Miercuri 4 noiembrie, ora 19.00 la Cinemateca Eforie va fi organizata o dezbatere despre cenzura in film.

Discutia va fi moderata de Mihai Fulger, care ii va avea ca invitati pe Cristian Tudor Popescu, Florin Mihailescu si Nae Caranfil

In program sunt incluse si proiectii cu fragmente din filmele cenzurate in acea perioada, in antiteza cu cele care faceau propaganda regimului.

Dezbaterea despre film face parte dintr-un proiect mai amplu - Arta si cenzura in comunism.

In perioada 3-5 noiembrie, Centrul de Studii in Istorie Contemporana in parteneriat cu Fundatia Konrad Adenauer Romania organizeaza acest proiect care va cuprinde o serie de evenimente, desfasurate in trei zile separate, dedicate cenzurii in muzica, film si teatru din Romania comunista.

Proiectul este deschis de o dezbatere despre cenzura in muzica, programata marti 3 noiembrie, ora 19.00, in Club A.

Evenimentul va fi moderat de Sorin Danescu (ex-Vita de Vie, ex-Diesel) si ii va avea ca invitati pe Artanu (Adrian Plesca), Mircea Baniciu si Mihai Godoroja.

Dezbaterea despre cenzura in teatru este programata joi 5 noiembrie, de la ora 19.00 la Teatrul Bulandra, Sala Studio Space (Str. Jean Louis Calderon nr. 76A). 

Discutia se va concentra pe doua spectacole interzise in timpul regimului comunist: Furtuna de W. Shakespeare, regia David Esrig (Teatrul National Bucuresti) si Revizorul de N.V. Gogol, regia Lucian Pintilie (Teatrul Bulandra). 

Moderatorul Eugenia Voda ii va avea ca invitati pe David Esrig, Marin Moraru si Virgil Ogasanu.

De la ora 18.30, in foaierul salii Studio Space va fi vernisata „CenzurART” - expozitie de fotografie a lui Andrei Gindac, care contine imaginile realizate pentru campania de teasing a proiectului.

Vor fi prezenti doi dintre protagonistii campaniei, Florin Piersic Jr. si Oana Pellea.

Scopul principal al proiectului este acela de a readuce in constiinta publica actuala faptul ca, in timpul regimului comunist din Romania, cenzura s-a manifestat masiv in toate domeniile culturii, ajungand sa modifice radical tipul de perceptie al spectactorului, precum si atitudinea si receptarea in fata obiectului artistic.

Intrarea la toate evenimentele este libera.


Din aceeasi categorie...

Festivalul Filmului European 2024 debutează la București pe 9 mai

Festivalul Filmului European 2024 debutează la București pe 9 mai

Ediția a 28-a Festivalului Filmului European va debuta la București chiar de Ziua Europei, pe 9 mai și se va încheia la Chișinău, pe 8 iunie, în weekendul alegerilor europarlamentare.

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre viața și cariera tenismenului român Ilie Năstase a fost inclus în selecția celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din lum...

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, a fost selectat în Competiția Oficială a celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes care va avea loc între 14 și 25 mai. ...