Intre 14 si 19 noiembrie, KINOdiseea – Festivalul International de Film pentru Copii, vine in intampinarea dorintei copiilor de o mica vacanta si se intoarce la Bucuresti pentru cea de-a sasea editie.

Sase zile de filme, animatii 3D, o Competitie cu cele mai noi productii internationale pentru publicul tanar, in premiera in Romania, completate de o retrospectiva cu filme clasice, numeroase scurt metraje europene pentru cei mai tineri spectatori, workshopuri de educatie cinematografica, sesiuni de Q&A cu echipele de filmare, petreceri tematice si intalniri cu actori si regizori straini isi asteapta publicul la Cinema Studio si Cinemateca Eforie.

La cea de-a sasea editie KINOdiseea sunt confirmate 15 filme in competitia oficiala si in cadrul sectiunii Panorama, peste 100 de scurt metraje de care se vor putea bucura atat cei mici, cu varste cuprinse intre 3 si 15 ani, cat si cinefilii si publicul amator de povesti fara varsta sau target. 

Titlurile din sectiunea Competitie au avut premiera mondiala anul acesta la festivaluri precum Berlin IFF si Toronto IFF. 

Anul acesta, competitia va fi prezidata de un juriu de copii ales in urma unui concurs. Toti copiii iubitori de film, cu varste intre 8 si 14 ani sunt invitati sa trimita o scurta recenzie a unui film, (intre 100 si 250 cuvinte) la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. pana la 31 octombrie. 

Castigatorii vor avea parte de o experienta unica, de sansa de a urmari gratuit cele mai bune filme, de a cunoaste profesionisti din lumea filmului si de a se bucura de numeroase surprize. 

KINOdiseea ofera un context prielnic discutiilor in jurul relatiei copiilor cu mediul audiovizual, la care pot participa insisi copiii, dar si profesori, parinti, bunici si publicul larg.

Un festival in general, dar mai ales unul dedicat copiilor, trebuie sa contribuie la dezvoltarea unei sensibilitati fata de problemele societatii in care cresc si a unei participari active prin dialog si dezbatere.

Pe langa proiectii, KINOdiseea organizeaza ateliere unde copii interactioneaza cu profesionisti din domeniul cinematografiei. Renumiti actori, regizori, producatori, directori de imagine, scenografi, costumieri si monteuri ii vor introduce pe cei mici in culisele cinematografiei. Printre acestia se numara anul acesta si actrita Maia Morgenstern.  

Cea mai noua productie a scenaristului/regizorului Veit Helmer, Fiddlesticks, o aventura colorata pentru copii, a avut premiera anul acesta la Festivalul de la Cannes si va fi proiectat, in premiera, in Romania.

Regizorul, care a crescut cu filme pentru copii precum aventurile lui Pippi Longstocking, il numeste “o aventura clasica pentru copii mici si mari, cu varste intre 4 si 144 de ani”, care ii indeamna sa puna la indoiala orice forma de autoritate, caci parintii nu au intotdeauna dreptate. 

Regizata de Esben Toft Jacobsen si inspirata de mitologia scandinava si folclorul si basmele nordice, animatia Beyond Beyond / Taramul Regelui Inaripat (foto) va cuceri si induiosa intreaga familie. 

Povestea iepurasului Johan, plecat in cautarea mamei rapite de puternicul Rege Inaripat, si a carui blanita pufoasa este reprodusa fidel prin animatie 3D, ne invata despre puterea copiilor de a-si dori imposibilul. 

De la producatorii filmului francez de animatie Zarafa, cel mai iubit film la cea de-a patra editie KINOdiseea, ajunge in premiera in Romania Loulou, L’Incroyable Secret, castigator al Premiului Cesar pentru cel mai bun film de animatie in 2014. 

Ajutata de o grafica delicioasa si un umor cu care rezoneaza cu usurinta si adultii, animatia urmareste aventurile si pericolele infruntate de micutul lup Loulou si prietenul sau iepurele Tom. 

Regizata de Mathias Malzieu si Stéphane Berla, si produsa de Luc Besson, fermecatoarea animatie fraceza Jack and the Cuckoo-Clock Heart ignora orice limita de varsta a publicului tinta. 

Desi realizata prin tehnica CGI, animatia-musical transmite caldura si umanitate prin personajele atent slefuite asemenea unor papusi de portelan si cucereste prin atmosfera de basm combinata cu elemente gotice si victoriene care amintesc de stilul lui Tim Burton

Din sectiunea Competitie face parte si To see the sea, filmul de debut al tanarului regizor ceh Jiří Mádl. Actiunea este filmata din perspectiva unui baiat, Tomas, care se viseaza urmatorul Milos Forman

Titlul face referire la personajul copil Antoine Doinel al lui Francois Truffoit din 400 Blows, care, la fel ca Tomas, isi doreste sa vada marea. 

KINOdiseea este membru al Asociatiei Europene a Filmului pentru Copii (ECFA) si este, de asemenea, partener al celor mai importante festivaluri internationale de film pentru copii din Europa, precum Kristiansand International Children's Film Festival (Norvegia), aflat la a 16-a editie, Zlin Film Festival (Cehia), aflat la a 53-a editie, International Young Audience Film Festival Ale Kino (Polonia), aflat la editia cu numarul 30 si Cine-Jeune de l'Aisne, editia 31. 

Festivalul International de Film pentru Copii, KINOdiseea, este organizat de Asociatia Culturala Metropolis, cu sprijinul Primariei Sectorului 5. 

Un proiect finantat de Centrul National al Cinematografiei, Uniunea Cineastilor din Romania, cu sprijinul Creart – Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti, Arhivei Nationale de Filme – Cinemateca Romana.

Website: http://kinodiseea.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/kinodiseea


Din aceeasi categorie...

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre viața și cariera tenismenului român Ilie Năstase a fost inclus în selecția celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din lum...

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, a fost selectat în Competiția Oficială a celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes care va avea loc între 14 și 25 mai. ...

Lynx Festival 2024 va avea loc între 4 - 9 iunie

Lynx Festival 2024 va avea loc între 4 - 9 iunie

Prima ediție a festivalului de fotografie și film documentar, dedicat exclusiv naturii, a fost sold-out.