In perioada 27-29 octombrie 2010 se desfasoara, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38, Bucuresti), Zilele Filmului Norvegian.
Evenimentul, organizat de Ambasada Regala a Norvegiei la Bucuresti impreuna cu Institutul Cultural Roman, isi propune sa ofere publicului din Romania o perspectiva asupra noului val din cinematografia norvegiana, asa numitul Norwave.
Filmele norvegiene si noul val din cinematografia romaneasca au un element important in comun ambele au devenit deosebit de populare si apreciate, atat la festivalurile de film, cat si in cinematografe.
Noul mileniu a adus o schimbare semnificativa pentru cinematografia norvegiana: renumele international. Nominalizarea la Oscar a filmului Elling a fost urmata de alte filme artistice si documentare bine primite dincolo de hotarele tarii.
Reprezentative pentru noul val, cele cinci filme proiectate la Bucuresti vor fi precedate miercuri, 27 octombrie, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Roman, de un seminar dedicat noilor tendinte si aspiratii ale filmelor norvegiene.
Seminarul va fi moderat de criticul de film Andrei Gorzo. Invitatul Ambasadei este domnul Jan Erik Holst, responsabil de proiectele culturale internationale ale Institutului Norvegian de Film.
In cadrul seminarului, el va discuta cu critici romani de film, profesionisti din industria cinematografica, spectatori si jurnalisti.
Filmele vor fi subtitrate in limbile romana si engleza. Intrarea este libera.
CineFan va prezinta programul evenimentului
Miercuri, 27 octombrie 2010:
18:00 Seminar
19:30 Omul care l-a iubit pe Yngve (2008)
Joi 28 octombrie 2010
18:00 Upperdog (2009)
20:00 Elling (2001)
Vineri 29 octombrie 2010
18:00 Cel mai mare din lume (2001)
20:00 Nord (2009)
Omul care l-a iubit pe Yngve / Mannen som elsket Yngve (2008)
Drama, Norvegia, 99
Regia: Stian Kristiansen
Cu: Rolf Kristian Larsen, Arthur Berning, Ole Christoffer Ertvag
Un film neasteptat de incantator, Omul care l-a iubit pe Yngve spune irezistibila poveste a maturizarii, captand cu sensibilitate atat cinismul, cat si inocenta auto-descoperirii. O interpretare remarcabila si o naratiune solida i-au permis regizorului Stian Kristiansen sa realizeze un film memorabil.
Noiembrie 1989. Caderea Zidului Berlinului. In orasul Stavanger, Jarle Klepp (17 ani) nu are de unde sa stie ca totul este pe cale sa se schimbe. Pana acum a avut tot ce si-ar fi putut dori: cea mai buna prietena din lume si cel mai simpatic amic. In curand vor lansa impreuna o noua formatie de muzica punk. Dar un nou baiat vine in clasa lor, Yngve, iar faptul ca nu pare sa semene cu nimeni altcineva il uimeste si tulbura pe Jarle. Confuz, realizeaza ca intalnirile sale cu Yngve devin tot mai dese, chiar daca asta presupune sa faca lucruri care altfel ii displac, precum sa joace tenis sau sa asculte Duran Duran. Incet, dar sigur, Jarle ii va dezamagi pe toti cei apropiati si va afla ce inseamna singuratatea.
Distinctii:
2008 Festivalul International de Film din Norvegia, Haugesund: Amanda: Cel mai bun film pentru copii si tineret, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film
2008 Zilele Filmului Nordic, Lubeck, Germania: Marele Premiu
2009 Outfest Los Angeles: Marele premiu al juriului pentru lung metraj
Upperdog (2009)
Comedie, Norvegia, 100
Regia: Sara Johnsen
Cu: Mads Sjogard Pettersen, Agnieszka Grochowska, Hermann Sabado
Upperdog este o tragi-comedie vibranta despre relatii intre oameni care tanjesc unii dupa altii, si care isi cauta iubirea. Vulnerabilitatea lor este abordata deopotriva cu lejeritate si gravitate. Cu un fler narativ sofisticat, echipa din spatele filmului Upperdog a reusit sa redea o poveste amuzanta si emotionata dintr-o Norvegie contemporana.
Copii fiind, fratii vitregi Axel si Yanne sunt dati spre adoptie in Norvegia. El este adoptat de catre o familie instarita, iar indulgenta parintilor il transforma intr-un tanar rasfatat, care incearca sa isi ascunda trecutul tulbure mimand indiferenta. Prin contrast, sora sa, Yanne, infiata de o familie cu resurse modeste, isi aminteste de drumul spre Norvegia si de despartirea de fratele sau, dar nu stie unde sa il caute.
Drumurile celor doi frati se vor intersecta mai tarziu, iar in aceasta revedere un rol important il joaca Maria, prietena poloneza a lui Yanne.
Distinctii:
2010 Festivalul Filmului Nordic, Rouen: Marele Premiu al juriului
Elling (2001)
Drama, Norvegia, 90
Regia: Petter Nass
Cu: Per Christian Ellefsen, Sven Nordin, Per Christensen.
Elling este o poveste calda si plina de umor. Dupa un stagiu de doi ani la Centrul de Tratament Broynes, Elling este hotarat sa revina la asa numita lume-reala. Impreuna cu colegul sau mai cu picioarele pe pamant, Kjell Bjarne, primeste permisiunea de a se muta intr-un apartament din Oslo, cu conditia sa aiba grija de propria sa persoana.
Aventurile prin care vor trece cei doi prieteni, relatiile pe care le stabilesc, situatiile cu care se confrunta la tot pasul, ii forteaza pe cei doi tineri sa se maturizeze si sa se aventureze in viata.
Distinctii:
2001 Zilele Filmului Nordic, Lubeck: Premiul Interfilm
2001 Saptamana Internationala a Filmului, Wurzburg: Premiul juriului
2001 Premiile Academiei Americane de Fim, Cel mai bun film strain: nominalizare
2001 Festivalul Filmululi Nordic, Rouen, Franta: Premiul juriului
2001 Festivalul International de Film Seattle, USA: Cel mai mai bun film
2001 Festivalul International de Film Varsovia: Premiul juriului
Cel mai mare din lume / Det storste I verden (2001)
Drama, Norvegia, 114
Regia: Thomas Robsahm
Cu: Herborg Krakevik, Kirsti Stubo, Jesper Langberg
Filmul este bazat pe unul din principalele romane ale literaturii norvegiene Fiica pescarului scris de laureatul Premiului Nobel pentru literatura, Bjornstjerne Bjornson. Filmul este o comedie plina de farmec, care se desfasoara in cel mai spectaculos, salbatic si dramatic peisaj norvegian. Prezentarea filmului doreste sa marcheze si centenarul mortii lui B. Bjornson.
Actiunea filmului se situeaza undeva la mijlocul secolului al XIX-lea, in centrul sau fiind Petra, o tanara indrazneata, dar lipsita de protectia unei figuri paterne. Dintr-o combinatie de pasiune romantica si dorinta de libertate, Petra se trezeste logodita cu trei tineri din orasul ei de origine. Nevoita sa isi paraseasca locuinta, Petra porneste spre Copenhaga, dar isi va incheia calatoria mai devreme, in casa parohiala a unui preot vaduv danez si a fiicei acestuia. O prietenie stransa, dar nu lipsita de incercari, le va lega pe cele doua femei. Dar aceasta relatie este pusa la grea incercare in momentul in care isi dau seama ca iubesc acelasi barbat.
Nord / North (2009)
Drama, Norvegia, 79
Regia: Rune Denstad Langlo
Cu: Anders Baasmo Christiansen, Kyrre Hellum, Marte Aunemo
Castigator al Marelui Premiu la TIFF in 2009, Nord este o comedie romantica. Este povestea unui atlet pe nume Jomar Sine care, dupa o perioada de depresie, se autoizoleaza intr-o existenta singuratica si trista. Calare pe un snow-mobil, Jomar porneste intr-o calatorie stranie si dramatica spre indepartatul Nord, unde fosta lui prietena locuieste impreuna cu fiul lor, despre a carui existenta abia a aflat.
Intreaga sa calatorie se transforma intr-o experienta ciudata, iar oamenii intalniti, si ei la fel de confuzi precum Jomar, il vor forta sa isi continue calatoria spre realitate.
Distinctii:
2009 Festivalul Intrenational de Film de la Berlin: Europa Cinemas Label
2009 Festivalul Intrenational de Film de la Berlin: Premiul FIPRESCI
2009 Festivalul de Film Tribeca, SUA: Cel mai bun realizator
2009 TIFF, Cluj, Romania: Premiul pentru cea mai buna imagine (Philip Ogaard) si Trofeul Transilvania (marele premiu)