Cea de-a zecea editie a Galei Premiilor Gopo, eveniment ce recompenseaza realizarile anuale ale cinematografiei autohtone, va avea loc pe 28 martie 2016, in Bucuresti.

Urmand modelul celebrelor Gale din domeniul cinematografiei europene Goya, Cesar sau BAFTA, Premiile Gopo reprezinta cel mai important eveniment dedicat valorilor filmului romanesc.

De-a lungul celor noua editii de Premiile Gopo, profesionisti din toate domeniile cinematografiei romanesti au fost recompensati pentru performantele lor.

In 2015, cu filmul Closer to the Moon, Nae Caranfil si-a adjudecat trei dintre cele mai importante trofee, pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor si Cel mai bun scenariu. 

De asemenea, Closer to the Moon a mai castigat premii la categoriile Cea mai buna imagine (Marius Panduru), Cel mai bun montaj (Catalin Cristutiu, Larry Madaras, Roberto Silvi), Cel mai bun sunet (Florin Tabacaru, Alexandru Dumitru, Marius Leftarache), Cea mai buna muzica originala (Laurent Couson), Cele mai bune costume (Doina Levintza) si Cel mai bun machiaj si cea mai buna coafura (Laura Ozier, Elena Tudor, Lucas Coulon, Maria Andreescu).

Inscrierile pentru cea de-a 10-a editie a Premiilor Gopo au loc in perioada 19-29 ianuarie 2016. Eligibile pentru a fi jurizate si nominalizate la Premiile Gopo 2016 sunt lung metrajele si scurt metrajele romanesti sau realizate in co-productie cu participare majoritar romaneasca, care au avut premiera pe marile si micile ecrane din Romania si in festivaluri competitive (nationale sau internationale) in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2015.

Conform regulamentului Premiilor Gopo, toate filmele de lung metraj de fictiune si documentar, care au beneficiat de cel putin o saptamana de difuzare cinematografica (in sali de cinema, cu acces pe baza de bilet) vor fi luate in considerare de catre juriul de preselectie. 

Organizatorii vor solicita producatorilor completarea unei fise tehnice pentru a asigura acuratetea informatiilor vehiculate in procesul de jurizare si nominalizare, precum si o copie a filmului, pentru membrii juriului de nominalizari.

In cazul filmelor eligibile exclusiv la categoriile Cel mai bun film documentar, Cel mai bun scurt metraj de fictiune si Cel mai bun scurt metraj documentar, inscrierea filmului de catre producatori este obligatorie, pentru ca acestea sa fie luate in calcul de catre juriul care va decide nominalizarile. 

Pentru fiecare film inscris se vor trimite fisa tehnica completa, un link de vizualizare a filmului si cate 11 DVD-uri (unul pentru fiecare membru al juriului de nominalizari), prin posta sau curier, in plic inchis, cu mentiunea Preselectie Premiile Gopo, pe adresa Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR): Str. Popa Soare nr. 52, et. 1, ap.4, sector 2, Bucuresti, in atentia Alexandrei Boghiu (Coordonator productie Premiile Gopo).

Producatorii si realizatorii de film din Romania sunt invitati sa completeze fisa tehnica disponibila pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro si sa o trimita in format electronic, impreuna cu link-ul de vizualizare a filmului, pe adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Nominalizarile la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselectie format din 11 profesionisti din domeniu, anul acesta fiind reprezentat de: Stere Gulea (regizor), Florin Piersic Jr. (actor), Daniel Mitulescu (producator), Melania Oproiu (monteur), Sorin Botoseneanu (operator / profesor universitar - UNATC), Miruna Berescu (directorul Festivalului International de Film Independent ANONIMUL) si criticii de film: Cristina Corciovescu, Stefan Dobroiu, Doinel Tronaru, Laurentiu Bratan, Ionut Mares.

Dupa anuntul nominalizarilor (cu o luna inaintea Galei), peste 450 de profesionisti activi din toate domeniile industriei de film romanesti vor fi invitati sa voteze pentru desemnarea castigatorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firma de audit si consultanta PwC Romania, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat inca din 2011.

Regulamentul evenimentului si fisa tehnica se gasesc pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro

Gala Premiilor Gopo 2016 – editia a 10-a este organizata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Babel Communications.


Din aceeasi categorie...

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Cariera de peste cinci decenii a actorului Dan Nuțu va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Activitate, în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo 2024, din 29 aprilie. 

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Cariera de peste șase decenii a actriței Rodica Mandache va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo.

Începe Festivalul Filmului Palestinian 2024: Program și bilete disponibile

Începe Festivalul Filmului Palestinian 2024: Program și bilete disponibile

Festivalul Filmului Palestinian 2024 va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.