Dan Dinu și Cosmin Dumitrache sunt realizatorii celui mai amplu documentar dedicat naturii din țara noastră: România sălbatică.  

Miniseria disponibila pe HBO Max te va purta în cele mai sălbatice zone din România, printre cele mai interesante animale, pentru a descoperi cele mai frumoase povești. Vei descoperi ţara ta, așa cum nu ai văzut-o până acum!

Spectatorii HBO Max vor putea vedea cele trei episoade după cum urmează:

Primul episod, Sezonul speranței - din 12 mai pe HBO Max (48 de minute) - călătoria începe cu mult așteptata sosire a primăverii, un sezon al speranței, când majoritatea animalelor se pregătesc pentru un nou ciclu de viață. 

Al doilea episod, Sezonul abundenței - din 19 mai pe HBO Max (49 de minute) - continuă călătoria odată cu sosirea verii, un sezon al abundenței, când animalele tinere încep să se bucure de frumusețea vieții și să accepte provocările naturii în diferite regiuni.

Al treilea episod, Sezonul schimbării - din 26 mai pe HBO Max (48 de minute) - ne transpune în imagini incredibile de toamnă și iarnă, prin pădurile seculare incredibile și o mulțime de peisaje unice ale țării.

Prin amabilitatea HBO Max (multumiri, Anca Maco!), CineFan a realizat un interviu exclusiv cu Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, pe care va invitam să-l citiți în continuare.

Emanuel Lăzărescu: Pasiunea voastră pentru natură a stat la baza acestui proiect. Cum aţi ajuns să colaboraţi unul cu celălalt?

Cosmin Dumitrache: Fiind pasionat încă din adolescență de documentare despre natură și de drumeții montane, căutam să mă implic în proiecte de acest gen în România. M-am gândit cum ar fi dacă m-aș apuca să fac un film documentar despre natura României. Astfel am găsit proiectul fotografic al lui Dan, i-am trimis un e-mail și de acolo totul este poveste. Ne-am apucat de un serial de scurt metraj despre anumite zone naturale din țară, Descoperă România Sălbatică, iar după am tot lucrat la diverse filme despre natură pentru ONG-uri de mediu. În tot acest timp am reușit să mai surprindem și câteva secvențe interesante pe care ne gândeam că o să le folosim la un moment dat în filmul mare. În 2017 am avut șansa să mergem în SUA și să facem un film documentar despre parcurile lor naționale, iar în 2018 după ce am finalizat filmul respectiv, și acumulând deja o experiență bogată pentru astfel de proiecte, am decis că este momentul să ne apucăm serios de România Sălbatică.

Emanuel Lăzărescu: Cât de mult aţi călătorit prin România până să ajungeţi să daţi primul “motor” la acest proiect?

Dan Dinu: Am început să mă preocup mai serios de fotografie de prin 2004 și de atunci tot călătoresc să surprind natura de la noi. Normal că până să încep proiectul România Sălbatică în 2010 abia dacă văzusem doar o mică parte din tot ce poate țara noastră să ofere. În timpul proiectului a fost marea revelație, iar când am început lucrul mai serios la film știam deja ce și unde am vrea să filmăm. Dar asta s-a potrivit mai mult la locuri, cu animalele a fost mai greu deși s-au lăsat și ele convinse până la final. Chiar și acum după finalizarea filmului îmi dau seama că mai sunt multe locuri de văzut și multe povești de spus.

Emanuel Lăzărescu: Un proiect care s-a întins de-a lungul a 10 ani. Câte sacrificii au fost pentru a-l duce la bun sfârşit?

Dan Dinu: Cred la întrebarea aceasta ar fi mai bine să răspundă soția mea :). Nu știu dacă un proiect de suflet ar trebui cuantificat în sacrificii. Dacă le-am făcut, nici măcar nu am realizat. Pentru mine este cel mai important că, dincolo de toate cele, am reușit să duc la capăt acest proiect uriaș, am reușit să îmi îndeplinesc visul de a realizat un album de fotografie unic despre natura României (https://romaniasalbatica.ro/ro/album-foto-romania-salbatica) și am reușit alături de Cosmin să creez acest film care să rămână un fel de piatră de temelie pentru alte producții. Ne-am bucura dacă demersul nostru va fi o inspirație și pentru alți oameni la fel de pasionați ca și noi, pentru că eu cred că aceasta poate fi cea mai importantă moștenire pe care o putem lăsa în urmă.

Emanuel Lăzărescu: Au fost şi momente când vă gândeaţi să renunţaţi?

Cosmin Dumitrache: După un parcurs atât de lung ne era și imposibil să renunțăm. Au fost și momente în care nu știam dacă o să reușim să surprindem tot ce ne propunem și nu știam cum o să reușim să legăm toate filmările pe care le aveam, dar cu toate astea, nu ne-am gândit niciodată să renunțăm. Cele mai mari provocări au fost cele în care trebuia să stau la pândă ore, zile și săptămâni întregi pentru a prinde cadrele necesare. Am mers ore întregi prin ploi torențiale, am stat camuflați zeci de ore așteptând să se întâmple ceva, am îndurat canicula și gerul, chiar au fost multe momente de aventură și trăiri intense. Nimic nu ne-a făcut să renunțăm, ba dimpotrivă ne-au ajutat să înțelegem că natura este frumoasă așa cum este ea și trebuie să facem eforturi de a o păstra intactă și curată.

Emanuel Lăzărescu: A ajutat pandemia la producţia acestui film? Şi faptul că oamenii nu au mai fost “intruşi” în habitatul animalelor?

Cosmin Dumitrache: Pot spune că pandemia a fost cea mai bună perioadă de filmare pentru noi, atât pentru faptul că a fost liniște în natură, dar și pentru că am avut mult timp pe care am putut să îl dedicăm pentru filmări. A fost un maraton în aproape toată țara pentru a surprinde cadre spectaculoase cu animale sau păsări în diverse etape ale vieții lor cât și natura însăși. Am petrecut foarte multe ore în teren unde am studiat și surprins diverse comportamente pe care nici noi nu le știam. Țin minte că în perioada lockdown-ului am filmat cele mai spectaculoase secvențe cu animale din film. Am fost la cocoș de munte în Bucovina, la cocoș de mesteacăn în Maramureș, ne-am și separat, eu am mers în Trascău și am definitivat secvența dramatică cu acvila de munte, iar Dan lângă Cluj a filmat la o vizuină de bursuci. Secvența cu pescărașul albastru a fost filmată pe meleagurile copilăriei mele de pe malul râului Provița, unde am stat 10 zile într-un hide, iar într-o zi am fost reperat de o echipă de jandarmi care era în patrulare. A fost amuzant pentru că se tot uitau și încercau să își dea seama ce este acel obiect ascuns în vegetație. Am ieșit din cort și apoi au înțeles că eram la servici :)). Sincer, nu știu cum ar fi arătat filmul dacă nu aveam această perioadă atât de intensă de filmări.

Emanuel Lăzărescu: Ce v-a determinat să “modificaţi” proiectul iniţial şi să-l transformaţi într-o miniserie?

Dan Dinu: Este interesant pentru că noi am plecat inițial de la serial și apoi l-am transformat în film de cinema, după întâlnirea cu Tudor Giurgiu și Matei Truța care ne-au propus să facem și o variantă de cinema. Deci procesul a fost exact invers. Deși nu aveam tot montajul gata, decizia grea a fost ce să lăsăm pe afară pentru versiunea scurtă. Normal că nu a fost ușor să scoatem 30 minute, dar se pare că au funcționat ambele variante. Strategia noastră a fost de a extrage din serial povești întregi care să nu încurce firul narativ al filmului, iar apoi să le adăugăm la loc cu legăturile aferente. A fost un puzzle destul de complicat pe alocuri dar a fost o muncă fascinantă.

Emanuel Lăzărescu: Spre deosbire de versiunea cinematografică (unde naratorul era Adrian Titieni), pentru miniserie aveţi o nouă voce care “povesteşte spectatorilor”: Melania Medeleanu. Cum ați ales-o?

Dan Dinu: Producătorul nostru, Matei Truța, a venit cu ideea de a folosi vocea Melaniei și a fost o reală plăcere să lucrăm cu ea. Am vrut ca mini-seria să fie diferită de versiunea de cinema, iar vocea ei aduce un vibe diferit întregului film. Melania este un om tare fain și a avut și emoțiile unui început când a lucrat la acest proiect. Cred că acestea se văd foarte constructiv în vocea care însoțește filmul. A fost o prezență discretă, așa cum chiar ea a afirmat, pentru a nu deranja cu nimic vocea naturii.

Emanuel Lăzărescu: Cât de “sălbatică” mai e România vremurilor noastre?

Dan Dinu: Eu zic că este încă destul de sălbatică și depinde doar de noi să rămână așa. Poate că uneori ne arogăm prea tare ideea că trebuie să salvăm natura, când de fapt ar trebui să ne gândim că ne salvăm în primul rând pe noi. Suntem nimic fără lumea asta vie care ne înconjoară. Din fericire, țara noastră are multe resurse naturale, iar acestea trebuie conservate. Dacă nu vrem să ne implicăm pentru a face bine, măcar să stăm deoparte și să nu facem rău. Natura va găsi întotdeauna o cale.

Ce mă bucură foarte tare este că în toți cei peste 10 ani de proiect am văzut multe schimbări în bine, mai ales din partea ONG-urilor de mediu care luptă pentru natură. Sunt mulți pași importanți care au fost făcuți și încă poate și mai mulți ce trebuie urmați, dar cu mult optimism putem merge mai departe, pentru că se văd multe fapte bune. Presiunea publică este necesară, iar noi în film am vrut să arătăm ce avem de pierdut dacă nu ne implicăm un pic mai mult. Fiecare cum poate. Fiecare cum vrea.

Emanuel Lăzărescu: Ce urmează după acest proiect? Aveţi ceva în plan?

Cosmin Dumitrache: Ne gândeam de ceva timp sa începem un proiect despre Delta Dunării. Am filmat destul de mult în 2015 acolo, iar cele mai bune secvențe am decis să le folosim în România Sălbatică. Acum am zis că e momentul să revenim în deltă și să creăm un documentar la fel de spectaculos, iar pe viitor de ce nu și o continuare a României Sălbatice.

Emanuel Lăzărescu: La ce să se aştepte spectatorii care vor vedea pe HBO Max România sălbatică?

Dan Dinu: La și mai multe povești surprinzătoare despre natura țării noastre. Față de varianta de cinema avem 30 de minute de conținut nou, care fie completează poveștile deja existente, fie vine cu unele noi. Mai sunt pasaje de muzică spectaculoase pentru anumite secvențe, mai este și vocea Melaniei Medeleanu care îmbracă într-un mod nou filmul… eu zic că este o recapitulare bună pentru cei care au văzut filmul la cinema și o bucurie pentru cei care iubesc natura României. Dacă mă înșel, știu oamenii unde mă pot găsi să-mi adreseze câteva vorbe.

Primele două episoade ale miniseriei România sălbatică sunt disponibile pe HBO Max. Al treilea episod va fi disponibil din 26 mai.


Din aceeasi categorie...

Ce filme noi vedem la Cineplexx din 24 iunie

Iata premierele filmelor din aceasta saptamana cinematografica si informatiile referitoare la programul lor din rețeaua Cineplexx.

Lansari Valerian Sava si Emanuel Parvu la TIFF 2022

Festivalul Internațional de Film Transilvania și Editura Școala Ardeleană vă invită la lansarea cărților apărute în Colecția TIFF Cinefil:

Proiectie de film si picnic comunitar pe Insula Lacul Morii

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe Insula de pe Lacul Morii.

Uneori ninge cu zapada, alteori cu intuneric - in cinematografe din 1 iulie

Cel mai nou film semnat de Gabriel de Achim, Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric, va putea fi văzut din 1 iulie, în premieră, în cinematografe, imediat după proiecțiile din cadrul Zilelor Filmului Românesc de la TIFF. ...

Premiera la TIFF 2022: Aurica, viata de caine de Mihai Dragolea

Aurică, viață de câine - sau cum a ajuns un fost deținut personaj principal într-un film despre iubirea față de animalele abandonate.

Victor Rebengiuc la CineFan.podcast

CineFan.podcast v-a pregătit o surpriză! În curand veti putea vedea o editie specială a emisiunii noastre!

Caravana filmului romanesc - Cartea și filmul ajunge la Jimbolia

Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul pornește din nou la drum și ajunge la Jimbolia.

Ce filme noi vedem la Cineplexx din 17 iunie

Iata premierele filmelor din aceasta saptamana cinematografica si informatiile referitor are la programul lor din rețeaua Cineplexx.

Va urma: suspans, comedii si povesti inspirate din intamplari reale, in sectiunea TIFF dedicata serialelor

După succesul primei ediții, secțiunea Va urma / Coming Up Next, dedicată devoratorilor de seriale, revine în acest an cu opt titluri noi care au făcut furori în Finlanda, Israel, Norvegia, Polonia, Portugalia, Serbia, SUA și Suedia.

Jurrassic World: Dominion - finalul unei ere

Ultima parte a trilogiei noi Jurassic World ajunge în cinematografe din 10 iunie.

Jurassic Park: Recapitularea seriei

Jurassic Park e o serie de filme care se bazează pe romanul cu acelaşi nume scris de Michael Crichton.

Proiectii de film documentar spaniol la Institutul Cervantes

În lunile iunie și iulie, Institutul Cervantes din București și Happy Cinema propun publicului interesat de artă o serie de proiecții de filme documentare.

Ce filme noi vedem la Cineplexx din 10 Iunie

Iata premierele filmelor din aceasta saptamana cinematografica si informatiile referitor are la programul lor din rețeaua Cineplexx.

De 3 ori mai multa distractie la TIFF in familie

Jocurile, atelierele și distracția în aer liber se întorc la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, într-un program extins, dedicat copiilor și părinților prezenți la Cluj-Napoca între 18 și 26 iunie. ...

CineFan.ro lanseaza primul video podcast de film din Romania

După 16 ani în care v-am oferit vouă, cititorilor, cele mai noi ştiri din domeniul cinematografiei dar şi interviuri şi corespondenţe de la festivaluri de film din toată lumea, site-ul CineFan.ro trece la nivelul următor, adăugând în portofoliul său ...

Apel inscrieri scurt metraje la Bucharest International Dance Film Festival

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival este singura manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans.

TIFF anunta un parteneriat cu TikTok

Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022) anunță un parteneriat cu platforma TikTok.

BIFF invita cineastii romani sa isi inscrie productiile la sectiunea Film Romanesc

Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lung metrajului.

Simon Merrells din serialul The Lord of The Rings: Rings of Power si Spartacus vine la Comic Con in Bucuresti

Simon Merrells, interpretul generalului Marcus Licinius Crassus din serialul Spartacus, va fi prezent la Comic Con.

A treia editie a Festivalului de Film Romanesc de la Washington, D.C. incepe pe 3 iunie

Cea de-a treia ediție a Festivalului de Film Românesc de la Washington, cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naționale derulat în spațiul nord-american, debutează vineri, 3 iunie 2022.

Descopera Delta Bucurestiului la MARe din 6 iunie

Filmul documentar Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va fi prezentat, începând cu 6 iunie, în cadrul programului FilMARe a Muzeului de Artă Recentă din București (MARe).

Este Film 2022 la final: Castigatorii

Sâmbătă, 29 mai 2022, a avut loc gala de premiere a competiției ESTE FILM Festival.

Rondul de noapte, regizat de Iosif Demian, din 17 iunie în cinematografe

Rondul de noapte, cel mai nou film semnat de cunoscutul cineast român, Iosif Demian, va putea fi văzut în premieră în cinematografele din România începând din 17 iunie.

Animatia romaneasca Merge si-asa va rula in 41 de orase din tara

Un film de animație românesc, tonic și amuzant, Merge și-așa, în regia lui Valentin Urziceanu, va rula din 3 iunie pe ecranele a peste 65 de cinematografe din 41 de orașe din România.

Top Gun: Maverick - Primul Blockbuster adevarat al verii

Înainte de a vorbi despre Top Gun: Maverick aș vrea să povestim puțin despre primul film din serie lansat în 1986.

Evenimente

12 scurt metraje romanesti in competitia Anonimul 2022

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL va avea loc în perioada 8 - 14 august 2022, la Sfântu Gheorgh...

Noutati Home Entertainment

The Matrix Resurrections pe 4K UHD (Steelbook si plastic), Blu-ray si DVD

Pro Video ne aduce al patrulea film din seria Matrix după Matrix (1999), The Matrix Reloaded (2003) și The Matrix Revolutions (2013). The Ma...

Ultimele Stiri

Ce filme noi vedem la Cineplexx din 24 iunie

Iata premierele filmelor din aceasta saptamana cinematografica si informatiile referitoare la programul lor din rețeaua Cineplexx.

23-06-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Lansari Valerian Sava si Emanuel Parvu la TIFF 202…

Festivalul Internațional de Film Transilvania și Editura Școala Ardeleană vă invită la lansarea cărților apărute în Colecția TIFF Cinefil:

23-06-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Proiectie de film si picnic comunitar pe Insula La…

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe Insula de pe Lacul Morii.

23-06-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Uneori ninge cu zapada, alteori cu intuneric - in …

Cel mai nou film semnat de Gabriel de Achim, Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric, va putea fi văzut din 1 iulie, în premieră, în cinematografe, imediat după proiecțiile...

22-06-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Premiera la TIFF 2022: Aurica, viata de caine de M…

Aurică, viață de câine - sau cum a ajuns un fost deținut personaj principal într-un film despre iubirea față de animalele abandonate.

22-06-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Victor Rebengiuc la CineFan.podcast

CineFan.podcast v-a pregătit o surpriză! În curand veti putea vedea o editie specială a emisiunii noastre!

17-06-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Pro TV anunta startul filmarilor pentru un nou ser…

Începutul verii coincide cu una dintre cele mai așteptate vești ale sezonului: PRO TV anunță achiziționarea și startul filmărilor pentru un nou serial! Un clasic... care aduce acel twist mereu surprinzător...

16-06-2022 | TV & Online | Emanuel Lazarescu

Caravana filmului romanesc - Cartea și filmul ajun…

Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul pornește din nou la drum și ajunge la Jimbolia.

15-06-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Ce filme noi vedem la Cineplexx din 17 iunie

Iata premierele filmelor din aceasta saptamana cinematografica si informatiile referitor are la programul lor din rețeaua Cineplexx.

15-06-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Va urma: suspans, comedii si povesti inspirate din…

După succesul primei ediții, secțiunea Va urma / Coming Up Next, dedicată devoratorilor de seriale, revine în acest an cu opt titluri noi care au făcut furori în Finlanda, Israel...

15-06-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

12 scurt metraje romanesti in competitia Anonimul …

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL va avea loc în perioada 8 - 14 august 2022, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării).

15-06-2022 | Eveniment | Emanuel Lazarescu

Disney+ este disponibil de azi in Romania!

Abonații vor putea viziona cele mai îndrăgite producții de la Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic și Star, toate într-un singur loc.

14-06-2022 | TV & Online | Emanuel Lazarescu

Jurrassic World: Dominion - finalul unei ere

Ultima parte a trilogiei noi Jurassic World ajunge în cinematografe din 10 iunie.

12-06-2022 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil

Jurassic Park: Recapitularea seriei

Jurassic Park e o serie de filme care se bazează pe romanul cu acelaşi nume scris de Michael Crichton.

12-06-2022 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil

Proiectii de film documentar spaniol la Institutul…

În lunile iunie și iulie, Institutul Cervantes din București și Happy Cinema propun publicului interesat de artă o serie de proiecții de filme documentare.

11-06-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Fascinanta miniserie Years and Years va fi difuzat…

Focus Sat TV va difuza din 16 iunie aclamata miniserie Ani și Ani / Years and Years (2019) în serile de luni și joi, de la ora 21:30.

11-06-2022 | TV & Online | Emanuel Lazarescu

Ce filme noi vedem la Cineplexx din 10 Iunie

Iata premierele filmelor din aceasta saptamana cinematografica si informatiile referitor are la programul lor din rețeaua Cineplexx.

10-06-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

De 3 ori mai multa distractie la TIFF in familie

Jocurile, atelierele și distracția în aer liber se întorc la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, într-un program extins, dedicat copiilor și părinților prezenți la Cluj-Napoca...

10-06-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Batem palma? Intrebarea care va sta pe buzele tutu…

Cunoscutul show internațional Deal of no Deal ajunge la Pro TV în curând!

10-06-2022 | TV & Online | Emanuel Lazarescu

CineFan.ro lanseaza primul video podcast de film d…

După 16 ani în care v-am oferit vouă, cititorilor, cele mai noi ştiri din domeniul cinematografiei dar şi interviuri şi corespondenţe de la festivaluri de film din toată lumea, site-ul...

09-06-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Benzi desenate

Red Goblin si 101 Figurine te invita la prima editie May Fair 2022

Citesti comics? Ai o colectie impresionanta de figurine? Iti plac super-eroii? Avem o super veste pentru tine!