Cea de-a saptea editie a Festivalului de Film Istoric de la Rasnov se va desfasura intre 31 iulie si 9 august 2015, iar temele evenimentului din acest an sunt: Uniune vs. Secesiune (tema principala), Papa Ioan Paul al II-lea, Hiroshima, Genocidul Armean si Nicolae Ceausescu. 

Peste 40 de filme documentare si de fictiune, dezbateri cu istorici sau martori ai evenimentelor, discutii cu actori si regizori, 11 concerte, expozitii si prezentari de carte sunt cateva dintre activitatile pregatite pentru publicul care va vizita Cetatea Rasnov la inceputul lunii august.

In deschiderea festivalului, ce va avea loc pe 31 iulie 2015, va concerta trupa Cuibul (Republica Moldova) o formatie din Chisinau infiintata de catre muzicianul Igor Dinga (producator muzical pentru Zdob si Zdub) si activa inca din 1991. 

Dupa 6 albume, anul 2012 gaseste formatia stabilindu-se intr-o noua formula alaturi de vocalista Lidia Scarlat alaturi de care vor lansa, in curand, un album de studio in format acustic-cameral.

Prin intermediul dezbaterilor si al proiectiilor de film, Festivalul de Film Istoric de la Rasnov va analiza cauzele unor evenimente importante din istorie si mai ales consecintele in viata noastra din ziua de azi.

Printre temele abordate in acest an se numara: “Al Doilea Razboi Mondial – castigatori, invinsi, victime, martori”; “Disolutia Iugoslaviei”; “Razboiul civil in Statele Unite”; “Cat mai tine Europa?”; “Despre istorie si propaganda - de la Tudor la Aferim”; “Papa Ioan Paul al II-lea”; “Spre un nou Orient-Mijlociu?”; “Ce ne uneste/desparte de Basarabia?”; “Ce ne uneste/desparte in Romania?”; “Cat Ceausescu a ramas in noi?” s.a.

Festivalul de Film de la Rasnov va gazdui si Scoala de Vara ASTRA, in cadrul careia 30 studenti si masteranzi pasionati de istorie din Romania si Republica Moldova vor putea participa gratuit la toate evenimentele festivalului si vor beneficia de acoperirea costurilor de cazare si masa. 

Festivalul de Film Istoric Rasnov a ajuns la cea de-a saptea editie, fiind organizat in Cetatea Rasnov si Cinematograful Amza Pellea, si este unicul eveniment de profil din sud-estul Europei. Organizatorii festivalului sunt Primaria Rasnov si Asociatia Mioritics.

Festivalul a primit in anul 2012 certificarea “Eveniment Responsabil” si in 2015 “Europe for Festivals, Festivals for Europe”.

Despre Festivalul de Film Istoric de la Rasnov

Festivalul de Film Istoric de la Rasnov (FFIR) a aparut in anul 2009 din dorinta valorificarii unui capitol important al cinematografiei locale si mondiale, dar si din nevoia de a produce in spatiul public romanesc discutii despre teme al caror impact temporal depaseste efemeritatea clipei. 

S-a nascut astfel un eveniment unic pe piata culturala romaneasca in care Istoria si Filmul Istoric starnesc ganduri si pasiuni, informeaza si emotioneaza, ridica intrebari si dezbate raspunsuri. O intamplare proaspata si relaxata, care intelege sa mixeze in chip firesc rigoarea si umorul.

Cu sase editii la activ, FFIR face deja parte din identitatea culturala a Rasnovului, marcand spectaculoasa ascensiune a orasului transilvan in topul national al destinatiilor cultural-turistice (peste 200.000 vizitatori pe an). Mai multe detalii sunt disponibile la www.ffir.ro si la www.facebook.com/filmistoricrasnov.

Focus filme la FFIR 2015

Peste 40 de productii cinematografice, al caror subiect urmareste temele principale ale editiei, vor fi prezentate pe ecranul cinematografului Amza Pellea si pe cel in aer liber din curtea Cetatii Taranesti in cele 10 zile de Festival.

Dintre acestea va recomandam sa nu ratati:

Aferim! – Premiul pentru regie al Berlinalei 2015 i-a fost acordat lui Radu Jude pentru aceasta remarcabila fresca a moravurilor si obiceiurilor Valahiei de mijloc de secol 19, unicat intr-o cinematografie romaneasca obisnuita sa produca filme istorice glorificand figurile voievodale ori pe cele haiducesti. 

Coborand la nivelul simplilor anonimi traitori pe aceste meleaguri in acele timpuri, Aferim! developeaza cu inteligenta si rabdare trasaturi de caracter deloc magulitoare ce pot explica parte din neajunsurile societatii romanesti contemporane.  

De ce eu? – "De ce eu?" isi intreaba eroul principal seful, dupa ce intelesese miselia careia aproape ca ii cazuse prada. De ce, dintre toti, m-ati ales pe mine sa va spal rufele murdare, sa ma manjiti, sa ma umiliti, sa ma distrugeti? Pentru ca ati simtit ca sunt tanar si flamand de bani si cariera si ca o sa pun botul la tot ce ma fortati sa fac? Sau pentru ca ati simtit ca sunt tanar si cu orgoliul flamand, ca sunt un pericol daca nu ma marcati, daca nu ma aveti la mana inca de la bun inceput? 

Poarta Alba – La inceputul anilor ‘50, drumul spre tarile lipsite de comunism trecea, uneori, prin apele involburate ale Dunarii. Pentru cei mai norocosi, continua in Iugoslavia. Pentru cei mai putin norocosi, se termina in adancurile fluviului. Pentru restul, destinatia urmatoare era una dintrele puscariile uniform raspandite pe intreaga suprafata a tarii. 

De pilda, cea in aer liber de la Poarta Alba, unde munca silnica insemna construirea Canalului Dunare-Marea Neagra. 

Filmul lui Nicolae Margineanu aduce la lumina destinele unor oameni al caror vis de libertate s-a sfarsit intre granitele celui mai mare lagar de concentrare din istoria Romaniei. 

Q.E.D. – Final de ani ‘80, Bucuresti. O tanara incearca din rasputeri sa obtina, pentru ea si fiul ei, pasapoartele ce i-ar ingadui reintregirea familiei alaturi de sotul plecat la Paris. Un coleg de serviciu, potential ex-iubit, actual prieten, o roaga sa ii duca cu ea un pachet. Un securist ii fileaza pe amandoi. Tatal pensionar se intreaba daca isi va mai revedea vreodata fiica si nepotul. 

Intre multiplele personaje secundare e greu de spus care e mai apropiat de eroina si care de Securitate. Speranta se amesteca cu suspiciunea. Imaginile sunt alb-negru, sunetul doar alb. Nici un zgomot nu tulbura linistea grea ce apasa, ca o mana invizibila, atotputernic-protectoare, capetele oamenilor tot mai apropiati de pamant. Final de ani ‘80, Bucuresti.  

Chuck Norris vs Communism – Filmul prezinta povestea uimitoare a casetelor video piratate care au transformat vocea unei femei intr-un simbol al libertatii si care au permis unor milioane de romani sa pacaleasca regimul represiv comunist. 

The Blues – Seria de 7 documentare este produsa de Martin Scorsese si regizata de nume importante: Wim Wenders, Richard Pearce, Clint Eastwood, Robert Kenner, Charles Burnett, Marc Levin, Mike Figgis, Martin Scorsese

Cu cuvintele lui Scorsese: “Daca stiti bluesul, poate ca aceste filme va vor oferi un motiv de a va intoarce la el, iar daca nu l-ati auzit niciodata si il auziti pentru intaia oara in viata, va promit un lucru: viata vi se va schimba in bine”.

The Birth of a Nation – Filmul mut din 1915, regizat de D. W. Griffith, bazat pe romanul si piesa de teatru The Clansman scrise de Thomas Dixon, este un clasic al istoriei cinematografului. Turnajul peliculei, inceput in 1914, a inregistrat mai multe premiere mondiale: filmari panoramice, imagini de noapte, o scena de lupta cu cateva sute de figuranti, ce, pe ecran, datorita maiestriei montajului, parea sa implice mii de soldati. 

Considerat prima super-productie americana, filmul este si unul dintre cele mai controversate din epoca, din cauza convingerilor rasiste ale regizorului.

Ida – In 82 de minute de cinema pur, Ida asaza doua destine, o fresca sociala, cateva portrete, un strop de istorie, oarece filozofie, un pic de politichie, saxofon alto, Mozart, paduri strajuind, copaci inclinandu-se, fosnetul hainelor uscandu-se in bataia vantului de campie, vodca, tigari interzise, golul de dincolo de sex, privirea de dinainte de iubire, ferestre deschise spre drumuri inchise, vitralii filtrand lumina ce va starni duhoarea balegarului, lenta curgere a timpului care a fost, frenetica epuizare a timpului care este, spaima pentru timpul care va refuza sa fie.

The Cut  – Unul dintre cei mai importanti cineasti de origine turca, Fatih Akin (Ursul de Aur pentru cel mai bun film la Berlinala 2004 pentru Head-on, premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes 2007 pentru The Edge of Heaven, premiul special al juriului la Venetia 2009 pentru Soul Kitchen), spune povestea unui tanar, Nazaret Manoogian, implicat intr-unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria Turciei moderne: genocidul armean din 1915. 

Deportat la mii de kilometri distanta de tara natala, supravietuitorul Manoogian incepe lungul drum al intoarcerii spre casa cu speranta de a-si gasi in viata cele doua fiice gemene.

Jimmy’s Hall – Cel mai recent film al venerabilului regizor englez Ken Loach (78 de ani la momentul turnarii peliculei) spune povestea deportarii in Statele Unite, in 1933, a irlandezului James Gralton, conducatorul Grupului Revolutionar al Muncitorilor din comitatul Leitrim, stramosul Partidului Comunist Irlandez. 

Pelicula se concentreaza pe mix-ul exploziv produs de intalnirea dintre ideologia si interesele Bisericii catolice, cele ale statului irlandez si cele ale unui tanar fascinat de ideile de stanga si de jazz-ul american.  

The search – Regizorul (Michel Hazanavicius) si actrita de rol principal (Bérénice Bejo) din multi-Oscarizatul film mut The Artist se reunesc in acest remake al pelicului The Search regizata de Fred Zinnemann in 1948. In versiunea originala, scenariul spunea povestea unui tanar supravietuitor al Holocaustului pornit in cautarea mamei. 

Versiunea actuala se muta in Cecenia finalului de secol 20 invadata de armata rusa, portretizand drama unui orfan de 9 ani 

Crossroads: Generation John Paull II – Pornind de la biografia lui Karol Wojtyla filmul spune povestile catorva oameni, parte personalitati, parte anonimi ce s-au nascut atunci faimosul preot polonez a devenit  Papa Ioan Paul al II-lea. 

Provenind din tari si culturi diferite, apartinand unor confesiuni religioase diverse, imbratisand ideologii, oamenii portretizati in film sunt uniti de impactul pe care cel mai important lider spiritual al lumii occidentale din ultimul secol l-a avut asupra vietilor lor.   

In The Sands of Babylon – 1991, Razboiul din Golf. In cautarea de raspunsuri despre trecut, regizorul prezinta trei supravietuitori ai evenimentelor. Un fotograf cu un secret dureros, un agricultor care isi ascunde cicatricile pentru a uita, si un ex-detinut a carui umanitate i-a fost distrusa cu salbaticie.

Program eveniment Scoala de Vara Astra, editia a IV-a

In parteneriat cu: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Institutul Cultural Roman, Institutul Roman de Istorie Recenta si Fundatia Calea Victoriei.

Vineri, 31 iulie 2015

Prelegere introductiva Liviu Jicman (vicepresedinte Institutul Cultural Roman), Nicolae Pepene (director Muzeul de Istorie Brasov)

Prelegere Calin Hentea (scriitor), Despre istorie si propaganda - de la Tudor la Aferim

Sambata, 1 august 2015

Prelegere cu Mihai Razvan Ungureanu (Universitatea Bucuresti), Cat mai tine Europa? 

Duminica, 2 august 2015

Prelegere Marek Szczygieł (Ambasador Polonia), Pr.conf.dr. Constantin Necula (Facultatea de Teologie Ortodoxa “Andrei Saguna” Sibiu), Papa Ioan Paul al II-lea 

Prelegere Adrian Cioroianu (Ambasador UNESCO, Universitatea Bucuresti), Al Doilea Razboi Mondial – castigatori, invinsi, victime, martori 

Luni, 3 august 2015

Prelegere cu Cosmin Budeanca (director IICCMER), Amintirea lui Ceausescu

Prelegere cu Laurentiu Damian (Presedintele UCIN, prof. UNATC), De la poveste la film documentar

Marti, 4 august 2015

Panel cu Iulian Chifu (professor, fost consilier prezidential), General Ion Costas (fost ministru al apararii in Republica Moldova), Secesiuni in fostele state din URSS

Panel cu Dan Dungaciu (director al Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane), Vitalie Ciobanu (poet, scriitor, romancier, nuvelist, eseist, critic literar si publicist), Ce ne uneste/desparte de Basarabia?

Miercuri, 5 august 2015

Prelegere cu Theodor Paleologu (eseist si diplomat), The birth of a nation

Prelegere cu Marius Lazar (Universitatea Babes-Bolyai), Spre un nou Orient-Mijlociu? Fracturi identitare, conflicte si reconfigurarea ordinii geopolitice in regiune

Joi, 6 august 2015

Panel cu Sergiu Celac (Ambasador), Oana Popescu (Global Focus), Laura Mercean (Centre for Balkan Studies), Disolutia Iugoslaviei

Panel cu Sorin Ducaru (diplomat, Asistent al Secretarului General NATO pentru Riscuri de Securitate Emergente), General-locotenent Nicolae-Ionel Ciuca (Sef al Statului Major), Nuclear weapons: Who has what?

Vineri, 7 august 2015

Panel cu Sorin Mindrutescu (CEO Oracle), Dan Mihalache (consilier prezidential), Radu Negulescu (expert comunicare), Cum a schimbat tehnologia comunicarea?

Prelegere cu Dean Thompson (Charge d'Affaires al Ambasadei SUA), Razboiul civil in Statele Unite

Sambata, 8 august 2015

Panel cu Cristian Ghinea (Centrul Roman de Politici Europene), Dani Sandu (sociolog, Aspen Young Leader), Ce ne uneste/desparte in Romania?

Panel cu Liviu Tofan (Institutul Roman pentru Istorie Recenta), Cristian Teodorescu (scriitor), Cat Ceausescu a ramas in noi?

Duminica, 9 august 2015

Panel Laura Stefan (Expert Forum), De ce eu?

Prelegere Bedros Horasangian (scriitor), Exilul armean in Romania.


Din aceeasi categorie...

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Cariera de peste cinci decenii a actorului Dan Nuțu va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Activitate, în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo 2024, din 29 aprilie. 

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Cariera de peste șase decenii a actriței Rodica Mandache va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo.

Începe Festivalul Filmului Palestinian 2024: Program și bilete disponibile

Începe Festivalul Filmului Palestinian 2024: Program și bilete disponibile

Festivalul Filmului Palestinian 2024 va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.