Festivalul de Film Bucuresti organizat in perioada 4 - 14 mai de Asociatia Romana de Film si Teatru - AROFT - cu sprijinul Primariei Generale a Capitalei prin Centrul de Proiecte Culturale al Primariei Municipiului Bucuresti - ARCUB - si-a premiat castigatorii in cadrul festivitatii de inchidere la Cinema Pro, incepand cu ora 16,00.

Primele incununate cu lauri au fost filmele grupate in programul scurt-metrajelor si documentarelor, astfel Premiul pentru cel mai bun documentar, constand in trofeu si un cec in valoare de 1.500 de euro, a fost impartit ex-aequo de Totally Personal / Strict personal de Nedzad Begovic si Voices of Bam / Vocie din Bam de Aliona van der Horst si Maasja Ooms.

Regizorul bosniac care a fost printre ultimii invitati ai festivalului, care si-au confirmat prezenta la Bucuresti, este recompensat pentru "originalitatea cu care a explorat mijloacele de expresie specifice documentarului pe care l-a dus la rang de arta". Documentarul olandez a fost insa apreciat de juriu pentru "portretizarea durerii provocate de o calamitate naturala".

Juriul pentru scurt-metraje si documenta format din Vera Vlajic, directorul festivalului de Film International de Scurt-metraje si Documentare de la Belgrad, Bina Paul Venugopal, directorul Festivalului International de Film de la Kerala, India si Mihail Sarbusca, director de imagine, reprezentand Romania, a acordat Premiul pentru cel mai bun scurt-metraj productiei lituaniene The Boy and The Sea / Baiatul si Marea in regia lui Thomas Donela, realizat dupa un scenariu semnat de Iosif Demian.

Trofeul pentru cel mai bun film in programul CineMareaNeagra si cecul de 6.000 de Euro a fost atribuit filmului The Play / Piesa de Pelin Esmer pentru ca a "depasit toate barierele, inclusiv pe cea a limbii, un documentar cald, intim si atasant ce omagiaza nu doar remarcabila realizarea a femeilor care reusesc intr-un sat turcesc sa puna in scena o piesa, ci si potentialul creator al fiecaruia dintre noi.

Premiul pentru cea mai buna regie a fost acordat de juriul compus din Asa Larsson, director in cadrul Festivalului International de Film de la Goteborg, Charlie Cockey, selectionerul pentru Europa al Festivalului de Film CineQuest de la San Jose, California si Doru Mitran, director de imagine si asistent universitar, reprezentand Romania, regizorului turc Reha Erdem pentru Times and Winds / Vantul si vremurile.

Imbanand sensibilitatea regizorala cu un stil vizual de o mare bogatie poetica, regizorul apeleaza la o distributie formata din neprofesionisti - deopotriva tineri si varstnici - pentru a crea tabloul angajant al unei mici asezari rurale, ale carei activitati cotidiene sugereaza esenta vietii insasi este argumentarea juriului in atribuirea trofeului si a premiului in valoare de 2.000 de Euro.

Juriul format din Mahmud ben Mahmud, regizor reprezentind Belgia si Tunisia, Bruno Coppola, realizator din Statele Unite si criticul de film Manuela Cernat din Romania, a decernat Marele Premiu in valoare de 10.000 de Euro si Trofeul Festivalului filmului croat Tesette, the History of an Island / Treseta in regia lui Drazen Zarkovic si Pavo Marinkovic.

Premiul i-a fost inmanat lui Pavo Marinkovic, aflat la Bucuresti pentru a-si prezenta filmul cinefililor romani. In opinia juriului este "cel mai atractiv film prezentat in programul de lung-metraje internationale, cu o poveste simpla si atasanta, cu remarcabile performante actoricesti si un riguros control al tonului. Un film tandru si plin de umor, unul din rarele filme ce in lumea noastra globalizata si disperata pariaza pe implinirea viselor".

Juriul a decis sa nu acorde premiul pentru cea mai buna regie, dar trofeul si cecul in valoare de 1.500 de euro au revenit sub forma de Premiu Special al Juriului, din nou, ex-aequo productiilor britanice This is England / Aceasta este Anglia de Shane Meadows si The History Boys / Baietii care fac istorie de Nicolas Hytner.

"In pofida imensei diferente de stil si de subiect, aceste doua filme sunt complementare in ilustrarea unui eveniment al Marii Britanii sub guvernarea Thatcher".

Premiul pentru cel mai bun actor, constaind in trofeu si 1.500 de Euro, i-a revenit lui Stephan Graham pentru rolul Combo din This is England / Aceasta este Anglia "pentru forta si arta cu care a trecut de la registrul fragilitatii la cel al violentei".

Premiul de interpretare feminina, constand de asemenea in trofeu si 1.500 de Euro, i-a revenit lui Frances de la Tour pentru rolul doamnei Lintalt din The History Boys / Baietii care fac istorie, careia juriul i-a apreciat "interpretarea magistrala, profunda si de un rar echilibru, a unei actrite in apogeul fortei sale".

Premiul pentru cea mai buna imagine, constand in trofeu si 1.500 de Euro, a revenit filmului Tresette / The History of an Island / Treseta de Drazen Zarkovic si Pavo Marinkovic. Imaginea semnata de Vedran Samanovic a reusit "un cadraj frapant, miscari de camera subtile si la obiect; pentru atenta speculare a luminii, umbrei si culorii".

Premiul pentru primul sau cel de-al doilea film i-a reveni lui Lionel Baier pentru Comme des voleurs / Pe furis, "pentru interesanta abordare a propriei identitati in cadrul recent reunitei familii europene".

Nu in ultimul rind o Mentiune Speciala a fost acordata filmului The Black Pimpernel de Ulf Hulberg, care "dincolo de viziunea unilaterala asupra unui eveniment istoric complex, regizorul stapineste cu maiestrie reconstituirea unei lumi in schimbare".

Premiul publicului acordat filmelor grupate in programul Europa in afara competitie a fost acordat filmului 9th Company / A noua companie de Fiodor Bondarciuk.


Din aceeasi categorie...

GreenTech Film Festival 2019: Tarile nordice, lideri europeni in inovatie si combaterea schimbarilor climatice, vin la Bucuresti si Cluj-Napoca

În perioada 11-17 noiembrie se desfăşoară la Bucureşti şi pe 22 noiembrie la Cluj-Napoca, cea de-a treia ediţie a GreenTech Film Festival

Incepe cea de-a XI-a editie KINOdiseea 2019

Cea de-a XI-a ediție a Festivalului internațional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea va avea loc la București, între 8 și 13 noiembrie, la Cinema Gloria, Cinema Eforie, Teatrul Apollo 111, Happy Cinema și Muzeul Antipa – Sala Multimedia. ...

Mafak deschide a doua editie a Festivalului Filmului Palestinian 2019

Drama multipremiată Mafak / Şurubelniţa, care a avut anul trecut premiera mondială la Festivalul de la Veneţia, va deschide a doua ediţie a Festivalului Filmului Palestinian (FFP) ce va avea loc între 21 şi 24 noiembrie la Cinema Muzeului Ţăranului d...

KINOdiseea 2019: Filme cu tematici sociale si politice, in sectiunea Youth, adresata tinerilor

Cea de-a XI-a ediție a Festivalului internațional de film pentru publicul tânăr va avea loc la București, între 8 și 13 noiembrie, la Cinema Gloria, Cinema Eforie, Teatrul Apollo 111, Happy Cinema și Muzeul Antipa – Sala Multimedia. ...

KINOdiseea 2019 aduce la Bucuresti cele mai premiate filme ale anului si o retrospectiva Marvel

Cea de-a XI-a ediție a Festivalului internațional de film pentru publicul tânăr va avea loc la București, între 8 și 13 noiembrie, la Cinema Gloria, Cinema Eforie, Teatrul Apollo 111, Happy Cinema și Muzeul Antipa – Sala Multimedia. ...

Incepe Dracula Film Festival 2019: Filme in premiera, evenimente speciale si invitati de marca

Cea de-a șaptea ediție a festivalului dedicat filmelor horror și fantasy, Dracula Film Festival, va avea loc în perioada 16 – 20 octombrie, la Brașov.

Debutul Astra Film 2019, sarbatorit cu sali pline, invitati de marca si proiectii sold-out

Cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional Astra Film de la Sibiu s-a deschis luni, 14 octombrie, și încă din prima zi se anunță a fi un real succes de casă.

Cele mai bune filme pentru publicul tanar, in premiera la KINOdiseea 2019

Cea de-a XI-a ediție a Festivalului internațional de film pentru publicul tânăr va avea loc la București, între 8 și 13 noiembrie.

Gemini Man: La cinema in format 3D HFR

De vineri, 11 octombrie 2019, vizionarul regizor Ang Lee (Crouching Tiger, Hidden Dragon; Hulk; Brokeback Mountain; Life of Pi, Billy Lynn's Long Halftime Walk) ne aduce în noul format 3D HFR cel mai nou film al său, Gemini Man. ...

The Lighthouse - in premiera la Dracula Film Festival 2019

The Lighthouse (SUA, 2019), cel mai recent film al regizorului  american Robert Eggers, câștigător al premiului FIPRESCI la Cannes, va fi proiectat în exclusivitate în România la Dracula Film Festival. Timp de cinci zile, pasionații de filme horror ...

Sacose Disney

Pe lângă filme Pro Video au început și distribuția unor produse originale Disney. ...

A inceput ce-a de-a 8-a editie Luna Plina 2019

24 de lung metraje și 18 scurt metraje selectate din peste 2300 de filme, un cine-concert trepidant, un workshop de machiaj îngrozitor, ture horror de pedalat, un escape room înspăimântător, un concert înfiorător, târg de produse handmade și petrecer...

BUZZ 2019: Festivalul International de Film Buzau a ajuns la cea de-a patra editie

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film Buzău - BUZZ se va desfăşura între 7 şi 13 iulie. 

Avengers: Endgame se relanseaza in cinematografe in format extins

Ce ți-e și cu goana asta după bani! Toţi erau curioşi dacă Endgame va reuşi să învingă Avatar ca încasări la box office-ul mondial. În SUA au reuşit. Problema e cu restul lumii... Prin relansarea acestuia în format extins cei de la Disney speră să în...

Retrospectiva Vivi Dragan Vasile si Cristian Niculescu la BIFF 2019

Directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile și scenograful Cristian Niculescu, doi dintre cei mai importanți oameni din cinematografia română, vor avea parte de un focus cu trei filme la care au lucrat împreună, la cea de-a 15-a ediție a Festivalului In...

Premiile UCIN 2019: Castigatorii

Cea de-a 47-a ediție a Galei Premiilor UCIN și-a desemnat căștigătorii în cadrul celei mai longevive și mai importante gale din lumea filmului care a avut loc pe 27 mai 2019 la Teatrul Național București.  ...

The Dark Crystal: Age of Resistance pe Netflix

Din 30 august 2019 vom putea viziona un nou serial animat pe Netflix, The Dark Crystal: Age of Resistance ...

Wandering Earth cel mai de succes blockbuster chinezesc al anului pe Netflix

Toată lumea a auzit de Avengers: Endgame și Captain Marvel. The Wandering Earth / Pământul rătăcitor e în prezent a doua cea mai mare producție chineză din istorie. ...

Filme pentru copii si adolescenti la Este Film Festival 2019

ESTE Film Festival (17-21 aprilie 2019) își așteaptă spectatorii, copii și adolescenți, la cea de-a patra ediție.

Experiente inedite la Este Film Festival 2019: CineBrunch si Dormitorul cu Filme

Cea de-a patra ediție ESTE Film Festival (17-21 aprilie 2019) aduce din nou experiențe inedite pentru cinefilii dornici să vadă filmul altfel, în moduri sau spații neconvenționale.

Regizorul Roberto Minervini invitat special AIFF 2019

Radical, poetic, realist, acestea sunt atributele asociate cel mai adesea cu cinema-ul lui Roberto Minervini, invitat special al ediției a 3-a American Independent Film Festival. 

Vox Lux, Mandy si The Mountain - Proiectii in premiera la American Independent Film Festival 2019

American Independent Film Festival anunță un spectacol cinematografic vizual și muzical, în titluri noi semnate de trei dintre cei mai interesanți și originali regizori americani actuali.

Zilele Filmului Maghiar 2019 la Targu Mures

Asociaţia K'Arte din Târgu Mureş și Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti  organizează în 27–31 martie a noua ediţie a Zilelor Filmului Maghiar la Târgu Mureş la  Cinema Arta, G Caffe, Camera K’ARTE, Teatrul Spectrum și Jazz&Blues...

Este Film Festival 2019 la Sibiu

Începe numărătoarea inversă pentru startul editiei a 4-a a festivalului de film european, ESTE FILM Festival.

Vladimir Furdik - The Night King - din serialul Game of Thrones, vine la East European Comic Con

Vladimir Furdik, actorul care îl interpretează pe cel mai înspăimântător personaj - The Night King - din serialul deceniului, Game of Thrones, vine la East European Comic Con în zilele de 25 și 26 mai. ...

Noutati Home Entertainment

Men in Black: International pe 4K UHD, Blu-ray si DVD

Empire Film lansează al patrulea film din seria Men in Black în format 4K UHD, Blu-ray şi DVD, Men in Black: Intrnational / Bărbații în negr...

Ultimele Stiri

Michael Keaton, Samuel L Jackson si Maggie Q vin i…

La începutul anului viitor Michael Keaton (Birdman, Batman, Robocop), Samuel L. Jackson (Jurassic Park, Good Fellas, Pulp Fiction) și Maggie Q (Designated Survivor, Divergent, Mission Impossible 3) vor filma în...

12-11-2019 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Incepe Saptamana Filmului Maghiar la Bucuresti, ed…

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează Săptămâna Filmului Maghiar (SFM) în perioada 10-18 noiembrie 2019.

09-11-2019 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

GreenTech Film Festival 2019: Tarile nordice, lide…

În perioada 11-17 noiembrie se desfăşoară la Bucureşti şi pe 22 noiembrie la Cluj-Napoca, cea de-a treia ediţie a GreenTech Film Festival

09-11-2019 | Eveniment | Emanuel Lazarescu

Incepe cea de-a XI-a editie KINOdiseea 2019

Cea de-a XI-a ediție a Festivalului internațional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea va avea loc la București, între 8 și 13 noiembrie, la Cinema Gloria, Cinema Eforie, Teatrul Apollo...

08-11-2019 | Eveniment | Emanuel Lazarescu

KINOdiseea revine la Tulcea cu cele mai premiate f…

După ce își încheie programul la București, Festivalul internațional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea, ajuns anul acesta la cea de-a XI-a ediție, sosește la Tulcea, la Teatrul Jean Bart...

06-11-2019 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Men in Black: International pe 4K UHD, Blu-ray si …

Empire Film lansează al patrulea film din seria Men in Black în format 4K UHD, Blu-ray şi DVD, Men in Black: Intrnational / Bărbații în negru: Internațional.

03-11-2019 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Charlie's Angels pe 4K UHD

Empire Film lansează în format 4K UHD, Charlie's Angels / Îngerii lui Charlie.

03-11-2019 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Zombieland pe 4K UHD

Empire Film lansează în format 4K UHD, filmul regizat de Ruben Fleischer Zombieland / Bun venit in Zombieland.

03-11-2019 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Terminator: Salvation pe 4K UHD

Empire Film lansează al patrulea film din seria Terminator în format 4K UHD, Terminator: Salvation / Terminator: Salvarea.

03-11-2019 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Hellboy pe 4K UHD

Empire Film lansează în format 4K UHD, Hellboy/ Hellboy: Eroul scăpat din infern.

03-11-2019 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Mia and the White Lion pe DVD

Empire Film lansează în format DVD, un film pentru întreaga familie, Mia and the white lion/ Mia şi leul alb.

03-11-2019 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

After pe DVD

Empire Film lansează în format DVD, ecranizarea romanului autoarei Anna Todd, After/ După ce ne-am întâlnit.

03-11-2019 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Astérix: Le Secret de la Potion Magique pe DVD

Empire Film lansează în format DVD, animația Astérix: Le Secret de la Potion Magique / Asterix: Secretul poțiunii magice.

02-11-2019 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

The Dragon Spell pe DVD

Empire Film lansează în format DVD, animația The Dragon Spell / Dragonul vrăjit.

02-11-2019 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Mafak deschide a doua editie a Festivalului Filmul…

Drama multipremiată Mafak / Şurubelniţa, care a avut anul trecut premiera mondială la Festivalul de la Veneţia, va deschide a doua ediţie a Festivalului Filmului Palestinian (FFP) ce va avea...

01-11-2019 | Eveniment | Emanuel Lazarescu

KINOdiseea 2019: Filme cu tematici sociale si poli…

Cea de-a XI-a ediție a Festivalului internațional de film pentru publicul tânăr va avea loc la București, între 8 și 13 noiembrie, la Cinema Gloria, Cinema Eforie, Teatrul Apollo 111...

01-11-2019 | Eveniment | Emanuel Lazarescu

Terminator: Dark Fate - unde-s doi puterea creste!

Din 1 noiembrie veţi putea viziona în cinematografe cel mai nou film din seria Terminator - Terminator: Dark Fate / Terminator: Destin întunecat.

01-11-2019 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil, Emanuel Lazarescu

Terminator: Recapitularea seriei

Din 1 noiembrie veţi putea viziona în cinematografe cel mai nou film din seria Terminator: Terminator: Dark Fate / Terminator: Destin întunecat.

01-11-2019 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil

KINOdiseea 2019 aduce la Bucuresti cele mai premia…

Cea de-a XI-a ediție a Festivalului internațional de film pentru publicul tânăr va avea loc la București, între 8 și 13 noiembrie, la Cinema Gloria, Cinema Eforie, Teatrul Apollo 111...

24-10-2019 | Eveniment | Emanuel Lazarescu

Annabelle 3 pe Blu-ray si DVD

Pro Video lansează pe Blu-ray și DVD al 7-lea film din universul The conjuring, Annabelle comes home / Annabelle 3.

21-10-2019 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Benzi desenate

Romanul grafic Watchmen, disponibil in Romania la Editura Art

In colectia Grafic (Editura Art) a fost lansat volumul de banda desenata Watchmen. ...