Mad Max este cu siguranta o trilogie care ne-a marcat pe toti, intr-un fel sau altul, fie ca am retinut-o ca pe filmul de actiune cu tente SF fie ca am ramas fani ai seriei si am revazut-o de-a lungul anilor la TV sau pe DVD. Anul 2015 urma, neasteptat, sa ne aduca al patrulea film al seriei. 

Tocmai cand credeam ca razboinicul soselelor si al spatiului post apocaliptic va ramane doar o trilogie oldie but goldie a stilului popular in jurul anilor ‘80, care insa a fost readus in prim plan in ultimii ani, atunci am si primit vestea despre Fury Road, Mad Max: Fury Road

Filmul urma a fi realizat de mana creativa a aceluiasi George Miller insa fara Max, Mel Gibson. Noul Max, Tom Hardy, a reusit, insa, sa ne livreze un protagonist la fel de nebun si care nu difera cu mult de predecesorul sau. 

Mad Max (Mel Gibson).

Si totusi marea problema a continuarii unei trilogii dupa atata timp este intotdeauna sentimentul de discontinuu. Ultimul Mad Max, Beyond Thunderdome, aparea in anul 1985… Vom vorbi in acest articol despre cum regizorul a reusit in mod exemplar sa creeze senzatia de continuitate intre trilogie si Fury Road si cu noul univers al lui Max este nou dar in acelasi timp strans legat de momentul in care Beyond Thunderdome a luat sfarsit.

Urmatoarea parte a articolului contine spoilere din Mad Max: Fury Road. Nu este recomandata celor care nu au urmarit inca recenta productie.

Dupa cum spuneam, continuitatea dintre trilogie si noul film se aplica pe mai multe planuri, narativ, spatial, decoruri, etc.

In cadrul planului narativ, Beyond Thunderdome ne lasa in punctul in care Max descopera ca in imensul “Wasteland” existau inca asezari umane care se ghidau dupa reguli proprii. Unele erau pacifiste iar altele erau formate din cuceritori tiranici. 

Mad Max (Tom Hardy).

Si in Fury Road regasim asezari diverse, incepand cu orasul lui Immortan Joe care isi teroriza locuitorii prin rationalizarea excesiva a apei pana la The Bullet Farm (Ferma de gloante), probabil un oras care producea armament sau Gas Town, aparent o alta colonie de unde venea cea mai mare parte a combustibilului.

Bullet Farm era de asemenea condus de un tiran, asemanator lui Immortan Joe si secundat de o banda inarmata pana in dinti de garzi de corp personale. Despre Gas Town nu aflam, din pacate, prea multe lucruri.

Max este cel care, dupa ce isi promite ca nu va mai calatori alaturi de nimeni, este rapit si adus in colonia lui Immortan Joe. De aici el reuseste sa scape, macinat inca de amintirile despre toti oamenii pe care nu i-a putut salva.

In ceea ce priveste spatiul in care se desfasoara filmul, acesta adauga si mai mult sentimentului de continuitate. Astfel vedem ca Pamantul a evoluat pe o traiectorie descendenta spre degradare. Nu mai exista vegetatie si nici prea multa apa. Apar fenomene meteo extreme ca furtunile colosale de nisip, fenomene care pot fi intalnite doar pe planete indepartate si neprielnice vietii.

Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne).

Un nou element care apare in film este radiatia. La inceput se mentioneaza vag ca aceasta si-a facut la randul ei aparitia in viata ultimilor locuitori ai Pamantului. Radiatia nu este prezenta doar in discursul narativ de la inceput ci este vizibila in diversele grade de desfigurare ale personajelor. 

Immortan Joe respira cu ajutorul unei masti si al unui aparat artificial. Pielea sa este degradata si plina de tumori, fiind acoperita cu o protectie de plastic transparent. De asemenea Joe se misca fara prea multa coordonare, desi pe alocuri da dovada de forta. 

Nux, razboinicul lui Immortan Joe este de asemenea unul din oamenii afectati de radiatii. In mare parte, la razboinici, se observa tumori sub piele in diverse stadii de dezvoltare. Personajul in sine mentioneaza la un moment dat ca le-a dat nume celor doua pe care le are si ca acestea s-ar putea sa-l ucida.

The Bullet Farmer, conducatorul “fermei de gloante” sufera la randul sau de malformatii monstruoase ale picioarelor si nu poate urca in propriul vehicul decat ajutat, acelasi tip de ajutor pe care il primeste si Immortan Joe pentru a-si atasa aparatul de respirat si costumul care il protejeaza de mediul inconjurator.

Desi cei doi lideri ar trebui sa fie intruchiparea fortei absolute, regizorul ne infiripa impresia ca acestia sunt doar niste oameni slabi si bolnavi care ar putea fi oricand foarte usor detronati.

Max, Imperator Furiosa (locotenentul lui Immortan Joe) dar si “sotiile” acestuia nu par a suferi de vreo malformatie datorata radioactivitatii.

Pe noul Pamant, pe langa faptul ca petrolul era o necesitate, acum avem ca element rar si apa, un alt motiv pentru care oamenii se ucid intre ei. Rezervele de apa ale planetei sunt pe terminate si lichidul datator de viata este rationalizat drastic. Cei care controleaza apa au in mana si puterea. Neindoielnic faptul, ca si apa respectiva este radioactiva. Observam de asemenea pe parcurs ca hrana este de obicei servita cruda si consta in principal in vietati malformate din desert.

Vehiculele din Fury Road par a fi putin mai avansate decat cele din Beyond Thunderdome. Acestea nu mai sunt doar simple cadre metalice pe roti. Regasim din nou motoare puternice, caroserie si Interceptorul lui Max. De asemenea apar si 3 “war rig”-uri, camioane de razboi apartinand fiecarei colonii. Exista, de asemenea, si un cult al celor care le conduc. O mare onoare este aceea de a fi soferul unuia dintre vehicule.

Mai jos avem un exemplu de vehicul din Beyond Thunderdome:

Vehiculele din Fury Road sunt mult mai apropiate de cele din Mad Max: The Road Warrior. Doua dintre ele pot fi vazute mai jos:

Avem de asemenea si vehicule speciale si poate cel mai interesant este camionul care are montat deasupra un sistem audio colosal si niste hamuri care sustin un chitarist ce are in acelasi timp si functie de combatant. 

Referintele la curentul rock si rock and roll erau destul de dese in filmele cu Mad Max, de la bandele de motociclisti (bande ai caror membri reali au participat la filmarile incipiente francizei) si pana la Lord Humungus declarandu-se “The Ayatollah of Rock and Rollers”.

Alt element inedit, in principiu, pentru spatiul post apocaliptic este si urma de romance la care suntem martori in Fury Road. Intre Nux si una din sotiile lui Immortan Joe se infiripa un inceput de idila care este insa curmata de moartea violenta a razboinicului. 

Desigur ceva elemente de romance apar si in primul film cand inca planeta era un loc aproximativ linistit precum si in Road Warrior intre prietenul lui Max, capitanul girocopterului si una dintre fetele din tabara care migreaza catre un nou inceput. 

Se pare ca Fury Road este ceea ce asteptam cu totii, un film care reinvie si continua trilogia consacrata a razboinicului din viitorul post apocaliptic, sub comanda veteranului George Miller. 

Cu o distributie cu Tom Hardy ca Max sau Charlize Theron ca Imperator Furiosa, cu siguranta productia ne va aduce aminte de anii in care urmaream Mad Max cu sufletul la gura, si nu ne va dezamagi in niciun fel. Filmul se anunta deja a fi una dintre cele mai bune productii de actiune ale anului.

Mad Max: Fury Road / Mad Max: Drumul Furiei a avut premiera in cinematografe pe 15 mai, distribuit de Freeman Entertainment.


Din aceeasi categorie...

Azi începe Comic Con 2024: Evenimentul se desfășoară în acest weekend la Romexpo din București

Azi începe Comic Con 2024: Evenimentul se desfășoară în acest weekend la Romexpo din București

Cel mai mare eveniment dedicat pasionaților de filme, seriale, benzi desenate, jocuri video și cosplay, Comic Con România deschide porțile celei de-a unsprezecea ediții vineri, 19 aprilie.

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Cariera de peste cinci decenii a actorului Dan Nuțu va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Activitate, în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo 2024, din 29 aprilie. 

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Cariera de peste șase decenii a actriței Rodica Mandache va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo.