In aprilie, la Gura Humorului se va desfasura prima editie a Festivalului de Film si Muzica Cinemix.  

Festivalul de Film si Muzica Cinemix isi propune sa reinvie epoca de aur a “Marelui Mut”, aducand-o in prezent, printr-o combinatie originala de vechi si nou, de clasic si modern, si oferind astfel un spectacol atractiv publicului contemporan, printr-o experienta greu de uitat.

Festivalul va avea loc in localitatea Gura Humorului, in perioada 8-13 aprilie 2014, incepand cu ora 19:00, unde vor rula filme mute romanesti, din perioada cuprinsa intre anii 1912 -1929, iar coloana sonora va fi compusa din muzica noua, moderna ce se va imbina perfect pe actiunea filmelor.

Festivalul propune publicului intalnirea cu filme notabile din perioada presonora a cinematografiei romanesti (cinci lung metraje si patru scurt metraje), un concert cu secvente din toate filmele si expozitia “Pagini din istoria afisului romanesc de film”.

Expozitia „File din istoria afisului romanesc de film” isi propune sa prezinte publicului interesat de cinematografia nationala o selectie reprezentativa de afise, multe dintre ele semnate de artisti importanti, care au insotit productiile romanesti la lansarea lor in circuitul cinematografic.

Primele afise dateaza de acum un secol, fiind concepute pentru filme presonore, dar cele mai multe care s-au pastrat au fost realizate in perioada comunista, pentru filme „de actualitate” (de fapt, pelicule de propaganda), dar si pentru comedii, filme de epoca sau de aventuri.

La o analiza atenta, se poate constata ca evolutia afisului romanesc de film reflecta atat evolutia societatii romanesti, cat si cea a vietii artistice din tara noastra, prin schimbarea modelelor si a influentelor (de la americane sau franceze la sovietice si din nou la americane).

Asadar, expozitia prezinta interes pentru cinefili si istorici (inclusiv de arta), dar si pentru toti cei interesati de schimbarile prin care a trecut tara noastra din anii 1910 si pana in 1989.

In Romania, desi exista mai multi intepreti si mai multe formatii care acompaniaza ocazional proiectii de filme presonore, Cinemix este primul festival dedicat acestui gen de spectacol cinematografic-muzical.

Festivalul de Film si Muzica Cinemix isi propune sa prezinte cinci lung metraje mute / presonore romanesti (completate cu scurt metraje), cate unul in fiecare seara din saptamana in care se desfasoara festivalul, incepand cu ora 19:00, in spatiul generos pus la dispozitie de Casa de Cultura din Gura Humorului, atragand in jur de 3000 de spectatori si sa ofere o alternativa viabila publicului de petrecere intr-un mod placut si educativ a timpului liber, atat din Gura Humorului cat si din localitatile invecinate interesate de cinema si muzica.

Festivalul nostru este acompaniat de muzicieni cu o vasta experienta in domeniul artei.

Abator Industries este un colectiv muzical in care s-au adunat tineri artisti romani, independenti, dornici sa isi experimenteze potentialul creativ, muzical. Grupul a aparut in 2012 si a dezvoltat, in diferite formule si combinatii stilistice, mai multe proiecte muzicale.

Sub denumirea colectivului Abator Industries a reusit pana acum sa sustina o serie de concerte concept incercand sa dezvolte ideea de experienta muzicala versatila, gandita pentru un context si un spatiu anume. De fiecare data grupul concepe alta si alta idee in jurul careia sa sustina o experienta muzicala, o calatorie concentrata sub forma unui concert.

In muzica si stilul de mixat pe care il abordeaza astazi, DJ Radu Ciolpan (Underwing – pe numele lui de scena) se poate simti aprecierea pentru sunetul vechi si deschiderea sa catre sunetul nou. A debutat ca DJ Resident C la Cuba Club, Baia Mare, urmand apoi sa fie membru fondator al proiectelor muzicale Electronic Concept; muzica si arta vizuala - Sublime Art; Confondator label Recording; Confondator si radio host al emisiunii - Inner Groove difuzata saptamanal la Radio Groove ON.

Ca DJ, experienta acumulata in timp, prin prestatia live in evenimentele: Live Act vernisaj Arta Contemporana vs Arta Traditionala by Paul Bogdan Ciscai; Live Act expozitia Work in Progress; Live Act lansare proiect Cub Club Live Act in cadrul emisiunii Inner Groove radio Groove ON; Live Act in cadrul festivalului Peninsula 2102; Live Act in cadrul festivalului BestFest 2012, il recomanda fiind cea mai buna alegere pentru performance-ul din cadrul festivalului Cinemix.

O alta trupa invitata in cadrul festivalului Cinemix si care va sustine concertul de inchidere a festivalului este trupa “ROADS” formata din Sebastian Muntean – solist vocal, Marian Aciobanitei – chitara, Dulceanu Virgil – compozitor si clape, Cristian Matesan – baterie, Florin Tuliga - orchestrator si sunetist, tineri de succes ale caror compozitii au avut auditii atat pe plan national si european si care vor incerca sa dea culoare festivalului.

In programul festivalului vor rula filme precum: Independeta Romaniei (1912), Manasse (1925), Venea o moara pe Siret (1929), Maiorul Mura (1928), Haiducii (1929) insotite de scurt metrajele Lache in Harem (1927), Haplea (1928), Asa e viata (1928), Gogulica Ceferist (1930).

 

Festivalul de Film si Muzica Cinemix se bucura de sustinerea Centrului National al Cinematografiei, iar intrarea va fi libera tuturor celor pasionati de film si muzica.


Din aceeasi categorie...

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre viața și cariera tenismenului român Ilie Năstase a fost inclus în selecția celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din lum...

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, a fost selectat în Competiția Oficială a celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes care va avea loc între 14 și 25 mai. ...

Lynx Festival 2024 va avea loc între 4 - 9 iunie

Lynx Festival 2024 va avea loc între 4 - 9 iunie

Prima ediție a festivalului de fotografie și film documentar, dedicat exclusiv naturii, a fost sold-out.