Ambasada Frantei si Institutul Francez organizeaza Festivalul de Film Francofon - Editia a 5-a, la Cinema Elvira Popescu.

Festivalul se va desfasura in perioada 14-19 martie 2007.

Punand accentul in fiecare an pe filmografia unei tari participante, echipa de organizare a optat, pentru editia de fata, sa aduca in prim plan cinematografia francofona din tarile africane, prin 4 filme din aceasta zona a lumii.

Deschiderea festivalului are loc pe 14 martie, ora 19,00, cu filmul Bamako, al cunoscutului regizor Abderrahmane Sissako, originar din Mali. Filmul a fost prezentat in competitie oficiala la Cannes, in 2005.

La festival participa 9 tari, dar multe din filmele prezentate sunt realizate in colaborare cu tari africane.

Festivalul este organizat in colaborare cu Ambasada Armeniei, Ambasada Canadei, Ambasada Libanului, Ambasada Slovaciei, Ambasada Elvetiei, Ambasada Vietnamului, Delegatia Wallonie-Bruxelles si Centrul National al Cinematografiei.

Programul Festivalului

Miercuri 14 martie

19,00 Bamako

22,00 Abouna

Joi 15 martie

18,00 Cela restera entre nous

20,30 Tasuma

Vineri 16 martie

18,00 Mon frere se marie

20,30 Vie de sable

Sambata 17 martie

15,30 Congo River

18,00 Attention aux chiens

20,00 Quand la mer monte

Duminica 18 martie

15,30 Aurore

18,00 Falafel

20,00 Paradjanov. Le Dernier Collage

Luni 19 martie

18,00 Paris, je taime

20,30 Le Papier sera bleu

Despre filme:

Abouna

De Mahamat-Saleh Haroun

Cu Ahidjo Mahamat Moussa, Hamza Moctar Aguid, Zara Haroun

Franta-Ciad, 2002

Durata: 1h 21

Tatal lui Amina si Tahir, de 8 si 15 ani, a plecat de acasa. Cei doi frati se hotarasc atunci sa mearga sa-l caute. Socati de aceasta disparitie brusca, cei doi incep sa chiuleasca de la scoala si sa mearga la cinematograf. Intr-o zi au impresia ca-si recunosc tatal intr-un film

VO araba, subtitrat in franceza

Attention aux chiens

De Francois-Christophe Marzal

Cu Jacques Roman, Delphine Lanza, Christian Gregori, Ania Temler, Sacha Bourdo, Jacques Michel

Elvetia, 1999

Durata: 1h 26

Alex, detectiv particular, toxicoman, este constrans de politie sa gaseasca un gangster fugar Franck. Acesta seduce, in fuga sa, o tanara studenta, Lorette. El se refugiaza la ea si o convinge sa devina complicea lui pentru noi infractiuni. Alex, care foloseste metode de lucru complet irationale, hotaraste sa se foloseasca de nesansa unui tanar, Dario, pentru a-l regasi pe Franck. La un moment dat, toate aceste personaje isi vor intersecta drumul cu cel al Aviei, tanara mitomana care isi inregistreaza viata pe video.

VO franceza

Aurore

De Luc Dionne

Cu Marianne Fortier, Serge Postigo, Stphanie Lapointe, Hlene Bourgeois-Leclerc, Alice Morel-Michaud, Yves Jacques, Rmy Girard

Canada, 2005

Durata: 1h 55

In 1909, intr-un satuc pe nume Sainte-Philomene de Fortierville, Marie-Anne Caron, sotia lui Tlsphore Gagnon, o naste pe a doua lor fiica Autore. Copilul creste in sanul unei familii unite si fericite, dar in 1918 mama moare de tuberculoza. Indragostit de verisoara sa Marie-Anne Houde, Tlsphore Gagnon se hotaraste sa se casatoreasca cu ea. Doar ca frumoasa Marie-Anne nu e deloc o mama devotata. Aurore Gagnon moare si, conform anchetei, e vorba de o otravire a sangelui.

VO franceza

Bamako

De Abderrahmane Sissako

Cu Aiuml;ssa Maiuml;ga, Ticoura Traor, Maiuml;mouna Hlene Diarra

Franta, 2006

Durata: 1h 58

Mel e cantareata intr-un bar, sotul sau Chaka e somer, iar cuplul lor se destrama In curtea casei lor, pe care deja o impart cu alti vecini, se instaleaza un tribunal. Reprezentanti ai societatii civile africane au pornit un proces contra Bancii Mondiale si a FMI-ului, pe care-i cred raspunzatori pentru dramele ce zguduie Africa.

VO bambara si franceza, subtitrat in franceza si romana

Cela restera entre nous

De Miroslav Sindelka

Cu Danica Jurcova, Michal Dlouhy, Anna Siskova, Tomas Hanak, Bozidara Turzunovovz, Jozef Lenci, Zdena Studenkovz

Slovacia, 2003

Durata: 1h 40

Danica traieste de cativa ani cu Michal, om de afaceri in plina ascensiune, dar sentimentele lipsesc din viata lor. Intr-o il intalneste, din intamplare, pe Thomas, un barbat misterios, care traieste de pe o zip e alta.

VO slovaca, subtitrat in franceza

Congo River

De Thierry Michel

Documentar

Belgia, 2005

Durata: 2h

Filmul e o calatorie de la varsare la izvoarele celui mai mare bazin fluvial din lume, cel al Fluviului Congo. De-a lungul celor 4.371 km, descoperim locurile care au fost martore la istoria zbuciumata a tarii, in timp ce din arhive ies la iveala amintiri legate de personaje ale mitologiei africane, care i-au marcat destinul: colonistii Stanley si Lopold al II-lea, conducatorii africani Lumumba si Mobutu. Aceasta calatorie in inima Africii e un imn inchinat vietii.

VO franceza

Falafel

De Michel Kammoun

Cu Elie Mitri, Issam Boukhaled, Michel Hourani

Liban-Franta, 2006

Durata: 1h 23

Filmul pivoteaza in jurul ratacirilor nocturne ale lui Toufic, un tanar libanez la sfarsitul adolescentei, care incearca sa traiasca normal in Beirutul de astazi. Toufic descopera ca a trai normal in aceasta tara e un lux pe care nu si-l permite. Dupa 20 de ani de razboi, la fiecare colt de strada sta sa erupa cate un vulcan, sta sa explodeze un zacamant de gaz. Dar pentru Toufic noaptea de fata va fi initiatica si hotaratoare.

VO araba, subtitrat in franceza

Hirtia va fi albastra

De Radu Muntean

Cu Paul Ipate, Adi Carauleanu, Tudor Aaron Istodor, Ion Sapdaru, Dana Dogaru, Dragos Bucur, Andi Vasluianu

Romania, 2006

Durata: 1h 35

Nicolae Ceausescu a murit in ziua de Craciun a anului 1989, adica la opt zile dupa izbucnirea miscarii revolutionare din 17 decembrie de la Timisoara. La Bucuresti, in timpul manifestatiei hotaratoare din ziua de 22 decembrie, se confrunta, pe de o parte, o armata fara conducator si pe de alta parte, protestatarii hotarati sa-si recucereasca libertatea pierduta. Dezorientati, comandantii armatei hotarasc sa evite conflictul si fraternizeaza cu manifestantii.

VO romana, subtitrat in franceza

Mon frere se marie

De Jean-Stephane Bron

Cu Aurore Clment, Jean-Luc Bideau, Cyril Troley, Delphine Chuillot, Quoc Dung Nguyen

Elvetia, 2006

Durata: 1h 34

Vinh, refugiat boat-people, adoptat cu 20 de ani in urma de o familie din Elvetia, se va casatori in curand. Mama sa din Vietnam profita de ocazie pentru a intalni familia care i-a iubit si crescut fiul. Doar ca in familia Depierraz lucrurile nu mai sunt asa cum ii spuneau mesajele de Craciun pe care le primea de la ei, iar vizita doamnei Nguyen ii pune pe elvetieni pe jar. Membrii familiei Depierraz vor trebui sa-si imbrace din nou rolurile de tata, sotie, frate si sora Toate astea pentru a juca o fragila comedie a fericirii.

VO franceza

Paradjanov, le dernier collage

De Ruben Gevorkiants

Film documentar

Armenie-Franta, 1995

Durata: 1h10

Omagiu cineastului si artistului plastic, plecand de la opera si viata sa. Sunt prezentate, in film, mai ales lucruri inedite si cronici emotionante despre viata lui Paradjanov.

Centaurul de argint la Festivalul International de la Sankt Petersburg.

VO franceza

Paris je t'aime

De Olivier Assayas, Frdric Auburtin, Emmanuel Benbihy, Christoffer Boe, Gurinder Chadha, Sylvain Chomet, Ethan Coen si Joel Coen, Isabel Coixet, Wes Craven, Alfonso Cuaron, Gerard Depardieu, Christopher Doyle, Richard La Gravenese, Vincenzo Natali, Alexander Payne, Bruno Podalydes, Walter Salles, Oliver Schmitz, Nobuhiro Suwa

Cu Juliette Binoche, Fanny Ardant, Leiuml;la Bekhti, Julie Bataille, Gerard Depardieu

Franta-Germania-Liechtenstein-Elvetia, 2006

Durata: 1h 50.

Generatia IUBIRE...

Parcurgand cartiere, povesti de iubire pasagere, voalata, mimata, vampirizata, brutalizata sau dezvaluita... Un Paris si un pariu moderne, un oras tulburator si straniu, un film plin de viata (vieti) pe tema Iubirii.

VO franceza si engleza, subtitrat in romana

Quand la mer monte

De Yolande Moreau si Gilles Porte

Cu Yolande Moreau, Wim Willaert, Olivier Gourmet

Belgia, 2004

Durata: 1h 33

Iregrave;ne e in turneu in nordul Frantei cu O afacere murdara, un one woman show. Il intalneste pe Dries cu aceasta ocazie, care poarta marionette uriase la balciuri. Acesta e inceputul unei povesti de dragoste, ce rezoneaza in mod straniu cu spectacolul in care joaca Irene

VO franceza

Tasuma

De Kollo Daniel Sanou

Cu Mamadou Zerbo, Bsani Raoul Khalil, Aiuml; Keita, Noufou Papa Ouedraogo

Burkina Faso-Franta, 2003

Durata: 1h 25

Sogo Sanon, senegalez de vreo 60 de ani, a luptat in armata franceza in razboaiele din Indochina si din Algeria. Lasat la vatra in 1962, imediat dupa independenta tarii sale, Sogo face demersuri pe langa autoritatile franceze pentru a obtine o pensie militara. Dupa lungi ani de asteptare, Sogo pleaca la oras, convins ca in sfarsit isi va incasa pensia

VO diula si franceza, subtitrat in franceza

Vie de sable

De Nguyen Thanh Van

Cu Mai Hoa, Hong Anh, Don Duong, Cong Ninh

Vietnam, 1999

Durata: 1h 30

Canh se intoarce in Sud, la sotia sa Thoa, care l-a asteptat pe timpul razboiului. Pentru Canh, aceasta intoarcere inseamna despartirea de Tam, a doua sa sotie, si de fiica din Nord. In prezent, incearca in zadar sa reinvie iubirea pentru sotia care si-a petrecut toata tineretea asteptandu-l sa se intoarca.

VO vietnameza, subtitrat in franceza

Ambasada Frantei si Institutul Francez organizeaza Festivalul de Film Francofon - Editia a 5-a, la Cinema Elvira Popescu.

Festivalul se va desfasura in perioada 14-19 martie 2007.

Punand accentul in fiecare an pe filmografia unei tari participante, echipa de organizare a optat, pentru editia de fata, sa aduca in prim plan cinematografia francofona din tarile africane, prin 4 filme din aceasta zona a lumii.

Deschiderea festivalului are loc pe 14 martie, ora 19,00, cu filmul Bamako, al cunoscutului regizor Abderrahmane Sissako, originar din Mali. Filmul a fost prezentat in competitie oficiala la Cannes, in 2005.

La festival participa 9 tari, dar multe din filmele prezentate sunt realizate in colaborare cu tari africane.

Festivalul este organizat in colaborare cu Ambasada Armeniei, Ambasada Canadei, Ambasada Libanului, Ambasada Slovaciei, Ambasada Elvetiei, Ambasada Vietnamului, Delegatia Wallonie-Bruxelles si Centrul National al Cinematografiei.

Programul Festivalului

Miercuri 14 martie

19,00 Bamako

22,00 Abouna

Joi 15 martie

18,00 Cela restera entre nous

20,30 Tasuma

Vineri 16 martie

18,00 Mon frere se marie

20,30 Vie de sable

Sambata 17 martie

15,30 Congo River

18,00 Attention aux chiens

20,00 Quand la mer monte

Duminica 18 martie

15,30 Aurore

18,00 Falafel

20,00 Paradjanov. Le Dernier Collage

Luni 19 martie

18,00 Paris, je taime

20,30 Le Papier sera bleu

Despre filme:

Abouna

De Mahamat-Saleh Haroun

Cu Ahidjo Mahamat Moussa, Hamza Moctar Aguid, Zara Haroun

Franta-Ciad, 2002

Durata: 1h 21

Tatal lui Amina si Tahir, de 8 si 15 ani, a plecat de acasa. Cei doi frati se hotarasc atunci sa mearga sa-l caute. Socati de aceasta disparitie brusca, cei doi incep sa chiuleasca de la scoala si sa mearga la cinematograf. Intr-o zi au impresia ca-si recunosc tatal intr-un film

VO araba, subtitrat in franceza

Attention aux chiens

De Francois-Christophe Marzal

Cu Jacques Roman, Delphine Lanza, Christian Gregori, Ania Temler, Sacha Bourdo, Jacques Michel

Elvetia, 1999

Durata: 1h 26

Alex, detectiv particular, toxicoman, este constrans de politie sa gaseasca un gangster fugar Franck. Acesta seduce, in fuga sa, o tanara studenta, Lorette. El se refugiaza la ea si o convinge sa devina complicea lui pentru noi infractiuni. Alex, care foloseste metode de lucru complet irationale, hotaraste sa se foloseasca de nesansa unui tanar, Dario, pentru a-l regasi pe Franck. La un moment dat, toate aceste personaje isi vor intersecta drumul cu cel al Aviei, tanara mitomana care isi inregistreaza viata pe video.

VO franceza

Aurore

De Luc Dionne

Cu Marianne Fortier, Serge Postigo, Stphanie Lapointe, Hlene Bourgeois-Leclerc, Alice Morel-Michaud, Yves Jacques, Rmy Girard

Canada, 2005

Durata: 1h 55

In 1909, intr-un satuc pe nume Sainte-Philomene de Fortierville, Marie-Anne Caron, sotia lui Tlsphore Gagnon, o naste pe a doua lor fiica Autore. Copilul creste in sanul unei familii unite si fericite, dar in 1918 mama moare de tuberculoza. Indragostit de verisoara sa Marie-Anne Houde, Tlsphore Gagnon se hotaraste sa se casatoreasca cu ea. Doar ca frumoasa Marie-Anne nu e deloc o mama devotata. Aurore Gagnon moare si, conform anchetei, e vorba de o otravire a sangelui.

VO franceza

Bamako

De Abderrahmane Sissako

Cu Aiuml;ssa Maiuml;ga, Ticoura Traor, Maiuml;mouna Hlene Diarra

Franta, 2006

Durata: 1h 58

Mel e cantareata intr-un bar, sotul sau Chaka e somer, iar cuplul lor se destrama In curtea casei lor, pe care deja o impart cu alti vecini, se instaleaza un tribunal. Reprezentanti ai societatii civile africane au pornit un proces contra Bancii Mondiale si a FMI-ului, pe care-i cred raspunzatori pentru dramele ce zguduie Africa.

VO bambara si franceza, subtitrat in franceza si romana

Cela restera entre nous

De Miroslav Sindelka

Cu Danica Jurcova, Michal Dlouhy, Anna Siskova, Tomas Hanak, Bozidara Turzunovovz, Jozef Lenci, Zdena Studenkovz

Slovacia, 2003

Durata: 1h 40

Danica traieste de cativa ani cu Michal, om de afaceri in plina ascensiune, dar sentimentele lipsesc din viata lor. Intr-o il intalneste, din intamplare, pe Thomas, un barbat misterios, care traieste de pe o zip e alta.

VO slovaca, subtitrat in franceza

Congo River

De Thierry Michel

Documentar

Belgia, 2005

Durata: 2h

Filmul e o calatorie de la varsare la izvoarele celui mai mare bazin fluvial din lume, cel al Fluviului Congo. De-a lungul celor 4.371 km, descoperim locurile care au fost martore la istoria zbuciumata a tarii, in timp ce din arhive ies la iveala amintiri legate de personaje ale mitologiei africane, care i-au marcat destinul: colonistii Stanley si Lopold al II-lea, conducatorii africani Lumumba si Mobutu. Aceasta calatorie in inima Africii e un imn inchinat vietii.

VO franceza

Falafel

De Michel Kammoun

Cu Elie Mitri, Issam Boukhaled, Michel Hourani

Liban-Franta, 2006

Durata: 1h 23

Filmul pivoteaza in jurul ratacirilor nocturne ale lui Toufic, un tanar libanez la sfarsitul adolescentei, care incearca sa traiasca normal in Beirutul de astazi. Toufic descopera ca a trai normal in aceasta tara e un lux pe care nu si-l permite. Dupa 20 de ani de razboi, la fiecare colt de strada sta sa erupa cate un vulcan, sta sa explodeze un zacamant de gaz. Dar pentru Toufic noaptea de fata va fi initiatica si hotaratoare.

VO araba, subtitrat in franceza

Hirtia va fi albastra

De Radu Muntean

Cu Paul Ipate, Adi Carauleanu, Tudor Aaron Istodor, Ion Sapdaru, Dana Dogaru, Dragos Bucur, Andi Vasluianu

Romania, 2006

Durata: 1h 35

Nicolae Ceausescu a murit in ziua de Craciun a anului 1989, adica la opt zile dupa izbucnirea miscarii revolutionare din 17 decembrie de la Timisoara. La Bucuresti, in timpul manifestatiei hotaratoare din ziua de 22 decembrie, se confrunta, pe de o parte, o armata fara conducator si pe de alta parte, protestatarii hotarati sa-si recucereasca libertatea pierduta. Dezorientati, comandantii armatei hotarasc sa evite conflictul si fraternizeaza cu manifestantii.

VO romana, subtitrat in franceza

Mon frere se marie

De Jean-Stephane Bron

Cu Aurore Clment, Jean-Luc Bideau, Cyril Troley, Delphine Chuillot, Quoc Dung Nguyen

Elvetia, 2006

Durata: 1h 34

Vinh, refugiat boat-people, adoptat cu 20 de ani in urma de o familie din Elvetia, se va casatori in curand. Mama sa din Vietnam profita de ocazie pentru a intalni familia care i-a iubit si crescut fiul. Doar ca in familia Depierraz lucrurile nu mai sunt asa cum ii spuneau mesajele de Craciun pe care le primea de la ei, iar vizita doamnei Nguyen ii pune pe elvetieni pe jar. Membrii familiei Depierraz vor trebui sa-si imbrace din nou rolurile de tata, sotie, frate si sora Toate astea pentru a juca o fragila comedie a fericirii.

VO franceza

Paradjanov, le dernier collage

De Ruben Gevorkiants

Film documentar

Armenie-Franta, 1995

Durata: 1h10

Omagiu cineastului si artistului plastic, plecand de la opera si viata sa. Sunt prezentate, in film, mai ales lucruri inedite si cronici emotionante despre viata lui Paradjanov.

Centaurul de argint la Festivalul International de la Sankt Petersburg.

VO franceza

Paris je t'aime

De Olivier Assayas, Frdric Auburtin, Emmanuel Benbihy, Christoffer Boe, Gurinder Chadha, Sylvain Chomet, Ethan Coen si Joel Coen, Isabel Coixet, Wes Craven, Alfonso Cuaron, Gerard Depardieu, Christopher Doyle, Richard La Gravenese, Vincenzo Natali, Alexander Payne, Bruno Podalydes, Walter Salles, Oliver Schmitz, Nobuhiro Suwa

Cu Juliette Binoche, Fanny Ardant, Leiuml;la Bekhti, Julie Bataille, Gerard Depardieu

Franta-Germania-Liechtenstein-Elvetia, 2006

Durata: 1h 50.

Generatia IUBIRE...

Parcurgand cartiere, povesti de iubire pasagere, voalata, mimata, vampirizata, brutalizata sau dezvaluita... Un Paris si un pariu moderne, un oras tulburator si straniu, un film plin de viata (vieti) pe tema Iubirii.

VO franceza si engleza, subtitrat in romana

Quand la mer monte

De Yolande Moreau si Gilles Porte

Cu Yolande Moreau, Wim Willaert, Olivier Gourmet

Belgia, 2004

Durata: 1h 33

Iregrave;ne e in turneu in nordul Frantei cu O afacere murdara, un one woman show. Il intalneste pe Dries cu aceasta ocazie, care poarta marionette uriase la balciuri. Acesta e inceputul unei povesti de dragoste, ce rezoneaza in mod straniu cu spectacolul in care joaca Irene

VO franceza

Tasuma

De Kollo Daniel Sanou

Cu Mamadou Zerbo, Bsani Raoul Khalil, Aiuml; Keita, Noufou Papa Ouedraogo

Burkina Faso-Franta, 2003

Durata: 1h 25

Sogo Sanon, senegalez de vreo 60 de ani, a luptat in armata franceza in razboaiele din Indochina si din Algeria. Lasat la vatra in 1962, imediat dupa independenta tarii sale, Sogo face demersuri pe langa autoritatile franceze pentru a obtine o pensie militara. Dupa lungi ani de asteptare, Sogo pleaca la oras, convins ca in sfarsit isi va incasa pensia

VO diula si franceza, subtitrat in franceza

Vie de sable

De Nguyen Thanh Van

Cu Mai Hoa, Hong Anh, Don Duong, Cong Ninh

Vietnam, 1999

Durata: 1h 30

Canh se intoarce in Sud, la sotia sa Thoa, care l-a asteptat pe timpul razboiului. Pentru Canh, aceasta intoarcere inseamna despartirea de Tam, a doua sa sotie, si de fiica din Nord. In prezent, incearca in zadar sa reinvie iubirea pentru sotia care si-a petrecut toata tineretea asteptandu-l sa se intoarca.

VO vietnameza, subtitrat in franceza


Din aceeasi categorie...

Azi începe Comic Con 2024: Evenimentul se desfășoară în acest weekend la Romexpo din București

Azi începe Comic Con 2024: Evenimentul se desfășoară în acest weekend la Romexpo din București

Cel mai mare eveniment dedicat pasionaților de filme, seriale, benzi desenate, jocuri video și cosplay, Comic Con România deschide porțile celei de-a unsprezecea ediții vineri, 19 aprilie.

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Cariera de peste cinci decenii a actorului Dan Nuțu va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Activitate, în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo 2024, din 29 aprilie. 

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Cariera de peste șase decenii a actriței Rodica Mandache va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo.