DVD playere; acum, în regia lui Justin Lin, pur și simplu trimit mașini în spațiu. O fi rămas cu idei nefolosite după regizarea filmului Star Trek Beyond din 2016? F10 va trebui să fie cu călătorii în timp, sau poate cuceresc vreo planetă, sau ajung pe Lună pentru că altfel nu îmi dau seama cum ar putea această serie de filme să mai aducă vreo îmbunătățire. Deși, trebuie sa recunosc, mi-ar plăcea un cross-over Star Trek / Fast & Furious! :-)

Michelle Rodriguez conduce pe teren minat, iar minele așteaptă să treacă motocicleta ei ca să explodeze. Justin Lin readuce Fast & Furious înapoi pe linia de plutire cu cel mai amplu și cel mai ridicol film de până acum al seriei. Miza a devenit tot mai mare și cascadoriile tot mai absurde cu fiecare film din serie, însă chiar și atunci când povestea s-a coagulat într-un fel de telenovelă cu mașini, așa cum sugerează titlul seriei - oferind episoade de amnezie, decese înscenate și turnuri incredibile, lucruri care toate s-au mai petrecut în Fast and Furious - tot timpul părea că acest spectacol fără pretenții lasă loc unui miez în care se păstrează esența personajelor.

Acțiunea se întinde de la un capăt al globului la celălalt, de la Londra până la Tokyo, din America Centrală până în Edinburgh, și dintr-un buncăr secret din Azerbaidjan în străzile aglomerate din Tbilisi. De-a lungul acestor granițe vechi prietenii se vor reînnoda, vechi dușmani se vor reîntoarce, istoria va fi rescrisă și adevăratul înțeles al cuvântului „familie” va fi testat mai mult ca niciodată.

Producția de 200-225 de milioane de dolari se pregătește să dezamăgească pe oricine speră un film de acțiune care să se ridice la măiestria lui Fast Five sau la personalitatea filmului Fast and Furious: Tokyo Drift. Chiar dacă unele scene de acțiune sfidează absurdul, până la urmă, de asta mergem la cinema, nu? Să fim destinși de ceva ce nu putem face în viața reală. Și din acest punct de vedere, Fast 9 își face treaba cu vârf și îndesat!