A 19-a editie a Festivalului de Film Francez se desfasoara in perioada 26 octombrie – 8 noiembrie in 8 orase din tara, incluzand o saptamana inedita in colaborare cu Cahiers du Cinéma, una dintre cele mai celebre reviste de critica de film.

Nu vor lipsi nici sectiunile obisnuite ale editiilor anterioare: Panorama si Competitia Tineri Regizori, precum si evenimentele speciale: Noptile Albe ale Thrillerului Francez si Ziua de Aur.

Selectia celor sase filme ale sectiunii Semaine de Cahiers isi propune o introspectie in Filmul Noir sau Thriller, film caracterizat printr-o atmosfera de anxietate si intriga politista, dar si o parcurgere a istoriei cinematografiei franceze. 

Proiectiile selectate sunt: Alphaville de Jean-Luc Godard (anii ’60), L’Étrangleur de Paul Vecchiali (anii ’70), Vivement dimanche! de Francois Truffaut (anii’80), J’ai pas sommeil de Claire Denis, La Cérémonie de Claude Chabrol (anii ‘90) si La Chambre bleue de Mathieu Amalric (2014). 

Acestea acopera ultima jumatate de secol a cinematografiei franceze, subliniind un gen arhetipal preferat de catre unii dintre cei mai mari regizori si imbogatit din unicul lor univers creativ. 

In cadrul Competitiei sunt prezentate 7 premiere ale tinerilor regizori francezi, in prezenta unora dintre acestia. Publicul are posibilitatea de a vota castigatorul la categoria Premiului publicului, iar proiectia va fi distribuita ulterior in cinematografele din Romania. 

In cadrul sectiunii Panorama aveti ocazia de a descoperi sau a redescoperi filmele emblematice ale cinematografiei franceze contemporane, filme cu succes atat la public cat si din partea criticilor si cu premii prestigioase in festivalurile din lumea intreaga din 2015.

Editia 2015 a Festivalului aduce un omagiu regizoarei de origine belgiana Chantal Anne Akerman, binecunoscuta publicului pentru filmele feminine si feministe. Filmul selectat, Nebunia Almayer (2011), cu Stanislas Merher, Aurora Marion si Marc Berbe in rolurile principale, este o adaptare a romanului cu acelasi nume de Joseph Conrad si are 4 nominalizari la Magritte Award.

In data de 1 noiembrie, Festivalul de Film Francez Bucuresti in parteneriat cu Les Films de Cannes à Bucarest prezinta Ziua de Aur, eveniment dedicate celor mai bune productii din cinematografia internationala in 2015. 

Invitati speciali la Festivalul de Film Francez 2015 Bucuresti

La aceasta editie a Festivalului Filmului Francez vor exista si cativa invitati speciali.

Astfel, vor avea loc evenimente speciale si proiectii in prezenta tinerilor regizori Benoit Forgeard si Marianne Tardieu, precum si o intalnire cu Joachim Lepastier, membru al consiliului editorial Cahiers du Cinéma.

Editia de anul acesta a Festivalului de Film Francez de la Bucuresti este dedicata Filmului Noir sau Thriller si impreuna cu Cahiers du Cinéma propune o selectie de filme care acopera ultima jumatate de secol de cinematografie franceza si il aduce la Bucuresti pe criticul de film Joachim Lepastier. 

Acesta va fi prezent in sala pentru un Q&A dupa proiectia filmului Vivement Dimanche, pe 31 octombrie de la ora 18:30 si va face o scurta introducere lung metrajului Alphaville al lui Godard

Publicul o va putea intalni si pe Marianne Tardieu, in data de 31 octombrie de la ora 17:00, prezenta la Bucuresti pentru proiectia filmului sau, Qui Vive. 

Dupa studiile in filozofie si cinema la Scoala nationala superioara Louis Lumière, Marianne Tardieu a lucrat ca scenarist si sef operator pentru numeroase proiecte si a realizat mai multe scurt metraje.

Remarcat de ACID in selectia de la Cannes, primul sau lung metraj Qui Vive prezinta o drama moderna cu actorii Reda Kateb (Zero Dark Thirty, Lost River) si Adele Exarchopoulos (La vie d'Adèle) in rolurile principale.

Licentiat in arta contemporana, Benoit Forgeard este regizor si actor francez cu o numeroase scurt metraje la activ. In 2015 realizeaza primul sau lung metraj, Gaz de France, o fabula politica aparte prezentata la Cannes la selectia ACID si proiectata in cadrul festivalului la sectiunea Competitia Tineri Regizori in data de 31 octombrie de la ora 19:00 in prezenta realizatorului.

Toate filmele sunt in versiunea lor originala si au subtitrare in limba romana.

Organizatori: Ambasada Frantei in Romania si Institul Francez din Romania.


Din aceeasi categorie...

Festivalul Filmului European 2024 debutează la București pe 9 mai

Festivalul Filmului European 2024 debutează la București pe 9 mai

Ediția a 28-a Festivalului Filmului European va debuta la București chiar de Ziua Europei, pe 9 mai și se va încheia la Chișinău, pe 8 iunie, în weekendul alegerilor europarlamentare.

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre viața și cariera tenismenului român Ilie Năstase a fost inclus în selecția celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din lum...

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, a fost selectat în Competiția Oficială a celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes care va avea loc între 14 și 25 mai. ...