In perioada 13-16 noiembrie 2014, la Cinema Elvira Popescu (Bd. Dacia, nr. 77, Bucuresti), va avea loc prima editie a festivalului de film UrbanEye, singurul festival din Romania care promoveaza discutia despre mediul construit si viata urbana prin intermediul filmului – documentar, artistic, scurt metraj sau animatie.

Editia de anul acesta aduce pentru cinefili si pasionati de mediul in care traiesc, patru zile de proiectii de film (11 filme documentare sau artistice din 7 tari si din spatii culturale extrem de diverse) insotite de ateliere, dezbateri si evenimente pentru copii, toate abordând cele mai neasteptate si actuale aspecte ale vietii urbane.

Selectia excelenta de filme, in care orasul si arhitectura sunt subiecte si actori deopotriva, e structurata in 3 sectiuni tematice (Autentic versus Simulacru, Oameni fara case si case fara oameni, Interferente) care ajuta publicul sa se orienteze si totodata imbogatesc subiectele abordate. 

De asemenea, festivalul este o ocazie unica de a vedea o serie de filme in premiera in România.

Majoritatea proiectiilor sunt insotite de discutii sustinute de personalitati relevante pentru tema abordata, de la arhitecti si regizori la jurnalisti sau sociologi. 

Atelierele si dezbaterile vor pune in context subiectele ilustrate prin filme, dar mai ales vor provoca spectatorul sa (isi) descopere un nou mod de a privi lucrurile: privirea urbana.

Deschiderea festivalului ii aduce la Bucuresti, pentru prima data, pe Jord den Hollander (arhitect si regizor) directorul Festivalului de Film de Arhitectura din Rotterdam – primul si cel mai mare festival de gen din lume, pe Sofia Mourato, directoarea Festivalului de Film de Arhitectura de la Lisabona si pe Anja Schlamann, fotograf de arhitectura din Germania, cea care va coordona workshopul de fotografie din cadrul festivalului.

Proiectul isi propune sa devina o platforma de interactiune intre domeniile care influenteaza viata in oras prin discutii despre: cum se transforma orasul tau, cum sa intelegi schimbarile subtile, cum si daca le poti opri, ce inseamna locuire si criza locuintelor, rolul fotografiei pentru arhitectura, si invers. 

Toate aceste subiecte vor fi aduse in discutia publicului in serile de festival, in spatiile Institutului Francez din Bucuresti.


Din aceeasi categorie...

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Cariera de peste cinci decenii a actorului Dan Nuțu va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Activitate, în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo 2024, din 29 aprilie. 

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Cariera de peste șase decenii a actriței Rodica Mandache va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo.

Începe Festivalul Filmului Palestinian 2024: Program și bilete disponibile

Începe Festivalul Filmului Palestinian 2024: Program și bilete disponibile

Festivalul Filmului Palestinian 2024 va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.