Cea de-a patra editie a Festivalului International de Psihanaliza si Film se va desfasura in perioada 10-13 decembrie la Cinema Elvira Popescu din cadrul Institutului Francez.

Filmul Lolo, in regia lui Julie Delpy, actrita cunoscuta din trilogia Sunset, deschide Festivalul International de Psihanaliza si Film joi, 10 decembrie, ora 20.00. 

Violette se indragosteste de Jean-Rene insa Lolo, fiul de 19 ani al Violettei, face tot ce este posibil pentru ca cei doi sa se desparta, iar aceasta poveste de dragoste se dovedeste a fi mult mai complicata decat pare la prima vedere.

Psihanalistul Andrea Sabbadini, directorul European Psychoanalytic Film Festival prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci, revine si in acest an la Bucuresti ca invitat special al evenimentului.

Sabbadini va comenta impreuna cu Directorul Festivalului International de Psihanaliza si Film, criticul de film Irina-Margareta Nistor, filmul Pop-Up in regia lui Stuart McBratney. La proiectie vor fi prezenti atat regizorul australian cat si actrita Laura Vasiliu.

Filmul, o productie Australia / Romania, prezentat in avanpremiera in Romania, este o comedie cu accente dramatice, ce urmareste trei povesti intrepatrunse, cea a unui tata somer, a unei imigrante din Romania si a unui director de teatru care urmareste razbunarea asupra unui critic.

Alte titluri prezentate in premiera la cea de-a patra editie a Festivalului:

Spotlight, in regia lui Tom McCarthy. Cu o distributie ce ii include pe Mark Ruffalo, Michael Keaton si Rachel McAdams, filmul urmareste investigatia facuta de un grup de jurnalisti de la ziarul The Boston Globe, intre anii 2001 si 2003, care a vizat deconspirarea cazurilor de abuz sexual asupra minorilor, din cadrul Bisericii Catolice.

Prezentat prin amabilitatea InterComFilm Distribution, in premiera in Romania.

Truth, povestea reala a scandalului de presa din 2004 in care a fost implicat canalul de stiri CBS - scandalul a dezvaluit o serie de documente din anii ‘70 care ar fi demonstrat existenta unor nereguli in modul in care George W. Bush si-a indeplinit serviciul in National Air Guard.

Filmul regizat de James Vanderbilt, cu Cate Blanchett si Robert Redford in rolurile principale, va inchide Festivalul duminica, 13 decembrie. 

Prezentat prin amabilitatea Forum Film Romania, in premiera in Romania.

Programul Festivalului include o proiectie speciala a filmului Chuck Norris vs Communism, regizat de Ilinca Calugareanu - sambata, 12 decembrie, ora 20.30, prin amabilitatea HBO Romania, proiectia filmului clasic al lui Fritz Lang - Metropolis, in versiunea „reconstruita si restaurata”, filme de animatie pentru copii - Hotel Transilvania 2, Toto, cocoselul cel viteaz, precum si o reprezentatie a spectacolului Puzzle Suprarealist, realizat de trupa Foley’Ala, ce propune astfel un experiment de reconstruire a coloanei sonore pentru trei filme-reper ale avangardismului european in cinema, insotit de interventiile in recitativ ale pasajelor extrase din schitele scriitorului roman de avangarda Urmuz, in lectura Irinei-Margareta Nistor.

Toate filmele prezentate in Festival vor fi urmate de discutii moderate de catre criticul de film si Directorul Festivalului, Irina-Margareta Nistor, la care vor participa psihanalisti, regizori, producatori, actori si critici de film.

Programul integral al evenimentului este disponibil mai jos si il puteti gasi si pe site-ul www.famart.ro.

Biletele pot fi achizitionate de la casa de bilete a cinematografului Elvira Popescu sau de pe site-ul  www.eventbook.ro. 

Cea de a patra editie a Festivalului International de Psihanaliza si Film este organizata de Asociatia FAMart, cu sprijinul Ministerului Culturii, Uniunii Cineastilor din Romania si al Institutului Cultural Roman si avand ca partener consultant Societatea Romana de Psihanaliza.

PROGRAM 

FESTIVALUL INTERNATIONAL DE PSIHANALIZA SI FILM

10- 13 decembrie 2015, Cinema Elvira Popescu

JOI, 10 DECEMBRIE

18.00 Scurt Metraje:

Splitting Hairs (Marea Britanie, 2014, 20 min, r. Nathalie Abbott)

Inchiriez mansarda. Rog seriozitate (Romania 2015, 14 min, r. Sorin Tanase)

The Chacarron Horse (Romania 2014, 3 min, r. Claudiu Iordache)

20.00 Lolo (Franta 2015, 90 min, r. Julie Delpy)

Distributie: Julie Delpy, Danny Boon

In timpul unei vacante in sudul Frantei, parizianca Violette se indragosteste de Jean-Rene. Odata ce acesta ajunge la Paris pentru a fi impreuna cu iubita sa, lucrurile devin mai complicate decat par la prima vedere: Lolo, fiul de 19 ani al Violettei, face tot ce este posibil pentru ca cei doi sa se desparta...

Prezentat prin amabilitatea Cine Europa.

VINERI, 11 DECEMBRIE

14.00 Metropolis (Germania 1927, 118 min, r. Fritz Lang)

Distributie: Brigitte Helm, Alfred Abel

Versiunea prezentata in cadrul Festivalului este cea „reconstruita si restaurata”, varianta care a devenit disponibila publicului larg in anul 2010, dupa ce, in 2008, un curator al Museo del Cine din Buenos Aires a descoperit aproape 25 de minute de pelicula de 16mm filmata de Lang. Aceste parti din film, nu au aparut in versiunea editata de Paramount si lansata apoi in Statele Unite la nici 2 luni dupa premiera oficiala de la Berlin, din ianuarie 1927. Cei aproape 1000 de metri de pelicula taiata de Studio din „director’s cut” au ramas asadar pierduti mai mult de 80 de ani.

17.00 Pop-Up (Australia / Romania 2015, 90 min, r. Stuart McBratney)

Distributie: Greg Powell, Clara Voda, Maria Ploae, Laura Vasiliu

Filmul, o comedie cu accente dramatice, urmareste trei povesti care se intrepatrund, cea a unui tata somer, a unei imigrante din Romania si a unui director de teatru care urmareste razbunarea asupra unui critic.

Prezentat in avanpremiera in Romania.

20.00 Spotlight (SUA 2015, 128 min, r. Tom McCarthy)

Distributie: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber

Filmul urmareste investigatia facuta de un grup de jurnalisti de la ziarul The Boston Globe, intre anii 2001 si 2003, care a vizat deconspirarea cazurilor de abuz sexual asupra minorilor din cadrul Bisericii Catolice. Aceasta investigatie, cunoscuta sub numele de Spotlight, s-a concentrat initial asupra bisericilor din statul Massachusetts. In urmatorii ani, s-a dovedit insa ca acest demers jurnalistic a condus la alte mii de dezvaluiri ale victimelor abuzului sexual in biserici, nu doar in Statele Unite dar si in Irlanda, Canada sau Australia, provocand un imens scandal in cadrul Bisericii Catolice.

Prezentat in afara competitiei in cadrul Festivalului International de Film de la Venetia 2015. Prezentat in premiera in Romania prin amabilitatea InterComFilm Distribution.

SAMBATA, 12 DECEMBRIE

11.00 Toto, cocoselul cel viteaz / Un gallo con muchos huevos (Mexic 2015, 98 min, r. Gabriel Riva Palacio Alatriste, Rodolfo Riva Palacio Alatriste)

Toto are aspiratii inalte, care trec dincolo de a canta in fiecare dimineata pentru a trezi animalele de la ferma. El viseaza sa ajunga mare campion de lupte in arena din sat, iar destinul va face ca dorinta sa i se implineasca intr-un mod neasteptat.

Prezentat in avanpremiera in Romania prin amabilitatea InterComFilm Distribution.

16.00 SPECTACOL: Puzzle Suprarealist.

Spectacol prezentat de Foley’Ala, trupa nascuta in anul 2013, ca o formula ad-hoc de sound design & live scoring la proiectii de filme mute acompaniate sonor.

Alin Zabrauteanu – sound artist: compozitie, foley, live processing; Marian „Rufi” Citu – sound artist: compozitie, foley, live processing; Alexandra Andries – sound artist: compozitie, voce, percutii, live processing; Flora Pop – vioara; Radu Radescu – concept, percutii, selectie texte; Invitat: Irina Margareta Nistor – lectura texte.

Spectacolul de film si muzica de tip puzzle suprarealist propune un experiment cvasi-improvizat de reconstruire a coloanei sonore pentru trei filme-reper ale avangardismului european in cinema: Ballet mécanique (1924), regia Fernand Léger & Dudley Murphy, Un chien andalou (1929), regia Luis Buñuel, scenariu Salvador Dalí & Luis Buñuel - cu o interventie psihanalitica din Spellbound (1945, regia Alfred Hitchcock), Entr’acte (1924), regia René Clair. Atmosfera este completata de efectele sonore in timp real marca Foley’Ala si de interventiile in recitativ ale pasajelor extrase din schitele scriitorului roman de avangarda Urmuz, in lectura Irinei-Margareta Nistor.

18.00 Micul Print / The Little Prince (SUA 2015, 108 min, r. Mark Osborne).

Filmul reprezinta prima adaptare animata a legendarei carti omonime scrise de Antoine de Saint-Exupéry. Eroina povestirii este Fetita, pe care mama sa o invata cum sa se poarte in lumea adultilor. Aviatorul, un vecin cumsecade, dar cam excentric, ii prezinta micii sale prietene o lume extraordinara, in care totul este posibil-  este lumea pe care i-a prezentat-o, la randul sau, Micul Print. Asa incepe calatoria magica si emotionanta a Fetitei in universul Micului Print.

20.30 Chuck Norris vs. Communism (Marea Britanie / Romania / Germania - 2015, 80 min, r. Ilinca Calugareanu)

Distributie: Irina-Margareta Nistor, Ana Maria Moldovan, Dan Chiorean

Chuck Norris vs Communism a avut premiera mondiala la Festivalul de Film de la Sundance si pe cea europeana  la Festivalul de Film de la Edinburgh, si-a continuat apoi parcursul de festivaluri europene si nord-americane si a avut de curand premiera pe marile ecrane din Marea Britanie.

Filmul prezinta povestea uimitoare a casetelor video piratate care au transformat vocea unei femei intr-un simbol al libertatii, si care au permis unor milioane de romani sa pacaleasca regimul represiv comunist. Irina Nistor a tradus peste 5,000 de filme straine in Romania comunista a anilor ‘80.

Prezentat prin amabilitatea HBO Romania.

22.30 In lipsa ratiunii / Irrational Man (SUA 2015, 95 min, r. Woody Allen)

Distributie: Joaquin Phoenix, Emma Stone

Un profesor de filosofie- Joaquin Phoenix, aflat in mijlocul unei crize existentiale, descopera, cu ajutorul relatiei incepute cu o studenta- Emma Stone, ca se poate bucura din nou de viata. Atunci cand afla ca este aproape de a plati pentru faptele sale cu pretul libertatii, profesorul va face orice sa se salveze.

Prezentat prin amabilitatea Freeman Entertainment.

DUMINICA, 13 DECEMBRIE

11.00 Hotel Transilvania 2 / Hotel Transylvania 2 (SUA 2015, 89 min, r. Genndy Tartakovsky)

Totul pare sa fie mai bine la Hotel Transylvania - politica rigida a lui Dracula se schimba el deschizand usile hotelului si oamenilor. Dar in spatele sicrielor inchise, Drac este ingrijorat de faptul ca nepotul sau, jumatate om-jumatate vampir, Dennis nu se comporta ca un vampir. Iar cand morocanosul tata al lui Drac, Vlad, afla ca stra-nepotul sau nu este un vampir pur-sange si oamenii sunt bineveniti la Hotel Transilvania, lucrurile nu mai merg atat de bine!

Prezentat prin amabilitatea InterComFilm Distribution.

14.00 Tangerines (Estonia / Rusia / Georgia 2013, 87 min, r. Zaza Urushadze)

Distributie: Lembit Ulfsak, Elmo Nuganen

Filmul spune povestea lui Ivo si a lui Markus, care aleg sa ramana pe loc in satul lor din Abkhazia, Georgia dupa izbucnirea razboiului din 1992, desi ceilalti fugisera deja in Estonia.

Tangerines a fost scris, produs si regizat de Zaza Urushadze. Nominalizat la Premiile Oscar si la Globurile de Aur pentru cel mai bun film intr-o limba straina, 2015

17.00 Lady In The Van (Marea Britanie 2015, 104 min, r. Nicholas Hytner)

Distributie: Maggie Smith, Dominic Cooper, Jim Broadbent

Lady in the Van este adaptarea pentru marele ecran semnata de Alan Bennet, dupa piesa sa cu acelasi nume, a carei premiera a avut loc la Londra in 1999, cu aceeasi Maggie Smith in rolul principal. Filmul spune povestea adevarata pe care Alan Bennet a trait-o in anii ‘70, atunci cand i-a permis lui Mary Shepherd sa-si parcheze rulota langa casa sa, acolo unde aceasta a si ramas timp de 15 ani. In toti acesti ani, Bennet a putut afla povestea uluitoare a vietii acestei femei si intre cei doi s-a infiripat o prietenie, in ciuda caracterului excentric si cel putin dificil al domnisoarei Shepherd.

Prezentat in premiera in Romania prin amabilitatea InterComFilm Distribution.

20.00 Truth (SUA 2015, 125 min, r. James Vanderbilt)

Distributie: Cate Blanchett, Robert Redford, Dennis Quaid 

Filmul urmareste povestea reala a scandalului de presa din 2004 in care a fost implicat canalul de stiri CBS, in urma caruia atat prezentatorul emisiunii “60 Minutes” cat si producatorul acesteia au fost dati afara. Scandalul a implicat o serie de documente din anii ’70 care ar fi demonstrat existenta unor nereguli in modul in care George W. Bush si-a indeplinit serviciul in National Air Guard. Aceste documente s-au dovedit apoi false iar CBS a fost criticat si atacat pentru felul in care a ales sa faca publice informatiile inainte de a le verifica autenticitatea. 

Este filmul de debut al regizorului Vanderbilt, o adaptare a cartii scrise de producatorul emisiunii, Mary Mapes- Truth and Duty: The Press, the President and the Privilege of Power. Prezentat in premiera in Romania prin amabilitatea Forum Film Romania.


Din aceeasi categorie...

Azi începe Comic Con 2024: Evenimentul se desfășoară în acest weekend la Romexpo din București

Azi începe Comic Con 2024: Evenimentul se desfășoară în acest weekend la Romexpo din București

Cel mai mare eveniment dedicat pasionaților de filme, seriale, benzi desenate, jocuri video și cosplay, Comic Con România deschide porțile celei de-a unsprezecea ediții vineri, 19 aprilie.

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Cariera de peste cinci decenii a actorului Dan Nuțu va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Activitate, în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo 2024, din 29 aprilie. 

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Cariera de peste șase decenii a actriței Rodica Mandache va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo.