Intre 3 si 12 octombrie, cel mai dinamic si indragit festival de film din Bucuresti se intoarce pentru cea de-a noua editie. 

Zece zile de filme de animatie de calitate, o selectie atenta completata de workshopuri, masterclassuri, nopti tematice de muzica si film, petreceri si intalniri dedicate animatiei isi asteapta publicul la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu si Atelierul de Productie. 

Editia de anul acesta isi propune sa creasca pulsul orasului la inceput de octombrie si mai pregnant decat in anii precedenti, printr-o serie de expozitii interactive, instalatii multimedia si proiectii speciale, acordate la cresterea exploziva a interesului pentru animatie pe plan local si international.

La inceput de octombrie aruncam pe ecrane sute de animatii. Anul acesta avand un numar record de filme inscrise la concurs, peste o mie, si misiunea de a le selecta pe cele mai bune a fost mai dificila, dar foarte placuta.  

“Toate stilurile de animatie consacrate precum si noi abordari ale genului vor fi prezentate in sectiunile competitionale ale festivalului”, a declarat Mihai Mitrica, directorul festivalului.

In plus, Anim’est isi propune, in 2014, sa dea amploare misiunii de a dezvolta si de a revigora filmul romanesc de animatie, componenta sa educationala fiind, dupa sase ani de la organizarea primului workshop de animatie in cadrul festivalului, mai activa ca oricand. 

“Scopul nostru este sa crestem industria filmului de animatie in Romania. Sa descoperim tineri animatori, sa ii formam si, cel mai important, sa ii ajutam sa lucreze in studiouri dedicate. Vrem sa schimbam perceptia publicului despre “desenele animate”. Care sunt mult mai mult decat atat, sunt animatii 3D, animatii cu papusi, etc. De multi ani incoace, primele 10-20 de titluri hollywoodiene (ca incasari si numar de spectatori) folosesc intr-un procent din ce in ce mai semnificativ CGI-ul, fratele animatiei 3D. 

Cu toate ca finantarile publice ne scad de la an la an, ne bucuram ca avem mai mult public si mult mai mult interes fata de activitatile noastre educationale”, spune Vlad Ilicevici, directorul executiv al festivalului.

Cea de-a noua editie se deschide in forta pe 3 octombrie cu animatia The Boxtrolls, cel mai recent proiect de anvergura al renumitului studio american Laika, ce va fi proiectat in premiera in Europa de Sud-Est pentru publicul Anim’est cu sprijinul distribuitorului Ro Image 2000

Deschiderea oficiala are loc incepand cu ora 19.00 la Cinema Studio si continua cu inca o proiectie a filmului, la ora 21.00. 

Regizata de Graham Annable si Anthony Stacchi, dupa scenariul semnat Irena Brignull si bazat pe bestsellerul Here be monsters, de Allan Snow, animatia realizata in stop-motion 3D este al treilea proiect de lung-metraj semnat Laika, dupa super-productia ParaNorman (r. Sam Fell) ce a deschis editia Anim’est din 2012 in prezenta lui Mark Shapiro, Head Of Entertainment Brand Marketing al studioului, si succesul Coraline (r. Henry Selick), proiectat in cadrul retrospectivei dedicate studioului din acelasi an.  

O noua mostra de horror-adorabil marca Laika, The Boxtrolls isi plaseaza actiunea in Cheesbridge, un oras scaldat in gloria epocii victoriene, ai carui locuitori sunt obsedati de bogatie si statut. 

Legenda spune ca sub strazile sale pavate incantatoare locuiesc trolii de cutie, niste monstri care noaptea se furiseaza afara din canale pentru a fura de la oameni lucrurile pe care le pretuiesc cel mai tare: copiii si branzeturile puturoase. 

In realitate insa, trolii de cutie sunt doar niste creaturi ciudate, dar inofensive si simpatice, care se straduiesc sa creasca un baiat orfan, pe Eggs. Cand un exterminator rautacios vrea sa scape orasul de troli, Eggs trebuie sa se aventureze singur in lumea de deasupra, pentru a-si salva familia. 

O serie de actori indragiti si super-premiati dau voce personajelor: Ben Kingsley, Isaac Hempstead-Wright, Elle Fanning, Jared Harris, Toni Collette, Nick Frost, Richard Ayoade, Tracy Morgan si Simon Pegg.

Abonamentele pentru 5 si 10 proiectii, cat si Festival Passuri pentru cea de-a 9-a editie Anim'est au fost puse deja in vanzare in numar limitat pe www.eventbook.ro. Biletele pentru proiectii individuale vor putea fi achizitionate pe acelasi site in luna septembrie.  

Biletele si abonamentele vor fi disponibile si in Cinema Elvira Popescu si Cinema Studio, pe toata perioada festivalului.


Din aceeasi categorie...

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Cariera de peste cinci decenii a actorului Dan Nuțu va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Activitate, în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo 2024, din 29 aprilie. 

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Cariera de peste șase decenii a actriței Rodica Mandache va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo.

Începe Festivalul Filmului Palestinian 2024: Program și bilete disponibile

Începe Festivalul Filmului Palestinian 2024: Program și bilete disponibile

Festivalul Filmului Palestinian 2024 va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.