Cea de-a noua editie a Galei Premiilor Gopo, eveniment ce recompenseaza realizarile anuale ale cinematografiei autohtone, va avea loc pe 30 martie 2015, in Bucuresti. 

Urmand modelul celebrelor Gale din domeniul cinematografiei europene Goya, Cesar sau BAFTA, Premiile Gopo reprezinta cel mai important eveniment dedicat valorilor filmului romanesc.

De-a lungul celor opt editii ale Galei Premiilor Gopo, profesionisti din toate domeniile cinematografiei romanesti au fost recompensati pentru performantele lor. 

In 2014, cu filmul Pozitia copilului, Calin Peter Netzer si-a adjudecat trei dintre cele mai importante trofee, pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor si Cel mai bun scenariu (scris impreuna cu Razvan Radulescu). 

Actorii din film au obtinut, pentru perfomantele lor, premiile de interpretare la categoriile Cea mai buna actrita in rol principal (Luminita Gheorghiu), Cel mai bun actor in rol secundar (Vlad Ivanov) si Cea mai buna actrita in rol secundar (Ilinca Goia).

Inscrierile pentru cea de-a 9-a editie a Premiilor Gopo au loc in perioada 26 ianuarie - 6 februarie 2015.

Eligibile pentru a fi jurizate si nominalizate la Premiile Gopo 2015 sunt lung metrajele si scurt metrajele romanesti sau realizate in co-productie cu participare majoritar romaneasca, care au avut premiera pe marile si micile ecrane din Romania si in festivaluri competitive (nationale sau internationale) in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2014.

Conform regulamentului Premiilor Gopo, toate filmele de lung metraj de fictiune si documentar, care au beneficiat de cel putin o saptamana de difuzare cinematografica (in sali de cinema, cu acces pe baza de bilet) vor fi luate in considerare de catre juriul de preselectie. 

Organizatorii vor solicita producatorilor completarea unei fise tehnice pentru a asigura acuratetea informatiilor vehiculate in procesul de jurizare si nominalizare, precum si o copie a filmului, pentru membrii juriului de nominalizari.

In cazul filmelor eligibile exclusiv la categoriile Cel mai bun film documentar, Cel mai bun scurt metraj de fictiune si Cel mai bun scurt metraj documentar, inscrierea filmului de catre producatori este obligatorie, pentru ca acestea sa fie luate in calcul de catre juriul care va decide nominalizarile. 

Pentru fiecare film inscris se vor trimite fisa tehnica completa si cate 11 DVD-uri (unul pentru fiecare membru al juriului de nominalizari), prin posta sau curier, in plic inchis, cu mentiunea Preselectie Premiile Gopo, pe adresa Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR): Str. Popa Soare nr. 52, et. 1, ap.4, sector 2, Bucuresti, in atentia dnei. Roxana Elekes (Coordonator productie Premiile Gopo). 

Producatorii si realizatorii de film din Romania sunt invitati sa completeze fisa tehnica disponibila pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro si sa o trimita in format electronic pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Nominalizarile la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselectie alcatuit in acest an din 11 profesionisti ai domeniului: regizorul Tudor Cristian Jurgiu, actorul Vlad Ivanov, producatorul Constantin Popescu, directorul de imagine Marius Iacob, scenaristul Alexandru Baciu, monteurul Mircea Ciocaltei si criticii de film Mihai Chirilov, Magda Mihailescu, Iulia Blaga, Florin Barbu si Ada Maria Ichim.

Dupa anuntul nominalizarilor (cu o luna inaintea Galei), peste 450 de profesionisti activi din toate domeniile industriei de film romanesti vor fi invitati sa voteze pentru desemnarea castigatorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firma de audit si consultanta  PricewaterhouseCoopers, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat inca din 2011.

Regulamentul evenimentului si fisa tehnica se regasesc pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro

Evenimentul Gala Premiilor Gopo 2015 este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia Film si Cultura Urbana, cu sprijinul Babel Communications si Centrul National al Cinematografiei.


Din aceeasi categorie...

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre viața și cariera tenismenului român Ilie Năstase a fost inclus în selecția celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din lum...

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, a fost selectat în Competiția Oficială a celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes care va avea loc între 14 și 25 mai. ...

Lynx Festival 2024 va avea loc între 4 - 9 iunie

Lynx Festival 2024 va avea loc între 4 - 9 iunie

Prima ediție a festivalului de fotografie și film documentar, dedicat exclusiv naturii, a fost sold-out.