Cea de-a cincea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est aduce, intre 8 si 17 octombrie 2010, la Bucuresti, 511 filme de lung si scurt metraj din 46 de tari de pe 5 continente, un adevarat record pentru cel mai important festival de film de animatie din Romania.

Proaspat nominalizat la Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun lung metraj de animatie produs in 2010 si lansat in avanpremiera mondiala in cadrul Festivalului International de Film de la Berlin, Iluzionistul / L'illusionniste, regizat de Sylvain Chomet dupa un scenariu de Jacques Tati, deschide oficial Anim'est 2010 vineri, 8 octombrie 2010, de la ora 19:00, la Cinema Patria.

Dupa deschiderea oficiala a festivalului, incepand cu ora 22:00, la Cinema Patria va fi proiectata una dintre peliculele care au marcat istoria filmului de animatie: Persepolis (r. Marjane Satrapi, 2007), lung metrajul castigator al Premiului Special al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes si nominalizat la Premiul Oscar, prezentat la Anim'est intr-o proiectie speciala, cu ocazia lansarii pe DVD in Romania.

DVD-ul Persepolis va putea fi gasit, in premiera, pe toata durata festivalului, la gift shop-urile Anim'est de la Cinema Patria si Cinema Scala.

Festivalul este incheiat de un spectacol unic, sustinut de renumitul violonist si compozitor Alexander Balanescu, care va orchestra live pe scena Cinema Patria o selectie de scurtmetraje semnate de animatorul invitat al acestei editii, britanicul Phil Mulloy, dupa Gala de inchidere a festivalului, programata sambata, 16 octombrie 2010, la Cinema Patria, de la ora 20:00.

Invitatul special al Anim'est 2010, unul dintre cei mai importanti animatori independenti americani ai momentului, Alex Budovsky, aduce la Cinema Patria duminica, 10 octombrie 2010, de la ora 20:30, scurt metrajele sale-cult, si deschide seria masterclass-urilor Anim'est luni, 11 octombrie, de la ora 14:00.

Anim'est isi respecta si in acest an misiunea de promovare si resuscitare a filmului de animatie din Romania. Astfel, pe langa competitia nationala care aduce in acest an la festival cele mai bune 14 filme de animatie realizate in Romania, un animator roman va primi traditionalul Premiu pentru Intreaga Activitate.

In acest an, este vorba despre arhitectul si regizorul Zeno Bogdanescu, unul dintre cei mai importanti animatori ai legendarului studio Animafilm. Absolvent al Institutului de Arhitectura Ion Mincu, Zeno Bogdanescu (nascut in 1955) este unul dintre reprezentantii de marca a generatiei 80.

El a debutat, alaturi de Radu Igazsag, Olimpiu Bandalac si Nagy Lajos, cu filmul Caligrafie. Filmografia sa cuprinde pelicule realizate in tehnici diverse, de la tehnica obisnuita a desenului animat (Incurca lume) la grafica animata (Casa), de la pixilatie (Trepte), la animatia de nisip (Phoenix).

Incepand cu anul 1995, Zeno Bogdanescu s-a consacrat in exclusivitate arhitecturii. In prezent este decanul Facultatii de Arhitectura a Universitatii Ion Mincu din Bucuresti. Spectatorii Anim'est pot urmari cele mai importante scurtmetraje semnate Zeno Bogdanescu luni, 11 octombrie 2010, incepand cu ora 17:00, la Cinema Scala. Regizorul roman se numara printre invitatii Mesei Rotunde ce va dezbate soarta filmului romanesc de animatie joi, 14 octombrie, de la ora 12:00, la Cinema Union.

De dimineata devreme pana tarziu, in noapte, cinematografele Patria, Scala si Union vor gazdui un maraton de filme destinate fanilor filmului de animatie de toate varstele, amestecand productii independente, protagonistele proiectiilor speciale si ale celor sase competitii Anim'est, dar si de filme uluitoare din punct de vedere narativ si vizual, superproductii precum cele cinci lungmetraje din cadrul Retrospectivei dedicate celui mai mare studio anime din Asia, Studio 4C, sau scurt si lungmetrajele multipremiate din cadrul sectiunii Mozaic. Club Control va fi gazda noptilor de Anim'est si cel mai important punct de intalnire intre publicul festivalului, invitatii acestuia si echipa dupa terminarea proiectiilor.

Tot in Club Control, joi, 14 octombrie 2010, de la ora 21:00, iubitorii filmului de animatie si ai muzicii de calitate vor putea sa urmareasca la pachet proiectia celor doua programe de scurt metraje selectionate in competitia Videoclip & Advertising, care va fi urmata de concerte sustinute de doua dintre cele mai bune trupe autohtone de indie rock: The Mono Jacks si The Pixels.

Anim'est este membru fondator al Premiilor Filmului de Animatie Est-European (Eastern European Animation Awards), care grupeaza cele mai importante festivaluri de film de animatie din Europa de Est (Animafest Zagreb Croatia, Animateka Ljubljana Slovenia, Anim'est Bucuresti Romania, Balkanima Belgrad Serbia, Banja Luka International Animation Film Festival - Bosnia si Hertegovina si FestAnča Žilina).

Fiecare din cele sase festivaluri a propus pentru editia din acest an a Premiilor cate un scurt metraj produs in tara sa, care a rulat in cadrul programelor competitive. Propunerea Anim'est pentru prima editie a Premiilor Zgomot alb al lui Marius Pandele, castigatorul Mentiunii Speciale pentru Cel mai bun film romanesc la editia din 2009 a Anim'est si unul dintre nominalizatii la Premiul Gopo pentru film de scurt metraj in 2009 va rula alaturi de alte cinci titluri din Bosnia si Hertegovina, Croatia, Serbia, Slovacia si Slovenia, vineri, 8 octombrie 2010, de la ora 20:00 si sambata, 9 octombrie 2010, de la ora 12:00, la Cinema Union.

Programul EEAA va rula impreuna cu mediumetrajul romanesc din 2010 O zi din viata lui Ionescu, regizat de Mihai Surubaru.

Incepand cu aceasta editie, Anim'est este, alaturi de celelalte festivaluri din reteaua EEAA, membru al circuitului Cartoon d'Or, premiul pan-european pentru cel mai bun film animat al anului, oferit de Cartoon Asociatia Europeana a Filmului de Animatie, sustinut de programul MEDIA International.

Astfel, fiecare dintre cele mai importante festivaluri de film europene cu competitii dedicate filmului de animatie propune cate un titlu pentru nominalizarea la titlul de Cel mai bun scurtmetraj european de animatie.

Din aceasta lista, un juriu international selecteaza cinci nominalizati. Marele castigator isi primeste trofeul in luna septembrie, pe scena Cartoon Forum, cel mai important forum de co-productie, finatare si distributie de film european de animatie in formate TV si new media.

Nume importante ale filmului de animatie contemporan au castigat trofeul Cartoon d'Or de la infiintarea acestuia, in 1991, pana in prezent: Sylvain Chomet, Nick Park, Sylvain Chomet, Jacques-Remy Girerd, Mark Baker, Michael Dudok De Wit sau Joanna Quinn.

Cei cinci nominalizati din 2010, printre care se numara, bineinteles, si castigatorul importantului trofeu, Crocodile al estonianului Kaspar Jancis, ruleaza in cadrul Anim'est vineri, 8 octombrie, de la ora 18:00, la Cinema Union, respectiv sambata, 9 octombrie, de la ora 14:00, la Cinema Union.

Copiii sunt invitatii de onoare ai celei de-a cincea editii a Festivalului International de Film Anim'est 2010: la workshopul de initiere in animatie sustinut de belgienii de la Zorobabel, vor participa 10 copii cu varsta cupinsa intre 8 si 12 ani, iar traditionalele proiectii pentru copii s-au transformat in acest an intr-o sectiune in toata regula: Minimest, care le ofera celor mai tineri spectatori Anim'est, dar si insotitorilor lor, 9 lungmetraje si 4 programe de scurtmetraje care vor cufunda diminetile de la Cinema Patria intr-o atmosfera generala de poveste, cu ajutorul personajelor fermecate care vor prezenta filmele sau vor sustine activitatile interactive dedicate copiilor, in foaierul Cinema Patria.

Animatorul, graficianul si regizorul roman Valentin Eliseu este gazda celuilalt workshop al festivalului, Timing si spacing in animatie urmand sa aduca mai aproape cei 20 de cursanti selectati de notiunile de baza pentru redarea timpului si spatiului in filmul de animatie.

Obisnuitul program alcatuit din cele mai bune scurtmetraje britanice produse in 2010, prezentat de British Council, ruleaza la Cinema Patria sambata, 16 octombrie, de la ora 16:00, la Cinema Union, si duminica, 17 octombrie 2010, de la ora 18:30, la Cinema Patria. Sosita direct de la Londra, Christine Bardsley, sefa departamentului Film al British Council, va prezenta si in acest an selectia de filme scurte multipremiate din productia britanica spectatorilor Anim'est.

Creepy Animation Night 2, noaptea de scurtmetraje bizare si neconventionale, gazduita de interventiile live cu muzica, respectiv ilustratii grafice, realizate de Matze, respectiv Andrei Fantana, este si in 2010 unul dintre highlight-urile programului Anim'est si un eveniment pe care bucurestenii nu trebuie sa il rateze vineri, 15 octombrie, de la 23:00, la Cinema Patria.

Cea de-a cincea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est va avea loc in perioada 8-17 octombrie 2010 la Cinema Patria, Cinema Scala si Cinema Union din Bucuresti, si va fi urmata de un follow-up la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, in perioada 22-24 octombrie 2010. Anim'est este organizat de Asociatia Estenest, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Ogilvy.

Cea de-a cincea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est aduce, intre 8 si 17 octombrie 2010, la Bucuresti, 511 filme de lung si scurt metraj din 46 de tari de pe 5 continente, un adevarat record pentru cel mai important festival de film de animatie din Romania.

Proaspat nominalizat la Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun lung metraj de animatie produs in 2010 si lansat in avanpremiera mondiala in cadrul Festivalului International de Film de la Berlin, Iluzionistul / L'illusionniste, regizat de Sylvain Chomet dupa un scenariu de Jacques Tati, deschide oficial Anim'est 2010 vineri, 8 octombrie 2010, de la ora 19:00, la Cinema Patria.

Dupa deschiderea oficiala a festivalului, incepand cu ora 22:00, la Cinema Patria va fi proiectata una dintre peliculele care au marcat istoria filmului de animatie: Persepolis (r. Marjane Satrapi, 2007), lung metrajul castigator al Premiului Special al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes si nominalizat la Premiul Oscar, prezentat la Anim'est intr-o proiectie speciala, cu ocazia lansarii pe DVD in Romania.

DVD-ul Persepolis va putea fi gasit, in premiera, pe toata durata festivalului, la gift shop-urile Anim'est de la Cinema Patria si Cinema Scala.

Festivalul este incheiat de un spectacol unic, sustinut de renumitul violonist si compozitor Alexander Balanescu, care va orchestra live pe scena Cinema Patria o selectie de scurtmetraje semnate de animatorul invitat al acestei editii, britanicul Phil Mulloy, dupa Gala de inchidere a festivalului, programata sambata, 16 octombrie 2010, la Cinema Patria, de la ora 20:00.

Invitatul special al Anim'est 2010, unul dintre cei mai importanti animatori independenti americani ai momentului, Alex Budovsky, aduce la Cinema Patria duminica, 10 octombrie 2010, de la ora 20:30, scurt metrajele sale-cult, si deschide seria masterclass-urilor Anim'est luni, 11 octombrie, de la ora 14:00.

Anim'est isi respecta si in acest an misiunea de promovare si resuscitare a filmului de animatie din Romania. Astfel, pe langa competitia nationala care aduce in acest an la festival cele mai bune 14 filme de animatie realizate in Romania, un animator roman va primi traditionalul Premiu pentru Intreaga Activitate.

In acest an, este vorba despre arhitectul si regizorul Zeno Bogdanescu, unul dintre cei mai importanti animatori ai legendarului studio Animafilm. Absolvent al Institutului de Arhitectura Ion Mincu, Zeno Bogdanescu (nascut in 1955) este unul dintre reprezentantii de marca a generatiei 80.

El a debutat, alaturi de Radu Igazsag, Olimpiu Bandalac si Nagy Lajos, cu filmul Caligrafie. Filmografia sa cuprinde pelicule realizate in tehnici diverse, de la tehnica obisnuita a desenului animat (Incurca lume) la grafica animata (Casa), de la pixilatie (Trepte), la animatia de nisip (Phoenix).

Incepand cu anul 1995, Zeno Bogdanescu s-a consacrat in exclusivitate arhitecturii. In prezent este decanul Facultatii de Arhitectura a Universitatii Ion Mincu din Bucuresti. Spectatorii Anim'est pot urmari cele mai importante scurtmetraje semnate Zeno Bogdanescu luni, 11 octombrie 2010, incepand cu ora 17:00, la Cinema Scala. Regizorul roman se numara printre invitatii Mesei Rotunde ce va dezbate soarta filmului romanesc de animatie joi, 14 octombrie, de la ora 12:00, la Cinema Union.

De dimineata devreme pana tarziu, in noapte, cinematografele Patria, Scala si Union vor gazdui un maraton de filme destinate fanilor filmului de animatie de toate varstele, amestecand productii independente, protagonistele proiectiilor speciale si ale celor sase competitii Anim'est, dar si de filme uluitoare din punct de vedere narativ si vizual, superproductii precum cele cinci lungmetraje din cadrul Retrospectivei dedicate celui mai mare studio anime din Asia, Studio 4C, sau scurt si lungmetrajele multipremiate din cadrul sectiunii Mozaic. Club Control va fi gazda noptilor de Anim'est si cel mai important punct de intalnire intre publicul festivalului, invitatii acestuia si echipa dupa terminarea proiectiilor.

Tot in Club Control, joi, 14 octombrie 2010, de la ora 21:00, iubitorii filmului de animatie si ai muzicii de calitate vor putea sa urmareasca la pachet proiectia celor doua programe de scurt metraje selectionate in competitia Videoclip & Advertising, care va fi urmata de concerte sustinute de doua dintre cele mai bune trupe autohtone de indie rock: The Mono Jacks si The Pixels.

Anim'est este membru fondator al Premiilor Filmului de Animatie Est-European (Eastern European Animation Awards), care grupeaza cele mai importante festivaluri de film de animatie din Europa de Est (Animafest Zagreb Croatia, Animateka Ljubljana Slovenia, Anim'est Bucuresti Romania, Balkanima Belgrad Serbia, Banja Luka International Animation Film Festival - Bosnia si Hertegovina si FestAnča Žilina).

Fiecare din cele sase festivaluri a propus pentru editia din acest an a Premiilor cate un scurt metraj produs in tara sa, care a rulat in cadrul programelor competitive. Propunerea Anim'est pentru prima editie a Premiilor Zgomot alb al lui Marius Pandele, castigatorul Mentiunii Speciale pentru Cel mai bun film romanesc la editia din 2009 a Anim'est si unul dintre nominalizatii la Premiul Gopo pentru film de scurt metraj in 2009 va rula alaturi de alte cinci titluri din Bosnia si Hertegovina, Croatia, Serbia, Slovacia si Slovenia, vineri, 8 octombrie 2010, de la ora 20:00 si sambata, 9 octombrie 2010, de la ora 12:00, la Cinema Union.

Programul EEAA va rula impreuna cu mediumetrajul romanesc din 2010 O zi din viata lui Ionescu, regizat de Mihai Surubaru.

Incepand cu aceasta editie, Anim'est este, alaturi de celelalte festivaluri din reteaua EEAA, membru al circuitului Cartoon d'Or, premiul pan-european pentru cel mai bun film animat al anului, oferit de Cartoon Asociatia Europeana a Filmului de Animatie, sustinut de programul MEDIA International.

Astfel, fiecare dintre cele mai importante festivaluri de film europene cu competitii dedicate filmului de animatie propune cate un titlu pentru nominalizarea la titlul de Cel mai bun scurtmetraj european de animatie.

Din aceasta lista, un juriu international selecteaza cinci nominalizati. Marele castigator isi primeste trofeul in luna septembrie, pe scena Cartoon Forum, cel mai important forum de co-productie, finatare si distributie de film european de animatie in formate TV si new media.

Nume importante ale filmului de animatie contemporan au castigat trofeul Cartoon d'Or de la infiintarea acestuia, in 1991, pana in prezent: Sylvain Chomet, Nick Park, Sylvain Chomet, Jacques-Remy Girerd, Mark Baker, Michael Dudok De Wit sau Joanna Quinn.

Cei cinci nominalizati din 2010, printre care se numara, bineinteles, si castigatorul importantului trofeu, Crocodile al estonianului Kaspar Jancis, ruleaza in cadrul Anim'est vineri, 8 octombrie, de la ora 18:00, la Cinema Union, respectiv sambata, 9 octombrie, de la ora 14:00, la Cinema Union.

Copiii sunt invitatii de onoare ai celei de-a cincea editii a Festivalului International de Film Anim'est 2010: la workshopul de initiere in animatie sustinut de belgienii de la Zorobabel, vor participa 10 copii cu varsta cupinsa intre 8 si 12 ani, iar traditionalele proiectii pentru copii s-au transformat in acest an intr-o sectiune in toata regula: Minimest, care le ofera celor mai tineri spectatori Anim'est, dar si insotitorilor lor, 9 lungmetraje si 4 programe de scurtmetraje care vor cufunda diminetile de la Cinema Patria intr-o atmosfera generala de poveste, cu ajutorul personajelor fermecate care vor prezenta filmele sau vor sustine activitatile interactive dedicate copiilor, in foaierul Cinema Patria.

Animatorul, graficianul si regizorul roman Valentin Eliseu este gazda celuilalt workshop al festivalului, Timing si spacing in animatie urmand sa aduca mai aproape cei 20 de cursanti selectati de notiunile de baza pentru redarea timpului si spatiului in filmul de animatie.

Obisnuitul program alcatuit din cele mai bune scurtmetraje britanice produse in 2010, prezentat de British Council, ruleaza la Cinema Patria sambata, 16 octombrie, de la ora 16:00, la Cinema Union, si duminica, 17 octombrie 2010, de la ora 18:30, la Cinema Patria. Sosita direct de la Londra, Christine Bardsley, sefa departamentului Film al British Council, va prezenta si in acest an selectia de filme scurte multipremiate din productia britanica spectatorilor Anim'est.

Creepy Animation Night 2, noaptea de scurtmetraje bizare si neconventionale, gazduita de interventiile live cu muzica, respectiv ilustratii grafice, realizate de Matze, respectiv Andrei Fantana, este si in 2010 unul dintre highlight-urile programului Anim'est si un eveniment pe care bucurestenii nu trebuie sa il rateze vineri, 15 octombrie, de la 23:00, la Cinema Patria.

Cea de-a cincea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est va avea loc in perioada 8-17 octombrie 2010 la Cinema Patria, Cinema Scala si Cinema Union din Bucuresti, si va fi urmata de un follow-up la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, in perioada 22-24 octombrie 2010. Anim'est este organizat de Asociatia Estenest, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Ogilvy.


Din aceeasi categorie...

Azi începe Comic Con 2024: Evenimentul se desfășoară în acest weekend la Romexpo din București

Azi începe Comic Con 2024: Evenimentul se desfășoară în acest weekend la Romexpo din București

Cel mai mare eveniment dedicat pasionaților de filme, seriale, benzi desenate, jocuri video și cosplay, Comic Con România deschide porțile celei de-a unsprezecea ediții vineri, 19 aprilie.

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Cariera de peste cinci decenii a actorului Dan Nuțu va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Activitate, în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo 2024, din 29 aprilie. 

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Cariera de peste șase decenii a actriței Rodica Mandache va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo.