Astazi, 20 aprilie, incepe cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Bucuresti

Castigator al Ursului de Aur si al Premiului FIPRESCI la Festivalul de la Berlin 2015, filmul iranianului Jafar Panahi, Taxi, va fi proiectat in exclusivitate, de la ora 19.30, la Cinema Studio, in deschiderea editei 2015 a festivalului. 

La fel ca cele doua filme anterioare, This Is Not a Film (2011) si Closed Curtain (2013) – filmate in mare secret in apartamentul personal si in casa unui prieten –, Taxi a fost realizat de Jafar Panahi in ciuda interdictiei de a mai face cinema vreme de 20 de ani, sentinta primita in 2010 din partea autoritatilor iraniene si contestata vehement de cineasti, directori de festivaluri si jurnalisti din intreaga lume. 

De-a lungul celor sapte zile de festival vor fi proiectate peste 21 de filme din tari precum Iran, Germania, SUA, Serbia, Danemarca, Uruguay, Romania, Marea Britanie, Franta sau Japonia.

Sase filme, dintre care doua realizate de regizori femei, vor concura in acest an pentru trofeul Bucuresti IFF. 

Toate titlurile sunt prezentate in premiera absoluta si, cu o singura exceptie, nu vor fi distribuite ulterior in cinematografele din Romania: Autroportretul unei fete cuminti (Romania, regia Ana Lungu), Cold in July / Iulie insangerat (SUA, regia Jim Mickle), A Girl Walks Home Alone at Night / O fata merge acasa singura in noapte (SUA, regia Ana Lily Amirpour), Hyena / Hiena (Marea Britanie, regia Gerard Johnson), Kebab & Horoscope / Kebab si Horoscop (Polonia, regia Grzegorz Jaroszuk), Loin des homes / Departe de oameni  (Franta, regia David Oelhoffen). 

Juriul celei de-a 11-a editii a Bucuresti IFF este format din Selma Mehadžić, directorul de programe al Festivalului de Film de la Zagreb, actrita germana Anjorka Strechel, Laurentiu Damian, presedintele Uniunii Cineastilor din Romania, Feti Dautović, producator si profesor universitar de origine sarba si Edvinas Puksta, directorul artistic al Festivalului International de Film de la Vilnius. 

Pentru al cincilea an consecutiv, festivalul va avea si un juriu al criticii, compus de aceasta data din Catalin Olaru, Michal Klimkiewicz si Horia Barna.

Biletele pentru proiectiile de la Cinema Studio si Cinema Elvira Popescu s-au pus deja in vanzare si pot fi achizitionate in avans pentru intreg festivalul. Studentii de la UNATC au acces liber, numai in limita locurilor ramase disponibile. 

Invitatul special al celei de-a 11-a editii a Festivalului International de Film Bucuresti este iconicul actor italian Franco Nero, care se va intalni cu publicul cinefil vineri, 24 aprilie, ora 18.30 la Cinema Elvira, unde va rula filmul Nymph / Sirena (r. Milan Todorovic, 2014), urmat de clasicul Jonathan degli orsi (r. Enzo G. Castellari, 1994).

Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Bucuresti, cel mai vechi festival competitiv din Capitala destinat exclusiv filmului de lung metraj, va avea loc in perioada 20 – 26 aprilie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu si Club Control.

Festivalul International de Film Bucuresti este organizat de Fundatia Charta si se desfasoara cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC) si sub Inaltul Patronaj al Altetei sale Regale Principele Radu al Romaniei.

CineFan va prezinta programul complet al B-est 2015:

LUNI, 20 APRILIE

CINEMA STUDIO

19:30 GALA DE DESCHIDERE: Taxi (r. Jafar Panahi, Iran, 2015, 82 min)

La fel ca cele doua filme anterioare, This Is Not a Film (2011) si Closed Curtain (2013), Taxi a fost realizat de Jafar Panahi in ciuda interdictiei de a mai face cinema vreme de 20 de ani. Pastrand regula spatiului inchis, Jafar Panahi si actorii sai neprofesionisti, care sunt plimbati prin oras de taximetristul-regizor si a caror identitate ramane secreta, creioneaza un portret onest, amuzant si profund uman al Teheranului de azi.

MARTI, 21 APRILIE

CINEMA STUDIO

19:00 COMPETITIE: Autoportretul unei fete cuminti (r. Ana Lungu, Romania, 2015, 81 min)

Dupa debutul Burta balenei (co-semnat cu Ana Szel), Ana Lungu revine cu un lung metraj solo la fel de independent, dar mai ambitios. Foarte frantuzesc (in sensul saizecist), Autoportretul... este partial jucat de neprofesionisti, dar beneficiaza de aparitia unuia dintre actorii momentului, Emilian Oprea, intr-un rol secundar. Premiera mondiala – in noua sectiune „What the ?!”, Rotterdam 2015.

21:00 PROIECTIE SPECIALA: Reteaua (r. Claudiu Mitcu, Romania, 2015, 62 min).

Documentarul-eveniment Reteaua, in regia lui Claudiu Mitcu, dupa o investigatie jurnalistica de Vlad Mixich, urmareste traseul citostaticelor absente de pe piata interna, din una dintre cele mai vechi farmacii din Viena pana la bolnavii din Romania. Un fragment din Reteaua a fost prezentat in luna ianuarie la Parlamentul European.

CINEMA ELVIRA POPESCU

18:30 PANORAMA: Trei inimi / Trois coeurs (r. Benoit Jacquot, Franta, 2014, 106 min).

O complicata calatorie sentimentala in care Benoit Poelvoorde, Charlotte Gainsbourg si Chiara Mastroianni converg si construiesc un triunghi amoros. Ele sunt surori, iar el e amorezat de amandoua.

20:30 PANORAMA: Mr. Kaplan (r. Alvaro Brechner, Uruguay, 2014, 98 min).

Mr. Kaplan il gaseste pe Jacob Kaplan, la varsta de 76 de ani si in mijlocul unei crize existentiale. Intamplarea face ca acesta sa fi scapat din Europa in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si, imediat ce descopera ca proprietarul cafenelei de langa plaja este neamt, isi da seama ca are un scop: sa il prinda pe nazist si sa-l aduca in fata justitiei.

MIERCURI, 22 APRILIE

CINEMA STUDIO

19:00 COMPETITIE: Kebab & Horoscop (r. Grzegorz Jaroszuk, Polonia, 2014, 75 min).

Kebab, fost saormar underground, si Horoscop, fost prezicator la revista Lumea animalelor, ajung, cat ai zice „minimalism”, specialisti in marketing la o firma de vandut covoare. Polonezul Grzegorz Jaroszuk paseste delicat pe un teren batatorit de alde Kaurismaki si Roy Andersson. Premiera mondiala Karlovy Vary.

21:00 PANORAMA: Taietura / The Cut (r. Fatih Akin, Germania, 2014, 138 min).

Cea mai nou opus lui Fatih Akin, Taietura, este o drama istorica ce discuta genocidul armean de la inceputul secolului XX si care a avut peste 1.5 milioane de victime.

CINEMA ELVIRA POPESCU

18:30 PANORAMA: Pasolini (r. Abel Ferrara, Italia, 2014, 86 min).

Cel mai nou film al lui Abel Ferrara se concentreaza asupra ultimei zile din viata marelui regizor italian Pier Paolo Pasolini: are cinzeci de ani, traieste la Roma si tocmai a terminat cel mai controversat film al sau, Salò o le 120 giornate di Sodoma. 

20:30 PROIECTIE SPECIALA: The Look Of Silence (r. Joshua Oppenheimer, Danemarca, 2014, 99 min)

Dupa socantul, revelatorul si visceralul documentar presarat de umor negru The Act of Killing, Joshua Oppenheimer isi reintoarce privirea spre Indonezia, in The Look of Silence, continuarea bantuitoare a anteriorului film, ce trateaza masacrurile din Indonezia anilor 1965-1966, cand peste 500.000 de oameni au fost ucisi cu brutalitate in cadrul unei epurari anticomuniste.

JOI, 23 APRILIE

CINEMA STUDIO

19:00 COMPETITIE: Departe de oameni / Loin des hommes (r. David Oelhoffen, Franta, 2014, 101 min).

Viggo Mortensen a jucat pana acum in engleza, daneza si spaniola – iata-l vorbind o franceza impresionanta in acest western existentialist, inspirat de o povestire de Albert Camus si a carui muzica originala este semnata Nick Cave si Warren Ellis. Suntem in Algeria anului 1954, si un profesor din creierii muntilor primeste misiunea de a escorta un ucigas pana la garnizoana din cel mai apropiat oras... Trei premii la Venetia 2014.

21:00 COMPETITIE: Iulie insangerat / Cold in July (r. Jim Mickle, SUA, 2014, 109 min).

In primele sale filme, americanul Jim Mickle s-a ocupat de sobolani, vampiri si canibali – iata-l acum atacand potul cel mare: Texasul etern surprinzator. Michael C. Hall, Sam Shepard si Don Johnson sunt pionii acestui western modern (in sensul violent-deranjant), iar de unde pornesc si mai ales unde ajung, spectatorul afla amuzat-oripilat, pe propria piele. Selectie oficiala Quinzaine des realisateurs, Cannes 2014.

CLUB CONTROL

21:00 PROIECTIE SPECIALA: Pulp: A Film About Life, Death & Supermarkets (r. Florian Habicht, Marea Britanie, 2014, 90 min).

Sheffield, Sex City – acesta-i locul. Nu e neaparat locul in care se intampla cele mai cool lucruri, dar este, totusi, locul de origine al multor trupe si artisti importanti din istoria muzicii: Cabaret Voltaire, The Human League, Arctic Monkeys s.a.m.d. Cu acest documentar, Florian Habicht ne arunca in timp si spatiu in oraselul mai sus mentionat, alaturi de o trupa numita Pulp... 

VINERI, 24 APRILIE

CINEMA STUDIO

19:00 COMPETITIE: O fata merge acasa singura in noapte / A Girl Walks Home Alone at Night (r. Ana Lily Amirpour, SUA, 2014, 101 min).

Un formidabil debut alb-negru scris si jucat intr-un dialect Farsi dar filmat in California de o fata de 34 de ani nascuta la Londra din parinti iranieni (si care tocmai pregateste un film cu canibali). Cool, seducator si teribil de romantic, filmul ii surprinde chiar si pe cei care credeau ca nu se mai poate face nimic nou in materie de vampiri in anul de gratie 2014, A.J. (Dupa Jarmusch). Premiera mondiala: Sundance 2014.

21:00 COMPETITIE: Hiena / Hyena (r. Gerard Johnson, Marea Britanie, 2014, 112 min)

„I have seen the future of crime films and it screams Hyena” (Nicolas Winding Refn). Regizorul Gerard Johnson, acompaniat la propriu de fratele Matt (adica The The, pe coloana sonora) si de varul Peter Ferdinando (intr-un rol principal greu de cuprins in cuvinte), pune in scena una dintre cele mai brutale povesti de gen contemporane, cu un ochi la Michael Mann si celalalt la Ben Wheatley. Cel mai bun thriller, Sitges 2014.

CINEMA ELVIRA POPESCU

18:30 INVITAT SPECIAL: FRANCO NERO Sirena / Nymph (Mamula) (r. Milan Todorovic, Serbia, 2014, 94 min).

20:30 Jonathan degli orsi (r. Enzo G. Castellari, Italia, 1994, 88 min).

SAMBATA, 25 APRILIE

CINEMA STUDIO

13:00 PROIECTIE SUSTINUTA DE PERONI: La Dolce Vita (r. Federico Fellini, Italia, 1960, 174 min)

17:00 FILM SURPRIZA

19:30 GALA DE INCHIDERE: Departe de lumea dezlantuita / Far From the Madding Crowd (r. Thomas Vinterberg, SUA, 2015, 119 min).

Dupa ce a luat publicul roman prin surprindere in 2013 cu anteriorul opus al lui Vinterberg, Vanatoarea / Jagten, Festivalul International de Film Bucuresti isi va rasfata publicul cu cel mai nou film al regizorului, Departe de lumea dezlantuita, o adaptare a romanului clasic cu acelasi nume al lui Thomas Hardy.

CINEMA ELVIRA POPESCU

11:30 PANORAMA: Povestea Printesei Kaguya / The Tale of The Princess Kaguya (Kaguyahime no monogatari) (r. Isao Takahata, Japonia, 2013, 137 min).

Cel de-al cincilea si, totodata, ultim film facut de Isao Takahata la Studiourile Ghibli este bazat pe povestea japoneza Povestea taietorului de bambus si este, pe buna dreptate, o capodopera animata in care imagini sublime se imbina la perfectie cu superba coloana sonora a lui Joe Hisaishi. 

14:30 IN MEMORIAM: Patru scurt metraje de Alain Resnais.

16:30 Melo (r. Alain Resnais, Franta, 1986, 112 min)

18:30 PANORAMA: Palo Alto (r. Gia Coppola, SUA, 2013, 100 min).

Gia Coppola continua lunga traditie in cinema a familiei (urmand pasii strabunicului Francis Ford si ai matusii Sofia) debutand in regie cu Palo Alto, film bazat pe cartea omonima scrisa de James Franco. Palo Alto este un exercitiu despre maturizare, descoperiri emotionale si sexuale, circuitul de petreceri tipice liceului, droguri si, in general, haosul adolescentei.

20:30 RELUARE: Pasolini (r. Abel Ferrara, Italia, 2014, 86 min.).

DUMINICA, 26 APRILIE

CINEMA ELVIRA POPESCU

11:30 RELUARE: Povestea Printesei Kaguya (r. Isao Takahata, Japonia, 2013, 137 min.)

14:30 RELUARE: Palo Alto (r. Gia Coppola, SUA, 2013, 100 min).

16:30 RELUARE: The Look of Silence (r. Joshua Oppenheimer, Danemarca, 2014, 99 min).

18:30 PROIECTIE SPECIALA: E greu sa fii iubit de idioti / C'est dur d'être aimé par des cons (r. Daniel Leconte, Franta, 2008, 110 min).

In ianuarie 2015, redactia revistei Charlie Hebdo a fost masacrata „in numele credintei”... In numele umorului, si in amintirea celor ucisi, Festivalul de Film Bucuresti are onoarea sa prezinte documentarul C'est dur d'etre aimé par des cons, proiectat la Cannes in mai 2008.  In fata camerei regizorului Daniel Leconte, Cabu, Charb, Tignous, Wolinski si multi altii, vorbesc candid despre religie, despre libertate, despre Mahomed si despre ei.

20:30 RELUARE: Pulp: A Film About Life, Death & Supermarkets (r. Florian Habicht, Marea Britanie, 2014, 90 min).


Din aceeasi categorie...

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Cariera de peste cinci decenii a actorului Dan Nuțu va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Activitate, în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo 2024, din 29 aprilie. 

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Cariera de peste șase decenii a actriței Rodica Mandache va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo.

Începe Festivalul Filmului Palestinian 2024: Program și bilete disponibile

Începe Festivalul Filmului Palestinian 2024: Program și bilete disponibile

Festivalul Filmului Palestinian 2024 va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.